Fri frakt över 400 kr
Snabba leveranser!
Fri Rådgivning

Kunskaps artiklar

Här hittar du kunskap och information kring hästens hälsa och utfodring.

Intressanta artiklar med vår erfarenhet och kompetens i kombination med forskning om hästhälsa och utfodring.
Hur kan man hjälpa en häst med sjukdomen mugg eller rasp?Mugg, rasp & lymfangit - hur kan man hjälpa hästen?

Hur kan man hjälpa en häst med sjukdomen mugg eller rasp?

Ett vanligt problem som hästar kan stöta på är sjukdomen mugg eller rasp, men vad är egentligen mugg eller rasp? Mugg och rasp är hudproblem som hästar kan uppleva, och det är viktigt att förstå vad som orsakar dem och vilka symptom man bör vara uppmärksam på. Mugg är en hudinflammation som oftast drabbar hästens nedre delar av benen, särskilt i karleden. Det kännetecknas av sårskorpor, svullnad, ömhet och i svårare fall, hälta. Mugg uppstår när den tunna huden i karleden skadas av smuts, fukt eller skav, vilket underlättar för bakterier eller svamp att få fäste. Mugg kan utvecklas till allvarligare tillstånd som rasp eller lymfangit om den inte behandlas i tid. Regelbunden kontroll och tidig intervention är nyckeln till att hålla din häst frisk och lycklig.

Symtom på mugg & rasp

Sårskorpor: Vanligtvis det första tecknet, ofta i karleden.

Svullnad och ömhet: Drabbade områden kan vara svullna och ömma vid beröring.

Rodnad: Huden runt det drabbade området kan bli röd.

Värme: Det infekterade området kan kännas varmare än resten av huden.

Hälta: I allvarligare fall kan hästen uppvisa hälta på grund av smärta och obehag.

 

Förebyggande åtgärder
Rengöring och Torkning: Håll hästens ben rena och torra. Borsta bort torkad lera och undvik intensiv spolning.
Miljökontroll: Upprätthåll god boxhygien och se till att försöka hålla hagarna lerfria där de står mycket genom att dränera.
Hovskägget: Välj mellan att behålla hovskägget för naturligt skydd eller klippa det för enklare rengöring.

Behandling av mugg
Rengöring: Börja med att tvätta det drabbade området med ett bakteriedödande schampo. Använd varmt vatten för att blöta upp och mjuka upp sårskorporna. Att använda olja som en babyolja kan vara effektivt för att mjuka upp skoporna. Undvik att riva bort sårskorporna. Låt dem trilla av naturligt efter att de mjukats upp.

Torkning och smörjning: Efter tvätt, torka försiktigt med en ren handduk och smörj med en fet kräm.
Upprepa Behandlingen: Behandlingen bör upprepas dagligen, under fem till sju dagar.

Kontakta Veterinär vid Behov: Om muggen inte förbättras eller försämras, kontakta en veterinär för vidare behandling.

Foder & närings effekt för att stå emot mugg
Hudåkommor som mugg orsakas ofta av bakterier, genom att stärka hästens motståndskraft och immunförsvar kan man stödja hästen. Det är viktigt att se över foderstaten och se om man kan göra några förbättringar. En välbalanserad kost är avgörande för att upprätthålla en hästs övergripande hälsa och starkt immunförsvar. Grunden är alltid en bas av högkvalitativt grovfoder (hö, hösilage eller gräs) är viktigt för att upprätthålla en god tarmhälsa, vilket i sin tur stödjer immunförsvaret. Undvik överutfodring och kraftfoder med stärkelse och socker, en kost hög i stärkelse och socker kan leda till olika hälsoproblem och potentiellt försvaga hästens immunförsvar. En bra foderstat är en del av en övergripande strategi för att förebygga mugg.

Här är några tillskott som kan vara fördelaktiga för att stötta hästens motståndskraft:

Omega-3 Fettsyror: Dessa fettsyror är kända för sina antiinflammatoriska egenskaper och kan hjälpa till att stärka hudens barriärfunktion. De finns i Inflaboost DHA i hög potens.

Zink och Koppar: Dessa mineraler spelar en viktig roll i hudens hälsa och läkning. De är ofta inkluderade i mineraltillskott.

Vitamin E: Detta vitamin är en kraftfull antioxidant som kan stödja hudens försvar mot miljöskador och inflammation. Du hittar E-vitamin i vetegroddolja.

Selen: I kombination med vitamin E, kan selen hjälpa till att stärka immunförsvaret och skydda hudcellerna.

Prebiotika: Att upprätthålla en hälsosam tarmflora är viktigt för immunförsvaret. Prebiotika kan hjälpa till att stödja en hälsosam tarmmiljö. Vi rekommenderar Hövelers Pur.Mash för prebiotika.

Aminosyror: Specifika aminosyror, som lysin och metionin, är viktiga för hudens och pälsens hälsa. Du hittar alla 20 aminosyror i Activ Mineral.

Activ Mineral 1.5 kg
Minerals by Nordic
549 kr
Köp
Inflaboost DHA 0.8 kg
Minerals by Nordic
629 kr
Köp
Vetegroddolja 1000 ml
Minerals by Nordic
319 kr
Köp
Puritan Pur.Mash 15 kg
499 kr
Köp 3 st för 445 kr/st
Köp

FAQ Rasp, mugg & lymfangit

Vad är mugg eller rasp? Mugg eller rasp är hudproblem hos hästar som kan orsakas av olika faktorer, exempelvis dålig hygien, bakterier och näringsbrister.
Hur kan jag förebygga mugg, rasp och lymfangit hos min häst? Håll stallet rent, följ regelbundna groomingrutiner och se till att hästen får rätt näring.
Hur ofta bör jag vårda min häst för att undvika mugg och rasp? Regelbunden grooming är viktig. Gör det så ofta som behövs för att upprätthålla hästens hud och päls i gott skick.

...
Hur Omega 3 kan stötta leder, immunförsvar & sockerkänsliga hästarVarför behöver hästar Omega-3?

Hur Omega 3 kan stötta leder, immunförsvar & sockerkänsliga hästar

Omega-3-fettsyror är essentiella komponenter för hästens hälsa och välbefinnande. Dessa fettsyror har en mängd olika fördelar och är avgörande för att säkerställa att din häst är frisk och i god form. I den här artikeln kommer vi att utforska vad Omega-3-fettsyror är och varför de är så viktiga för hästar.

Omega-3-fettsyror är en typ av fleromättad fettsyra som har visat sig ha många hälsofördelar för hästar. Dessa fettsyror hjälper till att stödja hjärt-kärlsystemet, minska inflammation och förbättra ledhälsan. De är även bra för att främja en frisk hud och päls. Genom att inkludera Omega-3 i din hästs diet, utöver kraftfoder m.m, kan du se till att den får de nödvändiga näringsämnena för att hålla sig frisk och aktiv.

Symtom på omega-3-brist hos hästar
Det är viktigt att vara medveten om symtomen på brist på Omega-3 hos hästar. Om din häst inte får tillräckligt med dessa fettsyror, kan den uppleva följande symtom:

◼︎ Försämrat immunförsvar
◼︎ Hudproblem - torr hud, klåda och förlust av pälskvalitet.
◼︎ Försämrad hovkvalitet - sköra och spröda.
◼︎ Inflammation och stelhet

Omega-3 och ledhälsa hos hästar
Ledhälsa är avgörande för en hästs rörlighet och prestation. Omega-3-fettsyror har visat sig vara särskilt fördelaktiga för ledhälsan hos hästar. Omega-3 hjälper till att minska inflammation i lederna och kan bidra till att förhindra ledproblem och stelhet. Genom att inkludera Omega-3 i din hästs kost kan du hjälpa till att förebygga ledproblem och se till att din häst håller sig rörlig och frisk.

Omega-3 vid fång, EMS, PPID - Cushing
Omega-3-fettsyror kan vara fördelaktiga för sockerkänsliga hästar, såsom de som lider av fång (hovbensinflammation) eller Equine Metabolic Syndrome (EMS). PPID, eller Pituitary Pars Intermedia Dysfunction, är en endokrin sjukdom som vanligtvis drabbar äldre hästar. Det kallas ibland också för Cushing's sjukdom. PPID påverkar hästens hypofyskörtel och leder till en ökad produktion av adrenokortikotropt hormon (ACTH). Denna ökning kan orsaka olika hälsoproblem hos hästar, inklusive ökad aptit, ökad törst, ökad urinering, muskelsvaghet, och ökad känslighet för infektioner. Diagnos ska alltid ställas av veterinär. Här är hur Omega-3 kan stödja dessa typer av hästar:

Stöd för immunsystemet: Hästar med PPID är mer mottagliga för infektioner på grund av deras nedsatta immunförsvar. Omega-3 kan hjälpa till att stärka immunförsvaret och minska risken för infektioner.

