Fri frakt över 400 kr
Snabba leveranser!
Fri Rådgivning
Hur mycket järn behöver hästar?

Hur mycket järn behöver hästar?

Varför behöver hästar Järn?

Hästar behöver järn för flera viktiga funktioner i deras kroppar, precis som för människor. Järn är en väsentlig komponent i hemoglobin, som är ett protein i de röda blodkropparna. Hemoglobin transporterar syre från lungorna till resten av kroppen och hjälper till att transportera koldioxid tillbaka till lungorna för att sedan andas ut.

Om en häst inte får tillräckligt med järn kan den utveckla anemi, ett tillstånd där blodet har för få röda blodkroppar eller där dessa blodkroppar inte fungerar som de ska. Detta kan leda till symtom som trötthet, svaghet och minskad prestation.

Orolig för att hästarna ska få i sig för mycket järn?
En del som kontaktar oss är oroliga för att hästen ska få i sig för mycket järn då markerna hästarna betar på innehåller mycket järn och söker därför ett tillskott med lågt järnvärde. Järn finns i många foder som hästar äter naturligt, som gräs och spannmål. Järnet i Activ Mineral är i naturlig form från algmjöl och inte extra tillsatt. Järnet är i en organiskt bunden form som är lätt för hästen att omsätta.

Hur mycket järn behöver hästen?

Activ Mineral innehåller 370 mg per kg av järn.
1,5 msk alltså 30 gram dos av Activ Mineral ger då hästen 11,1 mg järn.
En häst i arbete behöver 80-150 mg per 100 kg kroppsvikt enligt SLU. Är man orolig för att det blir för mycket järn från gräs och grovfoder finns då där fortfarande en bra marginal och låg risk för överdosering av järn. Maximal toleransnivå är 3000 mg per 100 kg kroppsvikt.

Orolig att hästarna ska få i sig för lite järn?
Som vi skrivit ovan har järn viktiga funktioner i kroppen. Varken för lite eller för mycket järn är bra för hästen. Är du osäker på hur mycket hästen får i sig sammanlagt med bete, grovfoder, kraftfoder och tillskott kan man enkelt be veterinären ta en boldanalys för mineraler på hästen och stämma av. Alla hästar har olika behov och förmåga att ta upp näring.

Logga in
Country
ENG SWE NO AX DE