Fri frakt över 400 kr
Snabba leveranser!
Fri Rådgivning

Kunskaps artiklar

Här hittar du kunskap och information kring hästens hälsa och utfodring.

Intressanta artiklar med vår erfarenhet och kompetens i kombination med forskning om hästhälsa och utfodring.
Så förebygger du spattFörebyggande åtgärder mot spatt

Så förebygger du spatt

Spatt är en degenerativ ledsjukdom som drabbar hästar och huvudsakligen påverkar de nedre delarna av bakbenen, speciellt språngleden. Det är en form av osteoartrit där det sker en progressiv förlust av brosk och en påföljande omvandling av ledbrosket till ben, vilket kan leda till stelhet och smärta för hästen.

Hur spatt utvecklas
Sjukdomen börjar ofta med inflammation i leden som med tiden leder till att brosket bryts ned. När brosket försvinner, försöker kroppen kompensera genom att bilda nytt benmaterial, vilket resulterar i onormal benbildning kring lederna. Detta extra benmaterial kan begränsa rörligheten och orsaka smärta när hästen rör på sig.

Symptom på spatt
- Hälta eller ojämnhet i gången, speciellt efter vila.
- Svullnad runt den drabbade leden.
- Ökad stelhet som kan lätta något efter att hästen har rört på sig.
- Över tid kan hästen visa tecken på kronisk smärta och kan bli ovillig att utföra rörelser som innebär att belasta de drabbade lederna.

Riskfaktorer för spatt
- Genetik: Vissa raser och linjer är mer predisponerade för sjukdomen.
- Ålder: Äldre hästar är mer benägna att utveckla spatt.
- Övervikt: Extra belastning på lederna från övervikt kan också bidra till utvecklingen av spatt.
- Överansträngning: Frekvent hård träning eller arbete som involverar mycket hoppning eller snabba riktningsförändringar kan öka risken.

 Förebyggande behandling

Att förebygga spatt hos hästar kräver en omfattande strategi som involverar korrekt skötsel, kost, träning, och regelbunden övervakning av hästens hälsa.


Balanserad kost:
Se till att hästen får en välbalanserad diet rik på essentiella näringsämnen, speciellt kalcium och fosfor för starka ben och leder, samt vitaminer och mineraler som stödjer ledhälsan och förebygga inflammation. Undvik överutfodring eftersom att övervikt ökar belastningen på leder och kan bidra till utvecklingen av artritiska tillstånd. Anpassa hästens foderintag efter dess aktivitetsnivå och kroppskondition.

Rätt typ av motion: Motion är viktigt för att hålla hästen stark och smidig! Börja alltid med en ordentlig uppvärmning för att mjuka upp muskler och leder innan hårdare träning, och avsluta med en nedvarvningsperiod. Inkludera en variation av aktiviteter i träningsprogrammet för att undvika överansträngning av specifika leder. Kombinera till exempel lugna promenader med mer intensiv träning som dressyr eller hoppning.

Anpassning efter ålder och kondition: Var extra försiktig med unga hästar vars leder och ben fortfarande utvecklas. Undvik för intensiv träning som kan orsaka stressfrakturer eller andra skador på leder och ligament. För äldre hästar, anpassa träningen för att minska belastningen på slitna leder och ben.

Regelbundna veterinärkontroller:
Regelbundna veterinärundersökningar kan hjälpa till att upptäcka tidiga tecken på spatt eller andra ledproblem innan de blir allvarliga. Diskutera med din veterinär om eventuella tillskott eller mediciner som kan stödja ledhälsa och förebygga inflammationer.

Genom att följa dessa riktlinjer kan du minska risken för att din häst utvecklar spatt, samtidigt som hästens välbefinnande och prestation förbättras.

Produkter som stödjer leder och ligament

Activ Mineral 1.5 kg
Minerals by Nordic
549 kr
Köp
Inflaboost DHA 0.8 kg
Minerals by Nordic
629 kr
Köp
Vetegroddolja A-D-E Vitamin 1 L
Minerals by Nordic
319 kr
Köp
...
Rehabilitering efter fång - en guideHjälp din häst bli frisk från fång

Rehabilitering efter fång - en guide

Fång är en allvarlig sjukdom som påverkar hästens hovar genom en inflammation i lamellerna. Dessa lameller är tunna vävnadsskikt som binder samman hovens yttre del med den inre skelettdelen. Inflammationen kan orsaka intensiv smärta och i vissa fall skada hovens struktur så mycket att den inte kan bära hästens vikt korrekt. Har man en häst som ligger i riskzonen är förebyggande behandling A och O men om hästen trots allt har drabbats av fång, vad kan man som hästägare göra för att hjälpa hästen tillfriskna så fort som möjligt?

Diagnos och behandling
När det gäller diagnos och behandling av fång hos hästar är det viktigt med tidig upptäckt och snabb behandling för att minimera smärta och främja läkning. Veterinärer använder olika diagnostiska metoder för att fastställa fång, inklusive klinisk undersökning, röntgen och ibland ultraljud för att bedöma hovens tillstånd.

Symptom på fång
Symtom på fång kan vara ganska tydliga, inklusive halt, ökad puls i karlederna, varma hovar och en karakteristisk position där hästen lägger mer vikt på bakbenen för att lindra smärtan i framhovarna. Efter att fång har diagnostiserats är målet för behandlingen att minska inflammationen, lindra smärta och främja läkning.

Olika behandlingsmetoder
Behandlingsmetoder kan inkludera användning av antiinflammatoriska läkemedel för att minska svullnad och smärta. Ibland kan hästen behöva specialbeslag på hovarna eller boots och sulor för att avlasta de drabbade hovarna och främja läkning.

