Fri frakt över 400 kr
Snabba leveranser!
Fri Rådgivning
Förebygg fång hos din häst

Förebygg fång hos din häst

Bästa tipsen för att undvika fång hos häst
Fång är en allvarlig sjukdom som påverkar hästars hovar. Det är en inflammation i hovens lameller, vilket är de tunna skikten av vävnad som förbinder hovens yttre hårdare del med den inre skelettdelen. När dessa lameller blir inflammerade, kan det leda till svår smärta och i vissa fall till att hovens struktur skadas så pass mycket att den inte längre kan stödja hästens vikt ordentligt. Hur kan man då förebygga att hästen drabbas av fång?

Varför får hästen fång?
Det finns olika orsaker till fång, inklusive överbelastning genom för mycket kraftfoder, särskilt de som är rika på kolhydrater, plötsliga förändringar i kost eller miljö, allvarliga infektionssjukdomar, och långvarig användning av vissa läkemedel. Stress, övervikt och för lite motion kan också öka risken för att utveckla fång.
Symptomen på fång inkluderar ömhet i hovarna, svårighet att röra sig, en puls och värme som kan kännas i hovarna, och i allvarliga fall, en hovbens rotation. Behandlingen av fång fokuserar på att lindra smärtan, behandla den underliggande orsaken och, om möjligt, återställa hovens hälsa. Detta kan inkludera förändringar i kost, strikt vila, samt medicinsk och i vissa fall kirurgisk intervention.

.

Hur kan man förebygga fång hos hästen?

Förebyggande av fång är centralt och innefattar att upprätthålla en hälsosam vikt hos hästen, försiktighet med foderintag, regelbunden motion, och uppmärksamhet på tecken på stress eller sjukdom. Regelbunden kontakt med en veterinär och hovslagare är också viktigt för att upprätthålla hovhälsan och förebygga fång.

Kostens betydelse för att förebygga fång
En välbalanserad kost är grundläggande för att förebygga fång hos hästar. Det är viktigt att anpassa fodret efter hästens ålder, vikt, hälsostatus och aktivitetsnivå.

 • Begränsa intaget av socker och stärkelse: Högt socker- och stärkelseinnehåll i foder kan öka risken för fång. Välj därför foder med låg socker- och stärkelsehalt och begränsa mängden kraftfoder. Vi rekommenderar helt spannmål och melassfritt foder. Höveler Pur serie är därför ett ba alternativ.
 • Fiberrik kost: En diet rik på fibrer från hö och gräs är essentiell. Fibrer stimulerar tuggandet och salivproduktionen, vilket är viktigt för en sund matsmältning och för att förebygga ämnesomsättningsrelaterade sjukdomar. För känsliga hästar är det viktigt att hålla koll på gräsintaget, vänja in hästen och vara extra försiktig när gräset är som mest rikt på socker.
 • När är gräset mest rikt på socker? Gräsets sockerinnehåll varierar under dygnet och påverkas av flera faktorer såsom solens intensitet, temperatur och växtens tillväxtfas. Generellt har gräset högst sockerhalt under de sena eftermiddagstimmar och tidig kväll, efter en dag med mycket solsken. Detta beror på att fotosyntesen är mer aktiv under soliga dagar, vilket gör att gräset producerar mer socker. Under natten använder gräset en del av detta socker för sin tillväxt, vilket resulterar i att sockerhalten är lägre på morgonen. Det är också viktigt att notera att sockerinnehållet kan vara högre i gräs under sen vår till tidig sommar när gräset växer snabbt. Under kallare perioder, särskilt efter en frostnatt följt av soliga dagar, kan gräset också ackumulera höga nivåer av socker. Detta beror på att kylan inhiberar gräsets tillväxt och använder av socker, vilket leder till att sockret ackumuleras i växten. För hästägare som är oroliga för fång och andra metabola problem är det därför klokt att vara försiktig med bete under dessa tider på dygnet och under dessa specifika väderförhållanden, för att undvika ett högt intag av socker.

Rätt skötsel och miljö
En korrekt skötselrutin och en anpassad miljö är också avgörande faktorer för att hålla din häst frisk och för att förebygga fång.

 • Regelbunden hovvård: Se till att din häst får regelbunden och professionell hovvård. Korrekt trimning och eventuellt beslag kan förebygga biomekaniska problem som kan leda till fång.
 • Stresshantering: Stress kan vara en utlösande faktor för fång. Försök att skapa en lugn och stabil miljö för din häst, med regelbundna rutiner och minimalt med störningar.

Motion och aktivitetsnivå
Regelbunden motion är vitalt för hästens övergripande hälsa och för att förebygga fång. Motion hjälper till att upprätthålla en hälsosam vikt, främjar blodcirkulationen till hovarna och bidrar till en sund metabolism.

 • Anpassad träningsplan: Utforma en träningsplan som är anpassad efter hästens ålder, kondition och eventuella hälsoproblem. Gradvis öka intensiteten för att undvika överansträngning.
 • Varierad träning: Inkludera en blandning av olika typer av övningar i träningsprogrammet, såsom promenader, tömkörning, och ridning på varierande underlag för att förbättra hovhälsan och förebygga skador.

Fodertips för sockerkänsliga hästar

 • Activ Mineral - Alla hästar behöver tillskott av mineraler. Activ Mineral är fritt från socker och spannmål.
 • Inflaboost DHA - Omega-3-fettsyror erbjuder flera hälsofördelar för sockerkänsliga hästar, inklusive minskad inflammation och förbättrad insulinresistens, vilket är viktigt för att hantera tillstånd som fång och metabolt syndrom. De kan även hjälpa till att upprätthålla en sund vikt och främja hovhälsan, vilket bidrar till en övergripande bättre hälsa för hästen. 
 • Mg Control - Magnesiumtillskott kan hjälpa till att lindra muskelspänningar och obehag, samtidigt som de förbättrar insulinresistensen. Det spelar också en viktig roll i energimetabolismen, vilket stödjer en sund vikt och kan minska belastningen på hovarna. Dessutom är magnesium nödvändigt för en stark ben- och hovstruktur genom att stödja upptaget av kalcium. 
 • Pur.Mash - Spannmål och melassfri mash med prebiotika flr stöd till mage och tarm. Om hästen inte behöver kraftfoder för energi är denna toppen att ge i en låg dos för stöd till mage och tarm samt smaklig att blanda fodertillskott i.
Inflaboost DHA 0.8 kg
Minerals by Nordic
629 kr
Köp
MG Control 1 kg
Minerals by Nordic
549 kr
Köp
Activ Mineral 1.5 kg
Minerals by Nordic
549 kr
Köp
Puritan Pur.Mash 15 kg
499 kr
Köp 3 st för 445 kr/st
Köp

Logga in
Country
SWE ENG NO AX DE