Fri frakt till ombud över 400 kr
Snabba leveranser!
Tillskott för alla behov

Kunskaps artiklar

Här hittar du kunskap och information kring hästens hälsa och utfodring.

Intressanta artiklar med vår erfarenhet och kompetens i kombination med forskning om hästhälsa och utfodring.

.
B-vitamin eller inte vid pälsfällning?Behövs extra B-vitamin?

B-vitamin eller inte vid pälsfällning?

En fråga som vi får ofta nu är om extra B-vitamin behövs vid pällsfällning eller inte. Det korta svaret är: Nej inte om hästen har en fungerande stortarmI hästens stortarm  som består av blindtarm och grovtarm,  producerar microorganismerna vattenlösliga vitaminer som B-vitamin. Om microorganismerna trivs är hästen alltså självförsörjande med vitaminer. Om stortarmen är i obalans på grund av sjukdom, stress eller felaktig utfodring fungerar dock inte vitaminproduktionen som den ska. Tips vid misstanke om obalans i stortarmen: 

  • Se över foderstaten, kvalité på grovfoder samt vad för kraftfoder som används 
  • Fodra alltid Activ Mineral för att hästen ska få tillgång till alla mineraler i organisk form samt alla 20 aminosyror som är viktiga för tarmens funktion. 
  • Stötta tarmen med nya microorganismer genom att fodra Hövelers Pur.mash
  • Extra stöd till B-vitamin produktion med extra utfodring av Ekologiskt Algmjöl under pälsfällning som har god inverkan på hela hästens mag & tarmsystem. Vid behov kan även en DHA fettsyra som Inflaboost DHA även stötta. 

 Är din häst, pigg, glad, har god energi samt bra pälskvalité trotts fällning är den mest troligen i en bra balans i näring samt god tarmhälsa. 

Mer om stortarmen 

  • Stortarmen består av blindtarm och grovtarm och jobbar som en stor jäskammare där miljoner bakterier och andra microorganismer bryter ner växtfibrer. Växtfibrerna omvandlas till energi och nedbrytbara proteiner. 
  • Vattenlösliga vitaminer bildas av hästen i stortarmen och mineralerna blir tillgängliga samt absorberas. 
  • Stortarmens funktion är jätte viktig för att kunna nyttja energin och näringen vi ger dem för att de ska kunna hålla sig friska och motståndskraftiga i sitt immunförsvar. 
  • Vid problem med stortarmensfunktion kan hälsoproblem som kolik, diarré, förstoppning, feljäsningar samt infektioner uppstå. 
  • Stortarmens viktigaste tillförsel är av lösliga växtfibrer i form av cellulosa – grovfoder och gräs. Om hästen får för lite av detta får microorganismerna i tarmen dålig funktion. 
  • Tarmen mår bästa av så små förändringar som möjligt av utfodringen så tarmbakterierna inte behöver anpassa om sig för mycket.  
...
Lästips Forskning"Forskning & studier relaterad till ingredienser i våra produkter "

Lästips Forskning

Här samlar vi lästips på intressant forskning relaterad till ingredienserna i våra produkter och hästhälsa, tillexempel om algmjölets fantastiska egenskaper.

Algmjöls positiva egenskaper för magsår: 
The influence of feeding a high calcium, algae supplement on gastric ulceration in adult horses

Forskning om algtillskott i simulerad hästmage- och tjocktarmsmiljö- miljö:
An In Vitro Investigation into the Effects of a Marine-Derived, Multimineral Supplement in Simulated Equine Stomach and Hindgut Environments

Flera studier har genomförts på foder med alger i för fjäderfä, grisar, nötkreatur och hästar.
Dessa studier har visat att användningen av alger som fodertillsatser kan ge många fördelar på grund av deras unika egenskaper:
Algae Biomass in Animal Production
...
Minerals by Nordic gästar Ridklubbenpodden"Fodersnack med Gry & Rebecka i Ridklubben podden"

Minerals by Nordic gästar Ridklubbenpodden

I Ridklubben podden - Avsnitt 5 gästar Nina & Sophie, grundarna av Minerals by Nordic. Podd är ett utmärkt format att lyssna på när man pysslar i stallet och en rolig och bra plattform för oss att få berätta mer hur vi tänker kring allt från hästens hälsa till foder.

