Fri frakt över 400 kr
Snabba leveranser!
Fri Rådgivning

Kunskaps artiklar

Här hittar du kunskap och information kring hästens hälsa och utfodring.

Intressanta artiklar med vår erfarenhet och kompetens i kombination med forskning om hästhälsa och utfodring.

.
Balansera hästens mageChecklista - Balansera oroliga hästmagar

Balansera hästens mage

En av de vanligaste frågorna vi får om hästhälsa är hur man kan hjälpa hästar som har problem med magen på olika sätt. Det kan visa sig genom, diarré, lös avföring, vätskerinn vid avföring, kolikkänslighet eller mycket hård och torr avföring. Allt detta är indikationer på att mage och tarm inte är i balans.

Hästars mag- och tarmhälsa är av största betydelse för hästens välbefinnande och prestation. Hästar är betande djur och deras matsmältningssystem är anpassat för att hantera små mängder foder under en längre tidsperiod. Idag utfodrar vi ofta hästar med stora mängder foder på kort tid, vilket kan leda till hälsoproblem. En viktig faktor för att upprätthålla hästens mag- och tarmhälsa är att ha en kontrollerad utfodring. Det innebär att hästen gärna ska ha tillgång till en konstant mängd grovfoder och att kraftfodret ska utfodras i små mängder över flera utfodringstillfällen. Detta minskar risken för överbelastning i mag- och tarmkanalen.

En annan viktig faktor är att hästen har tillgång till rent vatten och att hästens vattenintag övervakas regelbundet. En häst som inte får i sig tillräckligt med vatten kan drabbas av förstoppning eller andra mag- och tarmproblem.

Det finns även foder och tillskott som kan hjälpa till att upprätthålla hästens mag- och tarmhälsa. Pre- och probiotika är exempel på tillskott som kan stödja en hälsosam tarmflora och därmed förbättra matsmältningen. Vissa foder kan också vara särskilt anpassade för att främja en hälsosam mag- och tarmfunktion.


Checklista för bättre mag och tarmfunktion hos hästen

◻︎ Vatten
Det vatten som hästen dricker kan om man har otur innehålla många olika typer av bakterier, rester och läckage från infiltrationsbrunnar och bekämpningsmedel som kan leda till att magen reagerar. När kollade ni senast värdena på vattnet som hästarna dricker? Kommer hästarna åt att dricka olämpligt vatten ute? Till exempel vattensamlingar med läckage från infiltrationsbrunnar eller vatten från åkrar som är hårt besprutade med bekämpningsmedel. Tar ni varmt vatten från kranen och blandar med hästens mat kan även det vara en källa till bakterier som hästen kan reagera på.

◻︎ Grovfoder
Vi säger det ofta men grovfodret utgör i de flesta fall den största delen av hästens foderstat och ger du ett foder som tex är drabbat av mögel eller aldelles för blött kan de påverka hästens mage negativt. Ställ till exempel aldrig ut en hel bal till hästarna utan att ha kontrollerat under plasten att den är fri från mögel. Läs mer om Grovfoder hygien här.

◻︎ Miljö, stress, mediciner
Yttre faktorer kan påverka hästen negativt genom för mycket stress vilket påverkar mage och tarmsystem. Träna och förbered din häst på att hantera olika situationer som den agerar stressat på för att den ska kunna hantera det bättre. Det är även viktigt att se till att stallmiljön är trivsam, lugn, bra boxgrannar samt inte för lång tid mellan utfodringar för optimala förutsättningar. Se även över om hästen går på mediciner som kan påverka hästens mage och tarm negativt och ta hänsyn till dem.

◻︎ Kraftfoder & tillskott
Denna punkt påverkar ofta mycket på många olika typer av hästar som inte klarar av att bryta ner och omsätta givor av kraftfoder och tillskott baserade på stor del spanmål och socker i olika former. Spannmålsfritt foder är inte bara bra för hästar med ämnesomsättnings sjukdomar utan ett bra alternativ för alla hästar. Hästars matsmältningskapacitet för spannmål är begränsad, de kan bara ta upp en viss mängd stärkelse vid varje fodringstillfälle vilket gör att överflödet går osmält rakt ut i grovtarmen, sänker pH-värdet och försämrar nedbrytningen av fibrer. Att ge mer grovfoder och mindre mängd av ett spannmålsfritt foder är mycket hälsofrämjande och minskar risken för kolik och magsår. Genom att ta bort spannmål och melass komponenterna i hästens foder så minskar du på socker och stärkelse avsevärt vilket också är mycket bra för mag- och tarmkanalen. Hästens matsmältningssystem är anpassat för att äta gräs och grovfoder som inte innehåller samma typ av stärkelse som spannmål.


Vilka produkter kan ge stöd till magen?

Har din häst gått länge med magproblem och du inte vet var du ska börja med, är våra råd att se över checklistan ovan. Under punkten för kraftfoder och tillskott se till att börja tillsätta foder med många olika naturliga källor till prebiotika.

Produkt 1
Börja med Hövelers Pur.mash, den är skonsam för magen och innehåller flera prebiotiska ämnen och kan bidra till en stabilisering av tjocktarmfloran. Linfrön och psylliumfrö skyddar mag-tarm trakten med slembildande ämnen som kan minska risken för acidoser, rubbningar i syra-bas balansen. Det leder till bättre tarmfunktion som främjar hästens välmående.
Puritan Pur.Mash prov
59 kr
Köp
Activ Mineral & Pur.Mash
21
799 kr 1008 kr
Puritan Pur.Mash 15 kg
499 kr
Köp 3 st eller fler för 445 kr/st
Köp
Inflaboost DHA & Pur.Mash
23
838 kr 1088 kr
Produkt 2

Activ Mineral, är inte bara en mineral produkt utan har positiv inverkar på mage och tarm. Till exempel så behövs Magnesiumet bland annat för att enzymer i både mage och muskler ska kunna fungera. Algmjölet i produkten är viktigt för immunförsvaret som sitter i magen och har i flera studier visat positiva effekter för mag och tarmhäsa. Läs mer om forskningen om algmjöl här. Dessutom är produkten rik på aminosyror som hjälper bland annat magen genom att stödja upptagningsförmågan.

Activ Mineral Prov
Minerals by Nordic
39 kr
Köp
Activ Mineral 1.5 kg
35
Minerals by Nordic
357 kr 549 kr
Köp
Activ Mineral 7.5 kg
Minerals by Nordic
1079 kr
Köp
Activ Mineral 2 x 7.5 kg
25
1619 kr 2158 kr
Tips! Börja alltid med max 1-2 nya produkter i taget när du ändrar i foderstaten om din häst är känslig och en lägre dos i början.

Upplever du fortfarande magproblem efter att följt checklistan och dessa två produkter ovan i minst 3-4 veckor kan man titta på ytterligare stöd genom någon avföljande produkter:

Inflaboost DHA - Har hästen gått på kraftfoder som innehåller höga halter omega 6-fettsyror, tex från soja, majs och raps men inte tillräckligt med omega 3-fettsyror kan det då skapas en obalans. Omega 6 ökar inflammation och omega 3 har antiinflammatoriska egenskaper, därför kan det vara bra att ge en kur Inflaboost DHA för att balansera nivåerna.

Loppfrön - En kur med extra blötlagda loppfrö kan vara en god idé att testa då fröet har ett yttre "gel-liknande" skal som innehåller vattenlösliga fibrer som i magen fungerar som bulkmedel som kan stötta hästens tarmslemhinna vid lös avföring, vätskerinn, vid hård avföring samt hästar som har tendens att lätt få kolik. Kan hjälpa till att driva ut sand från tarmarna som kan leda till kolik. Gelen som bildas har prebiotiska egenskaper för hästens mage och tarm.

Magen-Fit örtkur - Mag-tarm-örterna ges som en kur för att stödja hästen vid problem med ämnesomsättning och vätskerinn vid avföring. Ges under 6 veckor då örterna har den starkaste riktade effekten under denna period. Man brukar inte fodra längre eftersom syftet med örterna ska ha uppnåts och då ska kroppen fungera självförsörjande igen. I vissa fall kan det vara nödvändigt att utvidga längden till maximalt 12 veckor och anpassa doseringen efter det. Sedan är meningen att kroppen ska fungera på egen hand. Den enda gången det kan komma till långvarig utfodring är när hästen har ett kroniskt problem. Om en häst har ett kroniskt problem, rekommenderas det ibland att mata den kontinuerligt i halv dos för att ha ett konstant stöd till det stressade organet men det är en individanpassning man gör i vissa fall. Man kan även ge 6 veckor, ha uppehåll ett par veckor och sen ge en kur igen.

Mg Control - Om din häst lider av mycket stress och spänningar som påverkar mage och tarm går det åt mycket magnesium i kroppen. Då kan det vara bra att lägga till Mg Controll som är 100% Magnesiumoxid av högsta kvalité och renlighet. 
Inflaboost DHA 0.8 kg
Minerals by Nordic
629 kr
Köp
Ekologiskt Loppfrö 3,5 kg SE-EKO-03
449 kr
Köp 4 st eller fler för 339 kr/st
Höveler Herbs Magen-Fit
399 kr
Köp
MG Control 1 kg
Minerals by Nordic
549 kr
Köp 4 st eller fler för 469 kr/st
Köp
Behöver du kraftfoder för mer protein och energi i foderstaten?