Hud- och pälsförbättring: Omega-3 kan hjälpa till att förbättra hud- och pälskvaliteten hos hästar med PPID, vilket ofta påverkas negativt av sjukdomen.

Antiinflammatoriska egenskaper: Omega-3-fettsyror har starka antiinflammatoriska egenskaper. Vid fång och EMS kan det finnas en underliggande inflammatorisk process. Omega-3 kan bidra till att minska den inflammatoriska responsen och därmed minska smärta och obehag.

Insulinreglering: Hos hästar med EMS är det vanligt med insulinresistens, vilket innebär att kroppens celler inte svarar tillräckligt på insulin. Omega-3-fettsyror kan hjälpa till att förbättra insulinets funktion och minska insulinresistensen, vilket är viktigt för att hantera EMS.

Minska risken för inflammation i hovarna: Vid fång är det vanligt med inflammation i hovarna. Omega-3 kan hjälpa till att minska den inflammatoriska processen och därigenom minska risken för fång.

Inflaboost DHA Prov
Minerals by Nordic
39 kr
Köp
Inflaboost DHA 0.8 kg
Minerals by Nordic
629 kr
Köp

Källor till Omega-3 för hästar
För att säkerställa att din häst får tillräckligt med Omega-3-fettsyror i sin diet, är det viktigt att känna till olika källor. En av de bästa naturliga källorna till Omega-3 för hästar är färskt gräs och bete. Det är rikt på dessa fettsyror och ger en utmärkt källa till näring. I tillskottsväg kommer man åt Omega 3 i ett antal olika källor men den bästa källan till hög Omega 3 halt hittar man i Inflaboost DHA som är en vegansk microalg.

Microalgen framställs genom kontrollerade kärl vilket är ett mycket klimat vänligare alternativ än tillexempel fiskolja. Vid tillverkning av omega 3 krävs de 40 ton marint fångad fisk för att framställa 1 ton Omega 3 tillskott. Därför är det veganska alternativet ett hållbarare val.

Vanliga frågor om Omega-3-fettsyror för hästar

Varför är Omega-3-fettsyror viktiga för hästar?
Omega-3-fettsyror är viktiga för hästar eftersom de stödjer hjärt-kärlsystemet, minskar inflammation, och förbättrar ledhälsan. De hjälper även till att främja en frisk hud och päls.

Vilka symtom kan tyda på brist på Omega-3 hos hästar?
Symtom på Omega-3-brist hos hästar kan inkludera minskat immunförsvar, hudproblem som torrhet och klåda, försämrad hovkvalitet och ökad inflammation och stelhet.

Hur kan jag säkerställa att min häst får tillräckligt med Omega-3?
Du kan säkerställa att din häst får tillräckligt med Omega-3 genom att inkludera naturliga källor som färskt gräs och bete i dess kost, använda Omega-3-tillskott såsom Inflaboost DHA

Kan Omega-3 hjälpa till att förebygga ledproblem hos hästar?
Ja, Omega-3-fettsyror har antiinflammatoriska egenskaper som kan hjälpa till att minska inflammation i lederna och förebygga ledproblem och stelhet hos hästar.

Hjälper omega 3 vid atros?
Ja, Omega-3-fettsyror kan hjälpa vid artros. Artros är en sjukdom som påverkar lederna och kan orsaka smärta och stelhet. Omega-3-fettsyror, som DHA (dokosahexaensyra), har antiinflammatoriska egenskaper som kan vara fördelaktiga vid artros. Dessa fettsyror kan hjälpa till att minska inflammationen i lederna och därigenom lindra smärta och förbättra rörligheten. De kan också stödja ledernas struktur och funktion. 

 

Referenser:
Elzinga, S.E., Betancourt, A., Stewart, J.C., Altman, M.H., et. al., 2019. Effects of docosahexaenoic acid-rich microalgae supplementation on metabolic and inflammatory parameters in horses with equine metabolic syndrome. Journal of Equine Veterinary Science, 83, 102811.

Jacobs, R.D. 2015. Dietary supplementation of omega-3 fatty acids influences the equine maternal uterine environment and embryonic development.

Buist, S.E., J.M. Kouba, J.D. Lillich, et al. 2015. Peripartum maternal DHA/EPA supplementation and the effect on mare reproductive parameters and foal bone metabolism. Journal of Equine Veterinary Science 35(5):441.

Adams, L.A., Grady, S.T., Seale, J. & Cavinder, C.A. 2008. Supplementing fatty acids to improve sperm characteristics.

Adkin, A.M., Muniz, A.V., Mortensen, C.J., & Warren, L.K. 2015. Maternal fatty acid supplementation influences memory and learning ability in yearling and 2-year-old horses. Journal of Equine Veterinary Science, 35(5), 419.

Howard H. Erickson, DVM, PhD; Tammi S. Epp, DVM, PhD*; and David C.Poole, PhD,DS. Review of Alternative Therapies for EIPH

Kearns, C. F., McKeever, K. H., Malinowski, K., & Struck, S. (2019). The effect of a Schizochytrium-based dietary supplement on the omega-3 fatty acid content of equine milk. Journal of equine veterinary science, 72, 46-50.

Tifft, K. E., & Kearns, C. F. (2017). The effect of a Schizochytrium-based dietary supplement on the omega-3 fatty acid content of horse plasma and red blood cells. Journal of Equine Veterinary Science, 52, 1-5.

...
Fördelarna med Prebiotika för hästens mag- och tarmhälsaPrebiotika & Probiotika - vad är skillnaden?

Fördelarna med Prebiotika för hästens mag- och tarmhälsa

Prebiotika är en viktig komponent när det kommer till att säkerställa hästens mag- och tarmhälsa. I den här artikeln kommer vi att utforska vad prebiotika är, hur de fungerar, och de många fördelar de kan erbjuda din häst. Du kommer också att lära dig hur du väljer det bästa prebiotikatillskottet för din häst och dess specifika behov.

Vad är prebiotika?
Prebiotika är icke-smältbara föreningar som finns i vissa livsmedel och kosttillskott. Dessa föreningar fungerar som mat åt de goda bakterierna i hästens tarmflora. När de goda bakterierna får tillräckligt med näring, kan de trivas och upprätthålla en hälsosam tarmflora.

Varför är prebiotika viktigt för hästens mag- och tarmhälsa?
En frisk tarmflora är avgörande för en hästs välbefinnande. Det påverkar inte bara matsmältningen utan har även en stor inverkan på immunsystemet. Prebiotika hjälper till att upprätthålla en balanserad tarmflora och kan minska risken för olika mag- och tarmsjukdomar.

Hur fungerar Prebiotika?
Prebiotika fungerar genom att ge näring åt de goda bakterierna i hästens tarmar. Dessa bakterier producerar kortkedjiga fettsyror, som är bra för tarmväggen och matsmältningen. De hjälper även till att skapa en ogästvänlig miljö för skadliga bakterier. Genom att förbättra tarmfloran kan prebiotika hjälpa till att smidigt bryta ner foder och absorbera viktiga näringsämnen. Detta resulterar i bättre matsmältning och en fungerande ämnesomsättning  hos hästen.

Vad är skillnaden mellan Prebiotika och Probiotika?
Det är lätt att blanda ihop prebiotika och probiotika, men de är olika saker. Prebiotika är föreningar som ger näring åt de goda bakterierna i tarmen, medan probiotika är levande bakteriestammar som läggs till tarmfloran. Valet mellan prebiotika och probiotika beror på hästens behov och eventuella problem. Ibland kan det vara fördelaktigt att använda båda för att maximera fördelarna.

Fördelarna med Prebiotika

  • Förbättrad näringsupptagning

En av de mest påtagliga fördelarna med prebiotika är deras förmåga att förbättra näringsupptagningen. Hästen kan exemplevis dra nytta av sitt kraftfoder mer effektivt, vilket kan leda till en friskare och mer livskraftig häst.

  • Minskad risk för sjukdomar

En balanserad tarmflora hjälper till att minska risken för olika mag- och tarmsjukdomar. Prebiotika stärker immunsystemet och skapar en miljö där skadliga bakterier har svårt att trivas.

  • Ökad prestation

För tävlingshästar kan prebiotika spela en avgörande roll i att öka prestationen. Genom att förbättra matsmältningen och energiutnyttjandet kan hästen prestera på sin högsta nivå.

Välja det Bästa Prebiotikatillskottet - Vad man bör tänka på?
När du väljer ett prebiotikatillskott för din häst är det viktigt att överväga hästens individuella behov. Alla hästar är olika, och det finns olika prebiotikatillskott som passar olika ändamål. Nedan får du tips på ingredienser att leta efter och varför vi rekommenderar Pur.Mash från Höveler.