Finns att lyssna på där poddar finns.
Sök på Ridklubben säsong 2.
Avsnitt 5

Länkar till avsnitten
Poddtoppen:
https://poddtoppen.se/podcast/1527125869/ridklubben-sasong-2/avsnitt-5

Podcasts.nu:
https://podcasts.nu/avsnitt/ridklubben-sasong-2/avsnitt-5-WhvqY9df1

Podplay:
https://www.podplay.com/en/podcast/404308/ridklubben-sasong-2/episode/45139041/avsnitt-5

Vad pratar vi om i podden?
Vad är de för skillnad på hö, hösilage och ensilage? Vad är bäst?
Varför ser sammansättningen ut som den gör i Activ Mineral?
Hur vet man vad hästen egentligen behöver? Krånglar man till det?
Och mycket mer!

Ridklubben podden...
Symptom och tips för hästens maghälsa"Hur undviker man magsår?"

Symptom och tips för hästens maghälsa

Allt fler hästar får magsår på grund av felaktig utfodring, stress och hård träning och det måste tas på allvar av oss hästägare. Här vill vi ge tips på hur du upptäcker magsår samt hur du kan hjälpa hästen. Magsår beror i grund och botten på en obalans i den skyddande slembarriären i magsäcken samt att syra av någon anledning stänker upp från den nedre röda delen av magen till den övre vita känsliga delen av magsäcken.

Flertalet studier visar att majoriteten av hästar har magsår:
 

Procent med lesioner

Antal med lesioner

Totalt antal hästar 

Studie

86 %

297

345

Begg & O’Sullivan, 2003

73,2 %

52

71

Bezdekova et al., 2007

70,6 %

132

187

Murray & Grodinsky, 1989

70 %

56

80

Egenvall & Jonsson, 2006

44 %

121

275

Dionne et al., 2003 

*Statistik från SLU Orsaker till magsår hos häst, Causes of gastric ulceration in horses - Moa Berggren


Varför så mycket magsårs problematik?
Ett fåtal stora utfodringar per dygn predisponerar hästar för magsår, likaså foderstater som innehåller stora mängder kraftfoder och spannmål. Studier visar även att stress, exempelvis vid rörelse och oro i stallet eller vid transportering, ökar risken att utveckla magsår. 
Även hård fysisk aktivitet ökar risken för magsår. Studier visar att träning ökar produktionen av magsyra samt minskar blodflödet till tarmslemhinnan. Hård träning gör även att tarmar och andra bukorgan trycker på magsäcken, vilket i sin tur göra att magsyra lättare stänker upp på den vita känsliga delen av magsäcken. Sår ses oftast i den övre vita delen av magsäcken men kan även ses i den nedre röda delen. Sår i den nedre röda delen av magsäcken ses ofta efter långvarig behandling med antiinflammatoriska mediciner.


Tecken på magsår
De flesta hästar med magsår visar inga symtom utåt. Ibland kan ett eller flera av nedanstående symtom ses:

- Krubbitning 

- Känslig mot skänkeln eller när man drar sadelgjorden 

- Biter sig mot magen 

- Dålig aptit 

- Lös avföring 

- Nedstämdhet 

- Nedsatt prestation 

- Humörsvängningar 

- Negativ inställning till träning 

- Svårt att hålla hull 

- Dålig hårrem 

- Vikttapp 

- Ligger ner mer än vanligt 

- Låggradig kolik 

Hur diagnostiserar man magsår på ett korrekt sätt?
Det säkraste sättet att ta reda på om en häst har magsår är att genomföra en endoskopiundersökning av magen. Endoskopiundersökning innebär att man för in en lång slang, försedd med ljus och videokamera, den förs ner genom hästens ena näsborre för att titta på magsäcken och dess skyddande hinna. Magsår kan uppkomma på en mängd olika ställen i magsäcken: i den övre delen som täcks av en hinna som inte skyddar mot syra, icke-glandular squamous mucos hinnan men även i den undre delen av magsäcken som skyddas av en hinna som står emot syra, grandular mucoshinnan. Allvarlighetsgraden kan också variera från små fläckar till stora sår. En exakt utredning som genomförs av en erfaren veterinär i kombination med en bra endoskopiutrustning är därför av stor vikt vid valet av behandling och fortsatt vård på längre sikt.