Hövelers kraftfoder är alla fria från spanmål och har flera källor till prebiotika, så du kan även lägga till någon av dessa foder vid behov av mer av protein och energi.
Puritan Pur.Gastro 20 kg
469 kr
Köp 36 st eller fler för 399 kr/st
Köp
Puritan Pur.Itan Müsli 20 kg
449 kr
Köp 36 st eller fler för 389 kr/st
Köp
Original Höpellets - Cobs 25 kg
459 kr
Köp 30 st eller fler för 399 kr/st
Köp
Original Senior Höpellets - Cobs 20 kg
380 kr
Köp 36 st eller fler för 359 kr/st
Köp
Puritan Pur.Lusern 25 KG
399 kr
Köp 30 st eller fler för 379 kr/st
Köp
...
Utfodringen av trav & galopphästarUtfodringstips för trav & galopphästar

Utfodringen av trav & galopphästar

Utfodringen av trav och galopp hästar är en viktig faktor för hästens prestation och hälsa. Hästarna behöver en välbalanserad och anpassad kost för att kunna prestera på toppnivå och för att undvika hälsoproblem. Hästarna behöver högkvalitativt foder som ger tillräckligt med näring och energi samt ha hög smältbarhet och innehålla tillräckligt med protein, energi, vitaminer och mineraler. Det är även viktigt att en travhäst alltid har tillgång till rent och friskt vatten. En travhäst som tränar och tävlar förlorar mycket vätska genom svettning och behöver därför dricka mycket vatten för att undvika hälsoproblem. Att ge mash med extra vatten kan vara ett sätt att få i dem mer vätska. Regelbunden utfodring med många mindre givor är viktigt för mag och tarmproblem samt att det ger hästen en stabil blodsockernivå.

4 viktiga produkter för prestationsförmågan

Activ Mineral - Alla hästar behöver mineraler, spårämnen och aminosyror i en hög biotillgänglig form för att kunna prestera. Det hittar du i Activ Mineral. Activ Mineral är även fri från onödiga utfyllnadsämnen vilket ger en dryg produkt med liten dagsdos. 

Inflaboost DHA - Inflaboost DHA innehåller högpotent DHA utvunnet ur microalgen Schizochy-trium som microkaplas för att behålla näringen på bästa sätt. DHA fettsyran verkar antiinflammatoriskt och har ett brett spektra av användningsområden. Den är dessutom jodfri och helt karensfri.

C Boost - Natriumaskorbaten i C Boost behövs för att stärka immunförsvaret vid påfrestningar. Förbättrar syresättningen och skyddar kroppens celler. C-vitamin ges bäst i fodret som pulver av natriumaskorbat, vilket är smaklöst och i saltform. Natriumaskorbat är mildare än askorbinsyra med tanke på magsäcken och syrabildningen. C- vitamin har använts med stor framgång för att öka cirkulationen. 

Vetegroddolja - Innehåller vitamin A, D, E samt Omgea 3, 6 ,9. Fodrar man ett plastat grovfoder tappar grovfodret näringsinnehåll på vitaminer och då är det bra att lägga till de i foderstaten. Vitaminerna stöttar även upptaget av mineraler samt stöttar cellutvecklingen.
Activ Mineral 1.5 kg
35
Minerals by Nordic
357 kr 549 kr
Köp
Inflaboost DHA 0.8 kg
Minerals by Nordic
629 kr
Köp
C Boost 1 kg
Minerals by Nordic
499 kr
Köp
Vetegroddolja 1000 ml
Minerals by Nordic
309 kr
Köp 2 st eller fler för 289 kr/st
Köp
Erica sänkte inflammationsvärdet med Inflaboost DHA

”Min nya travhäst fick korsförlamning efter resan till oss. Hästen hade inflammationsvärde 4200 i CK/ASAT när han kom hem till mig. Jag började direkt fodrade honom med Inflaboost DHA och MG Control och efter 4 veckor när vi kom tillbaka till veterinären så var hans värden nere på noll. Veterinären sa att jag hade haft tur men jag är övertygad om att resultatet kommer i från Minerals by Nordics produkter”, berättar Erica Bergsten.

Läs mer här

Kraftfoder för travhäst

Vetenskaplig forskning har vid flera tillfällen visat att stärkelsebaserade fodermedel inte är anpassade för hästens fodersmältningssystem. För att våra hästar ska hålla sig friska och prestera väl bör vi ta hänsyn till att hästen utvecklades som en gräsätare gjord för att kontinuerligt smälta stora mängder fiberrika växter. Vi rekommenderar grovfoder och mineraltillskott och att komplettera med spannmålsfritt karftfoder från Höveler som är melassfritt och GMO-fritt. ZF Plus är en havrefri müsli för de som har behov att toppa upp foderstaten. Hästar i hård träning och som reser mycket behöver extra stöd för magen. Där rekommenderar vi Pur.Mash och Pur.Gastro.

Några exempel på Pur.Gastro ingrediensernas fördelar:

Cikoria har en prebiotiskt effekt.
Druvkärnmjöl skyddar cellerna med sina antidoxidanter & stöttar immunförsvaret.
Beta-glukan skyddar också cellerna & boostar kroppens egna försvar.
Timotej gräs används istället för lusern, är fiberrikt & förlänger tuggtiden.

När ska man fodra Pur.Gastro?

√ För att förebygga magproblem.
√ Till hästar som har känsligt mage & tarmsystem.
√ Till hästar som lätt blir nervösa, reser mycket eller tränar hårt.
√ Till hästar som är känsliga för lusern.

Forskning om fördelar med att fodra vallfoder före kraftfoder: 

Vallfoder förebygger många sjukdomar anser EU-forskare

"Korrekt utfodring med vallfoder är bästa sättet att förebygga en rad problem och sjukdomar hos häst. Det anser en grupp forskare från flera länder i Europa som samlat och granskat både gammal och ny kunskap inom området hästens kost och hälsa."

Bra utveckling av unghästar i träning utfodrade med bara vallfoder

"Unga hästar som både växer och tränas ställer stora krav på utfodringen. Ofta används mycket kraftfoder, något som är förknippat med flera hälsoproblem. Det är därför intressant att studera hur en foderstat med enbart vallfoder fungerar."

Transport och diet påverkar hästens prestationsförmåga

"Sporthästar transporteras ofta långa sträckor före tävlingar. Lite är känt om vilken effekt detta har på hästarnas ämnesomsättning och prestationsförmåga. En tidigare studie har dock visat att utfodring med vallfoder kan underlätta för hästar att bibehålla sin vätskebalans vid längre ätuppehåll, som till exempel vid transport och tävling."

Frågor?

Vi har lång erfarenhet inom hästnutrition och har hjälpt många framgångsrika travstall.
Tveka inte på att kontakta oss om du har några frågor.
Puritan Pur.Itan Müsli 20 kg
449 kr
Köp 36 st eller fler för 389 kr/st
Köp
Puritan Pur.Gastro 20 kg
469 kr
Köp 36 st eller fler för 399 kr/st
Köp
Puritan Pur.Mash 15 kg
499 kr
Köp 3 st eller fler för 445 kr/st
Köp
...
Ekonomisk & effektfull foderstat3 tips för att optimera effekten av din foderstat

Ekonomisk & effektfull foderstat

I tider med ökade omkostnader på alla fronter vill vi ge 3 tips för att optimera effekten av din foderstat till hästen. När du fodrar din häst vill du ha resultat & märka skillnad. Matt päls ska bli glansig, hovar ska bli starka, ork och prestationsförmåga ska förbättras. Det är det som driver oss på Minerals by Nordic. Därför erbjuder vi foder med högsta kvalité på innehållet, utan onödiga tillsatser och utfyllnadsämnen för att din häst ska få bästa effekt av det den äter. 

TIPS 1 - DOSERING
Se över innehållsdeklarationen på det du fodrar, är det majoritet utfyllnadsämnen eller faktiskt innehåll som gynnar din häst? Man kan även räkna på vad det kostar per dag att fodra, ett tillskott som ser billigt ut kan ha en hög dosering som gör att dagsdos priset inte blir så billigt i slutänden. Ta dagsdosens mängd i gram och dela med hela förpackningens vikt i gram så får du ut hur många doser produkten ger.


