Fri frakt över 400 kr
Snabba leveranser!
Fri Rådgivning

Kunskaps artiklar

Här hittar du kunskap och information kring hästens hälsa och utfodring.

Intressanta artiklar med vår erfarenhet och kompetens i kombination med forskning om hästhälsa och utfodring.

.
Tips vid invänjning av rena tillskottHur får jag hästen att äta fodertilskott utan socker?

Tips vid invänjning av rena tillskott

Minerals by Nordic strävar efter att erbjuda så rena fodertilskott som möjligt utan tillsatser som inte tillför något för hästens hälsa. Vi jobbar alltid för att undvika spannmål som vetemjöl och tillsatt socker i våra fodertillskott då de inte gynnar hästens hälsa. Socker och vetemjöl kan dock för hästar som är vana vid det anses smakliga och kan öka aptiten. De allra flesta av våra kunder har sällan problem med att få hästarna att äta fodertillskotten men ibland kan lite extra tålamod och tid krävas för att vänja in hästen på dem. Här kommer våra bästa tips:

1. Börja med ett tillskott i taget
Köper du flera tillskott och ska börja med alla för första gången kan det vara en god idé att börja med ett i taget och se så de accepteras av hästen.

2. Börja med en mindre dos
Börja med en liten dos, kanske bara 0,5 msk de första dagarna för att sedan trappa upp dosen.

3. Blanda med något smakligt
Att blanda med något som är nyttigt, smakligt och stöttande för mage och tarm är en god idé och har många fördelar. Oftast räcker det med 1-3 dl av till exempel Hövelers spannmålsfria Pur.Mash eller Ponny Dinner. Om du vill testa dem så börja alltid med att introducera dem utan tilskotten först för att sedan applicera tips 1 & 2. 

Pur.mash
Pur.Mash är en spannmål och melassfri mash med prebiotiska egenskaper som skal blötläggas och svälla i 5-10 minuter innan utfodring. Blanda i tillskott helst precis innan utfodring. Med Pur.Mash kan du testa om hästen föredrar en fastare gröt eller med mycket vatten. Blandas bra och inget pulver lämnas kvar på botten i krubban. Finns i provförpackning eller 15 kg säck

Ponnydinner
Ponny Dinner är en müsli som kan fodras torrt eller blötläggas och blir som en mash då. Strukturrik, smaklig formula med goda örter, utan melass och spannmål. Inga vitaminer eller mineraler är tillsatta och den säljs i en smidig 5 kg hink....
Expertens bästa tips för att komma igång med positiv förstärkningHur ökar jag samarbetet & motivationen hos min häst?

Expertens bästa tips för att komma igång med positiv förstärkning

Varför positiv förstärkning? Hur får man hästen att inte bli naffsig? Finns de några viktiga tips att tänka på? Vi bad positivförstärknings experten Paulina Tufvesson som driver det stora instagramkontot Playlovelearn.se hjälpa oss och svara på våra frågor om du man på bästa sätt boostar sin hästs träningslust med positiv förstärkning.

Att träna med klicker är inte bara snällt och skonsamt mot hästen, det är också otroligt roligt! Jag har klickertränat i över 10 år nu och tränat allt ifrån hästar och fåglar till får och katter. Till en början använde jag klickerträningen mer som ett komplement till övrig träning men allt eftersom åren har gått har klickerträningen tagit större och större plats hos mig - och idag baserar jag så gott som allt jag gör med mina hästar på positiv förstärkning och klickerträningens principer.

Vad innebär positiv förstärkning?
Positiv förstärkning är ett träningssätt som bygger på att man uppmuntrar bra beteenden genom att belöna dem istället för att bestraffa eller korrigera dåliga beteenden. Det är ett otroligt mjukt träningssätt som bygger självförtroende i hästen och ökar träningsglädjen.
När man arbetar med positiv förstärkning är hästen aldrig tvingad att lyda utan han väljer frivilligt att följa våra kommandon därför att det är roligt och givande för honom. Är man van vid att arbeta med tryck och eftergift förstår jag att det kan kännas ovant att släppa på kontrollen, men det fungerar alldeles utmärkt bara man vet vad man håller på med och bygger en bra grund.

Hur jobbar man med en klicker?
När man tränar med en klicker så används den ungefär som en låtsaskamera. När du ser något hos hästen som du tycker om och vill se mer av så tar du ett ”foto” på det beteendet genom att trycka på klickern. Hästen hör klickljudet och förstår att ”just det jag gjorde när jag hörde klicket var rätt beteende”. Precis som med en riktig kamera vill man varken klicka för tidigt eller för sent, för då missar man ögonblicket. Timing är superviktigt! Klickern används alltså som en markör som både berättar för hästen att han gjorde rätt samt att en belöning är på väg. 

I vilka sammanhang kan man använda sig av positiv förstärkning?
Klickerträning kan såklart användas för att träna in roliga trick men det är också ett otroligt effektivt sätt att lösa mer komplicerade problem som rör exempelvis lastning, vardagshantering och även ridning. Man kan bestämma helt och hållet när och hur mycket klickern ska användas i umgänget med hästen, men för mig blir hästarna bara gladare, mer självsäkra och mer motiverade att träna ju mer jag använder den.

Hur börjar man?
Om man vill börja klickerträna så rekommenderar jag att man läser på ordentligt först. Precis som med all annan träning så går det givetvis att göra fel och då kan man stå där med en häst som trängs, nafsar och är frustrerad. Jag har själv gjort många misstag genom åren och såklart hör det till att göra fel ibland, men läser man på och förbereder sig först (eller helst - tar hjälp av en tränare) så besparar man både sig själv och hästen mycket frustration.

Hur kan man belöna hästen?
När man tränar med positiv förstärkning och klickerträning så belönar man hästen när den gör rätt. Belöningen är vanligtvis ätlig (hö, gräs, kraftfoder, godis, morötter) därför att det är den belöning som flest hästar uppskattar. Men har du en häst som uppskattar och värdesätter att exempelvis bli kliad kan du givetvis använda det istället. Allt som hästen värdesätter kan användas som en belöning! En av mina tre hästar tycker att beröring och kli är motiverande men de andra två uppskattar det inte lika mycket.