Kost och motion
Förutom medicinsk behandling kan veterinären också rekommendera förändringar i hästens kost och motion. En balanserad kost med tillräckligt med näring och foder av hög kvalitet kan stödja hästens immunförsvar och främja läkning. Regelbunden motion, i den mån det är möjligt utan att orsaka ytterligare smärta, kan också vara fördelaktig för att främja cirkulationen och minska risken för komplikationer.

Sammanfattningsvis är en kombination av medicinsk behandling, kostförändringar och lämplig motion vanliga komponenter i behandlingen av fång hos hästar. Det är viktigt att arbeta nära veterinären för att utforma en individuell behandlingsplan som passar hästens specifika behov och främjar en snabb och framgångsrik återhämtning.
Rehabilitering efter att en häst har drabbats av fång är avgörande för att främja läkning, återställa funktion och förbättra hästens livskvalitet. Det är en period som kräver noggrann uppmärksamhet och skräddarsydda åtgärder för att möta hästens specifika behov.

Genom rehabilitering kan man arbeta med att minska smärta, återställa normal funktion i hovarna och främja läkning av eventuella skador. Under rehabiliteringsperioden kan hästen ha olika specifika behov beroende på svårighetsgraden av fång och dess individuella förutsättningar. En häst som har drabbats av fång kan uppleva svår smärta och obehag, vilket kan påverka dess rörlighet och förmåga att utföra dagliga aktiviteter som att gå, stå eller äta. Därför är det viktigt att rehabiliteringsprogrammet fokuserar på att hantera smärta och förbättra hästens komfort i första hand.

Utöver smärtlindring är det i många fall även nödvändigt att göra justeringar i hästens diet och motion för att möta dess specifika behov under rehabiliteringsprocessen. En annan viktig aspekt av rehabilitering efter fång är att ge hästen tid att återhämta sig både fysiskt och mentalt. Det kan innebära att ge hästen tillräckligt med vila och lugn miljö för att minimera stress så att hästen kan läka i lugn och ro.

Sammanfattningsvis är rehabilitering en avgörande del av hästens återhämtningsprocess efter fång. Genom att ta hänsyn till hästens specifika behov och tillhandahålla skräddarsydda åtgärder kan man främja läkning, återställa funktion och förbättra hästens livskvalitet under denna utmanande period.


Praktiska tips och råd för rehabilitering av fång

Att vårda en häst som rehabiliteras efter att ha drabbats av fång kräver noggrannhet, tålamod och uppmärksamhet på detaljer. Det är en kritisk period för hästen där rätt miljö, stöd och vård är avgörande för hästens återhämtning och välbefinnande. Här är några praktiska råd och tips för hästägare under rehabiliteringsprocessen:


1. Skapa en lugn och stressfri miljö: Det är viktigt att hästen befinner sig i en miljö som främjar lugn och avkoppling. Undvik höga ljud, stressande situationer (som att låta hästen stå ensam inne) och andra faktorer som kan orsaka oro för hästen.

2. Ge tillräckligt med vila: Under rehabiliteringsprocessen behöver hästen tillräckligt med vila för att möjliggöra läkning och återhämtning. Se till att hästen har tillgång till en bekväm och mjuk viloplats där den kan ligga ner och vila ostört. Och tänk på att full återhämtning efter fång inte sker över en natt!

3. Anpassa kosten efter hästens behov: Hästens diet spelar en avgörande roll i rehabiliteringsprocessen. Det är viktigt att utforma en foderstat som är lämplig för hästens specifika behov både medan hästen tillfrisknar och i framtiden efter att hästen blivit frisk. Faktorer som är viktiga att titta på är exempelvis sockerinnehåll i hö och kraftfoder, som behöver vara så lågt som möjligt för att hästen ska kunna tillfriskna. Det kan också vara nödvändigt att justera mängden grovfoder, tillsätta extra näring eller använda kosttillskott för att främja läkningsprocessen.

4. Övervaka hästens hälsotillstånd noggrant: Under rehabiliteringsprocessen är det viktigt att regelbundet övervaka hästens hälsotillstånd för att upptäcka eventuella förändringar eller komplikationer i tid. Håll koll på hästens aptit, vikt, rörelsemönster och allmänna välbefinnande och rapportera eventuella avvikelser till veterinär omedelbart.

5. Regelbunden motion: Beroende på hästens tillstånd kan regelbunden motion vara en viktig del av rehabiliteringsprogrammet. Arbeta tillsammans med en veterinär eller fysioterapeut för att utforma en lämplig träningsplan som främjar läkning, stärker musklerna och förbättrar rörligheten så fort hästen klarar av att röra på sig utan smärta.

6. Använd hovboots vid behov: Om hästen är barfota och behöver extra skydd eller stötdämpning för sina hovar under rehabiliteringsprocessen, överväg att använda hovboots med fjädrande sula (och eventuellt en mjuk iläggssula inuti) så att hästen försiktigt kan komma igång att motionera utan smärta i hovarna.

Genom att ta hänsyn till dessa praktiska råd och tips kan du som hästägare skapa en optimal miljö och ge bästa möjliga vård och stöd till din häst som rehabiliteras efter fång. Det är viktigt att komma ihåg att varje häst är unik, så det är viktigt att anpassa vård och stöd efter hästens individuella behov och förutsättningar!
Fodertips för hästar som är i riskzonen för fång:

 • Activ Mineral - Alla hästar behöver tillskott av mineraler. Activ Mineral är fritt från socker och spannmål.

 • Inflaboost DHA - Omega-3-fettsyror erbjuder flera hälsofördelar för sockerkänsliga hästar, inklusive minskad inflammation och förbättrad insulinresistens, vilket är viktigt för att hantera tillstånd som fång och metabolt syndrom. De kan även hjälpa till att upprätthålla en sund vikt och främja hovhälsan, vilket bidrar till en övergripande bättre hälsa för hästen. 