TIPS 2 - LÄTTILLGÄNGLIG NÄRING
Att välja produkter med rätt typ av näring som är lätt att ta upp och tillgodogöra sig kan göra stor effekt för resultatet av det du fodrar. Ett tydligt exempel på detta har vi sett på hästen nedan. Ett SWB sto, 8 år som tränas regelbundet i dressyr. Före bilden är tagen i Juli 2021, då gick hon på en foderstat med spanmålsmüsli, mash, betfiber och syntetiska mineraler. Där och då gjordes ett byte på hela foderstatet, det visades även att hästen hade mycket problem med tuggytan och hakar i munnen vilket delvis begränsat viljan att tugga grovfoder. Tänderna korrigerades och hon fick äta så mycket grovfoder hon orkade. Utöver det var fokus att få magen att fungera optimalt för att kunna ta upp närning. Activ Mineral tillsattes då för en organisk lätttillgänglig form att mineraler och spårämnen samt alla 20 aminosyror. Aminosyrorna är mycket viktigt för alla kroppens funktioner, där ibland magen och tarmen. Inflaboost DHA fodrades för att tillsätta omega 3 som verkar antiinflammatoriskt, obalans kan uppstå av spannmål som innehåller mer av omega 6 fettsyran. Inflaboost ger också bra stöd till mage och upptagningsförmåga. Tillslut las även MG Controll för musklerna,  Vetegroddolja för A, D & E vitaminer under vinterhalvåret då inte bete fanns att tillgå. I hop med tillskotten fick hon Hövelers Pur.Mash dagligen 3 dl plus vatten och sedan fodrades 1 kg Hövelers Höpellets uppblött per dag.
Resultatet: Ett fantastiskt fint hull, lugnare och jämnare energi samt i regelbunda kontroller och analyser av närningsämnen - utan brister eller annan anmärkning! Efter bilden är fotad i Februari 2022, alltså ca 7 månader efter foderbytet. Tålamod och bra näringskällor är ett varmt tips. Vi möter många hästägare som har proteinbehovet långt över rekommendation täckt i foderstatsprogramen med diverse källor så som potatisprotein, ris och soja men ändå en häst som inte får bättre hull. Därför vill vi slå ett slag för valet av näringskälla.

Före-bild fotad i Juli 2021, efterbild fotad Februari 2022. I Juli byttes hela foderstaten från spannmål och betfiber till spanmålsfritt.

TIPS 3 - GROVFODER
 Var noga med analys på det du köper! Att det finns näring i grovfodret är A & O så du kan bygga foderstaten på att största delen av energi och protein kan täckas av grovfodret. Där kan du spara in mycket pengar på att kunna minska kraftfodergivan. Grovfoder är dessutom det mest lättillgängliga, lättupptagliga och naturliga källan till näring för hästen. Glöm inte att kontrollera så att grovfodret inte är mögligt eller av annan dålig kvalité som missgynnar hästens hälsa. Hör med leverantören vilka grässorter han har i sitt grovfoder. Optimalt för hästar är minst fyra olika grässorter i fodret. De vill också, till skillnad från kor, ha mindre mängd klöver. Ha en öppen dialog om vilken typ av foder leverantören kan tillgodose och om han planerar en ny insåning av vall. 


TIPS 4 - VÄLJ MINERALER OCH TILLSKOTT MED OMSORG
Beroende på grovfodrets näringsvärde, vilken miljö hästen vistas i samt andra egenskaper hos hästen kan vissa tillskott behöva ges. Ett grovfoder med anpassat näringsinnehåll som kompletteras med mineraler och eventuellt tillskott räcker oftast för att tillgodose hästens behov. 
Om man exempelvis fodrar sin häst med plastat grovfoder och inget eller lite kraftfoder, är det bra att lägga till A-D-E vitamin vilket finns i vetegroddolja. Det behövs endast en liten dos, vetegroddsoljan tillför inte heller extra energi så den kan ges till alla typer av hästar. Ett annat bra tillskott att ge är Omega 3 fettsyran DHA från microalg som finns i Inflaboost DHA. DHA från microalg har i forskning visat ha fördelar för hästar vid till exempel insulinresistens, inflammationer, cirkulation och hjärnans inlärningsförmåga. 
Activ Mineral 1.5 kg
35
Minerals by Nordic
357 kr 549 kr
Köp
Inflaboost DHA 0.8 kg
Minerals by Nordic
629 kr
Köp
MG Control 1 kg
Minerals by Nordic
549 kr
Köp 4 st eller fler för 469 kr/st
Köp
...
Vi pratar om hur vi tänker kring fosfor och kvoten Ca/PHur ska man tänka kring fosfor och Ca/P kvot?

Vi pratar om hur vi tänker kring fosfor och kvoten Ca/P

Fosfor (P) är en viktig mineral för uppbyggnad av skelettet och för energiomsättning i cellerna. Ett överskott kommer att leda till benskörhet och många andra problem, dessutom negativ påverkan på vår miljö. Fosfor saknas inte i bra jordar där det organiska materialet och humusskiktet är i balans. Underhållsbehov grundas på att förlust genom träck och urin uppskattas till ca 1 g/100 kg vikt och dag. Behovet ökas något vid högre arbetsintensitet.

Varför innehåller Activ Mineral så lite fosfor?
I denna artikel ska vi prata om hur vi tänker kring fosfor och kvoten Ca/P. Vi upplever att många hästägare stannar vid tanken på värdet av fosfor samt kvoten i det enskilda fodertillskottet, utan att se till helheten. Vi vill inte bidra till onödig fosforövergödning som har negativ inverkan på klimatet. Att ge hästen för mycket fosfor som den inte behöver resulterar i att hästen bajsar ut det och det sprids på våra åkrar och beten och kan bidra ännu mer till fosforöverskottet som redan finns. I Sverige finns det fler hästar än mjölkkor och hur vi fodrar och håller våra hästar påverkar klimatet. För att minska näringsläckaget är det inom jordbruket tillåtet att maximalt tillföra 22 kg fosfor per hektar, men någon lagreglering gällande fosfor som kommer från hästhagar finns idag inte. Forskning har visat att det i hästhagar kan tillföras i genomsnitt 60 kg fosfor per hektar, vilket är tre gånger så mycket som är tillåtet inom jordbruket. Läckaget från jordbruket beror på flera faktorer och bara en del av dem går att påverka. Vad som odlas och hur man gödslar, men även inriktningen på produktionen, hur man utfodrar djuren, kan påverka dessa faktorer. Genom att minska läckaget av näringsämnen, och därigenom risken för övergödning, minskar ofta också belastningen på klimatet. När läckaget av växtnäringsämnen till sjöar och hav minskar innebär det oftast att även utsläppen av växthusgaser minskar. Låt oss nu se på hästens behov av fosfor.

Behovet av Fosfor (P)
Enligt SLU är behovet för vuxen häst - underhåll 2,8 gram per 100 kg kroppsvikt. Häst 500 kg - 14 gram

En vuxen häst (500 kg) i arbete med ett underhållsbehov på 56 MJ och ett arbetstillägg på 22 MJ (40 % av underhåll) behöver minst: 21 gram

En vuxen häst (500 kg) i arbete med ett underhållsbehov på 56 MJ och ett arbetstillägg 75-130% behöver minst: 29 gram

Fosforinnehåll snitt olika källor

Grovfoder - Stor variation i olika delar av Sverige, snitt räknat till 2 gram/kg, ta alltid grovfoder analys 

Vetekli, havre, korn och kraftfoderblandningar - snitt 5-8 gram/kg

Lusern - 3 gram/kg

Tillskott - Se över alla tillskott hästen får, tex vissa magnesiumtillskott innehåller också fosfor. Innehållet i Activ Mineral är 300 mg/kg - Andra märken ofta upp emot 40 gram/kg.

Bete - Hästar som betar får även i sig fosfor från gräset, intaget här är svårare och mäta.

Vad blir intaget och kvoten totalt för hela foderstaten?
Räkna ut din hästs fosfor intag för alla källor och se vilket värde du får. Hur ligger du mot behovet? När det kommer till kvoten är ett lämpligt intervall för Ca/P-kvoten är 1,2-1,8, men om vallfodret är Ca-rikt kan kvoten bli högre. I utfodringsförsök har Ca/P-kvoter upp mot 6 använts utan att man observerat några negativa konsekvenser av detta på hästarna. En förutsättning är dock att P-behovet är uppfyllt.

Är det vanligt med brist på Fosfor?
Pat Coleby foderexpert säger: Det är ovanligt med fosforbrist. Även när nivåerna är extremt låga, tycks djuren inte må dåligt av det, förutsatt att de har tillgång till mineralerna de behöver, som tillskott eller i fodret. Sedan mitten av 1990-talet har jordanalyser visat förråd av fosfor och siffrorna är uppseendeväckande. Några mjölkgårdar vars tillgängliga fosfor ligger på ungefär hälften till tre fjärdedelar av vad det borde vara - 10-15 ppm istället för 20 - har förråd på 500 till 2800 ppm. Den här upplåsta fosforn kommer att bli tillgänglig när värdena på magnesium och kalcium i jorden rättas till.

Känner du dig ändå osäker? För mycket eller för lite?
För att kontrollera vad hästen faktiskt tar upp och omsätter näringen vi ger dem  rekommenderas att med jämna mellanrum göra blodprov för mineralstatus på hästen.

För att kontrollera fosforn kan man även ta ett träckprov, enkelt att göra och är dessutom är en bra indikator, till skillnad mot urinprov där utsöndringen av fosfor bara kan avläsas om överutfodring sker med minst 300 procent. Träckprov är också en effektiv metod för hästar på bete eller som har fri tillgång till foder. Stickprovet tas från fler högar och skickas sen in till ett foderlabb som gör en analys. För att få ett mer exakt resultat från en enskild häst bör träckprovet tas vid flera tillfällen. Om koncentrationen av fosfor i träcken överstiger 8 g/kg torrsubstans hos vuxna hästar är det troligt att överutfodring sker. Prov går att beställa hos Agrilab (Gödselanalys) och Eurofins (följesedel Naturgödsel & Kompost).

