Fri frakt över 400 kr
Snabba leveranser!
Fri Rådgivning

Frågor & svar

Produktfrågor

Har Minerals by Nordics tillskott någon doping/karenstid ?

Nej det har dem inte.

Hur vänjer jag in min häst på fodertillskotten?

Minerals by Nordic strävar efter att erbjuda så rena fodertilskott som möjligt utan tillsatser som inte tillför något för hästens hälsa. Vi jobbar alltid för att undvika spannmål som vetemjöl och tillsatt socker i våra fodertillskott då de inte gynnar hästens hälsa. Socker och vetemjöl kan dock för hästar som är vana vid det anses smakliga och kan öka aptiten. De allra flesta av våra kunder har sällan problem med att få hästarna att äta fodertillskotten men ibland kan lite extra tålamod och tid krävas för att vänja in hästen på dem. Här hittar du våra bästa tips!

Vilka produkter rekommenderas för att förbättra hästens pälskvalité och glans?

Activ Mineral som ger en bas av mineraler, spårämnen och alla aminosyror som ger ett fint resultat på pälskvalitén. Vetegroddolja med A-D-E vitamin är också jätte bra att lägga till om man inte fodrar större mängder kraftfoder där vitaminerna tillgodoses. Kolla gärna vår höjdpunk Glow på Instagram för referenser på alla fina pälsresultat. 

Räcker mängden selen i Activ Mineral?

I en amerikansk forskning som Pat Coleby skriver om i Naturligt Lantbruk visar att biotillgängligheten i organiskt Selen är 4 gånger högre än i syntetiskt selen. Vi brukar därför inte rekommendera mer selen om man inte har blod eller tillförlitlig håranalys på att hästen behöver mer. Brist på svavel ger oförmåga att tillgodogöra sig selen så därför är det viktigt att fodra kombinationen som Mineral Mixen ger. Aminosyrorna i svavlet, speciellt cystein och metionin behövs i tarmen för att kunna ta upp & tillgodgöra sig selen. Misstänker man ändå brist så kan man lägga till E-vitamin som också behövs för att tillgodogöra sig selen. E-vitamin kan ersätta selen men selen kan inte ersätta E-vitamin.

Hur säkerställs det att Algmjölet inte innhåller för höga halter tungmetaller?

Företaget där vi köper in vårt algmjöl har en rutin för varje skörd av alger de gör. Partiet med alger får ett unikt batchnummer och analyseras för att säkerställa att näringsinnehållet är som det ska och att det inte är några för höga tungmetallsnivåer. Algmjölet som vi köper är dessutom ekologiskt certifierat för att visa på bästa möjliga kvalité!

Hur ser ni på jodnivån i Activ Mineral ?

Joden i Activ Mineral kommer från algmjölet och är i organisk form, alltså inte från ett tillsatt syntetiskt jod. Enligt SLU -Sveriges lantbruksuniversitet, rekomenderas att högsta tolererade intaget av jod i foderstaten är 10 mg per 100 kg kroppsvikt, dvs 60 mg för en 600 kg häst. Fodrar du 30 gram Activ Mineral per dag är du inte är i närheten av någon risk för överdosering. Lika dåligt som det är med överdosering av jod är det med en brist, jod behövs till många funktioner i hästens kropp bland annat sköldkörtlens funktion. Om ett djur har brist på jod, oavsett vilka mineraler och vitaminer den får kommer hästen inte kunna tillgodogöra sig dessa föräns man fyllt på med jod. Något som kan bidra till jodbrist är att hästen äter mycket baljväxter som lusern, klöver, ärtor och sojaprodukter.

Varför ser CA/P-kvoten i Activ Mineral  annorlunda ut?
Vad menas med råaska?

Produkter som är registrerade hos jordbruksverket har enligt EU-förordningar krav på sig vilka beståndsdelar som ska specificeras på etiketterna. En av de är råaska. Man förbränner produkten för att se hur stort upptag av mineraler som finns i produkten. Blir råaska halten högre än 40% klassas det som ett mineralfoder.

Hur gör jag en jordanalys för att kunna odla så bra grovfoder som möjligt?