Tips som du som hästägare kan göra för att undvika att din häst får magsår:

Fodra små mål grovfoder flera gånger dagligen eller ge fri tillgång på mat (genom exempelvis bete) om hästen klarar av att hantera detta.

Minska mängd kraftfoder och spannmål i foderstaten.

Undvik stressfulla situationer (så som transporter och förflyttningar) om möjligt och se till att din häst får ro i stallet och hage.

Undvik eller minska mängd antiinflammatorisk medicin. Vissa preparat medför större risk än andra- rådgör med din veterinär.

Före-träning-utfodring - ge hästen en mindre giva grovfoder innan träning. Det lägger sig som ett lock och förhindrar sura uppstänk av magsyra under träningspasset.

Fibrer före stärkelse! Undvik spannmålsgivor då det är svårare att bryta ner i magsäcken än fibrer. Undivk att överfodra med protein och socker.

Om din häst ändå drabbas av magsår behandlas detta i samråd med veterinär. Det är viktigt att samtidigt se över fodringsrutiner, foderstat, stallmiljö, träningsschema och så vidare för att få såren att läka.

Hästen - ett djur gjort för att äta större del av dygnet
Hästar är av naturen betesdjur, som i sin natur ska beta upp till 22 timmar dagligen. Hästar producerar ständigt saltsyra (även om de inte äter) när hästen intar foder, utlöses salivutsöndringen av tuggrörelsen. Den neutraliserar bl.a. maginnehållet och skyddar magväggen från frätande magsaft. Saliven är en naturlig buffert mot magsyra under träning avbryts den normala processen av upptagande av foder. Det kan leda till otillräckliga mängder saliv, då denna endast bildas då hästen äter. Ätpauser över fyra timmar skall pga översurningsrisk undvikas den uppkomna magsyran angriper oskyddade delar av magen / den skyddande slemhinnan och retar känslig magvävnad.

Här hittar du produkter vi rekommenderar för att stötta mag & tarmsystemet

...
Tips när man räknar foderstat"Analys, kunskap och känsla när man räknar foderstat"

Tips när man räknar foderstat

Det är många aspekter att ta hänsyn till när man räknar foderstat. Att räkna på en foderstat är inte alltid svart eller vitt. Här finns tips att ta hänsyn till för att få rätt utgångsläge.

Både i naturen och jordarna samt i kroppen hos människa och djur är PH-värdet oerhört viktigt. Ett bra PH-värde och mineraler i balans i jorden är den första grundläggande faktorn som behövs för att det ska bli bra skördar och foder som möjligt med rätt näring. Första punkten att ha koll på handlar om det som utgör största del av hästens foderstat, bete och grovfoder. Har du möjlighet att påverka detta på dina egna marker eller i samarbete med bonden har du bästa förutsättningar för optimalt grovfoder och bete.

Analysera dina marker
SWEP är ett laboratorium som tar emot jordprov från hela världen, de kan analysera åkermark eller bete samt rasthagar. Man skickar in jordprov får tillbaka analyssvar med markens värden, vilken åtgärd man bör göra samt hur mycket kalk och mineraler man bör lägga på för att balansera värdena. Man får även en specifikation på förväntat resultat av balanseringen. Det kan ta några år att restaurera marker men det är värt arbetet då man slipper en hel del ogräs som trivs och tränger undan gräset som hästarna ska beta samt att ett bra grovfoder som bidrar till att du inte behöver komplettera med lika mycket kraftfoder och tillskott.

Markkartering kan även Hushållningssällskapet hjälpa till med. Då skickar man in jordprover och karta och får hjälp med att räkna ut hur mycket kalk och mineraler som behöver läggas på. Tänk på om du har EU stöd för betet så måste man göra en anmälan till Länstyrelsen för att få göra en kalkningsåtgärd då det klassas som gödning.