Lär dig mer om Fosfor

Göteborgs universitet INSTITUTIONEN FÖR BIOLOGI OCH MILJÖVETENSKAP publicerade studien FOSFORLÄCKAGE FRÅN HÄSTHAGAR, sammanfattning: 
I denna studie undersöktes fosforläckage från hästhagar. Antalet hästar har ökat i Sverige och det finns idag fler hästar än mjölkkor i landet. För att minska näringsläckaget är det inom jordbruket tillåtet att maximalt tillföra 22 kg fosfor per hektar, men någon lagreglering gällande fosfor som kommer från hästhagar finns idag inte. Forskning har visat att det i hästhagar kan tillföras i genomsnitt 60 kg fosfor per hektar, vilket är tre gånger så mycket som är tillåtet inom jordbruket. En litteraturundersökning genomfördes för att finna svar på frågorna huruvida fosforläckaget är större från hästhagar än från jordbruksmark samt om typ av mark och antal hästar per hektar påverkar läckaget. En enkätundersökning riktad till ridskolor i Sverige genomfördes också, för att få svar på vilka av ett antal föreslagna fosforminskande åtgärder som var möjliga för ridskolorna att genomföra. Ridskolorna fick också svara på hur de skulle påverkas av en eventuell lagstiftning som reglerar antalet hästar per hektar. Resultatet av litteraturundersökningen visade på att fosforläckaget är större från hästhagar än från jordbruksmark. Typ av mark har också betydelse för läckaget, där lerjord läcker mer än sandjord. Även mängden hästar per hektar har betydelse, där fler hästar per hektar genererar ett större fosforläckage. Enkätundersökningen visade på att många ridskolor redan har genomfört flera åtgärder, men det framgick också att avsaknaden av ekonomiska resurser var den vanligaste faktorn till varför åtgärder inte kunde genomföras. En kunskapsbrist om hur några av åtgärderna fungerade samt om de var till nytta för ridskolan uppdagades också. Att lagstifta för att begränsa antalet hästar per hektar är inte ett bra alternativ, då flera ridskolor på grund av avsaknad av mark skulle få lägga ner sin verksamhet. För att minska fosforläckaget från hästhagarna är det istället bättre att satsa på att öka ridskolornas kunskap om olika åtgärder samt ge ekonomiskt stöd för att genomföra sådana åtgärder. 

Läs den i sin helhet här:

https://studentportal.gu.se/digitalAssets/1696/1696213_teresa-sandstedt.pdf

Jordbruksverket förklarar övergödning
Jordbruksmark innehåller stora mängder kväve och fosfor. När jorden rörs om vid odling, till exempel när man plöjer, harvar och sår, frigörs mer av dessa näringsämnen. Gödsling tillför sedan mer kväve och fosfor.

När vatten rör sig genom marken, eller rinner på ytan, följer en del av växtnäringen med. Det mesta tas upp av grödorna, men en del hamnar nedanför rotdjupet där den inte kan nås av växtrötterna. Växtnäringen förs istället vidare till grundvatten, diken och vattendrag och hamnar till slut i sjöar och hav. Det är en bidragande orsak till övergödning och Östersjöns algblomningar.

Läckage av växtnäringsämnen från mark är naturligt, men odling av marken gör att läckaget ökar. När jordbruket mekaniserades, och mineralgödsel började användas, ökade intensiteten i odlingen, och därmed också läckaget av kväve och fosfor.

Läckaget från jordbruket beror på flera faktorer och bara en del av dem går att påverka. Vad som odlas och hur man gödslar, men även inriktningen på produktionen (utfodring) , växter eller djur), kan påverka dessa faktorer.

Åtgärder som minskar läckaget av växtnäringsämnen, och därigenom risken för övergödning, minskar ofta också belastningen på klimatet. När läckaget av växtnäringsämnen till sjöar och hav minskar innebär det oftast att även utsläppen av växthusgaser minskar.

Läs mer:
https://jordbruksverket.se/jordbruket-miljon-och-klimatet/overgodning-och-lackage-av-vaxtnaring

Pat Colebys, foderexpert, erfarenheter av Fosfor
I Australien var artificiellt fosfor, som i superfosfat eller andra fosfatgödselmedel, ursprungligen en ersättning för stallgödsel. I Europa tog man in djuren under vintern och gödseln spreds på åkrarna till nästa skörd. På hösten kalkade man för att upprätthålla balansen i jorden eftersom fosforn från organiskt material inte kunde utnyttjas fullt ut utan kalk. Resultatet har blivit ett överskott av superfosfat eller fosfor som har låst upp en hel rad mineraler, däribland magnesium, svavel, koppar, selen, kobolt, bor, zink och troligtvis mangan och molybden och fosfor i sig själv. Jordanalyser som görs idag visar att det finns ett förråd av otillgänglig fosfor i alla fall jag har sett. Att de här mineralerna och spårämnena har blivit otillgängliga har orsakat stor skada för djurens hälsa. Det värsta är troligtvis bristen på magnesium och koppar. Avsnitten om de här två mineralerna visar vilket pris vi betalar för vår överanvändning av fosfatgödsel utan att tänka på kalkstensmineralerna. Fosfor är nödvändigt för hälsosam tillväxt. Den bör hållas i balans med kalcium och magnesium. Ett överskott av fosfor kommer att leda till benskörhet och många andra problem av den sort som associeras med magnesiumbrister. Fosfor kommer inte att saknas i sunda, välskötta jordar med gott om organiskt material och humus. Jordar där man har tagit ut stora skördar, utan att återbörda något till jorden, kommer till slut att sakna organiskt material och fosfor.


Källor:

SLU Utfodringsrekommendationer för häst

https://www.slu.se/globalassets/ew/org/inst/huv/publikationer/utfodringsrekommendationer-for-hast_2013_rapport_289.pdf

TRÄCKANALYS - EN BRA MARKÖR FÖR ÖVERUTFODRING MED FOSFOR

https://hastforskning.se/forskningsprojekt/402880f6485f65ff01485f97f20d4ff0/

https://jordbruksverket.se/jordbruket-miljon-och-klimatet/overgodning-och-lackage-av-vaxtnaring

Göteborgs universitet INSTITUTIONEN FÖR BIOLOGI OCH MILJÖVETENSKAP studie FOSFORLÄCKAGE FRÅN HÄSTHAGAR

https://studentportal.gu.se/digitalAssets/1696/1696213_teresa-sandstedt.pdf

Naturligt lantbruk, Pat Coleby

...
Tips för skinande päls innifrånMatt päls, mjäll och dålig tillväxt?

Tips för skinande päls innifrån

Rätt näring innifrån & vård kan ge hästen ett välmående som syns ända ut i hårtopparna genom skinande päls. En häst behöver tillräckligt med protein, vitaminer och mineraler i sin kost för att bidra till en frisk hud och päls. Det är också viktigt att hålla hästen ren och borsta den regelbundet för att ta bort smuts och döda hudceller som kan hindra hårväxten. Hästar kan också behöva extra hjälp för att upprätthålla en skinande päls, såsom att tillföra omega-3-fettsyror eller foder tillsatt med specifika näringsämnen som främjar en frisk hud och glänsande päls. Det är också viktigt att hålla hästen frisk från sjukdomar och parasiter, eftersom dessa kan påverka hästens allmänna hälsa och utseende, inklusive pälsen. Däeför är det viktigt med regelbundna veterinärkontroller och avmaskningar.


.
HUR FODERTILLSKOTT KAN HJÄLPA INNIFRÅN


Activ Mineral- mineraler, spårämnen och alla aminosyror är grunden för bra hårkvalité. Många kunder upplever stor förbättring i pälsens glow enbart av denna produkt.

Inflaboost DHA- DHA och omega 3 fettsyror som motverkar torr hud, klåda, svamp, mjäll, sommareksem mm. Förbättrar pälsens välmående och glans. Toppen för en extra boost och svårare pälsrelaterade tillstånd.

Vetegrodoolja - A, D, E vitamin och omega fettsyror. Vetegroddsoljan är genom vetenskapen väl dokumenterad för sina positiva egenskaper, speciellt med anledning av sitt höga innehåll av linolsyra, linolensyra samt naturligt E-vitamin. Utan de essentiella fettsyrorna linol- och linolensyra riskerar man rubbningar eller defekter som: klåda, eksem, hårfällning, mjällbildning och aptitlöshet. Oljan är även till effektiv hjälp vid läkning av sår och eksem. 
.
Lilla Glow Duon
25
636 kr 848 kr
Activ Mineral 1.5 kg
35
Minerals by Nordic
357 kr 549 kr
Köp
Vetegroddolja 1000 ml
Minerals by Nordic
309 kr
Köp 2 st eller fler för 289 kr/st
Köp
Inflaboost DHA 0.8 kg
Minerals by Nordic
629 kr
Köp
.
Vidar på bilden ovan och under hade problem med dålig kvalite och tillväxt för man & svans. Pulina Tuvfesson som haft honom sedan han var föl hade gett upp hoppet om en lång tjock man, tills hon började fodra Activ Mineral och Inflaboost DHA. Det var de ända förändringar hon gjorde och efter ett år hade han en lång fin man och svans för första gången.
.