Hur, var och när?
När man pratar om belöningar så pratar vi klickertränare ofta om ”hur”, ”var” och ”när”. Hur ges belöningen? Var ges belöningen? När ges belöningen? När man lyckas svara (och göra) rätt på alla tre punkter får man en lugn och tillfreds häst som inte tigger, nafsar eller blir frustrerad runt matbelöningar. Svarar (gör) man fel på en eller fler punkter finns det risk att hästen blir bufflig, nafsar, tigger och blir frustrerad istället för glad när träningen sätter igång.
När det händer är det absolut inte godisets eller klickerträningens fel utan det är tränaren som omedvetet har skapat problemet genom hur, var eller när belöningarna har getts till hästen.

Tips på typ av belöning?
Valet av belöning har stor påverkan på hästen och det är viktigt att hitta ett godis som är lagom gott. Är godiset extremt gott kan hästen bli frustrerad och hela tiden vilja ha mer men är godiset inte tillräckligt gott tycker inte hästen att det är värt att arbeta för alls. Det är en fin balansgång!

Jag använder mig personligen av Minerals By Nordics godis till alla mina hästar (och får!) och väljer sort utefter vilken individ jag arbetar med och vad vi ska göra. Min ardennerhäst blir lätt frustrerad kring mat och med honom är det väldigt viktigt att godiset inte är allt för gott, så jag blev väldigt positivt överraskad av hur bra han svarade på smaken 100% Apple. Bitarna är lite större så han får mer tuggtid och han tycker att godiset är gott nog att jobba för utan att göra honom frustrerad. För mina shettisar passar mindre bitar bättre så som i Beetroot Hearts eller Mini Apple Carrot.

För att undvika frustration och problematiska beteenden kring mat ser jag alltid till att försöka ge rätt belöning på rätt sätt, på rätt plats, vid rätt tidpunkt. Lättare sagt än gjort vissa gånger! Det finns dock inget universellt rätt svar på frågorna som passar alla utan man får anpassa varje träningspass efter hästen man arbetar med.

Bra tips när du ska börja använda matbelöning
Även fast det inte finns några korrekta eller rätta svar som passar alla hästar så finns det ett par tips man kan tänka på:

 • Ge alltid belöningar iväg ifrån din kropp på en armlängds avstånd. Detta för att undvika att hästen söker godis på dig eller i dina fickor.
 • Om din häst är nafsig kan du släppa belöningaena i en hink på marken istället för att ge direkt ur handen.
 • Belöna ofta för att behålla hästens fokus och minska frustration.
 • Använd hö eller hackad lusern som belöning om din häst är överviktig eller inte får äta godis av annan anledning.

När man börjar med klickerträning kan det kännas svårt och ovant men tar man sig bara förbi det kommer en helt ny värld att öppna sig! Tveka inte att ta hjälp av en tränare för att se till att du och din häst får en bra start om ni funderar på att börja. Lycka till!

Paulina Tufvesson
Författare: Paulina Tufvesson
Instagramkonto: Playlovelearn.se

Studier kring positiv förstärkning

En grupp franska forskare testade att träna ponnyer att rygga på kommando genom att använda antingen negativ eller positiv förstärkning. 21 ponnyer delades in i två grupper och tränades sedan dagligen i 1-3 minuter under fem dagar. För de ponnyer som tränades med negativ förstärkning använde tränaren ett spö och viftade med det framför ponnyn samtidigt som hon sa ”backa”, utan att någon gång nudda ponnyn med spöt. Om ponnyn tog ett steg tillbaka upphörde viftandet direkt. De ponnyer som tränades med positiv förstärkning fick lite morotspellets om de tog ett steg bakåt på kommando. Tränaren tog inledningsvis ett steg mot hästen, vilket forskarna beskriver var ett sätt att föreslå vilken riktning ponnyn skulle gå, men var noga med att aldrig röra ponnyn eller sätta tryck genom utrustningen.

Till en början förstod ingen av ponnyerna vad som förväntades av dem första gången tränaren sa ”backa”. Sista dagen däremot lyckades i princip alla, men det fanns skillnader mellan de två grupperna. Ponnyerna som hade tränats med morotspellets svarade snabbare på kommandot. Alla ponnyer som tränades med ridspöt lade någon gång öronen bakåt under träningen, vilket ingen av ponnyerna som fick positiv förstärkning i form av morotspellets gjorde. Ponnyerna som fick morotspellets klev heller aldrig åt sidan istället för bakåt, vilket den andra gruppen gjorde. 

Negativ förstärkning verkade också resultera i en högre huvudposition, yvigare huvudrörelser och högre hjärtfrekvens under träningarna. Från dag tre hade ponnyerna som tränades med negativ förstärkning en högre hjärtfrekvens redan innan tränaren sa något till dem, medan ponnyerna som tränats med positiv förstärkning i högre grad sökte kontakt med tränaren spontant. Fem månader efter att träningen avslutades var det stor skillnad mellan hur de två grupperna av ponnyer närmade sig en för dem okänd person. Tio av elva ponnyer som tränats med positiv förstärkning sökte kontakt med personen, medan bara två ur gruppen som tränats med negativ förstärkning gjorde det.

”Den här studien visar att bara några få korta interaktioner (total tid: 5 till 15 minuter) mellan ett djur och en människa kan påverka djurets uppfattning om människor och långsiktigt influera 
en framtida relation”, skriver forskarna i sin slutsats. 

Referenser:
Andrew N. McLean, Janne Winther Christensen,
The application of learning theory in horse training, Applied Animal Behaviour Science, Volume 190, 2017, Pages 18-27, ISSN 0168-1591, https://doi.org/10.1016/j.applanim.2017.02.020. 

Lesley Innes, Sebastian McBride, Negative versus positive reinforcement: An evaluation of training strategies for rehabilitated horses, Applied Animal Behaviour Science, Volume 112, Issues 3–4, 2008, Pages 357-368, ISSN 0168-1591, https://doi.org/10.1016/j.applanim.2007.08.011. 
Sankey, C., Richard-Yris, MA., Henry, S. et al. Reinforcement as a mediator of the perception of humans by horses (Equus caballus). Anim Cogn 13, 753–764 (2010). https://doi.org/10.1007/s10071-010-0326-9 
Valenchon M, Lévy F, Moussu C, Lansade L (2017) Stress affects instrumental learning based on positive or negative reinforcement in interaction with personality in domestic horses. PLoS ONE 12(5): e0170783. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0170783 

Träningsvänligt hästgodis

...
B-vitamin eller inte vid pälsfällning?Behövs extra B-vitamin?