Vad dricker din häst?
Det är viktigt att veta om man har ett bra och tjänligt vatten då det finns mycket som kan hända med en brunn. Det kan till exempel rinna in avloppsvatten eller dagvatten. Finns det marker som besprutas med kemikalier och bekämpningsmedel måste vara minst 200 m skyddszon till din brunn för att inte kontanimera vattnet. Se över om hästen dricker från något dike eller liknande i hagen då det där även kan samlas föroreningar som är skadliga för hästens hälsa. Om hagen ligger hagen nära en stor väg som det rinner vatten från när det har regnat bör man också vara vaksam så hästen inte får i sig för stora mängder föroreningar som kommer från fordonen.

Basen i allt - grovfoderanalysen
Vill du räkna foderstat bör du ha en grovfoderanalys även med status på mineralinnehåll. Grovfodrets näring kan variera stort mellan markerna så analysen som är taget på en liten tuss av hela partiet ger ett genomsnittsvärde på näringsinnehållet. Beställer du en fullständig analys med mineralvärden så talar den om ett genomsnitt hur marken mår och även om man behöver göra kalk och mineral åtgärder samt vilka värden du har i fodret. Viktigt att titta på är protein och socker. Sockernivån kan vara högre i ett gräs som har en mineralobalans, även vilken tid på dagen grovfodret skördas påverkar värdet.

Foderstatsberäkning 
När man tittar på en foderstat anser vi att det viktigast att räkna på energi - MJ värden samt protein ut efter till din hästs behov och det arbete den ska utföra. Behoven på tillskott kan vara väldigt individuellt och man bör också ta hansyn till om tillskotten är baserade på syntetiskt eller organiskt bunda mineraler. Här kan du läsa mer om hur mineralblandningen Activ Mineral fungerar med sina organiskt bunda mineraler.

Kontrollera statusen på hästens mineralnivåer
Även om man har en på pappret korrekt foderstat så vet vi inget om hur hästen fungerar i att omsätta den näring vi ger dem. För att få en status på hästens mineralnivåer och behov kan man göra en blodanalys, det är inte så dyrt som det låter och ger en översikt av nivåerna. Ett annat alternativ år att skicka till ett mananalys laboratorium. Analys är ett spännande sätt att se status på hästen då även om det finns mallar på vilka behov hästen har så är det intressant att se hur hästen fungerar i att omsätta den näring vi ger dem. Det är precis som med oss människor, någon kan leva på skräpmat och må bra medan någon måste sköta sin kost till perfektion för att inte drabbas av sjukdomar eller övervikt. Vi är alla olika precis som att hästarna är olika.

Be din veterinär ta ett blodprov som skickas via Laboklin i Sverige till Tyskland för analys, välj prov Mineral profile II. Laboratoriet mailar svar till din veterinär som skickar dig resultatet. 

Fodra med känsla och öga
Glöm inte att låta resultaten av det du fodrar tala. Se på din häst, har den starka hovar, bra avföring, fint hull, skinande päls, bra energi? Foderstaten kan behöva omvärderas varje vecka för att hästen presterar olika, äter olika grödor ute som påverkar eller drabbas av någon annan tillfällig obalans. För oss på Minerals by Nordic är det resultatet av produkten du fodrar det viktigaste.

...
Multifunktionell DHA"Lär mer om DHA från microalg"

Multifunktionell DHA

Inflaboost DHA  har ett brett och fantastiskt användningsområde baserad på många års forskning. En produkt som kan hjälpa många hästar att öka sitt välmående. Inflaboost DHA är en produkt som innehåller 11% DHA, en högpotent antiinflammatorisk omega 3 fettsyra. Inflaboost är helt karensfri jämfört med många andra antiinflammatoriska tillskott.

Inflaboost DHA
 ___________________________________________

Inflaboost DHA produceras från en ren, vegansk alg som microkapslas för att behålla näringen på bästa möjliga sätt.

Många kraftfoder till häst innehåller höga halter omega 6-fettsyror, tex från soja, majs och raps men inte tillräckligt med omega 3-fettsyror och då skapas en obalans. Omega 6 ökar inflammation och omega 3 har antiinflammatoriska egenskaper, därför är det viktigt att fodra en hög potent DHA för att få Omega 3 tillsatt i foderstaten. En fördel med en microkapslad omega 3 som Inflaboost DHA är att den inte tappar näring när burken öppnas som tex en omega i flytande form kan göra.

