Fri frakt över 400 kr
Snabba leveranser!
Fri Rådgivning
Fördelarna med Prebiotika för hästens mag- och tarmhälsa

Fördelarna med Prebiotika för hästens mag- och tarmhälsa

Prebiotika & Probiotika - vad är skillnaden?

Prebiotika är en viktig komponent när det kommer till att säkerställa hästens mag- och tarmhälsa. I den här artikeln kommer vi att utforska vad prebiotika är, hur de fungerar, och de många fördelar de kan erbjuda din häst. Du kommer också att lära dig hur du väljer det bästa prebiotikatillskottet för din häst och dess specifika behov.

Vad är prebiotika?
Prebiotika är icke-smältbara föreningar som finns i vissa livsmedel och kosttillskott. Dessa föreningar fungerar som mat åt de goda bakterierna i hästens tarmflora. När de goda bakterierna får tillräckligt med näring, kan de trivas och upprätthålla en hälsosam tarmflora.

Varför är prebiotika viktigt för hästens mag- och tarmhälsa?
En frisk tarmflora är avgörande för en hästs välbefinnande. Det påverkar inte bara matsmältningen utan har även en stor inverkan på immunsystemet. Prebiotika hjälper till att upprätthålla en balanserad tarmflora och kan minska risken för olika mag- och tarmsjukdomar.

Hur fungerar Prebiotika?
Prebiotika fungerar genom att ge näring åt de goda bakterierna i hästens tarmar. Dessa bakterier producerar kortkedjiga fettsyror, som är bra för tarmväggen och matsmältningen. De hjälper även till att skapa en ogästvänlig miljö för skadliga bakterier. Genom att förbättra tarmfloran kan prebiotika hjälpa till att smidigt bryta ner foder och absorbera viktiga näringsämnen. Detta resulterar i bättre matsmältning och en fungerande ämnesomsättning  hos hästen.

Vad är skillnaden mellan Prebiotika och Probiotika?
Det är lätt att blanda ihop prebiotika och probiotika, men de är olika saker. Prebiotika är föreningar som ger näring åt de goda bakterierna i tarmen, medan probiotika är levande bakteriestammar som läggs till tarmfloran. Valet mellan prebiotika och probiotika beror på hästens behov och eventuella problem. Ibland kan det vara fördelaktigt att använda båda för att maximera fördelarna.

Fördelarna med Prebiotika

  • Förbättrad näringsupptagning

En av de mest påtagliga fördelarna med prebiotika är deras förmåga att förbättra näringsupptagningen. Hästen kan exemplevis dra nytta av sitt kraftfoder mer effektivt, vilket kan leda till en friskare och mer livskraftig häst.

  • Minskad risk för sjukdomar

En balanserad tarmflora hjälper till att minska risken för olika mag- och tarmsjukdomar. Prebiotika stärker immunsystemet och skapar en miljö där skadliga bakterier har svårt att trivas.

  • Ökad prestation

För tävlingshästar kan prebiotika spela en avgörande roll i att öka prestationen. Genom att förbättra matsmältningen och energiutnyttjandet kan hästen prestera på sin högsta nivå.

Välja det Bästa Prebiotikatillskottet - Vad man bör tänka på?
När du väljer ett prebiotikatillskott för din häst är det viktigt att överväga hästens individuella behov. Alla hästar är olika, och det finns olika prebiotikatillskott som passar olika ändamål. Nedan får du tips på ingredienser att leta efter och varför vi rekommenderar Pur.Mash från Höveler.

Vilka naturliga beståndsdelar stärker tarmfloran hos hästen?
En naturlig källa till prebiotika för hästar är fiberrika fodermaterial, särskilt gräs och halm. Dessa material innehåller komplexa kolhydrater som kallas oligosackarider, vilka fungerar som prebiotika genom att främja tillväxten av goda tarmbakterier. Andra källor till prebiotika ser du exempel på här:

Örter och örtblandningar - Vissa örter och örtblandningar har prebiotiska egenskaper och kan vara ett utmärkt komplement till hästens kost.

Äpplen och morötter - Att ge hästen äpplen och morötter som hälsosnacks kan också vara ett sätt att stärka tarmfloran naturligt.

Ämnen i PUR.Mash med prebiotiska egenskaper:

Cikoriarotfiber: Cikoriarotfiber är känd för sina prebiotiska egenskaper och främjar tillväxten av goda tarmbakterier hos hästar.

Äpplepressmassa & morotsbitar: Äpplepressmassa & morot innehålla prebiotiska komponenter

Johannesbröd: Johannesbröd innehåller oligosackarider, som kan fungera som prebiotika och stödja tarmhälsa hos hästar.

Linfrökaka: Linfrön innehåller prebiotiska komponenter som kan gynna tarmbakterier.

Psylliumfrön: Psylliumfrön innehåller även prebiotiska ämnen som kan stödja tarmhälsa.


Därmed är Höveler Pur.Mash en varm rekommendation för att stötta hästens mag och tarmsystem.

Puritan Pur.Mash 15 kg
499 kr
Köp 3 st för 445 kr/st
Köp
Activ Mineral & Pur.Mash
20
839 kr 1048 kr

FAQs om Prebiotika för Hästar

Kan prebiotika hjälpa till att lösa magproblem hos hästar?
Ja, prebiotika kan bidra till att balansera tarmfloran och minska risken för magproblem.

Hur lång tid tar det innan man ser resultat med prebiotika?
Resultaten kan variera, men vissa hästar visar förbättringar inom en till några veckor.

Kan jag ge prebiotika till min unga häst?
Ja, prebiotika kan vara fördelaktigt för alla hästar oavsett ålder.

Vilken källa rekommenderar ni för att hästens ska få i sig prebiotika?
Vi rekommenderar att minska på kraftfodergivan för att kunna maximera grovfodergivan utefter grovfoderanalys och för extra stöd Hövelers Pur.Mash dagligen eller ett par gånger i veckan.

Behöver man då även tillsätta probiotika om man följer rådet ovan?
Nej, om hästen är frisk och inte har några större problem med mage och tarm efter man testat grovfoder och Pur.Mash brukar man inte behöva tillsätta probiotika. Det är viktigare att bygga hästens egna bakterier med prebiotika.

Logga in
Country
ENG SWE NO AX DE