Vilka naturliga beståndsdelar stärker tarmfloran hos hästen?
En naturlig källa till prebiotika för hästar är fiberrika fodermaterial, särskilt gräs och halm. Dessa material innehåller komplexa kolhydrater som kallas oligosackarider, vilka fungerar som prebiotika genom att främja tillväxten av goda tarmbakterier. Andra källor till prebiotika ser du exempel på här:

Örter och örtblandningar - Vissa örter och örtblandningar har prebiotiska egenskaper och kan vara ett utmärkt komplement till hästens kost.

Äpplen och morötter - Att ge hästen äpplen och morötter som hälsosnacks kan också vara ett sätt att stärka tarmfloran naturligt.

Ämnen i PUR.Mash med prebiotiska egenskaper:

Cikoriarotfiber: Cikoriarotfiber är känd för sina prebiotiska egenskaper och främjar tillväxten av goda tarmbakterier hos hästar.

Äpplepressmassa & morotsbitar: Äpplepressmassa & morot innehålla prebiotiska komponenter

Johannesbröd: Johannesbröd innehåller oligosackarider, som kan fungera som prebiotika och stödja tarmhälsa hos hästar.

Linfrökaka: Linfrön innehåller prebiotiska komponenter som kan gynna tarmbakterier.

Psylliumfrön: Psylliumfrön innehåller även prebiotiska ämnen som kan stödja tarmhälsa.


Därmed är Höveler Pur.Mash en varm rekommendation för att stötta hästens mag och tarmsystem.

Puritan Pur.Mash 15 kg
499 kr
Köp 3 st för 445 kr/st
Köp
Puritan Pur.Mash prov
59 kr
Köp
Activ Mineral & Pur.Mash
25
786 kr 1048 kr

FAQs om Prebiotika för Hästar

Kan prebiotika hjälpa till att lösa magproblem hos hästar?
Ja, prebiotika kan bidra till att balansera tarmfloran och minska risken för magproblem.

Hur lång tid tar det innan man ser resultat med prebiotika?
Resultaten kan variera, men vissa hästar visar förbättringar inom en till några veckor.

Kan jag ge prebiotika till min unga häst?
Ja, prebiotika kan vara fördelaktigt för alla hästar oavsett ålder.

Vilken källa rekommenderar ni för att hästens ska få i sig prebiotika?
Vi rekommenderar att minska på kraftfodergivan för att kunna maximera grovfodergivan utefter grovfoderanalys och för extra stöd Hövelers Pur.Mash dagligen eller ett par gånger i veckan.

Behöver man då även tillsätta probiotika om man följer rådet ovan?
Nej, om hästen är frisk och inte har några större problem med mage och tarm efter man testat grovfoder och Pur.Mash brukar man inte behöva tillsätta probiotika. Det är viktigare att bygga hästens egna bakterier med prebiotika.

...
Förebyggande av magsår hos hästarVad är vanliga symptom på magsår?

Förebyggande av magsår hos hästar

Magsår är ett vanligt hälsoproblem bland hästar som kan vara smärtsamt och skadligt om det inte behandlas i tid. För att säkerställa hästens välbefinnande och prestationsförmåga är det viktigt att förhindra magsår.

Vad är magsår hos hästar?
Magsår är sår som utvecklas i hästens mage och kan påverka både magens slemhinna och tolvfingertarmen. Detta tillstånd är vanligt förekommande hos tävlingshästar och hästar som utsätts för stress och intensiv träning.


Hur diagnostiserar veterinärer magsår hos hästar?
Veterinärer använder olika diagnostiska metoder för att fastställa om en häst har magsår. En vanlig metod är att utföra en gastroskopi, där en smal kamera förs in i hästens mage för att inspektera slemhinnan. Genom gastroskopi kan veterinären visuellt identifiera eventuella sår eller skador i magen.


Hur kan man upptäcka vanliga symtom på magsår hos hästar och dess tidiga varningssignaler?

Det är viktigt att vara uppmärksam på tecken och symtom som kan indikera magsår hos hästar. Här är några vanliga symtom och tidiga varningssignaler:

  • Aptitlöshet: Om din häst plötsligt visar minskat intresse för sitt kraftfoder eller slutar äta helt kan det vara ett tecken på magsår.
  • Kolik: Hästar med magsår kan uppleva periodisk kolik, vilket kan manifesteras som obehag eller smärta i buken.
  • Viktminskning: En oavsiktlig viktminskning hos hästen kan vara ett resultat av magsår, eftersom smärtan kan påverka deras förmåga att äta ordentligt.
  • Beteendeförändringar: Magsår kan påverka hästens beteende, inklusive ökad irritabilitet, oro eller nedstämdhet.
  • Tidiga varningssignaler kan också inkludera oförmåga att prestera som vanligt under träning eller tävling.

Kontakta alltid din veterinär för att diagnostisera din häst.

Vad kan man göra för att hjälpa till att förebygga magsår hos hästen?

Ge hästen en balanserad kost
En viktig faktor i förebyggandet av magsår hos hästar är att se till att de får en balanserad kost. Hästar bör ha fri tillgång till hö och tillgång till kraftfoder som är anpassat till deras individuella behov. Vissa hästar kan ha svårt att smälta stora mängder spannmål på grund av deras matsmältningsfysiologi och därför kan det vara en god idé att testa ett spannmålsfritt kraftfoder.

Minska stressnivån
Stress kan vara en utlösande faktor för magsår hos hästar. Att se till att hästen har tillräcklig vila och att minska stressfaktorer i deras miljö kan vara avgörande för att förebygga magsår.

Ge regelbunden tillgång till bete
Att låta hästar beta regelbundet kan hjälpa till att minska risken för magsår. Grönt gräs kan fungera som en naturlig buffert mot magsyran.

Utvärdera och anpassa träningen
Det är viktigt att utvärdera hästens träningsprogram och anpassa det efter deras behov. Överdriven träning kan öka risken för magsår.

Ge små måltider oftare
Att ge hästen mindre måltider oftare kan minska trycket på magen och hjälpa till att förebygga magsår.

Utfodra med prebiotika
Prebiotika kan hjälpa till att främja en sund tarmflora hos hästar och minska risken för magsår. Hövelers Pur.Mash är spannmålsfri och har flera källor till naturlig prebiotika som bygger upp hästens egna goda bakterier.

Om du misstänker att din häst visar några av dessa symtom eller tidiga varningssignaler är det viktigt att kontakta en veterinär för en noggrann utvärdering och diagnos. Ju tidigare magsår upptäcks och behandlas, desto bättre är chansen för en snabb återhämtning och minskad risk för allvarliga komplikationer.


Stötta med Prebiotika

Puritan Pur.Mash 15 kg
499 kr
Köp 3 st för 445 kr/st
Köp
Puritan Pur.Mash prov
59 kr
Köp
Activ Mineral & Pur.Mash
25
786 kr 1048 kr
Inflaboost DHA & Pur.Mash
25
846 kr 1128 kr

FAQ om magsår hos hästar

Vad är de vanligaste symtomen på magsår hos hästar?
De vanligaste symtomen inkluderar aptitlöshet, kolik, viktminskning och beteendeförändringar.


Vilken roll spelar kosten i förebyggandet av magsår hos hästar?
En bra foderstat är avgörande för att minska risken för magsår.


Varför ska hästar få mat ofta?
Hästar är av naturen betesdjur, som i sin natur ska beta upp till 22 timmar dagligen. Hästar producerar ständigt saltsyra (även om de inte äter) när hästen intar foder, utlöses salivutsöndringen av tuggrörelsen. Den neutraliserar bl.a. maginnehållet och skyddar magväggen från frätande magsaft. Saliven är en naturlig buffert mot magsyra under träning avbryts den normala processen av upptagande av foder. Det kan leda till otillräckliga mängder saliv, då denna endast bildas då hästen äter. Ätpauser över fyra timmar skall pga översurningsrisk undvikas den uppkomna magsyran angriper oskyddade delar av magen / den skyddande slemhinnan och retar känslig magvävnad.

...
Varför behöver hästar elektrolyter?Varför behöver hästen Elektrolyter?

Varför behöver hästar elektrolyter?

Att hålla hästar friska och välmående är av yttersta vikt för alla hästägare och uppfödare. För att se till att hästarna presterar optimalt och återhämtar sig på bästa sätt är det viktigt att ge dem rätt näring och kosttillskott. Ett av de viktiga tillskotten som hästar behöver, speciellt under sommartid är elektrolyter. Elektrolyter spelar en avgörande roll för att upprätthålla hästens vätskebalans och stödja deras kropps funktioner. I den här artikeln kommer vi att utforska varför hästar behöver tillskott av elektrolyter och hur det kan påverka deras hälsa och prestation.