 • Mg Control - Magnesiumtillskott kan hjälpa till att lindra muskelspänningar och obehag, samtidigt som de förbättrar insulinresistensen. Det spelar också en viktig roll i energimetabolismen, vilket stödjer en sund vikt och kan minska belastningen på hovarna. Dessutom är magnesium nödvändigt för en stark ben- och hovstruktur genom att stödja upptaget av kalcium. 

 • Pur.Mash - Spannmål och melassfri mash med prebiotika för stöd till mage och tarm. Om hästen inte behöver kraftfoder för energi är denna toppen att ge i en låg dos för stöd till mage och tarm samt smaklig att blanda fodertillskott i.
Activ Mineral 1.5 kg
Minerals by Nordic
549 kr
Köp
Inflaboost DHA 0.8 kg
Minerals by Nordic
629 kr
Köp
MG Control 1 kg
Minerals by Nordic
549 kr
Köp
Puritan Pur.Mash 15 kg
499 kr
Köp 3 st för 445 kr/st
Köp
...
Naturliga källor till vitaminer för hästarVilka naturliga källor till vitaminer finns?

Naturliga källor till vitaminer för hästar

Att säkerställa att din häst får i sig alla nödvändiga näringsämnen är avgörande för dess hälsa, välbefinnande och prestation. Kosttillskott har definitivt sin plats i hästens foderstat, men det är också viktigt att titta på naturliga källor till vitaminer och mineraler för att tillhandahålla en balanserad och näringsrik kost i så stor utsträckning som möjligt. Här ska vi utforska olika naturliga källor till dessa viktiga näringsämnen och hur du kan inkludera dem i din hästs dagliga kost.

1. Betesmarker
Betesmarker är en av de mest naturliga källorna till näring för hästar. Grönt gräs är rikt på en mängd olika vitaminer och mineraler, inklusive vitamin A, E och betakaroten. Dessa näringsämnen är viktiga för hästens syn, hud- och hovhälsa samt immunförsvar. Genom att låta din häst beta på en mångsidig betesmark får den inte bara tillgång till vitaminer och mineraler utan också motion och mental stimulans. Har du en häst som av olika anledningar (övervikt, insulinresistens, fånghistorik el. likn.) inte kan gå på gräs är det viktigt att erbjuda hästen de mineraler och vitaminer den annars skulle ha fått i sig genom gräset för att undvika näringsbrist.

2. Hö
Hö är en enormt viktig hörnsten i hästens diet och kan vara en utmärkt källa till många vitaminer och mineraler, inklusive vitamin A, D, E och K samt kalcium och magnesium. Beroende på var höet är odlat, vilka grässorter det innehåller och hur det skördas kan näringsvärdet variera, ett bra hö av god kvalité är A och O för en frisk och välmående häst. Det rekommenderas att ta analys på höet hästen äter för att veta vad det innehåller och sedan komplettera med tillskott utefter analysresultatet.

3. Frön och nötter
Linfrön och solrosfrön är rika på essentiella fettsyror, protein och olika vitaminer och mineraler. Dessa näringsämnen är viktiga för hästens hud- och pälskvalitet, energiomsättning och generella hälsa. Dessa hittar du i Hövelers Pur.Mash.

4. Naturliga oljor
Linfröolja och vetegroddolja är rika på omega-3 och omega-6-fettsyror samt vitamin E. Dessa fettsyror och vitaminer är viktiga för hästens hud- och pälskvalitet, ledhälsa och immunförsvar. Blanda små mängder naturlig olja i fodret för att boosta hästens hälsa.

Genom att variera hästens kost och inkludera olika naturliga källor till vitaminer och mineraler kan du bidra till att säkerställa dess näringsbehov. Det är också viktigt att hålla koll på hästens allmänna hälsa och eventuella brister genom regelbundna veterinärkontroller och analyser av grovfodret.

Kan min häst få i sig för mycket vitaminer genom naturliga källor?

Ja, det är möjligt för en häst att få i sig för mycket vitaminer genom naturliga källor, om den äter stora mängder av vissa fodermedel som är rika på specifika näringsämnen. Till exempel kan överdriven konsumtion av vitamin A-rika livsmedel som morötter eller betor leda till hypervitaminos A, vilket kan orsaka hälsoproblem såsom hudirritation, benproblem och leverproblem.


Därför är det viktigt att vara försiktig med att inte överfodra hästen med fodermedel som är extremt rika på vissa vitaminer och mineraler. Det är också klokt att hålla koll på mängden av olika näringsämnen som hästen får genom sin kost och att undvika överdriven användning av kosttillskott.


När bör jag stödutfodra min häst med vitaminer och mineraler?

Det är viktigt att stödutfodra din häst med vitaminer och mineraler när dess naturliga intag av dessa näringsämnen kan vara otillräckligt för dess behov. En balanserad foderstat är grunden till god hälsa. Här är några situationer då stödutfodring med vitaminer och mineraler kan vara fördelaktigt:

1. Under perioder med hård träning eller tävling: Hästar som är i hård träning eller tävlar regelbundet kan behöva extra vitaminer och mineraler för att stödja deras energiomsättning, muskelåterhämtning och immunförsvar.

2. Fodra efter säsong: Under perioder när gräset är mindre näringsrikt, såsom under vintermånaderna eller under torra perioder, kan det vara nödvändigt att stödutfodra hästen med extra vitaminer och mineraler för att kompensera för bristen på näringsämnen i gräset.

3. Vid rehabilitering eller återhämtning: Hästar som återhämtar sig från skador eller sjukdomar kan behöva extra stöd för att främja läkning och återhämtning. Tillskott av vitaminer och mineraler kan hjälpa till att stödja deras immunförsvar och återuppbyggnad av vävnader.