.
VÅRDA UTSIDAN - BÄSTA TIPSEN
Börja alltid med att vårda från insidan, men vad kan man göra utifrån? Att hålla svans och man ren och trasselfri minskar slitaget. Här kommer våra bästa tips:

1. Håll rent - om du har möjlighet tvätta hästen med jämna mellanrum. Våra shampoon är högkoncentrerade och effektiva. Använd Shampookaka, Glow shampoo eller Aloe Vera Care för att få rent på djupet. För bästa resultat och extra skinande päls använd våra color highlighting shampoos efteråt. Finns för vita/skimmlar, bruna/fuxar och svarta hästar.

2. Serum - För bästa resultat applicera Detangler Multi Serum i ren svans och man. Det ger ett smutsavvisande skydd som håller svansen fräsch längre, är mycket utreddande så du enkelt kan borsta svansen med borste eller fingrarna och minska risken att svans och man faller av. Gör svans och man silkeslen! Resultatet av serumet håller i flera dagar!

3. Skonsam boste - Att använda en borsta som Ultimate Detangler Brush sliter mindre på taglet samt undviker onödigt håravfall. Reder ut tovor från svans och man enkelt och effektivt med sina flexibla följsamma piggar.'

4. Bättra på - Multi Glow Spray ger glans och är ett utredande spray som är perfekt att använda mellan serum appliceringarna för att bättra på glans och reda ut man och svans.

.
Detangler Multi Serum 100 ml
Minerals by Nordic Care
179 kr
Multi Glow Spray Pälsglans 500 ml
Minerals by Nordic Care
189 kr
Köp
Shampookaka Honey & Propolis
Minerals by Nordic Care
159 kr
Köp
Glow Shampoo 500 ml
Minerals by Nordic Care
154 kr
Köp
Intense Silver Shampoo 500 ml
Minerals by Nordic Care
198 kr
Köp
Copper Shine Shampoo 500 ml
Minerals by Nordic Care
198 kr
Köp
Night Black Shampoo 500 ml
Minerals by Nordic Care
198 kr
Köp
...
Näring och vård för starkare hästhovarHur kan hästen få starkare hovar?

Näring och vård för starkare hästhovar

Ett vanligt problem många hästägare upplever är problem med hästens hovar. Allt från dåligt tillväxt, svaga hovar, strålröta och hålvägg är exempel på vanliga problem. Hoven är just den punkt som hos hästen tar upp hela belastningen vid kontakten med marken. För att den viktiga stötdämpningen mellan fot och mark skall fungera måste hästen ha en formad och frisk hov. Och det kräver regelbunden och rätt utförd hovvård. Även foderstaten eller vissa sjukdomar kan påverka hoven.

◻︎ Utfodring - Se till att hästen får tillräckligt med näring, särskilt protein, vitaminer och mineraler som är viktiga för hovhälsa. Foder som innehåller hög kvalitet på protein och essentiella aminosyror kan vara till hjälp.

◻︎
Motion - Regelbunden träning, rörelse och motion hjälper till att öka cirkulationen i hovarna och främjar en god hovhälsa.

◻︎ Hovvård - Reguljär bra hovvård, inklusive trimming och balansering av hoven, kan hjälpa till att främja en god hovhälsa och hindra skador. Holslagaren kan även hjälpa hästarna med hovtillägg som sulor och stötdämpande material kan bidra till att minska belastningen på hovarna och hjälpa till att avlasta.

Starka hovar paketet
25
965 kr 1287 kr
Caring Hovolja 500 ml
Minerals by Nordic Care
239 kr
Köp
Activ Mineral 1.5 kg
35
Minerals by Nordic
357 kr 549 kr
Köp
Ekologiskt Algmjöl 2,5 kg SE-EKO-03
499 kr
Köp 3 st eller fler för 399 kr/st
HUR PRODUKTERNA KAN HJÄLPA

Activ Mineral- mineraler, spårämnen och alla aminosyror är grunden för bra hovkvalité, första steget är alltid att börja med denna produkt. Biotin, svavel, mangan och zink är alla viktiga för hovens tillväxt och finns i Activ Mineral.

Caring Hovolja- innehåller bara utvalda naturliga vegetabiliska oljor för optimal återfuktning till hoven, sula och strålen. Stimulerar hov och stråltillväxten. Tea Tree olja har antibaktriella egenskaper. Hovslagare rekommenderar vegitabilisk källa till olja för hovar för bästa förmåga att absorberas och göra skillnad för hoven.

Gör så här vid mycket torra & spruckna hovar:
√ Spola och torka hovarna ordentligt
√ Skaka oljan innan aplicering
√ Pensla på rikligt med hovolja på hovens utsida samt hela sulan & stråle. Smörj upp till och med kronranden på hovens utsida. Massera in hovoljan noga i kronranden.
√ Upprepa varje dag i minst åtta dagar. Fortsätt sedan med daglig applicering.

Ekologiskt algmjöl
- för hästar som behöver en extra skjuts kan man även lägga till Ekologiskt Algmjöl för extra biotin, koppar och zink som finns i algmjölet.
.
På bilden ovan ser du en häst som i Augusti 2021 hade problem med dålig tillväxt, svag hovkvalité och återkommande tappskor. Då började utfodring av Activ Mineral och redan i December 2021 såg man en stor förbättring i kvalité och tillväxt, inga problem med tappskor.
.

.
.
...
Vanliga frågor om näring i grovfoder

Vanliga frågor om näring i grovfoder

Hur gör jag vid för lite respektive för högt protein i grovfodret?

Vi kan alla enas om att ge våra hästar det absolut bästa grovfodret är målet men ibland kanske man kommit över ett grovfoder med för lågt eller till och med för högt protein och hur gör man då?

Vi har svaren!

Vi får ofta olika frågeställningar gällande just hur man ska göra om man har ett grovfoder som antingen saknar protein eller har fått för mycket och vi tänkte bocka av dom vanligaste frågorna vi får.

Jag köpte grovfoder i år som är skördat samma tidpunkt som förra året. Då är väl värdena densamma? 

Detta är ett vanligt missförstånd att skörden innehåller samma värden för att den är skördad samma tidpunkt. I vårt avlånga land skiljer det sig mycket i temperaturer och väderförhållanden. Det finns många små och stora aspekter som avgör och därav kan man inte förlita sig på att nästa års skörd kommer att ha samma värden. Protein i grovfoder skapas på två olika sätt. Baljväxter är en källa till protein och finns ibland i vallen. Proteinvärdet som de ger kan variera från år till år beroende på när värmen kommer och växten börjar växa. Andra sättet som protein kommer ifrån är via grässorterna - det hänger ihop med kväve upptaget. Har man gödslat mindre eller om gödslingen blivit senare än vanligt och kväve inte hunnit tas upp blir det mindre protein. Det har också med vädret att göra, ett kallt år där värmen kommer sent går omsättningen av kväve långsammare och skördar man vid samma tid som året innan men det då var en varmare vår kan det bli lägre protein i grovfodret.

Hur kompenserar jag upp mitt grovfoder om det innehåller för lite protein? 

Höpellets är ett jättebra komplement för ett grovfoder som saknar protein. Något som också är ett bra komplement är lusern och det innehåller även mer protein per kilo än höpellets. Man kan addera 1-2 kg lusern per dag.
Det finns många olika typer av “proteinhöjare” på marknaden. Mycket av det som används är restprodukter från andra produktioner, försök att tänka på om det är grödor som besprutats hårt och undvik dessa. Här har vi har listat våra favoriter.

Vi rekommenderar:

Höpellets

Hästen är gjord för att göra muskler av gräs och därför är höpellets och grodfoder den mest skonsamma och lättupptagliga källan.
Höpellets har en bra balans på värden och innehåller många olika grässorter vilket gynnar hästen.

Original Höpellets - Cobs 25 kg
459 kr
Köp 30 st eller fler för 399 kr/st
Köp
Original Senior Höpellets - Cobs 20 kg
380 kr
Köp 36 st eller fler för 359 kr/st
Köp

Lusern

Lusern innehåller bra protein även mycket mineraler då rotnätet når djupare ner i jorden än gräs och spannmål. Kalcium innehållet i lusern är högt men när kalciumet kommer från en växt som lusern påverkas inte fosfor upptagen på samma sätt som när man fodrar det i syntetisk mineralform. Lusern är nämligen bundet till proteiner och tas därför upp som protein molekyler då blockeras inte kalcium/fosfor kanalerna i tarmväggen och hindrar således inte upptaget utav fosfor. Det fungerar även bra för unghästar och dräktiga ston.
Hövelers müsliblandningar - Hövelers PUS serie är spannmål och melass fria blandningar som finns för olika behov och är baserade på lusern eller hö, ärtprotein, johannesbröd, lupin och andra lättillgängliga växtproteiner.