Varför är elektrolyter viktiga för hästar?

Elektrolyternas roll i kroppen

Hästar är aktiva djur som ofta utsätts för fysisk ansträngning och svettas under träning eller tävling. Svett innehåller olika mineraler och salter som kallas elektrolyter. Dessa elektrolyter, inklusive natrium, kalium, kalcium och magnesium, är viktiga för att upprätthålla en balanserad vätskenivå och för att stödja nerv- och muskelfunktion.

Förlust av elektrolyter genom svettning

När hästar svettas förlorar de inte bara vatten utan även viktiga elektrolyter. Den här förlusten av elektrolyter kan leda till obalans i kroppen och påverka hästens prestation och hälsa negativt. En brist på elektrolyter kan leda till uttorkning, muskelkramper, trötthet och nedsatt prestation. Det är därför viktigt att ersätta de förlorade elektrolyterna för att hålla hästarna i optimalt skick.

Fördelar med elektrolyttillskott för hästar

Återställa vätskebalansen

Genom att ge hästar elektrolyttillskott kan man hjälpa till att återställa vätskebalansen i deras kroppar. Elektrolyter hjälper till att absorbera och behålla vätska, vilket är avgörande för att förhindra uttorkning och upprätthålla en frisk häst. Viktigt dock är att elektrolyterna inte ersätter vattenintag så hästen måste fortfarande få i sig friskt vatten.

Främja återhämtning

Efter intensiv träning eller tävling behöver hästar tid för återhämtning. Elektrolyttillskott kan hjälpa återhämtningsprocessen genom att ersätta de förlorade elektrolyterna och främja en snabbare återställning av vätskebalansen. Magnesium ger stöd till musklerna, vissa hästar behöver mer än vad elektrolytblandningen ger och då kan man lägga till mer av Mg Control som är högkoncentrerat magnesium.

Hur man ger elektrolyttillskott till hästar

Välj rätt elektrolyttillskott

Det finns olika elektrolyttillskott tillgängliga på marknaden. Se till att välja ett högkvalitativt tillskott som är utformat specifikt för hästar och som innehåller de nödvändiga elektrolyterna i rätt proportioner.

Följ doseringsanvisningarna

Det är viktigt att följa doseringsanvisningarna noggrant när du ger elektrolyttillskott till din häst. Överdosering eller underdosering kan påverka hästens hälsa negativt. Fodrar du fodersalt i hästens kraftfodergiva sedan tidigare är det bra att se över de totala innhållet av natrium så det inte blir för mycket för hästen.

Blanda i foder

Det bästa är att blanda elektrolyterna i kraftfoder istället för i vattnet som vissa rekommenderar för att undvika att hästen dricker sämre pågrund av den salta smaken. Om hästen är ovan vid den salta smaken kan man börja med mindre dos och se så hästen vänjer sig tills man nått önskad dosering. Man kan blanda med kraftfoder eller i Mash. Vi rekommenderar Hövelers Pur.mash som är spanmålfri och en bra källa till prebiotika. Där kan du också tillsätta extra vätska för att passa på att få i hästen mer vatten om den dricker dåligt i övrigt.

Vanliga frågor om elektrolyttillskott för hästar

Kan jag ge min häst för mycket elektrolyt? Ja, överdosering av elektrolyttillskott är inte bra för hästen. Följ doseringsanvisningarna noggrant och se över hela intaget av salt i foderstaten om du sedan innan fodrar med tillexempel fodersalt.

Vilka symtom kan tyda på att min häst behöver elektrolytillskott? Trötthet, nedsatt prestation, muskelkramper och minskad aptit kan vara tecken på att din häst behöver elektrolytillskott.

Kan jag ge min häst naturliga källor av elektrolyter istället för tillskott? Vissa naturliga livsmedel som morötter och äpplen innehåller små mängder elektrolyter, men det kan vara svårt att tillgodose hästens behov genom enbart naturliga källor.

Kan elektrolytillskott hjälpa till vid transportstress hos hästar? Ja, elektrolytillskott kan hjälpa till att balansera hästens vätskenivåer och stödja deras välbefinnande under transport. Vi rekommenderar även att lägga till Mg Control vid transporter för extra magnesium vid skakiga muskler.

Är elektrolytillskott bara för tävlingshästar? Nej, elektrolytillskott kan vara fördelaktigt för alla hästar som utsätts för fysisk ansträngning eller svettas regelbundet, till exempel på varma sommardagar.

Elektrolyter är avgörande för hästens vätskebalans, muskelfunktion och prestation. Genom att ge hästar rätt tillskott av elektrolyter kan man hjälpa dem att hålla sig friska, upprätthålla optimala nivåer av vätska och stödja deras fysiska och mentala välbefinnande.

Elektrolyter häst - Electrolyte Booster 1.5 kg
299 kr
Köp
Elektrolyter häst - Electrolyte Booster 6 kg
899 kr
Köp
Puritan Pur.Mash 15 kg
499 kr
Köp 3 st för 445 kr/st
Köp
MG Control 1 kg
Minerals by Nordic
549 kr
Köp
MG Control 4 kg
25
Minerals by Nordic
1647 kr 2196 kr
Köp
...
5 sommartips för din hästStötta hästen under de varma dagarna!

5 sommartips för din häst

Det pratas om att vi kommer att få en rekordvarm sommar och det kommer även påverka våra hästar. Hur får man då ut de mesta av sommarens härliga månader? För att en häst ska må så bra som möjligt under sommaren finns det några viktiga faktorer att tänka på. Här har vi samlat våra bästa tips.

Vatten och vätskeintag för hästen

Var uppmärksam på eventuella tecken på överhettning och uttorkning. Det är viktigt att hästen har tillgång till tillräckligt med rent vatten hela tiden. Under sommaren kan hästar bli törstiga och det är viktigt att se till att de inte blir uttorkade. Kontrollera vattenkällan regelbundet och se till att den är ren och fräsch. Hästens dagliga behov av vatten är 5 liter per 100 kg kroppsvikt i vila. Det blir 25 liter för en 500 kg häst i underhållsbehov men de kan dricka upp till 60 liter vid ökat behov. När en häst till exempel arbetar kan den förlora 10-15 liter kroppsvätska per timme och det betyder att den måste få dricka mer. 

Motion och träning

Undvik att träna hästen hårt under de varmaste dagarna och se till att hästen får tillräckligt med vila och återhämtning. Planera ridturer eller träning under de svalare tidpunkterna på dagen, som tidigt på morgonen eller sent på kvällen.

Skugga och skydd för att undvika överhettning

Hästar kan ha svårt att reglera sin kroppstemperatur under varma sommardagar. Hästar behöver tillgång till skuggiga områden för att skydda sig mot solen och undvika överhettning. Se till att det finns tillräckligt med skugga på betesmarken eller i hagen där hästen vistas. Om det inte finns tillräckligt med naturlig skugga kan du överväga att sätta upp skuggsegel eller bygga en skuggstruktur. Under sommaren kan insekter som flugor och myggor vara besvärliga för hästar. Använd insektsmedel eller flytta hästen till områden med färre insekter om det är möjligt. Det kan också vara bra att ha flugtäcken och flughuvor för att skydda hästen från irriterande insekter.

Betesmark och fodertips

Släpper du din häst på bete är det bra och tänka på att gräset på betesmarken kan bli torrt och näringsfattigt under sommaren. Kontrollera att hästen har tillräckligt med betesmark och komplettera gärna med hö eller annat foder för att säkerställa att hästen får tillräckligt med näring. Överväg att utfodra på morgonen eller kvällen när det är svalare för att undvika värmebelastning.

Glöm inte mineraler på sommarbetet!

Hästen behöver mineraler året om. Ett mineraltillskott kan hjälpa till att säkerställa att hästen får tillräckligt med dessa viktiga mineraler. Reformin Pur.Stixx är en smidig belöningsbit berikad med mineraler och vitaminer. Även Activ Mineral är lämplig om du har möjlighet att utfodra i krubba på betet, du kan du även få i hästarna elektrolyter och prebiotika som vi skriver mer om nedan.

Svett = förlorade salter

När hästar svettas förlorar de inte bara vatten utan även viktiga elektrolyter som natrium, kalium och klorid. Elektrolyter hjälper till att återställa balansen och upprätthålla korrekt vätskebalans i kroppen. Bra att tänka på att elektrolyter inte lagras i kroppen, du kan därför inte ”ladda” en häst med elektrolyter i förväg inför en hård prestation utan behöver fyllas på efter hästen har svettats extra mycket. Tänk också på att alltid erbjuda din häst rent vatten, inte minst i samband med ett tillskott av elektrolyter eftersom det gör hästen mer törstig. Vi rekommenderar att ge elektrolyter i fodret framför i vatten då de kan ändra smaken så att hästen väljer att dricka mindre. Ge elektrolyttillskott efter träning eller vid svettiga förhållanden för att hjälpa hästen att återhämta sig och undvika uttorkning.

