Fri frakt över 400 kr
Snabba leveranser!
Fri Rådgivning

Hästfoder med stöd till hovar och mugg

Ett vanligt problem många hästägare upplever är problem med hästens hovar. Allt från dåligt tillväxt, svaga hovar, strålröta och hålvägg är exempel på vanliga problem. Hoven är just den punkt som hos hästen tar upp hela belastningen vid kontakten med marken. För att den viktiga stötdämpningen mellan fot och mark skall fungera måste hästen ha en formad och frisk hov. Och det kräver regelbunden och rätt utförd hovvård. Även foderstaten eller vissa sjukdomar kan påverka hoven.

Ett annat problem är mugg som är en vanlig hudsjukdom hos hästar som kännetecknas av inflammation och infektion i huden, vanligtvis på hovens baksida eller i kronranden. Det är oftast orsakat av en kombination av fuktighet, smuts och bakterier, särskilt i leriga eller blöta miljöer. Symtom på mugg inkluderar rodnad, svullnad, skorpor, fjällning och ibland avskavda områden av huden.
Visar 1-6 av 6 artiklar
Activ Mineral 1.5 kg
Minerals by Nordic
549 kr
Köp
Activ Mineral 4 kg Refill bag
Minerals by Nordic
799 kr
Köp
Caring Hovolja 500 ml
Minerals by Nordic Care
259 kr
Köp
Ekologiskt Algmjöl 2 kg SE-EKO-03
399 kr
Köp 3 st för 299 kr/st
Köp
Inflaboost DHA 0.8 kg
Minerals by Nordic
629 kr
Köp
Inflaboost DHA 4 kg Refill Bag
Minerals by Nordic
1449 kr
Köp

Mugg hos häst
Mugg är en vanlig hudsjukdom hos hästar som kännetecknas av inflammation och infektion i huden, vanligtvis på hovens baksida eller i kronranden. Det är oftast orsakat av en kombination av fuktighet, smuts och bakterier, särskilt i leriga eller blöta miljöer. Symtom på mugg inkluderar rodnad, svullnad, skorpor, fjällning och ibland avskavda områden av huden. Det kan vara smärtsamt för hästen och kräver regelbunden rengöring och behandling för att kunna läka ordentligt.

Varför får hästar mugg?
Hästar får oftast mugg på grund av fuktig och smutsig miljö, särskilt om de står i leriga eller blöta hagar eller boxar. Fukt och smuts skapar en idealisk miljö för tillväxten av bakterier och svampar, vilket kan leda till mugginfektioner. Hästar med tjocka hovskorpor eller hårda kronrandar kan vara mer mottagliga för mugg eftersom dessa områden kan hålla kvar fukt och smuts lättare. Otillräcklig rengöring och vård av hästens ben kan också öka risken för mugg.

Foder & närings effekt för att stå emot mugg
Hudåkommor som mugg orsakas ofta av bakterier, genom att stärka hästens motståndskraft och immunförsvar kan man stödja hästen. Det är viktigt att se över foderstaten och se om man kan göra några förbättringar. En välbalanserad kost är avgörande för att upprätthålla en hästs övergripande hälsa och starkt immunförsvar. Grunden är alltid en bas av högkvalitativt grovfoder (hö, hösilage eller gräs) är viktigt för att upprätthålla en god tarmhälsa, vilket i sin tur stödjer immunförsvaret. Undvik överutfodring och kraftfoder med stärkelse och socker, en kost hög i stärkelse och socker kan leda till olika hälsoproblem och potentiellt försvaga hästens immunförsvar. En bra foderstat är en del av en övergripande strategi för att förebygga mugg.

Här är några tillskott som kan vara fördelaktiga för att stötta hästens motståndskraft:

Omega-3 Fettsyror: Dessa fettsyror är kända för sina antiinflammatoriska egenskaper och kan hjälpa till att stärka hudens barriärfunktion. De finns i Inflaboost DHA i hög potens.

Zink och Koppar: Dessa mineraler spelar en viktig roll i hudens hälsa och läkning. De är ofta inkluderade i mineraltillskott.

Vitamin E: Detta vitamin är en kraftfull antioxidant som kan stödja hudens försvar mot miljöskador och inflammation. Du hittar E-vitamin i vetegroddolja.

Selen: I kombination med vitamin E, kan selen hjälpa till att stärka immunförsvaret och skydda hudcellerna.

Prebiotika: Att upprätthålla en hälsosam tarmflora är viktigt för immunförsvaret. Prebiotika kan hjälpa till att stödja en hälsosam tarmmiljö. Vi rekommenderar Hövelers Pur.Mash för prebiotika.

Aminosyror: Specifika aminosyror, som lysin och metionin, är viktiga för hudens och pälsens hälsa. Du hittar alla 20 aminosyror i Activ Mineral.

Så behandlar du mugg på din häst
Att behandla mugg hos hästar kräver noggrannhet och tålamod. Här är några steg för att behandla mugg på din häst:
Rengör området: Börja med att noggrant rengöra det drabbade området med ljummet vatten och en mild tvål. Se till att avlägsna all smuts och smörjrester noggrant.

Torka noggrant: Efter rengöring är det viktigt att torka det drabbade området ordentligt. Använd en ren handduk eller pappershanddukar för att försiktigt torka huden helt torr. Fuktiga förhållanden främjar tillväxten av bakterier, så att hålla området torrt är avgörande.

Applicera behandling: Efter rengöring och torkning kan du applicera en medicinsk behandling för att bekämpa muggen. Det kan vara en antimikrobiell salva eller kräm som är avsedd för muggbehandling. Följ instruktionerna på produkten noggrant och applicera den på det drabbade området enligt behov.

Skydda mot fukt: Förhindra att området blir fuktigt genom att hålla hästen i en ren och torr miljö. Om möjligt, undvik att utsätta hästen för blött gräs eller leriga förhållanden som kan bidra till att muggen återkommer.

Upprepa behandlingen vid behov: Mugg kan vara envis och kräva regelbunden behandling för att helt läka. Fortsätt att rengöra och behandla det drabbade området enligt behov tills muggen är helt borta.

Konsultera veterinären vid behov: Om muggen inte förbättras med hembehandling eller om den blir värre, är det viktigt att kontakta veterinären för professionell rådgivning och behandling. Ibland kan muggen kräva antibiotikabehandling eller andra medicinska åtgärder för att läka ordentligt.

Genom att följa dessa steg och vara konsekvent med behandlingen kan du hjälpa din häst att övervinna muggen och återfå frisk hud.

Logga in
Country
ENG SWE NO AX DE