Puritan Pur.Lusern prov
59 kr
Köp
Puritan Pur.Lusern 25 KG
399 kr
Köp 30 st eller fler för 379 kr/st
Köp

Hövelers müsliblandningar

Hövelers PUR serie är spannmål och melass fria blandningar som finns för olika behov och är baserade på lusern eller hö, ärtprotein, johannesbröd, lupin och andra lättillgängliga växtproteiner. 

Det som är viktigt är att alltid kolla på individnivå och hur mycket din häst rör sig för att avgöra vad du ska ge din häst. 

Puritan Pur.Itan Müsli 20 kg
449 kr
Köp 36 st eller fler för 389 kr/st
Köp
Puritan Pur.Gastro 20 kg
469 kr
Köp 36 st eller fler för 399 kr/st
Köp
Puritan Pur.Senior 20 kg
479 kr
Köp 36 st eller fler för 409 kr/st
Köp

Vad gör man om man kommit över grovfoder med för högt protein då?

Jo, man drygar ut det!
I första hand kan du dryga ut ditt nuvarande grovfoder med hö som har lägre proteinvärden. Även halm kan vara ett alternativ. Ur den ekonomiska synpunkten kan man se om någon i närområdet fått tag i en skörd med för lågt protein och ni kan byta med varandra. Kanske inte optimalt om man har en färre skara hästar men om ni är ett gäng. Ta hjälp av varandra helt enkelt! Annars går det att dryga ut med torrt hö eller halm.

Men mitt hö innehåller ju så mycket protein att jag inte behöver ge lika mycket grovfoder! 

Viktigt att tänka på är att hästarna ändå behöver sin tuggtid och en viss mängd för att hålla tarmen igång med fibrer. Tugget och fibrerna gör att hästarna fortsätter hålla en bra balans i sin blindtarm. Riskerna att ge för lite grovfoder är magsår, kolik och andra tarmbesvär.
Enkel utfodring regel för absolut minimum är 1kg grovfoder per 100kg kroppsvikt + 1-2kg extra. Man bör så klart även göra en ordentlig uträkning på näringen och se över om halm eller magert hö bör tillsättas.

Vad är effekten av för högt protein & energi intag?

Övervikt är en av det hälsoriskerna vid ett för högt proteinintag men även fångrisk när hästen får för mycket näring som den inte kan göra sig av med och man till exempel även fodrar med kraftfoder utöver grovfodret. Beroende på hur mycket ridning/arbete du gör med din häst kan även ett bra grovfoder utesluta extra kraftfoder.

Många vill öka energinivån i sina hästar inför arbete/ridning genom att fodra med stora mål kraftfoder. Det som kan hända när hästarna äter mycket kraftfoder/spannmål är att deras system blir upptaget med att smälta den stärkelsen och då går det åt energi och man får inte alltid ut den önskade effekten att de skulle få mer energi till arbetet. Risken med kraftfoder med melass och spannmål är också att energin bara sätter sig i huvudet som när man själv ätit mycket socker. Jobba för att hålla hästen i ett jämt blodsocker, det gynnar hästens hälsa.
Kontakta oss om du vill ha hjälp och se över din grovfoderanalys.


...
Multifunktionell DHA"Lär mer om DHA från microalg"

Multifunktionell DHA

Inflaboost DHA har ett brett och fantastiskt användningsområde
baserad på många års forskning. En produkt som kan hjälpa många hästar att öka sitt välmående.  En produkt som innehåller 11% DHA, en högpotent antiinflammatorisk omega 3 fettsyra. Inflaboost är helt karensfri jämfört med många andra antiinflammatoriska tillskott. Det
 produceras från en ren, vegansk alg som microkapslas för att behålla näringen på bästa möjliga sätt.

Många kraftfoder till häst innehåller höga halter omega 6-fettsyror, tex från soja, majs och raps men inte tillräckligt med omega 3-fettsyror och då skapas en obalans. Omega 6 ökar inflammation och omega 3 har antiinflammatoriska egenskaper, därför är det viktigt att fodra en hög potent DHA för att få Omega 3 tillsatt i foderstaten. En fördel med en microkapslad omega 3 som Inflaboost DHA är att den inte tappar näring när burken öppnas som tex en omega i flytande form kan göra.

Jennifer Fogh Pedersen

"Inflaboost DHA Supplement is amazing! Since I started using Inflaboost I have felt several positive improvements by our horses! To mention some of them - they feel more relaxed (and especially the stallions less stressed and more concentrated), their movements feel looser and softer, their general well-being seems better and it really boosts their immune system. 🙏🏻😍 I am so happy that I found this product and I also highly recommend it to everyone who would like to do good for their horses or dogs. 🙌🏼❤️ There are even similar supplements for us humans too!"

- Jennifer Fogh Pedersen är en elit hoppryttare som bor i Tyskland sedan 2012. -



Utfodringstips: 
Fodret har en fräsh, fruktig doft, blandas med övrigt foder. Blanda med fördel i Hövelers spannmålsfria Pur.Mash som är mycket smaklig och de små kornen av Inflaboost DHA blandas bra med fodret. Produkten behöver fodras under minst 3-4 veckor för att kunna ge sin effekt. Börja alltid med en mindre dos och trappa upp.



Camilla Lind

"Det viktigaste för mig är att mina hästar har bästa förutsättningarna för att kunna prestera. Jag har provat Inflaboost DHA under en tid och märkte snabbt skillnad på mina hästar. Jag har fått en bättre ridkänsla, de är mer kvicka och alerta i nervsystemet och kropp men lugna och stabila i sinnet."

- Camilla Lindh - Elitdressyr ryttare -


Sammanfattning av forskningsstudier på DHA:

- EMS är ett inflammatoriskt tillstånd då hästar ofta lider av fetma, insulinresistens (IR) och i många fall även fång. I en forskningen på EMS hästar som utfodrades med DHA rika microalger visades att efter 46 dagar kunde man se resultat på förbättrad ämnesomsättning och insulin respons samt minskad inflammation.

- Flera studier visar även att ett tillskott av omega-3 fettsyran DHA, utvunnen från alger, kan ge positiva effekter hos avelsston genom förbättrad livmoder hälsa samt att föl vars mammor fått tillskott av omega-3, från 60 dagar innan fölningen, hade högre halter av omega-3 i sig jämfört med andra föl. Efter intag av DHA sågs även en förbättring i spermiers rörlighet hos hingstar, både före och efter kylning eller frysning.

- University of Florida har i sina studier visat på att när dräktiga ston får DHA under dräktighet och laktation fick avkommorna lättare inlärningsförmåga och förbättrat arbetsminne.

- Kansas State University fann att lungblödning (EIPH) hos fullblod i träning minskades efter att de hade fodrats med DHA tillskott i 83 dagar.

- Fördelarna med DHA rapporterades av universitetet i Liège i Belgien de fann en ökad cirkulation i de röda blodkropparna hos hästarna som fick DHA och eikosapentaensyra (EPA) tillsatt i foderstaten i fyra veckor.

- Flera studier visar att ett tillskott av omega-3 till hästar kan förbättra allt från pälskvalitet till skyddet mot allergiska besvär och inflammationer.

Referenser:
Elzinga, S.E., Betancourt, A., Stewart, J.C., Altman, M.H., et. al., 2019. Effects of docosahexaenoic acid-rich microalgae supplementation on metabolic and inflammatory parameters in horses with equine metabolic syndrome. Journal of Equine Veterinary Science, 83, 102811.

Jacobs, R.D. 2015. Dietary supplementation of omega-3 fatty acids influences the equine maternal uterine environment and embryonic development.

Buist, S.E., J.M. Kouba, J.D. Lillich, et al. 2015. Peripartum maternal DHA/EPA supplementation and the effect on mare reproductive parameters and foal bone metabolism. Journal of Equine Veterinary Science 35(5):441.

Adams, L.A., Grady, S.T., Seale, J. & Cavinder, C.A. 2008. Supplementing fatty acids to improve sperm characteristics.

Adkin, A.M., Muniz, A.V., Mortensen, C.J., & Warren, L.K. 2015. Maternal fatty acid supplementation influences memory and learning ability in yearling and 2-year-old horses. Journal of Equine Veterinary Science, 35(5), 419.

Howard H. Erickson, DVM, PhD; Tammi S. Epp, DVM, PhD*; and David C.Poole, PhD,DS. Review of Alternative Therapies for EIPH

Äldre hästar

" Vår häst Tage, 21 år gammal har ätit Inflaboost DHA i över 1 år nu och vi märker att han är oerhört fräsch i sin kropp. Han är pigg och glad att rida och har inte längre problem med sina leder, vilket han har haft innan. Han känns bättre nu än när han var 15 år och det säger ganska mycket om i vilken god hälsa han är i nu. Hoppar med härlig spänst och han känns fortfarande utvecklingsbar, trots sin ändå höga ålder.