B-vitamin eller inte vid pälsfällning?

En fråga som vi får ofta nu är om extra B-vitamin behövs vid pällsfällning eller inte. Det korta svaret är: Nej inte om hästen har en fungerande stortarmI hästens stortarm  som består av blindtarm och grovtarm,  producerar microorganismerna vattenlösliga vitaminer som B-vitamin. Om microorganismerna trivs är hästen alltså självförsörjande med vitaminer. Om stortarmen är i obalans på grund av sjukdom, stress eller felaktig utfodring fungerar dock inte vitaminproduktionen som den ska. Tips vid misstanke om obalans i stortarmen: 

 • Se över foderstaten, kvalité på grovfoder samt vad för kraftfoder som används 
 • Fodra alltid Activ Mineral för att hästen ska få tillgång till alla mineraler i organisk form samt alla 20 aminosyror som är viktiga för tarmens funktion. 
 • Stötta tarmen med nya microorganismer genom att fodra Hövelers Pur.mash
 • Extra stöd till B-vitamin produktion med extra utfodring av Ekologiskt Algmjöl under pälsfällning som har god inverkan på hela hästens mag & tarmsystem. Vid behov kan även en DHA fettsyra som Inflaboost DHA även stötta. 

 Är din häst, pigg, glad, har god energi samt bra pälskvalité trotts fällning är den mest troligen i en bra balans i näring samt god tarmhälsa. 

Mer om stortarmen 

 • Stortarmen består av blindtarm och grovtarm och jobbar som en stor jäskammare där miljoner bakterier och andra microorganismer bryter ner växtfibrer. Växtfibrerna omvandlas till energi och nedbrytbara proteiner. 
 • Vattenlösliga vitaminer bildas av hästen i stortarmen och mineralerna blir tillgängliga samt absorberas. 
 • Stortarmens funktion är jätte viktig för att kunna nyttja energin och näringen vi ger dem för att de ska kunna hålla sig friska och motståndskraftiga i sitt immunförsvar. 
 • Vid problem med stortarmensfunktion kan hälsoproblem som kolik, diarré, förstoppning, feljäsningar samt infektioner uppstå. 
 • Stortarmens viktigaste tillförsel är av lösliga växtfibrer i form av cellulosa – grovfoder och gräs. Om hästen får för lite av detta får microorganismerna i tarmen dålig funktion. 
 • Tarmen mår bästa av så små förändringar som möjligt av utfodringen så tarmbakterierna inte behöver anpassa om sig för mycket.  
...
Lästips Forskning"Forskning & studier relaterad till ingredienser i våra produkter "

Lästips Forskning

Här samlar vi lästips på intressant forskning relaterad till ingredienserna i våra produkter och hästhälsa, tillexempel om algmjölets fantastiska egenskaper.

Algmjöls positiva egenskaper för magsår: 
The influence of feeding a high calcium, algae supplement on gastric ulceration in adult horses

Forskning om algtillskott i simulerad hästmage- och tjocktarmsmiljö- miljö:
An In Vitro Investigation into the Effects of a Marine-Derived, Multimineral Supplement in Simulated Equine Stomach and Hindgut Environments

Flera studier har genomförts på foder med alger i för fjäderfä, grisar, nötkreatur och hästar.
Dessa studier har visat att användningen av alger som fodertillsatser kan ge många fördelar på grund av deras unika egenskaper:
Algae Biomass in Animal Production
...
Minerals by Nordic gästar Ridklubbenpodden"Fodersnack med Gry & Rebecka i Ridklubben podden"

Minerals by Nordic gästar Ridklubbenpodden

I Ridklubben podden - Avsnitt 5 gästar Nina & Sophie, grundarna av Minerals by Nordic. Podd är ett utmärkt format att lyssna på när man pysslar i stallet och en rolig och bra plattform för oss att få berätta mer hur vi tänker kring allt från hästens hälsa till foder.

Finns att lyssna på där poddar finns.
Sök på Ridklubben säsong 2.
Avsnitt 5

Länkar till avsnitten
Poddtoppen:
https://poddtoppen.se/podcast/1527125869/ridklubben-sasong-2/avsnitt-5

Podcasts.nu:
https://podcasts.nu/avsnitt/ridklubben-sasong-2/avsnitt-5-WhvqY9df1

Podplay:
https://www.podplay.com/en/podcast/404308/ridklubben-sasong-2/episode/45139041/avsnitt-5

Vad pratar vi om i podden?
Vad är de för skillnad på hö, hösilage och ensilage? Vad är bäst?
Varför ser sammansättningen ut som den gör i Activ Mineral?
Hur vet man vad hästen egentligen behöver? Krånglar man till det?
Och mycket mer!

Ridklubben podden...
Symptom och tips för hästens maghälsa"Hur undviker man magsår?"

Symptom och tips för hästens maghälsa

Allt fler hästar får magsår på grund av felaktig utfodring, stress och hård träning och det måste tas på allvar av oss hästägare. Här vill vi ge tips på hur du upptäcker magsår samt hur du kan hjälpa hästen. Magsår beror i grund och botten på en obalans i den skyddande slembarriären i magsäcken samt att syra av någon anledning stänker upp från den nedre röda delen av magen till den övre vita känsliga delen av magsäcken.

Flertalet studier visar att majoriteten av hästar har magsår:
 

Procent med lesioner

Antal med lesioner

Totalt antal hästar 

Studie

86 %

297

345

Begg & O’Sullivan, 2003

73,2 %

52

71

Bezdekova et al., 2007

70,6 %

132

187

Murray & Grodinsky, 1989

70 %

56

80

Egenvall & Jonsson, 2006

44 %

121

275

Dionne et al., 2003 

*Statistik från SLU Orsaker till magsår hos häst, Causes of gastric ulceration in horses - Moa Berggren


Varför så mycket magsårs problematik?
Ett fåtal stora utfodringar per dygn predisponerar hästar för magsår, likaså foderstater som innehåller stora mängder kraftfoder och spannmål. Studier visar även att stress, exempelvis vid rörelse och oro i stallet eller vid transportering, ökar risken att utveckla magsår. 
Även hård fysisk aktivitet ökar risken för magsår. Studier visar att träning ökar produktionen av magsyra samt minskar blodflödet till tarmslemhinnan. Hård träning gör även att tarmar och andra bukorgan trycker på magsäcken, vilket i sin tur göra att magsyra lättare stänker upp på den vita känsliga delen av magsäcken. Sår ses oftast i den övre vita delen av magsäcken men kan även ses i den nedre röda delen. Sår i den nedre röda delen av magsäcken ses ofta efter långvarig behandling med antiinflammatoriska mediciner.


