Fri frakt över 400 kr
Snabba leveranser!
Fri Rådgivning

Hästfoder med stöd till mage & tarm | Kolik | Magsår

Hästar som har problem med mage och tarm behöver det bästa stöd de kan få genom foder och tillskott. Diarré, vattnig avföring, magsår, fång och kolik är några magrelaterade problem som kan stöttas med produkterna nedan. Activ Mineral behövs för att stötta magen med alla mineraler och aminosyror för en väl fungerande funktion. Inflaboost DHA är bra för magproblem orsakade av inflammatoriska tillstånd. Hövelers Pur.Mash och Pur.Gastro innehåller prebiotiska ämnen för att stötta mage och tarm.
Visar 1-7 av 7 artiklar
Puritan Pur.Mash 15 kg
5
474 kr 499 kr
Köp 3 st för 423 kr/st
Köp
Puritan Pur.Gastro 20 kg
469 kr
Köp 36 st för 399 kr/st
Köp
Höveler Herbs Magen-Fit
10
359 kr 399 kr
Köp
Activ Mineral 1.5 kg
25
Minerals by Nordic
412 kr 549 kr
Köp
Inflaboost DHA 0.8 kg
15
Minerals by Nordic
535 kr 629 kr
Köp
Activ Mineral & Pur.Mash
20
839 kr 1048 kr
Inflaboost DHA & Pur.Mash
15
959 kr 1128 kr
Foderprodukter till häst för bättre mag och tarmfunktion

Pur.Gastro & Pur.Mash
Prebiotika hjälper till att balansera tarmfloran och främjar en sund tarmmiljö. Prebiotika bygger upp hästens egna goda bakterier. Psylliumfröskal är känt för att kunna hjälpa till med att rensa tarmarna från sand och därmed förebygga sandkolik. Pektin finns också i dessa produkter och har visat sig ha en skyddande effekt på magens slemhinna och kan vara till hjälp för hästar med magsår.

Inflaboost DHA
Omega-3-fettsyror kan hjälpa till att minska inflammation i kroppen, inklusive i mag-tarmkanalen.

L-glutamin
En aminosyra som kan stödja reparation och hälsa i tarmvävnaden. Det kan vara särskilt användbart för hästar med eller i riskzonen för magsår. Denna finns i Activ Mineral.

Magnesium och kalcium
Dessa mineraler kan bidra till att neutralisera magens syra och minska risken för magsår. De bör dock användas i korrekt balans, eftersom de också påverkar andra kroppsfunktioner. Dessa hittar du i Activ Mineral och Mg Control.

Varför får hästar kolik?
Det finns olika anledningar som det kan bero på. Men några av de vanligaste är:
Foderrelaterade orsaker: Förändringar i foder, utfodringsrutiner eller intag av till exempel kan utfodring av för mycket spannmål, dålig kvalitet på hö eller foder av låg kvalitet leda till matsmältningsproblem som sen leder till svårare problem.

Gasbildning: Ansamling av gas i tarmarna kan orsaka uppblåsthet och obehag för hästen. Detta kan inträffa på grund av snabb foderkonsumtion, foder av dålig kvalitet eller störningar i tarmrörelserna.

Parasiter: Vissa parasiter, såsom maskar, kan orsaka skador på tarmväggen och leda till koliksymptom hos hästar.

Stress och motion: Stressiga situationer, förändringar i miljön eller intensiv fysisk aktivitet kan öka risken för kolik hos hästar genom att påverka deras matsmältningssystem.

Medicinska tillstånd: Vissa medicinska tillstånd såsom magsår, inflammatoriska tarmsjukdomar eller andra hälsoproblem kan också bidra till att en häst utvecklar kolik.

Vad finns det för symptom på en häst med kolik?
För att upptäcka om ens häst fått kolik eller har en början till problemet kan det vara bra att veta vilka indikationer man ska hålla utkik efter. Några av de vanligaste symptomen är:
Ökad rastlöshet och agitation.

Ökad hjärtfrekvens (takykardi).

Sänkt aptit eller till och med en total avsaknad av aptit.

Onormala svettningar och en ökad puls.

Minskning eller till och med helt utebliven avföring.

Ett uppvisat beteende där hästen rullar onormalt mycket slående sig på marken.

Hästen sträcker sig eller försöker lägga sig ner utan att kunna lyckas.

Kallsvettning som sker utan att hästen gjort någon direkt rörelsemoment eller aktivitet

Synbart spänd buk eller uppblåsthet.

Gör grimaser eller visar tecken på smärta

Det är viktigt att notera att symptomen kan variera beroende på orsaken till koliken och dess svårighetsgrad. Alla misstankar om kolik hos en häst bör tas på allvar och omedelbar veterinärvård bör sökas.
 

Vad innebär det när en häst får kolik?
När en häst får kolik innebär det att den upplever smärtsamma bukproblem. Kolik kan vara resultatet av olika faktorer, inklusive matsmältningsproblem, tarmobstruktion eller gasackumulering i magen eller tarmarna. Det är ett allvarligt tillstånd som kräver omedelbar veterinärvård eftersom det kan leda till allvarliga komplikationer om det inte behandlas snabbt och korrekt. Veterinären kan då vidta flera åtgärder för att behandla hästen, beroende på svårighetsgraden av tillståndet och dess orsak.

Först genomförs en noggrann undersökning av hästen för att bedöma dess allmänna tillstånd och identifiera eventuella fysiska avvikelser eller symtom på kolik. För att lindra hästens smärta kan veterinären ge smärtstillande medel eller andra läkemedel som är lämpliga för att minska obehaget. Om hästen även är uttorkad eller har obalanser i vätskenivåerna ges vätskor intravenöst för att återställa vätskebalansen och förhindra uttorkning. För att lindra gasansamlingar i magen kan veterinären använda en nasogastrisk slang för att avlägsna överflödig gas och vätska från hästens mage. Men i vissa fall, särskilt om det finns en tarmobstruktion eller andra allvarliga komplikationer, kan kirurgisk ingrepp vara nödvändigt för att korrigera problemet och rädda hästens liv.

Veterinären kan ordinera mediciner för att behandla evnetuella underliggande orsaker till kolik, såsom antibiotika för att behandla infektioner eller andra läkemedel för att lindra inflammation och på så sätt förhindra att problemet återkommer igen och igen.


FAQ

Hur mash kan hjälpa hästen att hantera och lindra matsmältningsproblem 
Symptom och förebyggande av kolik hos häst 
Förebyggande av magsår hos hästar 
Logga in
Country
ENG SWE NO AX DE