Fri frakt över 400 kr
Snabba leveranser!
Fri Rådgivning
Pälsbyte häst - allt du behöver veta

Pälsbyte häst - allt du behöver veta

Hur kan man stötta hästen vid pälsfällning?
Pälsfällning är en naturlig process för hästar, som oftast sker två gånger om året: under våren och hösten. Denna process kan vara krävande för hästen och kräver extra uppmärksamhet och vård från hästägarens sida. Genom att förstå hur man bäst stöttar sin häst under dessa perioder, kan man inte bara främja hästens välbefinnande utan också förbättra pälsens kvalitet och hälsan i stort.

Hästar arbetar året runt med sin päls. Pälsens tillväxt och utbyte är en kontinuerlig process som anpassar sig efter årstiderna och de förändrade klimatförhållandena för att skydda hästen. Under våren börjar hästen fälla sin tjocka vinterpäls för att göra plats för en tunnare sommarpäls, vilket hjälper dem att hålla sig svala under varmare månader. När dagarna blir kortare och temperaturen sjunker under hösten och vintern, börjar hästen gradvis utveckla en tjockare päls igen för att isolera kroppen och behålla värmen under de kallare månaderna. Denna naturliga cykel innebär att hästens kropp kontinuerligt arbetar med att anpassa pälsen efter de rådande omständigheterna för att upprätthålla en optimal temperaturreglering och komfort.


Hur kan man stötta hästens pälsbytes process?

Effektiv pälsvård och borstning
Regelbunden borstning är avgörande under pälsfällningsperioden. Det hjälper inte bara till att ta bort lös päls, utan stimulerar också blodcirkulationen och främjar en ny, frisk päls. Använd en rad olika borstar och kammar för att effektivt avlägsna den döda pälsen och fördela hudens naturliga oljor genom pälsen.

Tillämpa lämpliga täcken
Beroende på väderförhållanden och hästens individuella behov kan användning av hästtäcken vara fördelaktigt under pälsfällningsperioden. Ett lämpligt täcke kan hjälpa till att reglera hästens kroppstemperatur och skydda mot väder och vind, vilket i sin tur kan underlätta en jämn och hälsosam pälsfällning.

Övervaka hälsan noggrant
Under pälsfällningsperioden är det viktigt att noggrant övervaka hästens hälsa. Eventuella tecken på hudirritationer, ovanligt stora pälsförluster eller andra hälsoproblem bör omgående tas upp med en veterinär. Hästen kan bli öm i huden och humöret kan påverkas.

Behövs B-vitamintillskott under pälsfällning?
Under normala förhållanden producerar mikroberna i hästens tarmkanal tillräckligt med B-vitamin för att täcka hästens behov. Däremot kan hästen drabbas av B-vitaminbrist om det sker en rubbning i hästens mag- och tarmkanal. Algmjöl som finns i Activ Mineral innehåller B1, B2, B3,B7, B9, B12, c vitamin och e vitamin. Det finns ingen vetenskaplig dokumentation på att B-vitamintillskott behövs under pälssättningen. Det är känt att hästar kan producera vissa B-vitaminer naturligt genom mikrofloran i tjocktarmen, men stress, hård träning, eller kostförändringar kan påverka denna produktion och skapa ett ökat behov av B-vitaminer från kosten. För en välfungerande tarm med välbalanserade mineralernivåer produccerar alltså hästen tillräckligt med B-vitaminer själv.


Optimal näring för hälsosam pälsfällning
En välbalanserad foderstat året om är grundläggande för att stötta hästen genom pälsmetabolismen som pågår året runt. Foder rikt på essentiella fettsyror, som omega-3, främjar en hälsosam päls och hud. Omega 3 hittar du i tex Inflaboost DHA eller Vetegroddolja. Tillskott som innehåller biotin, zink, och koppar kan också bidra till att stärka pälsens och hudens kondition.

Proteiner och aminosyror är byggstenarna i pälsen, och en tillräcklig tillgång till dessa näringsämnen är avgörande för att stödja en hälsosam tillväxt av ny päls och underhålla hudens kvalitet. Aminosyrorna metionin och lysin är särskilt viktiga eftersom de ofta är begränsande i hästens diet och spelar en kritisk roll i produktionen av keratin, det protein som päls, hud och hovar är uppbyggda av.

Mineraler, aminosyror och proteiner hittar du i Activ Mineral och rekommenderas att fodras året runt.

Märker du att din häst verkar öm i hud och muskler kan man testa att tillsätta Mg control för magnesium som kan hjälpa hårsäckarna och musklerna att slappna av.
Activ Mineral 1.5 kg
Minerals by Nordic
549 kr
Köp
Inflaboost DHA 0.8 kg
Minerals by Nordic
629 kr
MG Control 1 kg
Minerals by Nordic
549 kr
Köp
Vetegroddolja A-D-E Vitamin 1 L
Minerals by Nordic
319 kr
Köp

Logga in
Country
ENG SWE NO AX DE