4. För äldre hästar: Äldre hästar kan ha svårare att absorbera och utnyttja näringsämnen från sin kost, vilket kan leda till näringsbrister. Stödutfodring med vitaminer och mineraler kan hjälpa till att kompensera för detta och främja deras allmänna hälsa och välbefinnande.

Vitamin- och mineraltillskott

Activ Mineral 1.5 kg
Minerals by Nordic
549 kr
Köp
MG Control 1 kg
Minerals by Nordic
549 kr
Köp
Vetegroddolja A-D-E Vitamin 1 L
Minerals by Nordic
319 kr
Köp
C Boost 1 kg
Minerals by Nordic
499 kr
Köp
...
Djupgående förklaring av kolik hos hästKolik - Alla hästägares mardröm

Djupgående förklaring av kolik hos häst

Kolik är en term som framkallar oro hos alla hästägare, känd för intensiv buksmärta som kan variera från lindrigt obehag till ett akut, livshotande tillstånd. Denna sjukdom är inte en specifik diagnos utan snarare ett symtom på olika underliggande problem i hästens mag-tarmkanal. Förståelse för vad kolik är och hur det visar sig hos hästen är avgörande för att snabbt kunna identifiera och hantera sjukdomen, vilket kan vara avgörande för hästens överlevnad och välbefinnande.

Vad är kolik?
Kolik är alltså inte en sjukdom i sig, utan ordet kolik är egentligen bara en övergripande term som används för att beskriva buksmärta hos hästar. Kolik är ett symptom på en rad olika tillstånd som påverkar hästens mag- och tarmkanal i varierande grad. En häst kan exempelvis ha mild kolik som kan gå över helt av sig själv eller allvarlig kolik som kan kräva en akut buköppningsoperation. 

Olika former av kolik
Kolik kan klassificeras i flera olika former beroende på dess orsak:

 • Gaskolik: Orsakas av ackumulering av gas i hästens tarmar, vilket leder till uppblåst mage och smärta.
 • Förstoppningskolik: Kan bero på för lite rörelse, parasitskador, plötsliga foderbyten, uttorkning eller andra typer av extern stress.
 • Sandkolik: Orsakas av att hästen får i sig för mycket sand eller jord i samband med sitt foder eller när hästen betar.
 • Tarmvred: Ett allvarligt tillstånd som uppstår när delar av tarmen vrider sig eller förskjuts, vilket kan leda till avstängd blodförsörjning.

.

Hästens matsmältningssystem
Hästens matsmältningssystem är anpassat för kontinuerlig bearbetning av stora mängder fiberrik föda. Systemet är komplicerat och utformat för att effektivt utvinna näringsämnen från en diet som huvudsakligen består av gräs och hö. Här är en översikt över de olika delarna i hästens mag-tarmkanal och hur de fungerar:

Munnen
Matsmältningen börjar i munnen där hästen använder sina kraftfulla framtänder för att klippa gräs och hö. Bakom framtänderna finns en tandlös klyfta följt av kindtänderna som är anpassade för att mala ned foderpartiklarna till en finkornig massa. Under tuggningen blandas fodret med saliv, som innehåller enzymer som påbörjar nedbrytningen av stärkelsen i fodret.

Matstrupen
Den tuggade massan förs vidare genom matstrupen till magsäcken. Matstrupen i en häst tillåter endast enkelriktad passage av foder, vilket betyder att hästar inte kan kräkas.

Magsäcken
Hästens magsäck är förhållandevis liten i jämförelse med resten av matsmältningssystemet och rymmer endast omkring 8-15 liter. Magsäcken fylls snabbt, vilket stimulerar en kontinuerlig passage av foder till tarmarna. I magsäcken blandas fodret med magsaft som innehåller saltsyra och pepsin, vilka hjälper till att ytterligare bryta ned fodret.

Tunntarmen
När fodret lämnar magsäcken, passerar det in i tunntarmen, som är huvudplatsen för näringsupptag. Tunntarmen är ungefär 15-21 meter lång och här bryts proteiner, fetter och vissa kolhydrater ned till mindre molekyler som kan absorberas in i blodomloppet.

Blindtarmen och grovtarmen
Från tunntarmen rör sig fodret vidare till blindtarmen, en stor säckliknande struktur som fungerar som en jäsningskammare. Här bryts cellulosan i höet och gräset ner av mikrober. Denna process är vital för hästens förmåga att utvinna energi från fiberrikt material. Efter blindtarmen följer grovtarmen, som består av stor- och ändtarmen, där ytterligare näringsämnen och vatten absorberas.

Ändtarmen
I ändtarmen samlas avfallsmaterialet upp och lagras tillfälligt tills det är dags för hästen att uträtta sina behov.

Hästens matsmältningssystem är mycket effektivt för dess naturliga diet men är samtidigt känsligt för störningar som felaktig utfodring eller stress, vilket kan leda till allvarliga matsmältningsstörningar som kolik. Det är därför viktigt att hästar får en balanserad diet och regelbunden motion för att hålla matsmältningssystemet friskt och fungerande.

Vilken del av systemet påverkas oftast av kolik?
Den vanligaste delen av hästens matsmältningssystem där kolik uppstår är den stora kolon. Stora kolon, en del av grovtarmen, spelar en avgörande roll i att bearbeta fiberrika material och är också platsen där flera typer av kolik ofta initieras. Denna del av tarmen är ansvarig för stora delar av vätskeabsorptionen och fortsatt nedbrytning av fodret genom bakteriell fermentering.

Varför är stora kolon sårbar för Kolik?
Komplex struktur: Stora kolon är en stor och slingrande del av tarmen med flera skarpa böjar, vilket gör den särskilt utsatt för förskjutningar och vridningar. Dessa anatomiska egenskaper kan leda till fysiska blockeringar eller vridningar (torsion), vilka drastiskt kan störa blodflödet till tarmen och orsaka allvarlig smärta.

