Fri frakt över 400 kr
Snabba leveranser!
Fri Rådgivning
Den ultimata guiden till fodertillskott för hästar

Den ultimata guiden till fodertillskott för hästar

Varför behöver hästar fodertillskott?
Att säkerställa en optimal näringsbalans för din häst är avgörande för dess hälsa, prestation och välbefinnande. I denna guide går vi igenom allt du behöver veta om fodertillskott för hästar, från de mest essentiella till hur du väljer rätt produkt för just din häst.

Varför är fodertillskott viktiga för hästar?
Hästar har specifika näringsbehov som ibland kan vara svåra att uppfylla enbart genom grovfodret. En del förespråkar att kraftfodret hjälper till att täcka behoven men då behövs ofta stora mängder vilket inte är nödvändigt om du har tillgång till ett analyserat grovfoder. Du kan de bli mer kostnadseffeltivt och bättre för hästens hälsa att bygga foderstaten på ett bra grovfoder och fodertillskott. Fodertillskott kan hjälpa till att fylla de näringsgap som kan uppstå och säkerställa att din häst får alla nödvändiga vitaminer, mineraler och andra näringsämnen.

Essentiella näringsämnen för hästar
Aminosyror:
Byggstenar för protein som stödjer muskeltillväxt och reparation.
Fettsyror:
Viktiga för energi, hudhälsa och inflammationskontroll.

Mineraler: Kritiska för benhälsa, blodcirkulation och mycket mer. Om hästens mineralbehov tillgodoses och tarmen är i god balans kan hästen själv producera vissa vitaminer.
Vitaminer:
Viktiga för hästens övergripande hälsa och funktion. Hästen kan producera vissa vitminer själv och vissa behöver tillsättas. Det är dock viktigt att notera att även om hästar kan producera vissa vitaminer själva, kan deras behov av dessa och andra näringsämnen variera beroende på ålder, hälsostatus, arbetsnivå och andra faktorer. En välbalanserad diet är avgörande, och i vissa fall kan tillskott vara nödvändiga för att uppfylla hästens näringsbehov.

Hästar kan producera vissa B-vitaminer i kroppen. De har en unik förmåga att syntetisera B-vitaminer genom mikrober i deras stora tarm (cecum och kolon). Dessa mikrober bryter ner fibrer från hästens diet och producerar som en biprodukt B-vitaminer, såsom Biotin (B7), Folsyra (B9), och Vitamin B12.

Vitamin K produceras av mikrofloran i hästens stora tarm (cecum och kolon). Vitamin K är viktigt för blodets koagulationsprocess och spelar även en roll i benhälsan. Hästar får vanligtvis tillräckligt med Vitamin K genom deras normala kost och den interna produktionen, vilket gör tillskott onödigt under normala förhållanden.

Vitamin C kan syntetiseras av hästar i deras lever från glukos. Vitamin C är en viktig antioxidant som hjälper till att skydda cellerna mot skador från fria radikaler, stödjer immunsystemet, och är även viktigt för kollagenbildning, vilket är nödvändigt för hud, blodkärl, senor, ligament, och ben. Till skillnad från människor, som måste få i sig Vitamin C genom kosten, kan hästar producera det själva, vilket gör att de sällan behöver tillskott så länge de är friska och inte utsatta för extrem stress eller sjukdom.

A, D och E vitaminer är viktiga att tillsätta i foderstaten genom tillskott eller i kraftfodret, speciellt för avelshästar eller hästar som inte har tillgång till bete eller äter plastat grovfoder.

Vitamin A
Synskärpa: Vitamin A är avgörande för hälsan hos ögonen och för att bibehålla god syn, särskilt i svagt ljus.
Hud och slemhinnor: Det stödjer även hälsa hos hud och slemhinnor, vilket bidrar till ett starkare försvar mot infektioner.
Reproduktion och tillväxt: Vitamin A är viktigt för reproduktionen och för korrekt tillväxt hos unga djur.
Hästar kan omvandla betakaroten (som finns i färskt gräs) till Vitamin A, men under vissa förhållanden, som till exempel under vintern då tillgången på färskt gräs är begränsad, kan det vara nödvändigt att tillsätta Vitamin A i foderstaten för att säkerställa att hästens behov täcks.

Vitamin D
Kalcium- och fosforbalans: Vitamin D spelar en central roll i regleringen av kalcium- och fosforbalansen i kroppen, vilket är avgörande för utvecklingen och underhållet av skelettet.
Benhälsa: Det bidrar till starka ben och är särskilt viktigt för växande unghästar och dräktiga ston.
Hästar producerar Vitamin D när deras hud utsätts för solljus, men för de som spenderar mycket tid inomhus eller bor i områden med begränsad solljus under vissa årstider, kan tillskott av Vitamin D vara nödvändigt.

Vitamin E
Antioxidant: Vitamin E är en kraftfull antioxidant som skyddar kroppsceller från skador orsakade av fria radikaler. Det är särskilt viktigt för muskelhälsa och nervfunktion.
Immunsystemet: Det stöder även immunsystemets funktion och hjälper till att förebygga inflammation.
Vitamin E finns naturligt i färskt gräs, men konserverat foder som hö kan ha lägre halter av detta näringsämne, vilket gör tillskott viktigt, särskilt för presterande hästar och de som har begränsad tillgång till färskt bete.

Vi rekommenderar Vetegroddolja som källa till ADE vitamin.

Fodertips...
För unga hästar
Unghästar har högre behov av proteiner och aminosyror för tillväxt, samt kalcium och fosfor för benutveckling.

För tävlingshästar
Högre energibehov och snabb återhämtning är avgörande, vilket innebär ett behov av högre nivåer av energi, aminosyror och elektrolyter.

För äldre hästar
Behöver ofta tillskott som stödjer ledhälsa och matsmältning, samt anpassade nivåer av energi och protein.

De bästa fodertillskotten för hästar
Balanserade mineraltillskott: För att säkerställa en korrekt balans av viktiga mineraler. Vi rekommenderar dem i en organiskt bunden form ihop med alla 20 aminosyror som du hittar i Activ Mineral.
Omega-Fettsyretillskott: Stödjer flertalet av kroppensfunktioner och verkar antiinflammatoriskt i rätt mängd. Vi rekommenderar den veganska microalgs källan som du hittar i Inflaboost DHA.
Ledtillskott: MSM och Omega 3 är bra för att stödja ledhälsan. MSM Hittar du i Activ Mineral och Omega 3 i Inflaboost DHA.
Muskler och nerver: Stöd till muskler, kramper och hästens nerver får du från ett högkvalitativt magnesium. Vi rekommenderar Mg Control.
Viktigaste vitaminerna: A, D, E vitamin är viktiga för avelsdjur och hästar som inte har tillgång till bete eller hö utan äter plastat grovfoder. Vi rekommenderar det i form av Vetegroddolja.

Implementering av fodertillskott i din hästs diet

Det är viktigt att introducera nya tillskott gradvis och övervaka din hästs reaktion. Starta med en låg dos och öka långsamt till rekommenderad nivå.
Activ Mineral 1.5 kg
25
Minerals by Nordic
412 kr 549 kr
Köp
Inflaboost DHA 0.8 kg
15
Minerals by Nordic
535 kr 629 kr
Köp
MG Control 1 kg
15
Minerals by Nordic
467 kr 549 kr
Köp
Vetegroddolja A-D-E Vitamin 1 L
5
Minerals by Nordic
303 kr 319 kr
Köp

Logga in
Country
SWE ENG NO AX DE