Mash & prebiotika

Prebiotika kan vara användbara för att stödja en hälsosam tarmflora hos hästen. De kan hjälpa till att förbättra matsmältningen och näringsupptaget, vilket kan vara särskilt viktigt om betesgräset är magert eller om hästen har känslig mage. Pur.Mash innehåller prebiotika och är också ett bra sätta för att få i hästen extra vätska då den kan blandas med lite mindre eller mycket vatten och är smaklig och välgörande på många sätt.

Activ Mineral 1.5 kg
Minerals by Nordic
549 kr
Köp
Puritan Pur.Mash 15 kg
499 kr
Köp 3 st för 445 kr/st
Köp
Elektrolyter häst - Electrolyte Booster 1.5 kg
299 kr
Köp
Elektrolyter häst - Electrolyte Booster 6 kg
899 kr
Köp
MG Control 1 kg
Minerals by Nordic
549 kr
Köp
...
Balansera hästens mageChecklista - Balansera oroliga hästmagar

Balansera hästens mage

En av de vanligaste frågorna vi får om hästhälsa är hur man kan hjälpa hästar som har problem med magen på olika sätt. Det kan visa sig genom, diarré, lös avföring, vätskerinn vid avföring, kolikkänslighet eller mycket hård och torr avföring. Allt detta är indikationer på att mage och tarm inte är i balans.

Hästars mag- och tarmhälsa är av största betydelse för hästens välbefinnande och prestation. Hästar är betande djur och deras matsmältningssystem är anpassat för att hantera små mängder foder under en längre tidsperiod. Idag utfodrar vi ofta hästar med stora mängder foder på kort tid, vilket kan leda till hälsoproblem. En viktig faktor för att upprätthålla hästens mag- och tarmhälsa är att ha en kontrollerad utfodring. Det innebär att hästen gärna ska ha tillgång till en konstant mängd grovfoder och att kraftfodret ska utfodras i små mängder över flera utfodringstillfällen. Detta minskar risken för överbelastning i mag- och tarmkanalen.

En annan viktig faktor är att hästen har tillgång till rent vatten och att hästens vattenintag övervakas regelbundet. En häst som inte får i sig tillräckligt med vatten kan drabbas av förstoppning eller andra mag- och tarmproblem.

Det finns även foder och tillskott som kan hjälpa till att upprätthålla hästens mag- och tarmhälsa. Pre- och probiotika är exempel på tillskott som kan stödja en hälsosam tarmflora och därmed förbättra matsmältningen. Vissa foder kan också vara särskilt anpassade för att främja en hälsosam mag- och tarmfunktion.


Checklista för bättre mag och tarmfunktion hos hästen

◻︎ Vatten
Det vatten som hästen dricker kan om man har otur innehålla många olika typer av bakterier, rester och läckage från infiltrationsbrunnar och bekämpningsmedel som kan leda till att magen reagerar. När kollade ni senast värdena på vattnet som hästarna dricker? Kommer hästarna åt att dricka olämpligt vatten ute? Till exempel vattensamlingar med läckage från infiltrationsbrunnar eller vatten från åkrar som är hårt besprutade med bekämpningsmedel. Tar ni varmt vatten från kranen och blandar med hästens mat kan även det vara en källa till bakterier som hästen kan reagera på.

◻︎ Grovfoder
Vi säger det ofta men grovfodret utgör i de flesta fall den största delen av hästens foderstat och ger du ett foder som tex är drabbat av mögel eller aldelles för blött kan de påverka hästens mage negativt. Ställ till exempel aldrig ut en hel bal till hästarna utan att ha kontrollerat under plasten att den är fri från mögel. Läs mer om Grovfoder hygien här.

◻︎ Miljö, stress, mediciner
Yttre faktorer kan påverka hästen negativt genom för mycket stress vilket påverkar mage och tarmsystem. Träna och förbered din häst på att hantera olika situationer som den agerar stressat på för att den ska kunna hantera det bättre. Det är även viktigt att se till att stallmiljön är trivsam, lugn, bra boxgrannar samt inte för lång tid mellan utfodringar för optimala förutsättningar. Se även över om hästen går på mediciner som kan påverka hästens mage och tarm negativt och ta hänsyn till dem.

◻︎ Kraftfoder & tillskott
Denna punkt påverkar ofta mycket på många olika typer av hästar som inte klarar av att bryta ner och omsätta givor av kraftfoder och fodertillskott baserade på stor del spanmål och socker i olika former. Spannmålsfritt foder är inte bara bra för hästar med ämnesomsättnings sjukdomar utan ett bra alternativ för alla hästar. Hästars matsmältningskapacitet för spannmål är begränsad, de kan bara ta upp en viss mängd stärkelse vid varje fodringstillfälle vilket gör att överflödet går osmält rakt ut i grovtarmen, sänker pH-värdet och försämrar nedbrytningen av fibrer. Att ge mer grovfoder och mindre mängd av ett spannmålsfritt foder är mycket hälsofrämjande och minskar risken för kolik och magsår. Genom att ta bort spannmål och melass komponenterna i hästens foder så minskar du på socker och stärkelse avsevärt vilket också är mycket bra för mag- och tarmkanalen. Hästens matsmältningssystem är anpassat för att äta gräs och grovfoder som inte innehåller samma typ av stärkelse som spannmål.


Vilka produkter kan ge stöd till magen?

Har din häst gått länge med magproblem och du inte vet var du ska börja med, är våra råd att se över checklistan ovan. Under punkten för kraftfoder och tillskott se till att börja tillsätta foder med många olika naturliga källor till prebiotika.

Produkt 1
Börja med Hövelers Pur.mash, den är skonsam för magen och innehåller flera prebiotiska ämnen och kan bidra till en stabilisering av tjocktarmfloran. Linfrön och psylliumfrö skyddar mag-tarm trakten med slembildande ämnen som kan minska risken för acidoser, rubbningar i syra-bas balansen. Det leder till bättre tarmfunktion som främjar hästens välmående.
Puritan Pur.Mash prov
59 kr
Köp
Activ Mineral & Pur.Mash
25
786 kr 1048 kr
Puritan Pur.Mash 15 kg
499 kr
Köp 3 st för 445 kr/st
Köp
Inflaboost DHA & Pur.Mash
25
846 kr 1128 kr
Produkt 2

Activ Mineral, är inte bara en mineral produkt utan har positiv inverkar på mage och tarm. Till exempel så behövs Magnesiumet bland annat för att enzymer i både mage och muskler ska kunna fungera. Algmjölet i produkten är viktigt för immunförsvaret som sitter i magen och har i flera studier visat positiva effekter för mag och tarmhäsa. Läs mer om forskningen om algmjöl här. Dessutom är produkten rik på aminosyror som hjälper bland annat magen genom att stödja upptagningsförmågan.

Activ Mineral Prov
Minerals by Nordic
39 kr
Köp
Activ Mineral 1.5 kg
Minerals by Nordic
549 kr
Köp
Tips! Börja alltid med max 1-2 nya produkter i taget när du ändrar i foderstaten om din häst är känslig och en lägre dos i början.

Upplever du fortfarande magproblem efter att följt checklistan och dessa två produkter ovan i minst 3-4 veckor kan man titta på ytterligare stöd genom någon avföljande produkter:

Inflaboost DHA - Har hästen gått på kraftfoder som innehåller höga halter omega 6-fettsyror, tex från soja, majs och raps men inte tillräckligt med omega 3-fettsyror kan det då skapas en obalans. Omega 6 ökar inflammation och omega 3 har antiinflammatoriska egenskaper, därför kan det vara bra att ge en kur Inflaboost DHA för att balansera nivåerna.

Loppfrön - En kur med extra blötlagda loppfrö kan vara en god idé att testa då fröet har ett yttre "gel-liknande" skal som innehåller vattenlösliga fibrer som i magen fungerar som bulkmedel som kan stötta hästens tarmslemhinna vid lös avföring, vätskerinn, vid hård avföring samt hästar som har tendens att lätt få kolik. Kan hjälpa till att driva ut sand från tarmarna som kan leda till kolik. Gelen som bildas har prebiotiska egenskaper för hästens mage och tarm.