Tecken på magsår
De flesta hästar med magsår visar inga symtom utåt. Ibland kan ett eller flera av nedanstående symtom ses:

- Krubbitning 

- Känslig mot skänkeln eller när man drar sadelgjorden 

- Biter sig mot magen 

- Dålig aptit 

- Lös avföring 

- Nedstämdhet 

- Nedsatt prestation 

- Humörsvängningar 

- Negativ inställning till träning 

- Svårt att hålla hull 

- Dålig hårrem 

- Vikttapp 

- Ligger ner mer än vanligt 

- Låggradig kolik 

Hur diagnostiserar man magsår på ett korrekt sätt?
Det säkraste sättet att ta reda på om en häst har magsår är att genomföra en endoskopiundersökning av magen. Endoskopiundersökning innebär att man för in en lång slang, försedd med ljus och videokamera, den förs ner genom hästens ena näsborre för att titta på magsäcken och dess skyddande hinna. Magsår kan uppkomma på en mängd olika ställen i magsäcken: i den övre delen som täcks av en hinna som inte skyddar mot syra, icke-glandular squamous mucos hinnan men även i den undre delen av magsäcken som skyddas av en hinna som står emot syra, grandular mucoshinnan. Allvarlighetsgraden kan också variera från små fläckar till stora sår. En exakt utredning som genomförs av en erfaren veterinär i kombination med en bra endoskopiutrustning är därför av stor vikt vid valet av behandling och fortsatt vård på längre sikt.


Tips som du som hästägare kan göra för att undvika att din häst får magsår:

Fodra små mål grovfoder flera gånger dagligen eller ge fri tillgång på mat (genom exempelvis bete) om hästen klarar av att hantera detta.

Minska mängd kraftfoder och spannmål i foderstaten.

Undvik stressfulla situationer (så som transporter och förflyttningar) om möjligt och se till att din häst får ro i stallet och hage.

Undvik eller minska mängd antiinflammatorisk medicin. Vissa preparat medför större risk än andra- rådgör med din veterinär.

Före-träning-utfodring - ge hästen en mindre giva grovfoder innan träning. Det lägger sig som ett lock och förhindrar sura uppstänk av magsyra under träningspasset.

Fibrer före stärkelse! Undvik spannmålsgivor då det är svårare att bryta ner i magsäcken än fibrer. Undivk att överfodra med protein och socker.

Om din häst ändå drabbas av magsår behandlas detta i samråd med veterinär. Det är viktigt att samtidigt se över fodringsrutiner, foderstat, stallmiljö, träningsschema och så vidare för att få såren att läka.

Hästen - ett djur gjort för att äta större del av dygnet
Hästar är av naturen betesdjur, som i sin natur ska beta upp till 22 timmar dagligen. Hästar producerar ständigt saltsyra (även om de inte äter) när hästen intar foder, utlöses salivutsöndringen av tuggrörelsen. Den neutraliserar bl.a. maginnehållet och skyddar magväggen från frätande magsaft. Saliven är en naturlig buffert mot magsyra under träning avbryts den normala processen av upptagande av foder. Det kan leda till otillräckliga mängder saliv, då denna endast bildas då hästen äter. Ätpauser över fyra timmar skall pga översurningsrisk undvikas den uppkomna magsyran angriper oskyddade delar av magen / den skyddande slemhinnan och retar känslig magvävnad.

Här hittar du produkter vi rekommenderar för att stötta mag & tarmsystemet

...
Tips när man räknar foderstat"Analys, kunskap och känsla när man räknar foderstat"

Tips när man räknar foderstat

Det är många aspekter att ta hänsyn till när man räknar foderstat. Att räkna på en foderstat är inte alltid svart eller vitt. Här finns tips att ta hänsyn till för att få rätt utgångsläge.

Både i naturen och jordarna samt i kroppen hos människa och djur är PH-värdet oerhört viktigt. Ett bra PH-värde och mineraler i balans i jorden är den första grundläggande faktorn som behövs för att det ska bli bra skördar och foder som möjligt med rätt näring. Första punkten att ha koll på handlar om det som utgör största del av hästens foderstat, bete och grovfoder. Har du möjlighet att påverka detta på dina egna marker eller i samarbete med bonden har du bästa förutsättningar för optimalt grovfoder och bete.

Analysera dina marker
SWEP är ett laboratorium som tar emot jordprov från hela världen, de kan analysera åkermark eller bete samt rasthagar. Man skickar in jordprov får tillbaka analyssvar med markens värden, vilken åtgärd man bör göra samt hur mycket kalk och mineraler man bör lägga på för att balansera värdena. Man får även en specifikation på förväntat resultat av balanseringen. Det kan ta några år att restaurera marker men det är värt arbetet då man slipper en hel del ogräs som trivs och tränger undan gräset som hästarna ska beta samt att ett bra grovfoder som bidrar till att du inte behöver komplettera med lika mycket kraftfoder och tillskott.

Markkartering kan även Hushållningssällskapet hjälpa till med. Då skickar man in jordprover och karta och får hjälp med att räkna ut hur mycket kalk och mineraler som behöver läggas på. Tänk på om du har EU stöd för betet så måste man göra en anmälan till Länstyrelsen för att få göra en kalkningsåtgärd då det klassas som gödning.

Vad dricker din häst?
Det är viktigt att veta om man har ett bra och tjänligt vatten då det finns mycket som kan hända med en brunn. Det kan till exempel rinna in avloppsvatten eller dagvatten. Finns det marker som besprutas med kemikalier och bekämpningsmedel måste vara minst 200 m skyddszon till din brunn för att inte kontanimera vattnet. Se över om hästen dricker från något dike eller liknande i hagen då det där även kan samlas föroreningar som är skadliga för hästens hälsa. Om hagen ligger hagen nära en stor väg som det rinner vatten från när det har regnat bör man också vara vaksam så hästen inte får i sig för stora mängder föroreningar som kommer från fordonen.