Fermenteringsprocessen: Eftersom stora kolon är centralt i fermenteringsprocessen, där bakterier bryter ner cellulosa till användbar energi, kan obalans i denna process leda till överproduktion av gaser (gaskolik) eller toxiner som också kan orsaka kolik.

Impaktioner: Stora kolon är också den vanligaste platsen för impaktioner, vilket är tillstånd där en fast massa av ogenomträngligt material (vanligen oförsmält fiber) ansamlas och blockerar tarmen. Impaktioner kan bero på otillräcklig vattenintag, dålig kvalitet på foder, eller otillräcklig motion.


Orsaker till kolik
Det finns flera faktorer som kan öka risken för kolik hos hästar, inklusive:

Plötsliga foderbyten: Hästar har känsliga matsmältningssystem och plötsliga foderbyten kan störa den mikrobiella balansen i tarmen, vilket kan leda till gasbildning, förstoppning eller diarré.

Otillräcklig mängd fibrer: Det är viktigt att hästens foderstat har ett högt fiberinnehåll för att minska risken för förstoppningskolik. Fibrer är avgörande för att hålla igång hästens tarmar och bidrar till en sund matsmältningsprocess. För att säkerställa att hästen får i sig tillräckligt med fibrer bör man undvika stora mängder kraftfoder och istället välja exempelvis höpellets som har ett högt fiberinnehåll.

För mycket kraftfoder: Stora mängder kraftfoder kan fermenteras snabbt i tarmen, vilket skapar ett överflöd av gas och syra. Detta kan leda till en ökad risk för gaskolik.

Uttorkning: Uttorkning och minskat vattenintag är vanliga orsaker till kolik. Vatten är absolut nödvändigt för att hålla igång tarmarna och bibehålla mjukhet i avföringen och uttorkade hästar har högre risk att utveckla förstoppningskolik. Ektrolyter kan hjälpa till att återställa och bibehålla vätskebalansen i kroppen genom att underlätta vätskeupptagningen och upprätthålla normala elektrolytnivåer.

Begränsad rörlighet: Hästar är gjorda för att röra på sig och deras tarmhälsa är direkt kopplad till deras fysiska aktivitetsnivå. För lite rörelse (exempelvis vid boxvila eller en livsstil med många timmar på box) kan leda till minskad tarmaktivitet och öka risken för kolik.

Stress:
Stress från transport, förändringar i miljön, tävlingar eller social oro inom flocken kan påverka hästens matsmältning negativt och framkalla koliksymptom.

Vid misstanke om kolik är det viktigt att alltid kontakta veterinär omgående!

Produkter för god tarmhälsa:

Höveler Herbs Magen-Fit
399 kr
Köp
Inflaboost DHA 0.8 kg
Minerals by Nordic
629 kr
Köp
Puritan Pur.Gastro 20 kg
469 kr
Köp 36 st för 399 kr/st
Köp
Elektrolyter häst - Electrolyte Booster 1.5 kg
348 kr
Köp
...
Förebygg fång hos din häst Bästa tipsen för att undvika fång hos häst

Förebygg fång hos din häst

Fång är en allvarlig sjukdom som påverkar hästars hovar. Det är en inflammation i hovens lameller, vilket är de tunna skikten av vävnad som förbinder hovens yttre hårdare del med den inre skelettdelen. När dessa lameller blir inflammerade, kan det leda till svår smärta och i vissa fall till att hovens struktur skadas så pass mycket att den inte längre kan stödja hästens vikt ordentligt. Hur kan man då förebygga att hästen drabbas av fång?

Varför får hästen fång?
Det finns olika orsaker till fång, inklusive överbelastning genom för mycket kraftfoder, särskilt de som är rika på kolhydrater, plötsliga förändringar i kost eller miljö, allvarliga infektionssjukdomar, och långvarig användning av vissa läkemedel. Stress, övervikt och för lite motion kan också öka risken för att utveckla fång.
Symptomen på fång inkluderar ömhet i hovarna, svårighet att röra sig, en puls och värme som kan kännas i hovarna, och i allvarliga fall, en hovbens rotation. Behandlingen av fång fokuserar på att lindra smärtan, behandla den underliggande orsaken och, om möjligt, återställa hovens hälsa. Detta kan inkludera förändringar i kost, strikt vila, samt medicinsk och i vissa fall kirurgisk intervention.

.

Hur kan man förebygga fång hos hästen?

Förebyggande av fång är centralt och innefattar att upprätthålla en hälsosam vikt hos hästen, försiktighet med foderintag, regelbunden motion, och uppmärksamhet på tecken på stress eller sjukdom. Regelbunden kontakt med en veterinär och hovslagare är också viktigt för att upprätthålla hovhälsan och förebygga fång.

Kostens betydelse för att förebygga fång
En välbalanserad kost är grundläggande för att förebygga fång hos hästar. Det är viktigt att anpassa fodret efter hästens ålder, vikt, hälsostatus och aktivitetsnivå.