Magen-Fit örtkur - Mag-tarm-örterna ges som en kur för att stödja hästen vid problem med ämnesomsättning och vätskerinn vid avföring. Ges under 6 veckor då örterna har den starkaste riktade effekten under denna period. Man brukar inte fodra längre eftersom syftet med örterna ska ha uppnåts och då ska kroppen fungera självförsörjande igen. I vissa fall kan det vara nödvändigt att utvidga längden till maximalt 12 veckor och anpassa doseringen efter det. Sedan är meningen att kroppen ska fungera på egen hand. Den enda gången det kan komma till långvarig utfodring är när hästen har ett kroniskt problem. Om en häst har ett kroniskt problem, rekommenderas det ibland att mata den kontinuerligt i halv dos för att ha ett konstant stöd till det stressade organet men det är en individanpassning man gör i vissa fall. Man kan även ge 6 veckor, ha uppehåll ett par veckor och sen ge en kur igen.

Mg Control - Om din häst lider av mycket stress och spänningar som påverkar mage och tarm går det åt mycket magnesium i kroppen. Då kan det vara bra att lägga till Mg Controll som är 100% Magnesiumoxid av högsta kvalité och renlighet. 
Inflaboost DHA 0.8 kg
Minerals by Nordic
629 kr
Köp
Höveler Herbs Magen-Fit
399 kr
Köp
MG Control 1 kg
Minerals by Nordic
549 kr
Köp
Behöver du kraftfoder för mer protein och energi i foderstaten?

Hövelers kraftfoder är alla fria från spanmål och har flera källor till prebiotika, så du kan även lägga till någon av dessa foder vid behov av mer av protein och energi.
Puritan Pur.Gastro 20 kg
469 kr
Köp 36 st för 399 kr/st
Köp
Puritan Pur.Itan Müsli 20 kg
449 kr
Köp 36 st för 389 kr/st
Köp
Original Höpellets - Cobs 25 kg
489 kr
Köp 30 st för 409 kr/st
Original Senior Höpellets - Cobs 20 kg
399 kr
Köp 36 st för 359 kr/st
Köp
Puritan Pur.Lusern 25 KG
439 kr
Köp 30 st för 399 kr/st
...
Utfodringen av trav & galopphästarUtfodringstips för trav & galopphästar

Utfodringen av trav & galopphästar

Utfodringen av trav och galopp hästar är en viktig faktor för hästens prestation och hälsa. Hästarna behöver en välbalanserad och anpassad kost för att kunna prestera på toppnivå och för att undvika hälsoproblem. Hästarna behöver högkvalitativt foder som ger tillräckligt med näring och energi samt ha hög smältbarhet och innehålla tillräckligt med protein, energi, vitaminer och mineraler. Det är även viktigt att en travhäst alltid har tillgång till rent och friskt vatten. En travhäst som tränar och tävlar förlorar mycket vätska genom svettning och behöver därför dricka mycket vatten för att undvika hälsoproblem. Att ge mash med extra vatten kan vara ett sätt att få i dem mer vätska. Regelbunden utfodring med många mindre givor är viktigt för mag och tarmproblem samt att det ger hästen en stabil blodsockernivå.

4 viktiga produkter för prestationsförmågan

Activ Mineral - Alla hästar behöver mineraler, spårämnen och aminosyror i en hög biotillgänglig form för att kunna prestera. Det hittar du i Activ Mineral. Activ Mineral är även fri från onödiga utfyllnadsämnen vilket ger en dryg produkt med liten dagsdos. 

Inflaboost DHA - Inflaboost DHA innehåller högpotent DHA utvunnet ur microalgen Schizochy-trium som microkaplas för att behålla näringen på bästa sätt. DHA fettsyran verkar antiinflammatoriskt och har ett brett spektra av användningsområden. Den är dessutom jodfri och helt karensfri.

C Boost - Natriumaskorbaten i C Boost behövs för att stärka immunförsvaret vid påfrestningar. Förbättrar syresättningen och skyddar kroppens celler. C-vitamin ges bäst i fodret som pulver av natriumaskorbat, vilket är smaklöst och i saltform. Natriumaskorbat är mildare än askorbinsyra med tanke på magsäcken och syrabildningen. C- vitamin har använts med stor framgång för att öka cirkulationen. 

Vetegroddolja - Innehåller vitamin A, D, E samt Omgea 3, 6 ,9. Fodrar man ett plastat grovfoder tappar grovfodret näringsinnehåll på vitaminer och då är det bra att lägga till de i foderstaten. Vitaminerna stöttar även upptaget av mineraler samt stöttar cellutvecklingen.
Activ Mineral 1.5 kg
Minerals by Nordic
549 kr
Köp
Inflaboost DHA 0.8 kg
Minerals by Nordic
629 kr
Köp
C Boost 1 kg
Minerals by Nordic
499 kr
Köp
Vetegroddolja 1000 ml
Minerals by Nordic
319 kr
Köp
Erica sänkte inflammationsvärdet med Inflaboost DHA

”Min nya travhäst fick korsförlamning efter resan till oss. Hästen hade inflammationsvärde 4200 i CK/ASAT när han kom hem till mig. Jag började direkt fodrade honom med Inflaboost DHA och MG Control och efter 4 veckor när vi kom tillbaka till veterinären så var hans värden nere på noll. Veterinären sa att jag hade haft tur men jag är övertygad om att resultatet kommer i från Minerals by Nordics produkter”, berättar Erica Bergsten.

Läs mer här

Kraftfoder för travhäst

Vetenskaplig forskning har vid flera tillfällen visat att stärkelsebaserade fodermedel inte är anpassade för hästens fodersmältningssystem. För att våra hästar ska hålla sig friska och prestera väl bör vi ta hänsyn till att hästen utvecklades som en gräsätare gjord för att kontinuerligt smälta stora mängder fiberrika växter. Vi rekommenderar grovfoder och mineraltillskott och att komplettera med spannmålsfritt karftfoder från Höveler som är melassfritt och GMO-fritt. ZF Plus är en havrefri müsli för de som har behov att toppa upp foderstaten. Hästar i hård träning och som reser mycket behöver extra stöd för magen. Där rekommenderar vi Pur.Mash och Pur.Gastro.

Några exempel på Pur.Gastro ingrediensernas fördelar:

Cikoria har en prebiotiskt effekt.
Druvkärnmjöl skyddar cellerna med sina antidoxidanter & stöttar immunförsvaret.
Beta-glukan skyddar också cellerna & boostar kroppens egna försvar.
Timotej gräs används istället för lusern, är fiberrikt & förlänger tuggtiden.

När ska man fodra Pur.Gastro?

√ För att förebygga magproblem.
√ Till hästar som har känsligt mage & tarmsystem.
√ Till hästar som lätt blir nervösa, reser mycket eller tränar hårt.
√ Till hästar som är känsliga för lusern.

Forskning om fördelar med att fodra vallfoder före kraftfoder: 

Vallfoder förebygger många sjukdomar anser EU-forskare

"Korrekt utfodring med vallfoder är bästa sättet att förebygga en rad problem och sjukdomar hos häst. Det anser en grupp forskare från flera länder i Europa som samlat och granskat både gammal och ny kunskap inom området hästens kost och hälsa."

Bra utveckling av unghästar i träning utfodrade med bara vallfoder

"Unga hästar som både växer och tränas ställer stora krav på utfodringen. Ofta används mycket kraftfoder, något som är förknippat med flera hälsoproblem. Det är därför intressant att studera hur en foderstat med enbart vallfoder fungerar."

Transport och diet påverkar hästens prestationsförmåga

"Sporthästar transporteras ofta långa sträckor före tävlingar. Lite är känt om vilken effekt detta har på hästarnas ämnesomsättning och prestationsförmåga. En tidigare studie har dock visat att utfodring med vallfoder kan underlätta för hästar att bibehålla sin vätskebalans vid längre ätuppehåll, som till exempel vid transport och tävling."

Frågor?

Vi har lång erfarenhet inom hästnutrition och har hjälpt många framgångsrika travstall.
Tveka inte på att kontakta oss om du har några frågor.
Puritan Pur.Itan Müsli 20 kg
449 kr
Köp 36 st för 389 kr/st
Köp
Puritan Pur.Gastro 20 kg
469 kr
Köp 36 st för 399 kr/st
Köp
Puritan Pur.Mash 15 kg
499 kr
Köp 3 st för 445 kr/st
Köp
...
Ekonomisk & effektfull foderstat3 tips för att optimera effekten av din foderstat

Ekonomisk & effektfull foderstat

I tider med ökade omkostnader på alla fronter vill vi ge 3 tips för att optimera effekten av din foderstat till hästen. När du fodrar din häst vill du ha resultat & märka skillnad. Matt päls ska bli glansig, hovar ska bli starka, ork och prestationsförmåga ska förbättras. Det är det som driver oss på Minerals by Nordic. Därför erbjuder vi foder med högsta kvalité på innehållet, utan onödiga tillsatser och utfyllnadsämnen för att din häst ska få bästa effekt av det den äter. 