Jennifer Fogh Pedersen

"Inflaboost DHA Supplement is amazing! Since I started using Inflaboost I have felt several positive improvements by our horses! To mention some of them - they feel more relaxed (and especially the stallions less stressed and more concentrated), their movements feel looser and softer, their general well-being seems better and it really boosts their immune system. 🙏🏻😍 I am so happy that I found this product and I also highly recommend it to everyone who would like to do good for their horses or dogs. 🙌🏼❤️ There are even similar supplements for us humans too!"

- Jennifer Fogh Pedersen är en elit hoppryttare som bor i Tyskland sedan 2012. -


___________________________________________ 

Utfodringstips: 

Fodret har en fräsh, fruktig doft, blandas med övrigt foder. Blanda med fördel i Hövelers spannmålsfria Pur.Mash som är mycket smaklig och de små kornen av Inflaboost DHA blandas bra med fodret. Produkten behöver fodras under minst 3-4 veckor för att kunna ge sin effekt. Börja alltid med en mindre dos och trappa upp.

 ___________________________________________

Camilla Lind

"Det viktigaste för mig är att mina hästar har bästa förutsättningarna för att kunna prestera. Jag har provat Inflaboost DHA under en tid och märkte snabbt skillnad på mina hästar. Jag har fått en bättre ridkänsla, de är mer kvicka och alerta i nervsystemet och kropp men lugna och stabila i sinnet."

- Camilla Lindh - Elitdressyr ryttare -


Sammanfattning av forskningsstudier på DHA:

- EMS är ett inflammatoriskt tillstånd då hästar ofta lider av fetma, insulinresistens (IR) och i många fall även fång. I en forskningen på EMS hästar som utfodrades med DHA rika microalger visades att efter 46 dagar kunde man se resultat på förbättrad ämnesomsättning och insulin respons samt minskad inflammation.

- Flera studier visar även att ett tillskott av omega-3 fettsyran DHA, utvunnen från alger, kan ge positiva effekter hos avelsston genom förbättrad livmoder hälsa samt att föl vars mammor fått tillskott av omega-3, från 60 dagar innan fölningen, hade högre halter av omega-3 i sig jämfört med andra föl. Efter intag av DHA sågs även en förbättring i spermiers rörlighet hos hingstar, både före och efter kylning eller frysning.

- University of Florida har i sina studier visat på att när dräktiga ston får DHA under dräktighet och laktation fick avkommorna lättare inlärningsförmåga och förbättrat arbetsminne.

- Kansas State University fann att lungblödning (EIPH) hos fullblod i träning minskades efter att de hade fodrats med DHA tillskott i 83 dagar.

- Fördelarna med DHA rapporterades av universitetet i Liège i Belgien de fann en ökad cirkulation i de röda blodkropparna hos hästarna som fick DHA och eikosapentaensyra (EPA) tillsatt i foderstaten i fyra veckor.

- Flera studier visar att ett tillskott av omega-3 till hästar kan förbättra allt från pälskvalitet till skyddet mot allergiska besvär och inflammationer.

___________________________________________

Referenser:
Elzinga, S.E., Betancourt, A., Stewart, J.C., Altman, M.H., et. al., 2019. Effects of docosahexaenoic acid-rich microalgae supplementation on metabolic and inflammatory parameters in horses with equine metabolic syndrome. Journal of Equine Veterinary Science, 83, 102811.

Jacobs, R.D. 2015. Dietary supplementation of omega-3 fatty acids influences the equine maternal uterine environment and embryonic development.

Buist, S.E., J.M. Kouba, J.D. Lillich, et al. 2015. Peripartum maternal DHA/EPA supplementation and the effect on mare reproductive parameters and foal bone metabolism. Journal of Equine Veterinary Science 35(5):441.

Adams, L.A., Grady, S.T., Seale, J. & Cavinder, C.A. 2008. Supplementing fatty acids to improve sperm characteristics.

Adkin, A.M., Muniz, A.V., Mortensen, C.J., & Warren, L.K. 2015. Maternal fatty acid supplementation influences memory and learning ability in yearling and 2-year-old horses. Journal of Equine Veterinary Science, 35(5), 419.