Man kan även göra en jordanalys för att se vilka brister som finns i marken där hästarna betar eller där du tar ditt hö ifrån. Vi rekommenderar att man anlitar Swep, ett fristående australiensiskt laboratorium som håller mycket attraktiva priser. De erbjuder dels utförlig dokumentation av jordens aktuella status samt ger också förslag på rekommenderade åtgärder och en beräknad prognos på mineralstatus efter åtgärd.
Detta är en ovärdelig hjälp för att ta det första steget att restaurera jorden, viktigt att komma ihåg är att man i många fall behöver göra upprepade analyser under processens gång. Länk till Swep

Behöver man fodra vitaminer?

Pat Coleby säger "En grunddos av mineraler håller vitaminerna i balans". Tänk på att det kan vara brist på en viss mineral eller vitamin ena dagen och efter någon vecka kan det ha balanserat sig igen. När vitaminbrister uppstår får man fylla på med lite extra.

Vad är speciellt med Hövelers Pur.Itan foder?

Hövelers Pur serie är ett helt spannmålsfritt hästfoder som håller hög kvalité. Fodret är fritt från spannmål, melass och även GMO fritt. Passar både hästar som ska prestera på topp men även de med ämnesomsättningssjukdomar, allergier & fång. Registrerat hos jordbruksverket och fri från tävlingskarens.

Varför ska inte örter fodras kontinuerligt?

Vanligtvis används örter för att stödja din häst i ett speciellt syfte, för att förhindra något eller vid sjukdom. Örterna uppnår sin fulla potential inom 6 veckor. Örterna har den starkaste riktade effekten under denna period. Man brukar inte fodra längre eftersom syftet med örterna ska ha uppnåts och då ska kroppen fungera självförsörjande igen. I vissa fall kan det vara nödvändigt att utvidga längden till maximalt 12 veckor och anpassa doseringen efter det. Sedan är meningen att kroppen ska fungera på egen hand. Den enda gången det kan komma till långvarig utfodring är när hästen har ett kroniskt problem. Om en häst har ett kroniskt magproblem, rekommenderas det ibland att mata den kontinuerligt i halv dos för att ha ett konstant stöd till det stressade organet men det är en individanpassning man gör i vissa fall. Om örter ges konstant bör örterna varieras över tid. Det rekommenderas inte att fodra samma ört under en längre tid eftersom den positiva effekten kan utebli.

Beställning & leverans

Var finns köpvillkor och information angående beställningar?

Samarbeten & sponsring

Finns det möjlighet att bli sponsrad av er eller göra ett samarbete?

Ja det finns en möjlighet. Skicka in en intresseanmälan så tittar vi på det. Det gör du här.

Karriär & praktik

Finns det möjlighet att söka jobb hos er?

Om vi har lediga tjänster kommer vi att lägga ut dem på hemsidan.

Finns det möjlighet att praktisera hos er?

Ja det kan finns möjlighet att få praktisera hos oss. Skicka gärna ett mail till oss och berätta mer om dig och praktikperioden.

Kampanjer & erbjudanden

Vilka villkor gäller under kampanj?

• Kampanjerbjudandet endast beställningar som görs direkt via vår hemsida.
• Erbjudandet är tidsbegränsat och kan inte användas för beställningar som görs före eller efter kampanjperioden.
• Rabattkoder kan ej appliceras på produkter med redan nedsatt pris eller kombineras med kampanjpriser. Oftast kan du inte heller kombinera fler koder med varandra.

Kan jag få pengar tillbaka om priset på en produkt har ändrats sedan jag beställde?

Vi anpassar våra priser i förhållande till årstid, lagerstatus och efterfrågan från våra kunder. Prisjusteringar eller kampanjer berättigar ej till återbetalning av prisskillnad.

Återförsäljare

Har ni några återförsäljare?

Ja det har vi, du hittar dem här

Hur blir man återförsäljare?

För att bli återförsäljare krävs att du har ett registrerat företag och kan beställa minsta volym av produkter enligt våra villkor. För mer info fyll i vårt kontaktformulär.

Logga in
Country
SWE ENG NO AX DE