TIPS 1 - DOSERING
Se över innehållsdeklarationen på det du fodrar, är det majoritet utfyllnadsämnen eller faktiskt innehåll som gynnar din häst? Man kan även räkna på vad det kostar per dag att fodra, ett tillskott som ser billigt ut kan ha en hög dosering som gör att dagsdos priset inte blir så billigt i slutänden. Ta dagsdosens mängd i gram och dela med hela förpackningens vikt i gram så får du ut hur många doser produkten ger.


TIPS 2 - LÄTTILLGÄNGLIG NÄRING
Att välja produkter med rätt typ av näring som är lätt att ta upp och tillgodogöra sig kan göra stor effekt för resultatet av det du fodrar. Ett tydligt exempel på detta har vi sett på hästen nedan. Ett SWB sto, 8 år som tränas regelbundet i dressyr. Före bilden är tagen i Juli 2021, då gick hon på en foderstat med spanmålsmüsli, mash, betfiber och syntetiska mineraler. Där och då gjordes ett byte på hela foderstatet, det visades även att hästen hade mycket problem med tuggytan och hakar i munnen vilket delvis begränsat viljan att tugga grovfoder. Tänderna korrigerades och hon fick äta så mycket grovfoder hon orkade. Utöver det var fokus att få magen att fungera optimalt för att kunna ta upp närning. Activ Mineral tillsattes då för en organisk lätttillgänglig form att mineraler och spårämnen samt alla 20 aminosyror. Aminosyrorna är mycket viktigt för alla kroppens funktioner, där ibland magen och tarmen. Inflaboost DHA fodrades för att tillsätta omega 3 som verkar antiinflammatoriskt, obalans kan uppstå av spannmål som innehåller mer av omega 6 fettsyran. Inflaboost ger också bra stöd till mage och upptagningsförmåga. Tillslut las även MG Controll för musklerna,  Vetegroddolja för A, D & E vitaminer under vinterhalvåret då inte bete fanns att tillgå. I hop med tillskotten fick hon Hövelers Pur.Mash dagligen 3 dl plus vatten och sedan fodrades 1 kg Hövelers Höpellets uppblött per dag.
Resultatet: Ett fantastiskt fint hull, lugnare och jämnare energi samt i regelbunda kontroller och analyser av närningsämnen - utan brister eller annan anmärkning! Efter bilden är fotad i Februari 2022, alltså ca 7 månader efter foderbytet. Tålamod och bra näringskällor är ett varmt tips. Vi möter många hästägare som har proteinbehovet långt över rekommendation täckt i foderstatsprogramen med diverse källor så som potatisprotein, ris och soja men ändå en häst som inte får bättre hull. Därför vill vi slå ett slag för valet av näringskälla.

Före-bild fotad i Juli 2021, efterbild fotad Februari 2022. I Juli byttes hela foderstaten från spannmål och betfiber till spanmålsfritt.

TIPS 3 - GROVFODER
 Var noga med analys på det du köper! Att det finns näring i grovfodret är A & O så du kan bygga foderstaten på att största delen av energi och protein kan täckas av grovfodret. Där kan du spara in mycket pengar på att kunna minska kraftfodergivan. Grovfoder är dessutom det mest lättillgängliga, lättupptagliga och naturliga källan till näring för hästen. Glöm inte att kontrollera så att grovfodret inte är mögligt eller av annan dålig kvalité som missgynnar hästens hälsa. Hör med leverantören vilka grässorter han har i sitt grovfoder. Optimalt för hästar är minst fyra olika grässorter i fodret. De vill också, till skillnad från kor, ha mindre mängd klöver. Ha en öppen dialog om vilken typ av foder leverantören kan tillgodose och om han planerar en ny insåning av vall. 


TIPS 4 - VÄLJ MINERALER OCH TILLSKOTT MED OMSORG
Beroende på grovfodrets näringsvärde, vilken miljö hästen vistas i samt andra egenskaper hos hästen kan vissa tillskott behöva ges. Ett grovfoder med anpassat näringsinnehåll som kompletteras med mineraler och eventuellt tillskott räcker oftast för att tillgodose hästens behov. 
Om man exempelvis fodrar sin häst med plastat grovfoder och inget eller lite kraftfoder, är det bra att lägga till A-D-E vitamin vilket finns i vetegroddolja. Det behövs endast en liten dos, vetegroddsoljan tillför inte heller extra energi så den kan ges till alla typer av hästar. Ett annat bra tillskott att ge är Omega 3 fettsyran DHA från microalg som finns i Inflaboost DHA. DHA från microalg har i forskning visat ha fördelar för hästar vid till exempel insulinresistens, inflammationer, cirkulation och hjärnans inlärningsförmåga. 
Activ Mineral 1.5 kg
Minerals by Nordic
549 kr
Köp
Inflaboost DHA 0.8 kg
Minerals by Nordic
629 kr
Köp
MG Control 1 kg
Minerals by Nordic
549 kr
Köp
...
Vi pratar om hur vi tänker kring fosfor och kvoten Ca/PHur ska man tänka kring fosfor och Ca/P kvot?

Vi pratar om hur vi tänker kring fosfor och kvoten Ca/P

Fosfor (P) är en viktig mineral för uppbyggnad av skelettet och för energiomsättning i cellerna. Ett överskott kommer att leda till benskörhet och många andra problem, dessutom negativ påverkan på vår miljö. Fosfor saknas inte i bra jordar där det organiska materialet och humusskiktet är i balans. Underhållsbehov grundas på att förlust genom träck och urin uppskattas till ca 1 g/100 kg vikt och dag. Behovet ökas något vid högre arbetsintensitet.

Varför innehåller Activ Mineral så lite fosfor?
I denna artikel ska vi prata om hur vi tänker kring fosfor och kvoten Ca/P. Vi upplever att många hästägare stannar vid tanken på värdet av fosfor samt kvoten i det enskilda fodertillskottet, utan att se till helheten. Vi vill inte bidra till onödig fosforövergödning som har negativ inverkan på klimatet. Att ge hästen för mycket fosfor som den inte behöver resulterar i att hästen bajsar ut det och det sprids på våra åkrar och beten och kan bidra ännu mer till fosforöverskottet som redan finns. I Sverige finns det fler hästar än mjölkkor och hur vi fodrar och håller våra hästar påverkar klimatet. För att minska näringsläckaget är det inom jordbruket tillåtet att maximalt tillföra 22 kg fosfor per hektar, men någon lagreglering gällande fosfor som kommer från hästhagar finns idag inte. Forskning har visat att det i hästhagar kan tillföras i genomsnitt 60 kg fosfor per hektar, vilket är tre gånger så mycket som är tillåtet inom jordbruket. Läckaget från jordbruket beror på flera faktorer och bara en del av dem går att påverka. Vad som odlas och hur man gödslar, men även inriktningen på produktionen, hur man utfodrar djuren, kan påverka dessa faktorer. Genom att minska läckaget av näringsämnen, och därigenom risken för övergödning, minskar ofta också belastningen på klimatet. När läckaget av växtnäringsämnen till sjöar och hav minskar innebär det oftast att även utsläppen av växthusgaser minskar. Låt oss nu se på hästens behov av fosfor.

Behovet av Fosfor (P)
Enligt SLU är behovet för vuxen häst - underhåll 2,8 gram per 100 kg kroppsvikt. Häst 500 kg - 14 gram

En vuxen häst (500 kg) i arbete med ett underhållsbehov på 56 MJ och ett arbetstillägg på 22 MJ (40 % av underhåll) behöver minst: 21 gram

En vuxen häst (500 kg) i arbete med ett underhållsbehov på 56 MJ och ett arbetstillägg 75-130% behöver minst: 29 gram

Fosforinnehåll snitt olika källor

Grovfoder - Stor variation i olika delar av Sverige, snitt räknat till 2 gram/kg, ta alltid grovfoder analys 

Vetekli, havre, korn och kraftfoderblandningar - snitt 5-8 gram/kg

Lusern - 3 gram/kg

Tillskott - Se över alla tillskott hästen får, tex vissa magnesiumtillskott innehåller också fosfor. Innehållet i Activ Mineral är 300 mg/kg - Andra märken ofta upp emot 40 gram/kg.

Bete - Hästar som betar får även i sig fosfor från gräset, intaget här är svårare och mäta.