Basen i allt - grovfoderanalysen
Vill du räkna foderstat bör du ha en grovfoderanalys även med status på mineralinnehåll. Grovfodrets näring kan variera stort mellan markerna så analysen som är taget på en liten tuss av hela partiet ger ett genomsnittsvärde på näringsinnehållet. Beställer du en fullständig analys med mineralvärden så talar den om ett genomsnitt hur marken mår och även om man behöver göra kalk och mineral åtgärder samt vilka värden du har i fodret. Viktigt att titta på är protein och socker. Sockernivån kan vara högre i ett gräs som har en mineralobalans, även vilken tid på dagen grovfodret skördas påverkar värdet.

Foderstatsberäkning 
När man tittar på en foderstat anser vi att det viktigast att räkna på energi - MJ värden samt protein ut efter till din hästs behov och det arbete den ska utföra. Behoven på tillskott kan vara väldigt individuellt och man bör också ta hansyn till om tillskotten är baserade på syntetiskt eller organiskt bunda mineraler. Här kan du läsa mer om hur mineralblandningen Activ Mineral fungerar med sina organiskt bunda mineraler.

Kontrollera statusen på hästens mineralnivåer
Även om man har en på pappret korrekt foderstat så vet vi inget om hur hästen fungerar i att omsätta den näring vi ger dem. För att få en status på hästens mineralnivåer och behov kan man göra en blodanalys, det är inte så dyrt som det låter och ger en översikt av nivåerna. Ett annat alternativ år att skicka till ett mananalys laboratorium. Analys är ett spännande sätt att se status på hästen då även om det finns mallar på vilka behov hästen har så är det intressant att se hur hästen fungerar i att omsätta den näring vi ger dem. Det är precis som med oss människor, någon kan leva på skräpmat och må bra medan någon måste sköta sin kost till perfektion för att inte drabbas av sjukdomar eller övervikt. Vi är alla olika precis som att hästarna är olika.

Be din veterinär ta ett blodprov som skickas via Laboklin i Sverige till Tyskland för analys, välj prov Mineral profile II. Laboratoriet mailar svar till din veterinär som skickar dig resultatet. 

Fodra med känsla och öga
Glöm inte att låta resultaten av det du fodrar tala. Se på din häst, har den starka hovar, bra avföring, fint hull, skinande päls, bra energi? Foderstaten kan behöva omvärderas varje vecka för att hästen presterar olika, äter olika grödor ute som påverkar eller drabbas av någon annan tillfällig obalans. För oss på Minerals by Nordic är det resultatet av produkten du fodrar det viktigaste.

...
Multifunktionell DHA"Lär mer om DHA från microalg"

Multifunktionell DHA

Inflaboost DHA  har ett brett och fantastiskt användningsområde baserad på många års forskning. En produkt som kan hjälpa många hästar att öka sitt välmående. Inflaboost DHA är en produkt som innehåller 11% DHA, en högpotent antiinflammatorisk omega 3 fettsyra. Inflaboost är helt karensfri jämfört med många andra antiinflammatoriska tillskott.

Inflaboost DHA
 ___________________________________________

Inflaboost DHA produceras från en ren, vegansk alg som microkapslas för att behålla näringen på bästa möjliga sätt.

Många kraftfoder till häst innehåller höga halter omega 6-fettsyror, tex från soja, majs och raps men inte tillräckligt med omega 3-fettsyror och då skapas en obalans. Omega 6 ökar inflammation och omega 3 har antiinflammatoriska egenskaper, därför är det viktigt att fodra en hög potent DHA för att få Omega 3 tillsatt i foderstaten. En fördel med en microkapslad omega 3 som Inflaboost DHA är att den inte tappar näring när burken öppnas som tex en omega i flytande form kan göra.

Jennifer Fogh Pedersen

"Inflaboost DHA Supplement is amazing! Since I started using Inflaboost I have felt several positive improvements by our horses! To mention some of them - they feel more relaxed (and especially the stallions less stressed and more concentrated), their movements feel looser and softer, their general well-being seems better and it really boosts their immune system. 🙏🏻😍 I am so happy that I found this product and I also highly recommend it to everyone who would like to do good for their horses or dogs. 🙌🏼❤️ There are even similar supplements for us humans too!"

- Jennifer Fogh Pedersen är en elit hoppryttare som bor i Tyskland sedan 2012. -


___________________________________________ 

Utfodringstips: 

Fodret har en fräsh, fruktig doft, blandas med övrigt foder. Blanda med fördel i Hövelers spannmålsfria Pur.Mash som är mycket smaklig och de små kornen av Inflaboost DHA blandas bra med fodret. Produkten behöver fodras under minst 3-4 veckor för att kunna ge sin effekt. Börja alltid med en mindre dos och trappa upp.

 ___________________________________________

Camilla Lind

"Det viktigaste för mig är att mina hästar har bästa förutsättningarna för att kunna prestera. Jag har provat Inflaboost DHA under en tid och märkte snabbt skillnad på mina hästar. Jag har fått en bättre ridkänsla, de är mer kvicka och alerta i nervsystemet och kropp men lugna och stabila i sinnet."

- Camilla Lindh - Elitdressyr ryttare -


Sammanfattning av forskningsstudier på DHA:

- EMS är ett inflammatoriskt tillstånd då hästar ofta lider av fetma, insulinresistens (IR) och i många fall även fång. I en forskningen på EMS hästar som utfodrades med DHA rika microalger visades att efter 46 dagar kunde man se resultat på förbättrad ämnesomsättning och insulin respons samt minskad inflammation.

- Flera studier visar även att ett tillskott av omega-3 fettsyran DHA, utvunnen från alger, kan ge positiva effekter hos avelsston genom förbättrad livmoder hälsa samt att föl vars mammor fått tillskott av omega-3, från 60 dagar innan fölningen, hade högre halter av omega-3 i sig jämfört med andra föl. Efter intag av DHA sågs även en förbättring i spermiers rörlighet hos hingstar, både före och efter kylning eller frysning.

- University of Florida har i sina studier visat på att när dräktiga ston får DHA under dräktighet och laktation fick avkommorna lättare inlärningsförmåga och förbättrat arbetsminne.

- Kansas State University fann att lungblödning (EIPH) hos fullblod i träning minskades efter att de hade fodrats med DHA tillskott i 83 dagar.