 • Begränsa intaget av socker och stärkelse: Högt socker- och stärkelseinnehåll i foder kan öka risken för fång. Välj därför foder med låg socker- och stärkelsehalt och begränsa mängden kraftfoder. Vi rekommenderar helt spannmål och melassfritt foder. Höveler Pur serie är därför ett ba alternativ.
 • Fiberrik kost: En diet rik på fibrer från hö och gräs är essentiell. Fibrer stimulerar tuggandet och salivproduktionen, vilket är viktigt för en sund matsmältning och för att förebygga ämnesomsättningsrelaterade sjukdomar. För känsliga hästar är det viktigt att hålla koll på gräsintaget, vänja in hästen och vara extra försiktig när gräset är som mest rikt på socker.
 • När är gräset mest rikt på socker? Gräsets sockerinnehåll varierar under dygnet och påverkas av flera faktorer såsom solens intensitet, temperatur och växtens tillväxtfas. Generellt har gräset högst sockerhalt under de sena eftermiddagstimmar och tidig kväll, efter en dag med mycket solsken. Detta beror på att fotosyntesen är mer aktiv under soliga dagar, vilket gör att gräset producerar mer socker. Under natten använder gräset en del av detta socker för sin tillväxt, vilket resulterar i att sockerhalten är lägre på morgonen. Det är också viktigt att notera att sockerinnehållet kan vara högre i gräs under sen vår till tidig sommar när gräset växer snabbt. Under kallare perioder, särskilt efter en frostnatt följt av soliga dagar, kan gräset också ackumulera höga nivåer av socker. Detta beror på att kylan inhiberar gräsets tillväxt och använder av socker, vilket leder till att sockret ackumuleras i växten. För hästägare som är oroliga för fång och andra metabola problem är det därför klokt att vara försiktig med bete under dessa tider på dygnet och under dessa specifika väderförhållanden, för att undvika ett högt intag av socker.

Rätt skötsel och miljö
En korrekt skötselrutin och en anpassad miljö är också avgörande faktorer för att hålla din häst frisk och för att förebygga fång.

 • Regelbunden hovvård: Se till att din häst får regelbunden och professionell hovvård. Korrekt trimning och eventuellt beslag kan förebygga biomekaniska problem som kan leda till fång.
 • Stresshantering: Stress kan vara en utlösande faktor för fång. Försök att skapa en lugn och stabil miljö för din häst, med regelbundna rutiner och minimalt med störningar.

Motion och aktivitetsnivå
Regelbunden motion är vitalt för hästens övergripande hälsa och för att förebygga fång. Motion hjälper till att upprätthålla en hälsosam vikt, främjar blodcirkulationen till hovarna och bidrar till en sund metabolism.

 • Anpassad träningsplan: Utforma en träningsplan som är anpassad efter hästens ålder, kondition och eventuella hälsoproblem. Gradvis öka intensiteten för att undvika överansträngning.
 • Varierad träning: Inkludera en blandning av olika typer av övningar i träningsprogrammet, såsom promenader, tömkörning, och ridning på varierande underlag för att förbättra hovhälsan och förebygga skador.

Fodertips för sockerkänsliga hästar

 • Activ Mineral - Alla hästar behöver tillskott av mineraler. Activ Mineral är fritt från socker och spannmål.
 • Inflaboost DHA - Omega-3-fettsyror erbjuder flera hälsofördelar för sockerkänsliga hästar, inklusive minskad inflammation och förbättrad insulinresistens, vilket är viktigt för att hantera tillstånd som fång och metabolt syndrom. De kan även hjälpa till att upprätthålla en sund vikt och främja hovhälsan, vilket bidrar till en övergripande bättre hälsa för hästen. 
 • Mg Control - Magnesiumtillskott kan hjälpa till att lindra muskelspänningar och obehag, samtidigt som de förbättrar insulinresistensen. Det spelar också en viktig roll i energimetabolismen, vilket stödjer en sund vikt och kan minska belastningen på hovarna. Dessutom är magnesium nödvändigt för en stark ben- och hovstruktur genom att stödja upptaget av kalcium. 
 • Pur.Mash - Spannmål och melassfri mash med prebiotika flr stöd till mage och tarm. Om hästen inte behöver kraftfoder för energi är denna toppen att ge i en låg dos för stöd till mage och tarm samt smaklig att blanda fodertillskott i.
Inflaboost DHA 0.8 kg
Minerals by Nordic
629 kr
Köp
MG Control 1 kg
Minerals by Nordic
549 kr
Köp
Activ Mineral 1.5 kg
Minerals by Nordic
549 kr
Köp
Puritan Pur.Mash 15 kg
499 kr
Köp 3 st för 445 kr/st
Köp
...
Brunstiga ston och hingstiga valackerStöd vid hormonrelaterade problem

Brunstiga ston och hingstiga valacker

Att förstå och hantera brunstiga ston och hingstiga valacker är en viktig aspekt av hästhållning. Detta kan vara en utmaning för hästägare, men med rätt kunskap och strategier kan man säkerställa en harmonisk stallmiljö. Hästens beteende är direkt kopplat till dess reproduktionssystem. Brunst hos ston och hingstigt beteende hos vallacker kan påverka deras humör, prestation och samspelet med andra hästar.

Vad innebär brunst hos ston?
Brunst, eller östrus, är den period då ett sto är mottagligt för befruktning. Det kan innebära utmaningar i hanteringen och träningen av hästen. Tecken på brunst inkluderar oroligt beteende, mer spända och stressade, ökad intresse för hingstar, svanslyftning och urinering. Att känna igen dessa tecken är första steget i att hantera situationen effektivt.

När och hur länge är hästen i brunst?
En häst är brunstig under sin reproduktiva cykel, vilken är när hon är mottaglig för befruktning. Detta sker vanligtvis under våren och sommaren då dagarna blir längre, vilket är naturens sätt att säkerställa att fölen föds under en tid på året då förhållandena är mest gynnsamma för överlevnad. Brunstcykeln för en häst varar i genomsnitt 21 dagar, med en brunstperiod som varar i genomsnitt 5-7 dagar. Det är under denna period, särskilt de 2-3 dagarna när stoet är som mest mottagligt (östrus), som hon kan bli befruktad av en hingst. H
ästar är dräktiga i genomsnitt 340 dagar, eller ungefär 11 månader. Detta kan variera något beroende på individ, ras och andra faktorer, men 11 månader är en bra generell regel. Under denna tid är det viktigt att stoet får adekvat näring, motion och veterinärvård för att säkerställa en hälsosam dräktighet och fölning.