Vad blir intaget och kvoten totalt för hela foderstaten?
Räkna ut din hästs fosfor intag för alla källor och se vilket värde du får. Hur ligger du mot behovet? När det kommer till kvoten är ett lämpligt intervall för Ca/P-kvoten är 1,2-1,8, men om vallfodret är Ca-rikt kan kvoten bli högre. I utfodringsförsök har Ca/P-kvoter upp mot 6 använts utan att man observerat några negativa konsekvenser av detta på hästarna. En förutsättning är dock att P-behovet är uppfyllt.

Är det vanligt med brist på Fosfor?
Pat Coleby foderexpert säger: Det är ovanligt med fosforbrist. Även när nivåerna är extremt låga, tycks djuren inte må dåligt av det, förutsatt att de har tillgång till mineralerna de behöver, som tillskott eller i fodret. Sedan mitten av 1990-talet har jordanalyser visat förråd av fosfor och siffrorna är uppseendeväckande. Några mjölkgårdar vars tillgängliga fosfor ligger på ungefär hälften till tre fjärdedelar av vad det borde vara - 10-15 ppm istället för 20 - har förråd på 500 till 2800 ppm. Den här upplåsta fosforn kommer att bli tillgänglig när värdena på magnesium och kalcium i jorden rättas till.

Känner du dig ändå osäker? För mycket eller för lite?
För att kontrollera vad hästen faktiskt tar upp och omsätter näringen vi ger dem  rekommenderas att med jämna mellanrum göra blodprov för mineralstatus på hästen.

För att kontrollera fosforn kan man även ta ett träckprov, enkelt att göra och är dessutom är en bra indikator, till skillnad mot urinprov där utsöndringen av fosfor bara kan avläsas om överutfodring sker med minst 300 procent. Träckprov är också en effektiv metod för hästar på bete eller som har fri tillgång till foder. Stickprovet tas från fler högar och skickas sen in till ett foderlabb som gör en analys. För att få ett mer exakt resultat från en enskild häst bör träckprovet tas vid flera tillfällen. Om koncentrationen av fosfor i träcken överstiger 8 g/kg torrsubstans hos vuxna hästar är det troligt att överutfodring sker. Prov går att beställa hos Agrilab (Gödselanalys) och Eurofins (följesedel Naturgödsel & Kompost).

Lär dig mer om Fosfor

Göteborgs universitet INSTITUTIONEN FÖR BIOLOGI OCH MILJÖVETENSKAP publicerade studien FOSFORLÄCKAGE FRÅN HÄSTHAGAR, sammanfattning: 
I denna studie undersöktes fosforläckage från hästhagar. Antalet hästar har ökat i Sverige och det finns idag fler hästar än mjölkkor i landet. För att minska näringsläckaget är det inom jordbruket tillåtet att maximalt tillföra 22 kg fosfor per hektar, men någon lagreglering gällande fosfor som kommer från hästhagar finns idag inte. Forskning har visat att det i hästhagar kan tillföras i genomsnitt 60 kg fosfor per hektar, vilket är tre gånger så mycket som är tillåtet inom jordbruket. En litteraturundersökning genomfördes för att finna svar på frågorna huruvida fosforläckaget är större från hästhagar än från jordbruksmark samt om typ av mark och antal hästar per hektar påverkar läckaget. En enkätundersökning riktad till ridskolor i Sverige genomfördes också, för att få svar på vilka av ett antal föreslagna fosforminskande åtgärder som var möjliga för ridskolorna att genomföra. Ridskolorna fick också svara på hur de skulle påverkas av en eventuell lagstiftning som reglerar antalet hästar per hektar. Resultatet av litteraturundersökningen visade på att fosforläckaget är större från hästhagar än från jordbruksmark. Typ av mark har också betydelse för läckaget, där lerjord läcker mer än sandjord. Även mängden hästar per hektar har betydelse, där fler hästar per hektar genererar ett större fosforläckage. Enkätundersökningen visade på att många ridskolor redan har genomfört flera åtgärder, men det framgick också att avsaknaden av ekonomiska resurser var den vanligaste faktorn till varför åtgärder inte kunde genomföras. En kunskapsbrist om hur några av åtgärderna fungerade samt om de var till nytta för ridskolan uppdagades också. Att lagstifta för att begränsa antalet hästar per hektar är inte ett bra alternativ, då flera ridskolor på grund av avsaknad av mark skulle få lägga ner sin verksamhet. För att minska fosforläckaget från hästhagarna är det istället bättre att satsa på att öka ridskolornas kunskap om olika åtgärder samt ge ekonomiskt stöd för att genomföra sådana åtgärder. 

Läs den i sin helhet här:

https://studentportal.gu.se/digitalAssets/1696/1696213_teresa-sandstedt.pdf

Jordbruksverket förklarar övergödning
Jordbruksmark innehåller stora mängder kväve och fosfor. När jorden rörs om vid odling, till exempel när man plöjer, harvar och sår, frigörs mer av dessa näringsämnen. Gödsling tillför sedan mer kväve och fosfor.

När vatten rör sig genom marken, eller rinner på ytan, följer en del av växtnäringen med. Det mesta tas upp av grödorna, men en del hamnar nedanför rotdjupet där den inte kan nås av växtrötterna. Växtnäringen förs istället vidare till grundvatten, diken och vattendrag och hamnar till slut i sjöar och hav. Det är en bidragande orsak till övergödning och Östersjöns algblomningar.

Läckage av växtnäringsämnen från mark är naturligt, men odling av marken gör att läckaget ökar. När jordbruket mekaniserades, och mineralgödsel började användas, ökade intensiteten i odlingen, och därmed också läckaget av kväve och fosfor.

Läckaget från jordbruket beror på flera faktorer och bara en del av dem går att påverka. Vad som odlas och hur man gödslar, men även inriktningen på produktionen (utfodring) , växter eller djur), kan påverka dessa faktorer.

Åtgärder som minskar läckaget av växtnäringsämnen, och därigenom risken för övergödning, minskar ofta också belastningen på klimatet. När läckaget av växtnäringsämnen till sjöar och hav minskar innebär det oftast att även utsläppen av växthusgaser minskar.

Läs mer:
https://jordbruksverket.se/jordbruket-miljon-och-klimatet/overgodning-och-lackage-av-vaxtnaring

Pat Colebys, foderexpert, erfarenheter av Fosfor
I Australien var artificiellt fosfor, som i superfosfat eller andra fosfatgödselmedel, ursprungligen en ersättning för stallgödsel. I Europa tog man in djuren under vintern och gödseln spreds på åkrarna till nästa skörd. På hösten kalkade man för att upprätthålla balansen i jorden eftersom fosforn från organiskt material inte kunde utnyttjas fullt ut utan kalk. Resultatet har blivit ett överskott av superfosfat eller fosfor som har låst upp en hel rad mineraler, däribland magnesium, svavel, koppar, selen, kobolt, bor, zink och troligtvis mangan och molybden och fosfor i sig själv. Jordanalyser som görs idag visar att det finns ett förråd av otillgänglig fosfor i alla fall jag har sett. Att de här mineralerna och spårämnena har blivit otillgängliga har orsakat stor skada för djurens hälsa. Det värsta är troligtvis bristen på magnesium och koppar. Avsnitten om de här två mineralerna visar vilket pris vi betalar för vår överanvändning av fosfatgödsel utan att tänka på kalkstensmineralerna. Fosfor är nödvändigt för hälsosam tillväxt. Den bör hållas i balans med kalcium och magnesium. Ett överskott av fosfor kommer att leda till benskörhet och många andra problem av den sort som associeras med magnesiumbrister. Fosfor kommer inte att saknas i sunda, välskötta jordar med gott om organiskt material och humus. Jordar där man har tagit ut stora skördar, utan att återbörda något till jorden, kommer till slut att sakna organiskt material och fosfor.


Källor:

SLU Utfodringsrekommendationer för häst

https://www.slu.se/globalassets/ew/org/inst/huv/publikationer/utfodringsrekommendationer-for-hast_2013_rapport_289.pdf

TRÄCKANALYS - EN BRA MARKÖR FÖR ÖVERUTFODRING MED FOSFOR

https://hastforskning.se/forskningsprojekt/402880f6485f65ff01485f97f20d4ff0/

https://jordbruksverket.se/jordbruket-miljon-och-klimatet/overgodning-och-lackage-av-vaxtnaring

Göteborgs universitet INSTITUTIONEN FÖR BIOLOGI OCH MILJÖVETENSKAP studie FOSFORLÄCKAGE FRÅN HÄSTHAGAR

https://studentportal.gu.se/digitalAssets/1696/1696213_teresa-sandstedt.pdf

Naturligt lantbruk, Pat Coleby

...
ARTIKEL 1-10 23.1 2 3  Nästa »  | Visa alla 
Logga in
Country
SWE ENG FI DK NO AX DE