- Fördelarna med DHA rapporterades av universitetet i Liège i Belgien de fann en ökad cirkulation i de röda blodkropparna hos hästarna som fick DHA och eikosapentaensyra (EPA) tillsatt i foderstaten i fyra veckor.

- Flera studier visar att ett tillskott av omega-3 till hästar kan förbättra allt från pälskvalitet till skyddet mot allergiska besvär och inflammationer.

___________________________________________

Referenser:
Elzinga, S.E., Betancourt, A., Stewart, J.C., Altman, M.H., et. al., 2019. Effects of docosahexaenoic acid-rich microalgae supplementation on metabolic and inflammatory parameters in horses with equine metabolic syndrome. Journal of Equine Veterinary Science, 83, 102811.

Jacobs, R.D. 2015. Dietary supplementation of omega-3 fatty acids influences the equine maternal uterine environment and embryonic development.

Buist, S.E., J.M. Kouba, J.D. Lillich, et al. 2015. Peripartum maternal DHA/EPA supplementation and the effect on mare reproductive parameters and foal bone metabolism. Journal of Equine Veterinary Science 35(5):441.

Adams, L.A., Grady, S.T., Seale, J. & Cavinder, C.A. 2008. Supplementing fatty acids to improve sperm characteristics.

Adkin, A.M., Muniz, A.V., Mortensen, C.J., & Warren, L.K. 2015. Maternal fatty acid supplementation influences memory and learning ability in yearling and 2-year-old horses. Journal of Equine Veterinary Science, 35(5), 419.

Howard H. Erickson, DVM, PhD; Tammi S. Epp, DVM, PhD*; and David C.Poole, PhD,DS. Review of Alternative Therapies for EIPH

___________________________________________

Användarnas erfarenheter Inflaboost DHA

Äldre hästar

" Vår häst Tage, 21 år gammal har ätit Inflaboost DHA i över 1 år nu och vi märker att han är oerhört fräsch i sin kropp. Han är pigg och glad att rida och har inte längre problem med sina leder, vilket han har haft innan. Han känns bättre nu än när han var 15 år och det säger ganska mycket om i vilken god hälsa han är i nu. Hoppar med härlig spänst och han känns fortfarande utvecklingsbar, trots sin ändå höga ålder.

Boppen är 24 år gammal, har även han ätit Inflaboost DHA i över 1 år och han känns betydligt mer avslappnad i ridningen sen vi började fodra med det. Han är en ganska spänd och nervig häst annars, men vi upplever att han behåller fokuset bättre nu. Han är mjuk och fin i sin kropp och är fortfarande med på hoppträningar och hoppar med stor glädje. Vi är så glada för att Inflaboost DHA hjälper oss och hålla gamlingarna fräscha."

Anna & Emma Elfstrand - Youtubers

Sadeltvång

" Jag ger mitt sto Activ Mineral, MG Control & Inflaboost DHA från Minerals by Nordic. Mineralerna har gett hästarna förbättrad päls, hud & hovar! Magnesiumet hjälper nerv och muskelsystem för de hästarna med mycket blod & nerver. Men avgörande för mitt ofantligt känsliga sto Martha är Inflaboost DHA. Hon blir lätt blir stressad, exalterad och uppspelt med nerverna på utsidan som nu upplevs mer harmonisk. Hennes sadeltvång har helt försvunnit sen hon började få Inflaboost DHA och hon blir inte längre lika lätt andfådd vid hård träning & tävling samt att hon snabbare återhämtar sig efter träning & tävling! Jag är så glad att jag hittat Inflaboost DHA till henne. Det har även hjälpt henne att hålla hullet och bygga muskler på ett sätt som aldrig förut ihop med Activ Mineral, jag är så glad för det!"
Sanna Forsell - Hoppryttare

Fång & EMS

"Nu har jag snart fodrat med Inflaboost i 3 månader och jag är otroligt nöjd med resultatet! När jag började med Inflaboost så stod båda mina ponnyer på boxvila på grund av fång och läget kändes ganska hopplöst. De hade ont och mådde inte bra. Ena ponnyn har även lindriga problem med stelhet i sina framknän som kommer och går och den andra har haft problem med ryggmuskulaturen som har visat sig genom stelhet i bakpartiet (veterinären har inte kunnat ställa någon diagnos). Men efter snart 3 månader med Inflaboost kan jag nu med stor glädje meddela att båda mina fångponnyer inte bara är klara med boxvilan, de går t.o.m. på gräs (!) cirka 8-10 timmar per dygn, de galopperar runt och busar och är piggare än någonsin. Inflaboosten har även hjälpt till att få bort deras fettdepåer, de har tappat sina extrakilon och lymfsystemet har kommit igång ordentligt. Helt otroligt! Det har krävts (och kräver) mycket jobb och tid för att rehabilitera mina fångponnyer men jag är helt övertygad om att vi inte hade kommit dit vi är idag på så kort tid utan Inflaboosten. Det känns som att mina ponnyer har fått livet tillbaka!
Paulina Tufvesson - Positivförstärknings expert

Prestation & Rörlighet

"Effekten av Inflaboost DHA är extremt imponerande! På ett av våra ston märkte jag en tydlig skillnad i flexibilitet och rörlighet - hon kommer igång mycket  snabbare och bättre redan under uppvärmningen, medan en annan av våra ston som hade problem med galliga benen har gått till nästan helt obefintlig. Vi har en valack med EMS där vi också testade produkten, och det är tydligt att hans ämnesomsättning har förbättrats avsevärt och att han ser ut och känns också betydligt bättre i kroppen! Definitivt en produkt jag rekommenderar och kommer fortsätta och använda!"
Helle Pedersen - Dansk Grand prix ryttare

Inlärningsförmåga & Koncentration

" Vår ponny Golden var med om en olycka för ett par år sedan som gjort att han då och då inte känts helt hundra, vi hittade felet och åtgärdade det men sedan vi la till Inflaboost DHA så har han utvecklats något enormt, han är så fräsch och arbetsvillig varje dag! Han musklar på sig bättre samt blivit stabilare än någonsin i ridningen. Golden har inte haft den snabbaste inlärningen på nya saker samt lätt stressat upp sig över uppgiften. På senaste veckorna har hans utveckling och förståelse för de vi ber han om verkligen kommit upp på en helt ny nivå och han är så mycket lugnare. Extra roligt var det då när vi hittade forskningen på kopplingen mellan DHA och hjärnans inlärningsförmåga. Vi har även en lippizianer som i 10 års tid hos oss varit väldigt spooky och tillexempel inte kunnat gå på nedre delen av ridhuset utan att skygga och trycka sig där ifrån, efter ett par månader med inflaboost är problemet som bortblåst utan att vi tränat på något annat sätt med han självförtroende eller trygghet."
Sophie