Howard H. Erickson, DVM, PhD; Tammi S. Epp, DVM, PhD*; and David C.Poole, PhD,DS. Review of Alternative Therapies for EIPH

___________________________________________

Inflaboost DHA

...
En annorlunda mineralblandning"Lär mer om Activ Minerals sammansättnig"

En annorlunda mineralblandning

Activ Mineral är en blandning som innehåller organsikt bundna mineraler, spårämnen samt alla aminosyror, en unik mångfunktionell produkt. Vi på Minerals by Nordic har sedan 2004 fodrat Activ Mineral konceptet och är övertygade om att organiska mineraler har fantastiska fördelar för hästarna. Konceptet för vår mineral blandning kommer från början från den australienska foderexperten Pat Coleby som ägnade hela sitt liv till att forska kring konceptet. Våra produkter är GMO-fria och registrerade hos Jordbruksverket i Sverige. 

Varför ser näringsanalysen annorlunda ut mot traditonella mineraltillskott?
Om man tittar på Activ Minerals näringsanalys ser den annorlunda ut mot andra traditionella mineraltillskott då de i majoritet oftast är syntetiskt framställda. Activ Minerals innehåll är baserat på ingredienser med naturliga och organiska källor. Nedan går vi igenom vad den innehåller och varför.

Källa till mineraler & spårämnen
Dolomitkalk
– innehåller bland annat Kalcium i korrekt relation till magnesium. Magnesium behövs bland annat för att enzymer i både mage och muskler ska kunna fungera optimalt. Kalcium går åt för bland annat en korrekt skelettillväxt. 

Källa till mineraler & spårämnen
Algmjöl
 av högsta kvalitet - Ekologiskt certiferat Ascophyllum nodosum, alltid med analyserat resultat. Algmjölet innehåller otroliga mängder av mineraler och spårämnen. Algmjöl är viktigt för immunförsvaret och för att kunna stå emot invärtes parasiter. Biotinet i algmjölet är mycket bra för att hålla hovar och päls i gott skick. Algmjöl är organiskt bundna mineraler och spårämnen. 

Källa till aminosyror
Svavel
- Rikt på aminosyror och är inblandad i en mängd processer i kroppen och viktig för många funktioner i kroppen. Svavel gör bl.a. cellväggarna elastiska och mer genomträngliga, vilket förenklar cellens näringsupptag och syresättning, samtidigt som slaggprodukter lättare kan föras bort. Innehåller alla 20 aminosyror. Kreatin som är en viktig del för päls och hovar finns det stora mängder av i svavel. Det är även en viktig mineral för hovar, muskler, senor och ligament. Kelateringsprocessen sker i hästens tjocktarm i samarbete med svavlet vilket gör att mineralerna lättare tas upp och tillgodogörs.


Om organiska mineraler
När det kommer till foderstatsberäkning utgår man traditionellt i från att hästens behov ska tillgodoses av syntetiska (oorganiska) mineraler. Där finns mycket forskning om vilka nivåer som på pappret täcker hästens behov men ämnet är komplext. Organiskt bunda mineraler är dyrare att framställa och man kan kan behöva en större dos av dem för att nå upp till den nivå som den tradtionella beräkningen utgår ifrån. För att få en bättre ekonomi i tillskotts produkter har därför branchen gått mot syntetiska mineraler som är billigare att framställa, uppfyller behovet på pappret samt kan spädas ut med utfyllnadsämnen för att få en bättre ekonomi i produkten, dvs större doser och mer åtgång på produkt vilket leder till flera köp för kunden. Många kunder vill ogärna betala den extra kostnaden det innebär att använda en organiskt bunden mineral som källa trots det överlägsna upptaget men om man tar bort utfyllnadsämnena så blir inte dagsdos priset högre än traditionella syntetiska mineraler. Det är vad vi strävar mot, en organisk mineralblandning utan utfyllnadsämnen och en högre biotillgänglighet i innehållet.

