Fri frakt över 400 kr
Snabba leveranser!
Fri Rådgivning
Hur kan man hjälpa en häst med sjukdomen mugg eller rasp?

Hur kan man hjälpa en häst med sjukdomen mugg eller rasp?

Mugg, rasp & lymfangit - hur kan man hjälpa hästen?

Ett vanligt problem som hästar kan stöta på är sjukdomen mugg eller rasp, men vad är egentligen mugg eller rasp? Mugg och rasp är hudproblem som hästar kan uppleva, och det är viktigt att förstå vad som orsakar dem och vilka symptom man bör vara uppmärksam på. Mugg är en hudinflammation som oftast drabbar hästens nedre delar av benen, särskilt i karleden. Det kännetecknas av sårskorpor, svullnad, ömhet och i svårare fall, hälta. Mugg uppstår när den tunna huden i karleden skadas av smuts, fukt eller skav, vilket underlättar för bakterier eller svamp att få fäste. Mugg kan utvecklas till allvarligare tillstånd som rasp eller lymfangit om den inte behandlas i tid. Regelbunden kontroll och tidig intervention är nyckeln till att hålla din häst frisk och lycklig.

Symtom på mugg & rasp

Sårskorpor: Vanligtvis det första tecknet, ofta i karleden.

Svullnad och ömhet: Drabbade områden kan vara svullna och ömma vid beröring.

Rodnad: Huden runt det drabbade området kan bli röd.

Värme: Det infekterade området kan kännas varmare än resten av huden.

Hälta: I allvarligare fall kan hästen uppvisa hälta på grund av smärta och obehag.

 

Förebyggande åtgärder
Rengöring och Torkning: Håll hästens ben rena och torra. Borsta bort torkad lera och undvik intensiv spolning.
Miljökontroll: Upprätthåll god boxhygien och se till att försöka hålla hagarna lerfria där de står mycket genom att dränera.
Hovskägget: Välj mellan att behålla hovskägget för naturligt skydd eller klippa det för enklare rengöring.

Behandling av mugg
Rengöring: Börja med att tvätta det drabbade området med ett bakteriedödande schampo. Använd varmt vatten för att blöta upp och mjuka upp sårskorporna. Att använda olja som en babyolja kan vara effektivt för att mjuka upp skoporna. Undvik att riva bort sårskorporna. Låt dem trilla av naturligt efter att de mjukats upp.

Torkning och smörjning: Efter tvätt, torka försiktigt med en ren handduk och smörj med en fet kräm.
Upprepa Behandlingen: Behandlingen bör upprepas dagligen, under fem till sju dagar.

Kontakta Veterinär vid Behov: Om muggen inte förbättras eller försämras, kontakta en veterinär för vidare behandling.

Foder & närings effekt för att stå emot mugg
Hudåkommor som mugg orsakas ofta av bakterier, genom att stärka hästens motståndskraft och immunförsvar kan man stödja hästen. Det är viktigt att se över foderstaten och se om man kan göra några förbättringar. En välbalanserad kost är avgörande för att upprätthålla en hästs övergripande hälsa och starkt immunförsvar. Grunden är alltid en bas av högkvalitativt grovfoder (hö, hösilage eller gräs) är viktigt för att upprätthålla en god tarmhälsa, vilket i sin tur stödjer immunförsvaret. Undvik överutfodring och kraftfoder med stärkelse och socker, en kost hög i stärkelse och socker kan leda till olika hälsoproblem och potentiellt försvaga hästens immunförsvar. En bra foderstat är en del av en övergripande strategi för att förebygga mugg.

Här är några tillskott som kan vara fördelaktiga för att stötta hästens motståndskraft:

Omega-3 Fettsyror: Dessa fettsyror är kända för sina antiinflammatoriska egenskaper och kan hjälpa till att stärka hudens barriärfunktion. De finns i Inflaboost DHA i hög potens.

Zink och Koppar: Dessa mineraler spelar en viktig roll i hudens hälsa och läkning. De är ofta inkluderade i mineraltillskott.

Vitamin E: Detta vitamin är en kraftfull antioxidant som kan stödja hudens försvar mot miljöskador och inflammation. Du hittar E-vitamin i vetegroddolja.

Selen: I kombination med vitamin E, kan selen hjälpa till att stärka immunförsvaret och skydda hudcellerna.

Prebiotika: Att upprätthålla en hälsosam tarmflora är viktigt för immunförsvaret. Prebiotika kan hjälpa till att stödja en hälsosam tarmmiljö. Vi rekommenderar Hövelers Pur.Mash för prebiotika.

Aminosyror: Specifika aminosyror, som lysin och metionin, är viktiga för hudens och pälsens hälsa. Du hittar alla 20 aminosyror i Activ Mineral.

Activ Mineral 1.5 kg
Minerals by Nordic
549 kr
Köp
Inflaboost DHA 0.8 kg
Minerals by Nordic
629 kr
Köp
Vetegroddolja A-D-E Vitamin 1 L
Minerals by Nordic
319 kr
Köp
Puritan Pur.Mash 15 kg
499 kr
Köp 3 st för 445 kr/st
Köp

FAQ Rasp, mugg & lymfangit

Vad är mugg eller rasp? Mugg eller rasp är hudproblem hos hästar som kan orsakas av olika faktorer, exempelvis dålig hygien, bakterier och näringsbrister.
Hur kan jag förebygga mugg, rasp och lymfangit hos min häst? Håll stallet rent, följ regelbundna groomingrutiner och se till att hästen får rätt näring.
Hur ofta bör jag vårda min häst för att undvika mugg och rasp? Regelbunden grooming är viktig. Gör det så ofta som behövs för att upprätthålla hästens hud och päls i gott skick.

Logga in
Country
SWE ENG NO AX DE