Hur man hanterar ston i brunst
För ston som ska verka i sporten och inte i avel kan brunst perioderna ställa till med bekymmer. Genom att anpassa träningen och hanteringen kan man minska stressen för ston i brunst. Precis som hos männsikor kan ston uppleva smärta, obehag och spänningar under denna tid. Försök inkludera regelbunden motion efter hästens förmåga, ha stabila rutiner i all den dagliga skötslen och träna gärna med lugnande metoder.

Vad innebär hingstigt beteende hos valacker?
Även om valacker är kastrerade och inte kan reproducera sig, kan vissa uppvisa hingstlika beteenden. Detta kan inkludera aggressivitet och dominans. Tecken på hingstigt beteende kan inkludera att visa intresse för ston i brunst, markering av territorium och aggressivitet mot andra hästar.Foderstöd för minska risken för hormonproblem

Näring kan spela en viktig roll i att minska obehag för hästen under brunst. Korrekt näring kan bidra till att balansera hormonerna och minska symtomen på brunst, som kan inkludera obehag eller irritabilitet. Här är några näringsämnen och foder som kan vara särskilt fördelaktiga:


Omega-3-fettsyror: Dessa hälsosamma fetter, som finns i tex Inflaboost DHA, kan hjälpa till att minska inflammation och främja en hälsosam hormonbalans.

Magnesium: Detta mineral kan ha en lugnande effekt på hästens nervsystem och kan hjälpa till att minska spänningar och obehag som är förknippade med brunst. Magnesium finns i fodertillskott som Mg Control.

Vitamin E och Selen: Dessa antioxidanter stöder muskelfunktionen och kan minska muskelspänningar. De kan vara särskilt fördelaktiga i kombination med omega-3-fettsyror. Grundbehovet för Selen fyller du med Activ Mineral. Vetegroddolja är en bra källa till naturlig E-vitamin.

Örter: Vissa örter, såsom munkpeppar och hallonblad, har ansetts hjälpa till att balansera hormonerna och lindra symtom på brunst.

Det är viktigt att notera att varje häst är unik, och vad som fungerar för en häst kanske inte fungerar för en annan. En individuellt anpassad kost, utformad i samråd med foderexpert för hästar, är det bästa sättet att säkerställa att din häst får den näring den behöver för att hantera brunst på ett hälsosamt sätt.
ESS In Balance fodertillskott för hormoner
10
438 kr 485 kr
Köp
Inflaboost DHA 0.8 kg
Minerals by Nordic
629 kr
Köp
MG Control 1 kg
Minerals by Nordic
549 kr
Köp
Vetegroddolja A-D-E Vitamin 1 L
Minerals by Nordic
319 kr
Köp
...
Hur mash kan hjälpa hästen att hantera och lindra matsmältningsproblemMash för att undvika matsmältningsproblem

Hur mash kan hjälpa hästen att hantera och lindra matsmältningsproblem

I takt med att vi strävar efter att förbättra våra hästars hälsa och välbefinnande, blir förståelsen för deras näringsbehov allt viktigare. Matsmältningsproblem kan vara en betydande utmaning för många hästar, vilket påverkar deras prestation, humör och övergripande hälsa. I denna artikel utforskar vi hur mash kan spela en nyckelroll i att hantera och lindra dessa problem, och på så sätt bidra till en förbättrad livskvalitet för våra fyrbenta vänner.

Förståelse för hästens matsmältningssystem
Hästens matsmältningssystem är unikt och kräver specifik omsorg för att fungera optimalt. Matsmältningsproblem som kolik, magsår och gasbildning är vanliga och kan orsaka betydande obehag samt långsiktiga hälsoproblem. En viktig faktor i att förebygga dessa tillstånd är att säkerställa en diet som stöder hästens naturliga matsmältningsprocess.

Vad är mash och dess fördelar?
Mash är en våtfoderblandning som traditionellt består av krossade ingridienser, som blötläggs till en grötliknande konsistens. Det har länge använts för att underlätta matsmältningen och som en näringsrik måltid för hästar under återhämtning.

Fördelarna med mash inkluderar:

Förbättrad hydrering: Mash har en hög vattenhalt som hjälper till att öka hästens vätskeintag och stödja en sund matsmältningsfunktion.
Lätt att smälta: Den mjuka konsistensen av mash gör det lättare för hästar att smälta, vilket också är bra för äldre hästar eller de med tandproblem.
Näringsrikt: Mash kan berikas med vitaminer och mineraler för att säkerställa att hästen får i sig alla nödvändiga näringsämnen.

Flera studier har visat positiva effekter av mash på hästars matsmältningssystem. Mash kan bidra till att minska risken för kolik och förbättra vätskeupptaget i tjocktarmen, vilket är avgörande för att upprätthålla en sund matsmältning.

Att integrera mash i hästens diet kan erbjuda en rad fördelar för att stödja matsmältningshälsan och minska risken för relaterade problem. Genom att anpassa mash efter hästens individuella behov och övervaka dess effekt noggrant, kan hästägare bidra till en förbättrad livskvalitet för sina djur.
Puritan Pur.Mash 15 kg
499 kr
Köp 3 st för 445 kr/st
Köp
Vad skiljer Hövelers Pur.Mash mot andra mash sorter?
Vi rekommenderar Pur.Mash för att den till skillnad från många andra sorter är helt fri från spannmål och melass vilkethar positiva effekter för mage och tarm. Eftersom den är fri från spannmål är den istället fylld med flera olika nyttiga källor till prebiotika. Prebiotika bygger upp hästens egna goda bakterier i tarmen.

Vad bidrar de olika ingridiensera till i Pur.Mash?
Komponenterna i Pur.Mash är speciellt utvalda för sina stöttande egenskaper för mag och tarmtrakten. Nedan är några av fördelarna med vissa av ingredienserna.