Tyvärr är forskningen på organiskt bunda mineraler mycket begränsad inom häst och lantbruksdjur men inom forskningen för människa har det många gånger påvisats att organiskt bunda mineraler har högre biotillgänglighet och därför behövs inte lika stor dos som av syntetiska mineraler. Mineralkällorna i Activ Mineral  samverkar dessutom med svavel och aminosyrorna där i vilket stödjer upptaget ytterligare.

Se till hela hästens foderstat
Om du vill ha en översikt av vilka mineraler din häst får i sig måste man se till hela foderstaten inklusive bete.
Betar hästen? Hur mycket och på näringsrika marker eller ej?
Grovfoder - har du analys på grovfoder samt mineralanalys av grovfodret?
Grovfodrets näring kan variera stort mellan markerna så analysen som är taget på en liten tuss av hela partiet ger en fingervisning om näringen.
Kraftfoder - Vad får hästen i sig via kraftfoder och andra tilläggsfoder.
Läs mer tips om foderstats beräkning här.

Blodanalys & mananalys
För att få en status på hästens mineralnivåer och behov kan man göra en boldanalys, det är inte så dyrt som det låter och ger en ögonblicksbild av nivårena. Vill man ha ett resultat för en längre tidsperiod kan man använda sig utav ett seriöst mananalys labratorium. 
Analys är ett spännande sätt att se status på hästen då även om det finns mallar på vilka behov hästen har så vet vi inget om hur hästen fungerar i att omsätta den näring vi ger dem. Det är precis som med oss människor, någon kan leva på skräpmat och må bra medans någon måste sköta sin kost till perfektion för att inte drabas av sjukdomar eller övervikt. Vi är alla olika precis som att hästarna är olika.

Fodra med ögat
Låt resultaten av det du fodrar tala. Se på din häst, har den starka hovar, bra avföring, fint hull, skinande päls, bra energi? Foderstaten kan behöva omvärderas varje vecka för att hästen presterar olika, äter olika grödor ute som påverkar eller drabbas av någon annan tillfällig oblans. För oss på Minerals by Nordic är det resultatet av produkten du fodrar det viktigaste. Vill du ha exakt korrekta värden i foderstaten är Activ Mineral kanske inte rätt produkt men den har många goda egenskaper som stöttar hästen och eftersom den är organiskt baserad är risken för överdosering mindre och du kan eventuellt med koll på övrig foderstat fodra den brevid annat mineraltillskott om du vill testa den och känna dig trygg.

Läs gärna om alla fina referenser på vår produkt,
flest hittar du på vår instagram men även här på vår referenssida som ständigt uppdateras.
Activ Mineral rekommenderas av veterinärer, osteopater, elitryttare och elitkuskar. 
Vi hoppas att du också vill testa.

Har du frågor om din hästs behov tveka inte på att kontakta oss.

Klifton 1329
Klifton 1329 - Activ Mineral användare genom hela sitt liv, i dag godkänd hingst och dressyr häst, genomfört unghäst-VM. Foto: Peter Lindh


Forskning inom ämnet organiska mineraler:

Linder, Sanna, 2012. Mineralers betydelse och skillnad i biotillgänglighet hos organiska jämfört med oorganiska källor till lantbruksdjur.

"Alla djur behöver mineraler, de kan inte bilda dem själva. Vanligtvis tillsätts mineraler till fodret i form av oorganiska salter. Mineraler som förekommer naturligt i växter och djur är bundna till antingen aminosyror eller polysackarider och tas upp av kroppen med hjälp av protein- och kolhydratmetabolismen. Vissa mineraler och spårämnen verkar vara lättare för kroppen att absorbera och tillgodogöra sig i naturlig, organisk form eftersom det är en liknande form som förekommer i kroppen. Det gäller framför allt spårämnena Cu, Zn och Se. De oorganiska salterna kan i större utsträckning komplexbinda med andra joner eller foderkomponenter i djurens mag- tarmkanal. Om de organiska mineralerna har högre biologisk tillgänglighet kan de fodras i mindre mängder och därmed lättare bidra till att öka djurens allmänna välbefinnande, motståndskraft mot sjukdomar, dräktighetsresultat och produktionsförmåga etc. Det finns än så länge väldigt lite forskning gjord på området så vidare studier behöver göras innan några säkra resultat kan fastställas."

