Fri frakt över 400 kr
Snabba leveranser!
Fri Rådgivning

Hästfoder med stöd till hästar med fång och EMS

Fång är en smärtsam och allvarlig sjukdom som påverkar hästens hovar. Det uppstår vanligtvis när det finns en obalans i hästens metabolism, vilket sin tur leder till inflammation i lamellerna i hovarna. Detta kan leda till att lamellerna svullnar och orsakar smärta och obehag för hästen. De vanligaste symptomen på fång inkluderar haltande eller lamhet, ökad puls, stelhet, svullnad i hovarna och en karakteristisk position där hästen lägger mer vikt på bakbenen och lutar sig bakåt för att lindra smärtan.

EMS, eller ekvint metabolt syndrom, är en sjukdom som drabbar hästar och är en hormonell rubbning som oftast är associerad med insulinresistens, fetma och en ökad risk för att utveckla fång, vilket är en allvarlig och smärtsam inflammation i hovarna. Hästar med EMS har en tendens att ackumulera fett på specifika platser, såsom vid nacken (som ofta kallas för "kamfett"), runt svansen, över ryggen, och i buken. Insulinresistensen innebär att kroppens vävnader är mindre känsliga för insulin, vilket kan leda till förhöjda blodsockernivåer och i slutändan, till fång.

Visar 1-6 av 6 artiklar
Activ Mineral 1.5 kg
25
Minerals by Nordic
412 kr 549 kr
Köp
Activ Mineral 4 kg Refill bag
10
Minerals by Nordic
719 kr 799 kr
Köp
Inflaboost DHA 0.8 kg
15
Minerals by Nordic
535 kr 629 kr
Köp
Inflaboost DHA 4 kg Refill Bag
10
Minerals by Nordic
1304 kr 1449 kr
Köp
MG Control 1 kg
15
Minerals by Nordic
467 kr 549 kr
Köp
Puritan Pur.Mash 15 kg
5
474 kr 499 kr
Köp 3 st för 423 kr/st
Köp

Fång och EMS kan orsakas av olika faktorer, inklusive för stort intag av kolhydrater, foder med hög sockerhalt, metabola sjukdomar som cushings sjukdom, trauma eller infektioner. Det är viktigt att fång behandlas omedelbart av en veterinär för att lindra smärtan och förhindra allvarliga komplikationer. Behandlingen kan inkludera smärtlindring, antiinflammatoriska läkemedel och anpassning av hästens diet och miljö för att minimera risken för återfall.

Fodertips för sockerkänsliga hästar


Activ Mineral - Alla hästar behöver tillskott av mineraler. Activ Mineral är fritt från socker och spannmål.
Inflaboost DHA - Omega-3-fettsyror erbjuder flera hälsofördelar för sockerkänsliga hästar, inklusive minskad inflammation och förbättrad insulinresistens, vilket är viktigt för att hantera tillstånd som fång och metabolt syndrom. De kan även hjälpa till att upprätthålla en sund vikt och främja hovhälsan, vilket bidrar till en övergripande bättre hälsa för hästen.
Mg Control - Magnesiumtillskott kan hjälpa till att lindra muskelspänningar och obehag, samtidigt som de förbättrar insulinresistensen. Det spelar också en viktig roll i energimetabolismen, vilket stödjer en sund vikt och kan minska belastningen på hovarna. Dessutom är magnesium nödvändigt för en stark ben- och hovstruktur genom att stödja upptaget av kalcium.
Pur.Mash - Spannmål och melassfri mash med prebiotika flr stöd till mage och tarm. Om hästen inte behöver kraftfoder för energi är denna toppen att ge i en låg dos för stöd till mage och tarm samt smaklig att blanda fodertillskott i.

När ska jag söka vård hos veterinären?
Du bör söka vård hos veterinären omedelbart om din häst uppvisar några av följande symtom på fång:
Haltande eller lamhet: Om din häst plötsligt visar tecken på halt eller lamhet, särskilt om det är mer påtagligt i ett eller flera ben, kan det vara ett tecken på fång.
Ökad puls: Om din hästs puls är högre än normalt utan en uppenbar anledning kan det vara ett tecken på fång.
Stelhet eller obehag: Om din häst verkar vara ovanligt stel eller visar tecken på obehag, särskilt när den går eller står, kan det vara en indikation på fång.
Nedsatt aptit: Om din häst plötsligt förlorar aptiten eller visar en ovilja att äta kan det vara ett tecken på att något är fel.
Förändrad beteende: Om din häst beter sig ovanligt, till exempel genom att vara mer lätt irriteradl, viljelös eller nervös än vanligt, kan det vara ett tecken på smärta eller obehag som kan vara förknippat med fång.

Om du misstänker att din häst har fång är det viktigt att söka veterinärvård omedelbart för en korrekt diagnos och behandling. Ju tidigare fånget upptäcks och behandlas, desto bättre är chansen för en framgångsrik rehabilitering och minskad risk för komplikationer.

Rehabilitering för en häst med fång


Rehabilitering för en häst med fång är en viktig process som syftar till att främja läkning, lindra smärta och återställa hästens hälsa och välbefinnande. Nedan är några åtgärder som kan ingå i rehabiliteringsplanen för en häst med fång:

Boxvila: Hästen bör placeras i en ren och mjuk box med tillräckligt med strö för att minimera belastningen på hovarna och främja läkning.
Hovvård: Regelbunden vård av hovarna är avgörande för att bibehålla hälsan hos en häst med fång. Det kan innefatta trimning av hovarna för att korrigera eventuella obalanser och stödja läkningsprocessen.
Smärtlindring: Veterinären kan ordinera smärtstillande medel eller antiinflammatoriska läkemedel för att lindra smärta och obehag hos hästen.
Diet: En häst med fång kan behöva en speciell diet som är låg i socker och stärkelse för att minimera risken för återfall och främja viktnedgång om det behövs.
Motion och träning: När hästen visar tecken på förbättring kan lätt motion och promenader bidra till att förbättra cirkulationen och främja läkning av hovarna.
Kontinuerlig övervakning: Det är viktigt att övervaka hästens tillstånd noggrant och regelbundet kommunicera med veterinären för att säkerställa att rehabiliteringsplanen är effektiv och eventuella komplikationer upptäcks och behandlas i tid.

Rehabilitering för hästar med fång är en långvarig process och kräver tålamod och noggrann uppmärksamhet på hästens behov och framsteg. En individuell rehabiliteringsplan bör utformas baserat på hästens specifika behov och det underliggande tillståndet hos fånget.

FAQ

Rehabilitering efter fång - en guide  
Förebygg fång hos din häst

Logga in
Country
ENG SWE NO AX DE