Boppen är 24 år gammal, har även han ätit Inflaboost DHA i över 1 år och han känns betydligt mer avslappnad i ridningen sen vi började fodra med det. Han är en ganska spänd och nervig häst annars, men vi upplever att han behåller fokuset bättre nu. Han är mjuk och fin i sin kropp och är fortfarande med på hoppträningar och hoppar med stor glädje. Vi är så glada för att Inflaboost DHA hjälper oss och hålla gamlingarna fräscha."

Anna & Emma Elfstrand - Influencers

Sadeltvång

" Jag ger mitt sto Activ Mineral, MG Control & Inflaboost DHA från Minerals by Nordic. Mineralerna har gett hästarna förbättrad päls, hud & hovar! Magnesiumet hjälper nerv och muskelsystem för de hästarna med mycket blod & nerver. Men avgörande för mitt ofantligt känsliga sto Martha är Inflaboost DHA. Hon blir lätt blir stressad, exalterad och uppspelt med nerverna på utsidan som nu upplevs mer harmonisk. Hennes sadeltvång har helt försvunnit sen hon började få Inflaboost DHA och hon blir inte längre lika lätt andfådd vid hård träning & tävling samt att hon snabbare återhämtar sig efter träning & tävling! Jag är så glad att jag hittat Inflaboost DHA till henne. Det har även hjälpt henne att hålla hullet och bygga muskler på ett sätt som aldrig förut ihop med Activ Mineral, jag är så glad för det!"
Sanna Forsell - Hoppryttare

Fång & EMS

"Nu har jag snart fodrat med Inflaboost i 3 månader och jag är otroligt nöjd med resultatet! När jag började med Inflaboost så stod båda mina ponnyer på boxvila på grund av fång och läget kändes ganska hopplöst. De hade ont och mådde inte bra. Ena ponnyn har även lindriga problem med stelhet i sina framknän som kommer och går och den andra har haft problem med ryggmuskulaturen som har visat sig genom stelhet i bakpartiet (veterinären har inte kunnat ställa någon diagnos). Men efter snart 3 månader med Inflaboost kan jag nu med stor glädje meddela att båda mina fångponnyer inte bara är klara med boxvilan, de går t.o.m. på gräs (!) cirka 8-10 timmar per dygn, de galopperar runt och busar och är piggare än någonsin. Inflaboosten har även hjälpt till att få bort deras fettdepåer, de har tappat sina extrakilon och lymfsystemet har kommit igång ordentligt. Helt otroligt! Det har krävts (och kräver) mycket jobb och tid för att rehabilitera mina fångponnyer men jag är helt övertygad om att vi inte hade kommit dit vi är idag på så kort tid utan Inflaboosten. Det känns som att mina ponnyer har fått livet tillbaka!
Paulina Tufvesson - Positivförstärknings expert

Prestation & Rörlighet

"Effekten av Inflaboost DHA är extremt imponerande! På ett av våra ston märkte jag en tydlig skillnad i flexibilitet och rörlighet - hon kommer igång mycket  snabbare och bättre redan under uppvärmningen, medan en annan av våra ston som hade problem med galliga benen har gått till nästan helt obefintlig. Vi har en valack med EMS där vi också testade produkten, och det är tydligt att hans ämnesomsättning har förbättrats avsevärt och att han ser ut och känns också betydligt bättre i kroppen! Definitivt en produkt jag rekommenderar och kommer fortsätta och använda!"
Helle Pedersen - Dansk Grand prix ryttare

Inlärningsförmåga & Koncentration

" Vår ponny Golden var med om en olycka för ett par år sedan som gjort att han då och då inte känts helt hundra, vi hittade felet och åtgärdade det men sedan vi la till Inflaboost DHA så har han utvecklats något enormt, han är så fräsch och arbetsvillig varje dag! Han musklar på sig bättre samt blivit stabilare än någonsin i ridningen. Golden har inte haft den snabbaste inlärningen på nya saker samt lätt stressat upp sig över uppgiften. På senaste veckorna har hans utveckling och förståelse för de vi ber han om verkligen kommit upp på en helt ny nivå och han är så mycket lugnare. Extra roligt var det då när vi hittade forskningen på kopplingen mellan DHA och hjärnans inlärningsförmåga. Vi har även en lippizianer som i 10 års tid hos oss varit väldigt spooky och tillexempel inte kunnat gå på nedre delen av ridhuset utan att skygga och trycka sig där ifrån, efter ett par månader med inflaboost är problemet som bortblåst utan att vi tränat på något annat sätt med han självförtroende eller trygghet."
Sophie

Inflaboost DHA Prov
Minerals by Nordic
39 kr
Köp
Inflaboost DHA 0.8 kg
Minerals by Nordic
629 kr
Köp
Inflaboost DHA 3,5 kg
Minerals by Nordic
1449 kr
Köp
Inflaboost DHA 4 kg Refill Bag
Minerals by Nordic
1449 kr
Inflaboost DHA & Pur.Mash
23
838 kr 1088 kr
Inflaboost DHA 2 pack Refill bag
15
2463 kr 2898 kr
...
Tips vid invänjning av rena tillskottHur får jag hästen att äta fodertilskott utan socker?

Tips vid invänjning av rena tillskott

Minerals by Nordic strävar efter att erbjuda så rena fodertilskott som möjligt utan tillsatser som inte tillför något för hästens hälsa.
Vi jobbar alltid för att undvika spannmål som vetemjöl och tillsatt socker i våra fodertillskott då de inte gynnar hästens hälsa. Socker och vetemjöl kan dock för hästar som är vana vid det anses smakliga och kan öka aptiten. De allra flesta av våra kunder har sällan problem med att få hästarna att äta fodertillskotten men ibland kan lite extra tålamod och tid krävas för att vänja in hästen på dem. Här kommer våra bästa tips:

1. Börja med ett tillskott i taget
Köper du flera tillskott och ska börja med alla för första gången kan det vara en god idé att börja med ett i taget och se så de accepteras av hästen.

2. Börja med en mindre dos
Börja med en liten dos, kanske bara 0,5 msk de första dagarna för att sedan trappa upp dosen.

3. Blanda med något smakligt
Att blanda med något som är nyttigt, smakligt och stöttande för mage och tarm är en god idé och har många fördelar. Oftast räcker det med 1-3 dl av till exempel Hövelers spannmålsfria Pur.Mash eller Puritan müsli . Om du vill testa dem för första gången så börja med att introducera kraftfodret utan tilskotten först för att sedan applicera tips 1 & 2. 


Puritan Pur.Mash prov
59 kr
Köp
Puritan Pur.Mash 15 kg
499 kr
Köp 3 st eller fler för 445 kr/st
Köp
Puritan Pur.Itan Müsli prov
59 kr
Köp
Puritan Pur.Itan Müsli 20 kg
449 kr
Köp 36 st eller fler för 389 kr/st
Köp

Pur.Mash är en spannmål och melassfri mash med prebiotiska egenskaper som skal blötläggas och svälla i 5-10 minuter innan utfodring. Blanda i tillskott helst precis innan utfodring. Med Pur.Mash kan du testa om hästen föredrar en fastare gröt eller med mycket vatten. Blandas bra och inget pulver lämnas kvar på botten i krubban. Finns i provförpackning eller 15 kg säck som kan skickas fraktfritt till servicepoint. 

PROVFÖRPACKNINGAR FODERTILLSKOTT

Activ Mineral Prov
Minerals by Nordic
39 kr
Köp
Inflaboost DHA Prov
Minerals by Nordic
39 kr
Köp
Ekologiskt Algmjöl Prov
Minerals by Nordic
39 kr
Köp
...
Expertens bästa tips för att komma igång med positiv förstärkning

Hur ökar jag samarbetet & motivationen hos min häst?

Expertens bästa tips för att komma igång med positiv förstärkning

Varför positiv förstärkning? Hur får man hästen att inte bli naffsig?

Finns de några viktiga tips att tänka på? Vi bad positivförstärknings experten Paulina Tufvesson som driver det stora instagramkontot Playlovelearn.se hjälpa oss och svara på våra frågor om du man på bästa sätt boostar sin hästs träningslust med positiv förstärkning.

Att träna med klicker är inte bara snällt och skonsamt mot hästen, det är också otroligt roligt! Jag har klickertränat i över 10 år nu och tränat allt ifrån hästar och fåglar till får och katter. Till en början använde jag klickerträningen mer som ett komplement till övrig träning men allt eftersom åren har gått har klickerträningen tagit större och större plats hos mig - och idag baserar jag så gott som allt jag gör med mina hästar på positiv förstärkning och klickerträningens principer.

Vad innebär positiv förstärkning?

Positiv förstärkning är ett träningssätt som bygger på att man uppmuntrar bra beteenden genom att belöna dem istället för att bestraffa eller korrigera dåliga beteenden. Det är ett otroligt mjukt träningssätt som bygger självförtroende i hästen och ökar träningsglädjen. När man arbetar med positiv förstärkning är hästen aldrig tvingad att lyda utan han väljer frivilligt att följa våra kommandon därför att det är roligt och givande för honom. Är man van vid att arbeta med tryck och eftergift förstår jag att det kan kännas ovant att släppa på kontrollen, men det fungerar alldeles utmärkt bara man vet vad man håller på med och bygger en bra grund.

