Fri frakt över 400 kr
Snabba leveranser!
Fri Rådgivning
Foderstat till häst - Tips när man räknar foderstat

Foderstat till häst - Tips när man räknar foderstat

"Analys, kunskap och känsla när man räknar foderstat"


Det är många aspekter att ta hänsyn till när man räknar foderstat. Att räkna på en foderstat är inte alltid svart eller vitt. Här finns tips att ta hänsyn till för att få rätt utgångsläge.


Både i naturen och jordarna samt i kroppen hos människa och djur är PH-värdet oerhört viktigt. Ett bra PH-värde och mineraler i balans i jorden är den första grundläggande faktorn som behövs för att det ska bli bra skördar och foder som möjligt med rätt näring. Första punkten att ha koll på handlar om det som utgör största del av hästens foderstat, bete och grovfoder. Har du möjlighet att påverka detta på dina egna marker eller i samarbete med bonden har du bästa förutsättningar för optimalt grovfoder och bete.

Analysera dina marker

SWEP är ett laboratorium som tar emot jordprov från hela världen, de kan analysera åkermark eller bete samt rasthagar. Man skickar in jordprov får tillbaka analyssvar med markens värden, vilken åtgärd man bör göra samt hur mycket kalk och mineraler man bör lägga på för att balansera värdena. Man får även en specifikation på förväntat resultat av balanseringen. Det kan ta några år att restaurera marker men det är värt arbetet då man slipper en hel del ogräs som trivs och tränger undan gräset som hästarna ska beta samt att ett bra grovfoder som bidrar till att du inte behöver komplettera med lika mycket kraftfoder och tillskott.

Markkartering kan även Hushållningssällskapet hjälpa till med. Då skickar man in jordprover och karta och får hjälp med att räkna ut hur mycket kalk och mineraler som behöver läggas på. Tänk på om du har EU stöd för betet så måste man göra en anmälan till Länstyrelsen för att få göra en kalkningsåtgärd då det klassas som gödning.

Vad dricker din häst?

Det är viktigt att veta om man har ett bra och tjänligt vatten då det finns mycket som kan hända med en brunn. Det kan till exempel rinna in avloppsvatten eller dagvatten. Finns det marker som besprutas med kemikalier och bekämpningsmedel måste vara minst 200 m skyddszon till din brunn för att inte kontanimera vattnet. Se över om hästen dricker från något dike eller liknande i hagen då det där även kan samlas föroreningar som är skadliga för hästens hälsa. Om hagen ligger hagen nära en stor väg som det rinner vatten från när det har regnat bör man också vara vaksam så hästen inte får i sig för stora mängder föroreningar som kommer från fordonen.

Basen i allt - grovfoderanalysen

Vill du räkna foderstat bör du ha en grovfoderanalys även med status på mineralinnehåll. Grovfodrets näring kan variera stort mellan markerna så analysen som är taget på en liten tuss av hela partiet ger ett genomsnittsvärde på näringsinnehållet. Beställer du en fullständig analys med mineralvärden så talar den om ett genomsnitt hur marken mår och även om man behöver göra kalk och mineral åtgärder samt vilka värden du har i fodret. Viktigt att titta på är protein och socker. Sockernivån kan vara högre i ett gräs som har en mineralobalans, även vilken tid på dagen grovfodret skördas påverkar värdet.

Foderstatsberäkning 

När man tittar på en foderstat anser vi att det viktigast att räkna på energi - MJ värden samt protein ut efter till din hästs behov och det arbete den ska utföra. Behoven på tillskott kan vara väldigt individuellt och man bör också ta hansyn till om tillskotten är baserade på syntetiskt eller organiskt bunda mineraler. Här kan du läsa mer om hur mineralblandningen Activ Mineral fungerar med sina organiskt bunda mineraler.

Kontrollera statusen på hästens mineralnivåer

Även om man har en på pappret korrekt foderstat så vet vi inget om hur hästen fungerar i att omsätta den näring vi ger dem. För att få en status på hästens mineralnivåer och behov kan man göra en blodanalys, det är inte så dyrt som det låter och ger en översikt av nivåerna. Ett annat alternativ år att skicka till ett mananalys laboratorium. Analys är ett spännande sätt att se status på hästen då även om det finns mallar på vilka behov hästen har så är det intressant att se hur hästen fungerar i att omsätta den näring vi ger dem. Det är precis som med oss människor, någon kan leva på skräpmat och må bra medan någon måste sköta sin kost till perfektion för att inte drabbas av sjukdomar eller övervikt. Vi är alla olika precis som att hästarna är olika.

Be din veterinär ta ett blodprov som skickas via Laboklin i Sverige till Tyskland för analys, välj prov Mineral profile II. Laboratoriet mailar svar till din veterinär som skickar dig resultatet. 

Fodra med känsla och öga

Glöm inte att låta resultaten av det du fodrar tala. Se på din häst, har den starka hovar, bra avföring, fint hull, skinande päls, bra energi? Foderstaten kan behöva omvärderas varje vecka för att hästen presterar olika, äter olika grödor ute som påverkar eller drabbas av någon annan tillfällig obalans. För oss på Minerals by Nordic är det resultatet av produkten du fodrar det viktigaste.

Logga in
Country
ENG SWE NO AX DE