American Society of Animal Science - Effect of selenium supplementation and source on the selenium status of horses

"Denna studie genomfördes för att undersöka effekten av Selen-tillskott och betydelsen av vilken källa Selenet kommer ifrån, organiskt eller syntetiskt framställt." 

Vi tipsar även våra användare om fördelarna med att fodra ett bra vallfoder och vår mineralblandning, framför stora kraftfoder givor.
Nedan finner du länkar till forskning inom dessa områden.

Fullständigt index över forskningsreferenser från Pat Coleby finns i böckerna Naturligt Lantbruk och Naturlig Hästhållning


Forskning om fördelar med att fodra vallfoder före kraftfoder: 

Vallfoder förebygger många sjukdomar anser EU-forskare

"Korrekt utfodring med vallfoder är bästa sättet att förebygga en rad problem och sjukdomar hos häst. Det anser en grupp forskare från flera länder i Europa som samlat och granskat både gammal och ny kunskap inom området hästens kost och hälsa."

Bra utveckling av unghästar i träning utfodrade med bara vallfoder

"Unga hästar som både växer och tränas ställer stora krav på utfodringen. Ofta används mycket kraftfoder, något som är förknippat med flera hälsoproblem. Det är därför intressant att studera hur en foderstat med enbart vallfoder fungerar."

Transport och diet påverkar hästens prestationsförmåga

"Sporthästar transporteras ofta långa sträckor före tävlingar. Lite är känt om vilken effekt detta har på hästarnas ämnesomsättning och prestationsförmåga. En tidigare studie har dock visat att utfodring med vallfoder kan underlätta för hästar att bibehålla sin vätskebalans vid längre ätuppehåll, som till exempel vid transport och tävling."

...
Grovfodrets hygien prio ett"Granska ditt grovfoder dagligen"

Grovfodrets hygien prio ett

Grovfodret utgör grunden för hästens foderstat och är en av de viktigaste faktorerna för hästens välmående. Därför är det mycket viktigt att varje dag granska grovfodrets kvalité med hjälp av din ögon och näsa för att avgöra kvalitén på det. Använder du plastat grovfoder ska du alltid ta av plasten för att kunna granska fodret innan hästen får det. Fodrar du grovfoder med plast på i hagen till exempel är det lätt hänt att hästarna hinner äta en stor del innan du märker att det till exempel är mögelskadat.

Om du tittar noga på grovfodret varje dag så lär du dig snabbt att upptäcka avvikande lukt, annorlunda färg eller annat onormalt utseende på fodret, och kan undvika att det ger hälsoproblem hos hästen.

Ensilage skall lukta friskt och gott. Det luktar mer eller mindre syrligt beroende på ts-halten. Låga ts-halter innebär att ensilaget luktar mer surt eftersom det har bildats mer mjölksyra. Hösilage är inte ensilerat i samma utsträckning och luktar därför inte lika syrligt. Ensilage skall ha en grön till grönbrun färg. Om ensilage eller hösilage luktar som härsket smör eller ammoniak, är slemmigt eller ”ihopbränt” och mörkt skall det inte utfodras. Hö skall också lukta friskt och gärna lite ”kryddigt”, det skall inte lukta unket, jordigt eller mögligt, och det skall ha en bra struktur och inte vara ihopfiltat eller ihopklistrat.

Mögelsvampar i fodret kan också bilda mykotoxiner (mögelgifter) som inverkar negativt på hästar på olika sätt. Vissa mögelsvampar infekterar växande gröda, så kallade fältsvampar, och kan finnas i till exempel spannmål redan vid  tröskningen. Hit hör bland annat arter av Fusarium . Dessa kan bilda ett flertal mykotoxiner, bland annat gruppen trichotecener.

Om grödan efter skörd lagras med för hög vattenhalt kan lagerskadesvampar växa till. Bland dessa märks arter av Penicillum och Aspergillus där särskilt A.fumigatus har satts i samband med bland annat luftvägslidanden. Dessa mögelarter kan växa i såväl stråfoder som i spannmål.

...
ARTIKEL 1-8 AV 8.1  | Visa alla 
Logga in
Country
SWE ENG FI DKNO