Hur jobbar man med en klicker?

När man tränar med en klicker så används den ungefär som en låtsaskamera. När du ser något hos hästen som du tycker om och vill se mer av så tar du ett ”foto” på det beteendet genom att trycka på klickern. Hästen hör klickljudet och förstår att ”just det jag gjorde när jag hörde klicket var rätt beteende”. Precis som med en riktig kamera vill man varken klicka för tidigt eller för sent, för då missar man ögonblicket. Timing är superviktigt! Klickern används alltså som en markör som både berättar för hästen att han gjorde rätt samt att en belöning är på väg. 

I vilka sammanhang kan man använda sig av klickerträning?

Klickerträning kan såklart användas för att träna in roliga trick men det är också ett otroligt effektivt sätt att lösa mer komplicerade problem som rör exempelvis lastning, vardagshantering och även ridning. Man kan bestämma helt och hållet när och hur mycket klickern ska användas i umgänget med hästen, men för mig blir hästarna bara gladare, mer självsäkra och mer motiverade att träna ju mer jag använder den.

Hur börjar man klickerträna?

Om man vill börja klickerträna så rekommenderar jag att man läser på ordentligt först. Precis som med all annan träning så går det givetvis att göra fel och då kan man stå där med en häst som trängs, nafsar och är frustrerad. Jag har själv gjort många misstag genom åren och såklart hör det till att göra fel ibland, men läser man på och förbereder sig först (eller helst - tar hjälp av en tränare) så besparar man både sig själv och hästen mycket frustration.

Hur kan man belöna hästen?

När man tränar med positiv förstärkning och klickerträning så belönar man hästen när den gör rätt. Belöningen är vanligtvis ätlig (hö, gräs, kraftfoder, godis, morötter) därför att det är den belöning som flest hästar uppskattar. Men har du en häst som uppskattar och värdesätter att exempelvis bli kliad kan du givetvis använda det istället. Allt som hästen värdesätter kan användas som en belöning! En av mina tre hästar tycker att beröring och kli är motiverande men de andra två uppskattar det inte lika mycket.

Hur, var och när ska man klickerträna?

När man pratar om belöningar så pratar vi klickertränare ofta om ”hur”, ”var” och ”när”. Hur ges belöningen? Var ges belöningen? När ges belöningen? När man lyckas svara (och göra) rätt på alla tre punkter får man en lugn och tillfreds häst som inte tigger, nafsar eller blir frustrerad runt matbelöningar. Svarar (gör) man fel på en eller fler punkter finns det risk att hästen blir bufflig, nafsar, tigger och blir frustrerad istället för glad när träningen sätter igång. När det händer är det absolut inte godisets eller klickerträningens fel utan det är tränaren som omedvetet har skapat problemet genom hur, var eller när belöningarna har getts till hästen.

Tips på typ av belöning?

Valet av belöning har stor påverkan på hästen och det är viktigt att hitta ett godis som är lagom gott. Är godiset extremt gott kan hästen bli frustrerad och hela tiden vilja ha mer men är godiset inte tillräckligt gott tycker inte hästen att det är värt att arbeta för alls. Det är en fin balansgång!

Jag använder mig personligen av Minerals By Nordics godis till alla mina hästar (och får!) och väljer sort utefter vilken individ jag arbetar med och vad vi ska göra. Min ardennerhäst blir lätt frustrerad kring mat och med honom är det väldigt viktigt att godiset inte är allt för gott, så jag blev väldigt positivt överraskad av hur bra han svarade på smaken 100% Apple. Bitarna är lite större så han får mer tuggtid och han tycker att godiset är gott nog att jobba för utan att göra honom frustrerad. För mina shettisar passar mindre bitar bättre så som i Beetroot Hearts eller Mini Apple Carrot.

För att undvika frustration och problematiska beteenden kring mat ser jag alltid till att försöka ge rätt belöning på rätt sätt, på rätt plats, vid rätt tidpunkt. Lättare sagt än gjort vissa gånger! Det finns dock inget universellt rätt svar på frågorna som passar alla utan man får anpassa varje träningspass efter hästen man arbetar med.

Bra tips när du ska börja använda matbelöning

Även fast det inte finns några korrekta eller rätta svar som passar alla hästar så finns det ett par tips man kan tänka på:

• Ge alltid belöningar iväg ifrån din kropp på en armlängds avstånd. Detta för att undvika att hästen söker godis på dig eller i dina fickor.
• Om din häst är nafsig kan du släppa belöningaena i en hink på marken istället för att ge direkt ur handen.
• Belöna ofta för att behålla hästens fokus och minska frustration.
• Använd hö eller hackad lusern som belöning om din häst är överviktig eller inte får äta godis av annan anledning.

När man börjar med klickerträning kan det kännas svårt och ovant men tar man sig bara förbi det kommer en helt ny värld att öppna sig! Tveka inte att ta hjälp av en tränare för att se till att du och din häst får en bra start om ni funderar på att börja. Lycka till!

Paulina Tufvesson
Författare: Paulina Tufvesson
Instagramkonto: Playlovelearn.se

Studier kring positiv förstärkning och klickerträning

En grupp franska forskare testade att träna ponnyer att rygga på kommando genom att använda antingen negativ eller positiv förstärkning. 21 ponnyer delades in i två grupper och tränades sedan dagligen i 1-3 minuter under fem dagar. För de ponnyer som tränades med negativ förstärkning använde tränaren ett spö och viftade med det framför ponnyn samtidigt som hon sa ”backa”, utan att någon gång nudda ponnyn med spöt. Om ponnyn tog ett steg tillbaka upphörde viftandet direkt. De ponnyer som tränades med positiv förstärkning fick lite morotspellets om de tog ett steg bakåt på kommando. Tränaren tog inledningsvis ett steg mot hästen, vilket forskarna beskriver var ett sätt att föreslå vilken riktning ponnyn skulle gå, men var noga med att aldrig röra ponnyn eller sätta tryck genom utrustningen.

Till en början förstod ingen av ponnyerna vad som förväntades av dem första gången tränaren sa ”backa”. Sista dagen däremot lyckades i princip alla, men det fanns skillnader mellan de två grupperna. Ponnyerna som hade tränats med morotspellets svarade snabbare på kommandot. Alla ponnyer som tränades med ridspöt lade någon gång öronen bakåt under träningen, vilket ingen av ponnyerna som fick positiv förstärkning i form av morotspellets gjorde. Ponnyerna som fick morotspellets klev heller aldrig åt sidan istället för bakåt, vilket den andra gruppen gjorde. 

Negativ förstärkning verkade också resultera i en högre huvudposition, yvigare huvudrörelser och högre hjärtfrekvens under träningarna. Från dag tre hade ponnyerna som tränades med negativ förstärkning en högre hjärtfrekvens redan innan tränaren sa något till dem, medan ponnyerna som tränats med positiv förstärkning i högre grad sökte kontakt med tränaren spontant. Fem månader efter att träningen avslutades var det stor skillnad mellan hur de två grupperna av ponnyer närmade sig en för dem okänd person. Tio av elva ponnyer som tränats med positiv förstärkning sökte kontakt med personen, medan bara två ur gruppen som tränats med negativ förstärkning gjorde det.

”Den här studien visar att bara några få korta interaktioner (total tid: 5 till 15 minuter) mellan ett djur och en människa kan påverka djurets uppfattning om människor och långsiktigt influera 
en framtida relation”, skriver forskarna i sin slutsats."

Referenser:
Andrew N. McLean, Janne Winther Christensen,
The application of learning theory in horse training, Applied Animal Behaviour Science, Volume 190, 2017, Pages 18-27, ISSN 0168-1591, https://doi.org/10.1016/j.applanim.2017.02.020. 

Lesley Innes, Sebastian McBride, Negative versus positive reinforcement: An evaluation of training strategies for rehabilitated horses, Applied Animal Behaviour Science, Volume 112, Issues 3–4, 2008, Pages 357-368, ISSN 0168-1591, https://doi.org/10.1016/j.applanim.2007.08.011. 
Sankey, C., Richard-Yris, MA., Henry, S. et al. Reinforcement as a mediator of the perception of humans by horses (Equus caballus). Anim Cogn 13, 753–764 (2010). https://doi.org/10.1007/s10071-010-0326-9 
Valenchon M, Lévy F, Moussu C, Lansade L (2017) Stress affects instrumental learning based on positive or negative reinforcement in interaction with personality in domestic horses. PLoS ONE 12(5): e0170783. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0170783 


All-in Treat Mix - Hästgodis 3,5 kg
349 kr
Köp
Mini Apple & Carrot - Hästgodis 2 kg Refill
179 kr
Köp
Beetroot Hearts - Hästgodis 2 kg Refill
179 kr
Köp
100% Apple - Hästgodis 2 kg Refill
179 kr
Köp
Tummy Treats - Hästgodis 2 kg Refill
179 kr
Köp
Pineapple Rings - Hästgodis 2 kg Refill
179 kr
Köp
...
ARTIKEL 1-10 AV 17.1 2  Nästa »  | Visa alla 
Logga in
Country
SWE ENG FI DK NO AX