Inflaboost DHA

...
En annorlunda mineralblandning"Lär mer om Activ Minerals sammansättnig"

En annorlunda mineralblandning

Activ Mineral är en blandning som innehåller organsikt bundna mineraler, spårämnen samt alla aminosyror, en unik mångfunktionell produkt. Vi på Minerals by Nordic har sedan 2004 fodrat Activ Mineral konceptet och är övertygade om att organiska mineraler har fantastiska fördelar för hästarna. Konceptet för vår mineral blandning kommer från början från den australienska foderexperten Pat Coleby som ägnade hela sitt liv till att forska kring konceptet. Våra produkter är GMO-fria och registrerade hos Jordbruksverket i Sverige. 

Varför ser näringsanalysen annorlunda ut mot traditonella mineraltillskott?
Om man tittar på Activ Minerals näringsanalys ser den annorlunda ut mot andra traditionella mineraltillskott då de i majoritet oftast är syntetiskt framställda. Activ Minerals innehåll är baserat på ingredienser med naturliga och organiska källor. Nedan går vi igenom vad den innehåller och varför.

Källa till mineraler & spårämnen
Dolomitkalk
– innehåller bland annat Kalcium i korrekt relation till magnesium. Magnesium behövs bland annat för att enzymer i både mage och muskler ska kunna fungera optimalt. Kalcium går åt för bland annat en korrekt skelettillväxt. 

Källa till mineraler & spårämnen
Algmjöl
 av högsta kvalitet - Ekologiskt certiferat Ascophyllum nodosum, alltid med analyserat resultat. Algmjölet innehåller otroliga mängder av mineraler och spårämnen. Algmjöl är viktigt för immunförsvaret och för att kunna stå emot invärtes parasiter. Biotinet i algmjölet är mycket bra för att hålla hovar och päls i gott skick. Algmjöl är organiskt bundna mineraler och spårämnen. 

Källa till aminosyror
Svavel
- Rikt på aminosyror och är inblandad i en mängd processer i kroppen och viktig för många funktioner i kroppen. Svavel gör bl.a. cellväggarna elastiska och mer genomträngliga, vilket förenklar cellens näringsupptag och syresättning, samtidigt som slaggprodukter lättare kan föras bort. Kreatin som är en viktig del för päls och hovar finns det stora mängder av i svavel. Det är även en viktig mineral för hovar, muskler, senor och ligament. Kelateringsprocessen sker i hästens tjocktarm i samarbete med svavlet vilket gör att mineralerna lättare tas upp och tillgodogörs.


Om organiska mineraler
När det kommer till foderstatsberäkning utgår man traditionellt i från att hästens behov ska tillgodoses av syntetiska (oorganiska) mineraler. Där finns mycket forskning om vilka nivåer som på pappret täcker hästens behov men ämnet är komplext. Organiskt bunda mineraler är dyrare att framställa och man kan kan behöva en större dos av dem för att nå upp till den nivå som den tradtionella beräkningen utgår ifrån. För att få en bättre ekonomi i tillskotts produkter har därför branchen gått mot syntetiska mineraler som är billigare att framställa, uppfyller behovet på pappret samt kan spädas ut med utfyllnadsämnen för att få en bättre ekonomi i produkten, dvs större doser och mer åtgång på produkt vilket leder till flera köp för kunden. Många kunder vill ogärna betala den extra kostnaden det innebär att använda en organiskt bunden mineral som källa trots det överlägsna upptaget men om man tar bort utfyllnadsämnena så blir inte dagsdos priset högre än traditionella syntetiska mineraler. Det är vad vi strävar mot, en organisk mineralblandning utan utfyllnadsämnen och en högre biotillgänglighet i innehållet.

Tyvärr är forskningen på organiskt bunda mineraler mycket begränsad inom häst och lantbruksdjur men inom forskningen för människa har det många gånger påvisats att organiskt bunda mineraler har högre biotillgänglighet och därför behövs inte lika stor dos som av syntetiska mineraler. Mineralkällorna i Activ Mineral  samverkar dessutom med svavel och aminosyrorna där i vilket stödjer upptaget ytterligare.

Se till hela hästens foderstat & behov
Om du vill ha en översikt av vilka mineraler din häst får i sig måste man se till hela foderstaten inklusive bete.
Betar hästen? Hur mycket och på näringsrika marker eller ej?
Grovfoder - har du analys på grovfoder samt mineralanalys av grovfodret?
Grovfodrets näring kan variera stort mellan markerna så analysen som är taget på en liten tuss av hela partiet ger en fingervisning om näringen.
Kraftfoder - Vad får hästen i sig via kraftfoder och andra tilläggsfoder.
Det är också relevant att se till hästens, ras, ålder, kön, vikt, aktivitetsnivå och ev dräktighet, hingst, digivande.

Läs mer tips om foderstats beräkning här.

Blodanalys & mananalys
För att få en status på hästens mineralnivåer och behov kan man göra en boldanalys, det är inte så dyrt som det låter och ger en ögonblicksbild av nivårena. Vill man ha ett resultat för en längre tidsperiod kan man använda sig utav ett seriöst mananalys labratorium. 
Analys är ett spännande sätt att se status på hästen då även om det finns mallar på vilka behov hästen har så vet vi inget om hur hästen fungerar i att omsätta den näring vi ger dem. Det är precis som med oss människor, någon kan leva på skräpmat och må bra medans någon måste sköta sin kost till perfektion för att inte drabas av sjukdomar eller övervikt. Vi är alla olika precis som att hästarna är olika.

Fodra med ögat
Låt resultaten av det du fodrar tala. Se på din häst, har den starka hovar, bra avföring, fint hull, skinande päls, bra energi? Foderstaten kan behöva omvärderas varje vecka för att hästen presterar olika, äter olika grödor ute som påverkar eller drabbas av någon annan tillfällig oblans. För oss på Minerals by Nordic är det resultatet av produkten du fodrar det viktigaste. Vill du ha exakt korrekta värden i foderstaten är Activ Mineral kanske inte rätt produkt men den har många goda egenskaper som stöttar hästen och eftersom den är organiskt baserad är risken för överdosering mindre och du kan eventuellt med koll på övrig foderstat fodra den brevid annat mineraltillskott om du vill testa den och känna dig trygg.

Läs gärna om alla fina referenser på vår produkt,
flest hittar du på vår instagram men även här på vår referenssida som ständigt uppdateras.
Activ Mineral rekommenderas av veterinärer, osteopater, elitryttare och elitkuskar. 
Vi hoppas att du också vill testa.

Har du frågor om din hästs behov tveka inte på att kontakta oss.

Klifton 1329
Klifton 1329 - Activ Mineral användare genom hela sitt liv, i dag godkänd hingst och dressyr häst, genomfört unghäst-VM. Foto: Peter Lindh


Forskning inom ämnet organiska mineraler:

Linder, Sanna, 2012. Mineralers betydelse och skillnad i biotillgänglighet hos organiska jämfört med oorganiska källor till lantbruksdjur.

"Alla djur behöver mineraler, de kan inte bilda dem själva. Vanligtvis tillsätts mineraler till fodret i form av oorganiska salter. Mineraler som förekommer naturligt i växter och djur är bundna till antingen aminosyror eller polysackarider och tas upp av kroppen med hjälp av protein- och kolhydratmetabolismen. Vissa mineraler och spårämnen verkar vara lättare för kroppen att absorbera och tillgodogöra sig i naturlig, organisk form eftersom det är en liknande form som förekommer i kroppen. Det gäller framför allt spårämnena Cu, Zn och Se. De oorganiska salterna kan i större utsträckning komplexbinda med andra joner eller foderkomponenter i djurens mag- tarmkanal. Om de organiska mineralerna har högre biologisk tillgänglighet kan de fodras i mindre mängder och därmed lättare bidra till att öka djurens allmänna välbefinnande, motståndskraft mot sjukdomar, dräktighetsresultat och produktionsförmåga etc. Det finns än så länge väldigt lite forskning gjord på området så vidare studier behöver göras innan några säkra resultat kan fastställas."

American Society of Animal Science - Effect of selenium supplementation and source on the selenium status of horses

"Denna studie genomfördes för att undersöka effekten av Selen-tillskott och betydelsen av vilken källa Selenet kommer ifrån, organiskt eller syntetiskt framställt." 

Vi tipsar även våra användare om fördelarna med att fodra ett bra vallfoder och vår mineralblandning, framför stora kraftfoder givor.
Nedan finner du länkar till forskning inom dessa områden.

Fullständigt index över forskningsreferenser från Pat Coleby finns i böckerna Naturligt Lantbruk och Naturlig Hästhållning


Forskning om fördelar med att fodra vallfoder före kraftfoder: 

Vallfoder förebygger många sjukdomar anser EU-forskare

"Korrekt utfodring med vallfoder är bästa sättet att förebygga en rad problem och sjukdomar hos häst. Det anser en grupp forskare från flera länder i Europa som samlat och granskat både gammal och ny kunskap inom området hästens kost och hälsa."

Bra utveckling av unghästar i träning utfodrade med bara vallfoder

"Unga hästar som både växer och tränas ställer stora krav på utfodringen. Ofta används mycket kraftfoder, något som är förknippat med flera hälsoproblem. Det är därför intressant att studera hur en foderstat med enbart vallfoder fungerar."

Transport och diet påverkar hästens prestationsförmåga

"Sporthästar transporteras ofta långa sträckor före tävlingar. Lite är känt om vilken effekt detta har på hästarnas ämnesomsättning och prestationsförmåga. En tidigare studie har dock visat att utfodring med vallfoder kan underlätta för hästar att bibehålla sin vätskebalans vid längre ätuppehåll, som till exempel vid transport och tävling."

...
Grovfodrets hygien prio ett"Granska ditt grovfoder dagligen"

Grovfodrets hygien prio ett

Grovfodret utgör grunden för hästens foderstat och är en av de viktigaste faktorerna för hästens välmående. Därför är det mycket viktigt att varje dag granska grovfodrets kvalité med hjälp av din ögon och näsa för att avgöra kvalitén på det. Använder du plastat grovfoder ska du alltid ta av plasten för att kunna granska fodret innan hästen får det. Fodrar du grovfoder med plast på i hagen till exempel är det lätt hänt att hästarna hinner äta en stor del innan du märker att det till exempel är mögelskadat.

Om du tittar noga på grovfodret varje dag så lär du dig snabbt att upptäcka avvikande lukt, annorlunda färg eller annat onormalt utseende på fodret, och kan undvika att det ger hälsoproblem hos hästen.

Ensilage skall lukta friskt och gott. Det luktar mer eller mindre syrligt beroende på ts-halten. Låga ts-halter innebär att ensilaget luktar mer surt eftersom det har bildats mer mjölksyra. Hösilage är inte ensilerat i samma utsträckning och luktar därför inte lika syrligt. Ensilage skall ha en grön till grönbrun färg. Om ensilage eller hösilage luktar som härsket smör eller ammoniak, är slemmigt eller ”ihopbränt” och mörkt skall det inte utfodras. Hö skall också lukta friskt och gärna lite ”kryddigt”, det skall inte lukta unket, jordigt eller mögligt, och det skall ha en bra struktur och inte vara ihopfiltat eller ihopklistrat.

Mögelsvampar i fodret kan också bilda mykotoxiner (mögelgifter) som inverkar negativt på hästar på olika sätt. Vissa mögelsvampar infekterar växande gröda, så kallade fältsvampar, och kan finnas i till exempel spannmål redan vid  tröskningen. Hit hör bland annat arter av Fusarium . Dessa kan bilda ett flertal mykotoxiner, bland annat gruppen trichotecener.

Om grödan efter skörd lagras med för hög vattenhalt kan lagerskadesvampar växa till. Bland dessa märks arter av Penicillum och Aspergillus där särskilt A.fumigatus har satts i samband med bland annat luftvägslidanden. Dessa mögelarter kan växa i såväl stråfoder som i spannmål.

...
ARTIKEL 1-10 AV 10.1  | Visa alla 
Logga in
Country
SWE ENG FI DK NO AX