Lusern
√ Högre näringsinnehåll än gräs
√ Ger tarmarna fibrer & struktur

Äppelpressmassa
√ Rikt på pektin
√ Skyddande effekt på magsäck & tarm

Linfrön
√ Slembildande egenskaper som skyddar mag och tarm slemhinnan
√ Stöttar matsmältningen
√ Omega 3 fettsyror

Kamomill
 Antiinflammatorisk
 Antibakteriell
 Avslappnande för musklerna i mag & tarm trakten

...
Den ultimata guiden till fodertillskott för hästarVarför behöver hästar fodertillskott?

Den ultimata guiden till fodertillskott för hästar

Att säkerställa en optimal näringsbalans för din häst är avgörande för dess hälsa, prestation och välbefinnande. I denna guide går vi igenom allt du behöver veta om fodertillskott för hästar, från de mest essentiella till hur du väljer rätt produkt för just din häst.

Varför är fodertillskott viktiga för hästar?
Hästar har specifika näringsbehov som ibland kan vara svåra att uppfylla enbart genom grovfodret. En del förespråkar att kraftfodret hjälper till att täcka behoven men då behövs ofta stora mängder vilket inte är nödvändigt om du har tillgång till ett analyserat grovfoder. Du kan de bli mer kostnadseffeltivt och bättre för hästens hälsa att bygga foderstaten på ett bra grovfoder och fodertillskott. Fodertillskott kan hjälpa till att fylla de näringsgap som kan uppstå och säkerställa att din häst får alla nödvändiga vitaminer, mineraler och andra näringsämnen.

Essentiella näringsämnen för hästar
Aminosyror:
Byggstenar för protein som stödjer muskeltillväxt och reparation.
Fettsyror:
Viktiga för energi, hudhälsa och inflammationskontroll.

Mineraler: Kritiska för benhälsa, blodcirkulation och mycket mer. Om hästens mineralbehov tillgodoses och tarmen är i god balans kan hästen själv producera vissa vitaminer.
Vitaminer:
Viktiga för hästens övergripande hälsa och funktion. Hästen kan producera vissa vitminer själv och vissa behöver tillsättas. Det är dock viktigt att notera att även om hästar kan producera vissa vitaminer själva, kan deras behov av dessa och andra näringsämnen variera beroende på ålder, hälsostatus, arbetsnivå och andra faktorer. En välbalanserad diet är avgörande, och i vissa fall kan tillskott vara nödvändiga för att uppfylla hästens näringsbehov.

Hästar kan producera vissa B-vitaminer i kroppen. De har en unik förmåga att syntetisera B-vitaminer genom mikrober i deras stora tarm (cecum och kolon). Dessa mikrober bryter ner fibrer från hästens diet och producerar som en biprodukt B-vitaminer, såsom Biotin (B7), Folsyra (B9), och Vitamin B12.

Vitamin K produceras av mikrofloran i hästens stora tarm (cecum och kolon). Vitamin K är viktigt för blodets koagulationsprocess och spelar även en roll i benhälsan. Hästar får vanligtvis tillräckligt med Vitamin K genom deras normala kost och den interna produktionen, vilket gör tillskott onödigt under normala förhållanden.

Vitamin C kan syntetiseras av hästar i deras lever från glukos. Vitamin C är en viktig antioxidant som hjälper till att skydda cellerna mot skador från fria radikaler, stödjer immunsystemet, och är även viktigt för kollagenbildning, vilket är nödvändigt för hud, blodkärl, senor, ligament, och ben. Till skillnad från människor, som måste få i sig Vitamin C genom kosten, kan hästar producera det själva, vilket gör att de sällan behöver tillskott så länge de är friska och inte utsatta för extrem stress eller sjukdom.

A, D och E vitaminer är viktiga att tillsätta i foderstaten genom tillskott eller i kraftfodret, speciellt för avelshästar eller hästar som inte har tillgång till bete eller äter plastat grovfoder.

Vitamin A
Synskärpa: Vitamin A är avgörande för hälsan hos ögonen och för att bibehålla god syn, särskilt i svagt ljus.
Hud och slemhinnor: Det stödjer även hälsa hos hud och slemhinnor, vilket bidrar till ett starkare försvar mot infektioner.
Reproduktion och tillväxt: Vitamin A är viktigt för reproduktionen och för korrekt tillväxt hos unga djur.
Hästar kan omvandla betakaroten (som finns i färskt gräs) till Vitamin A, men under vissa förhållanden, som till exempel under vintern då tillgången på färskt gräs är begränsad, kan det vara nödvändigt att tillsätta Vitamin A i foderstaten för att säkerställa att hästens behov täcks.

Vitamin D
Kalcium- och fosforbalans: Vitamin D spelar en central roll i regleringen av kalcium- och fosforbalansen i kroppen, vilket är avgörande för utvecklingen och underhållet av skelettet.
Benhälsa: Det bidrar till starka ben och är särskilt viktigt för växande unghästar och dräktiga ston.
Hästar producerar Vitamin D när deras hud utsätts för solljus, men för de som spenderar mycket tid inomhus eller bor i områden med begränsad solljus under vissa årstider, kan tillskott av Vitamin D vara nödvändigt.

Vitamin E
Antioxidant: Vitamin E är en kraftfull antioxidant som skyddar kroppsceller från skador orsakade av fria radikaler. Det är särskilt viktigt för muskelhälsa och nervfunktion.
Immunsystemet: Det stöder även immunsystemets funktion och hjälper till att förebygga inflammation.
Vitamin E finns naturligt i färskt gräs, men konserverat foder som hö kan ha lägre halter av detta näringsämne, vilket gör tillskott viktigt, särskilt för presterande hästar och de som har begränsad tillgång till färskt bete.

Vi rekommenderar Vetegroddolja som källa till ADE vitamin.

Fodertips...
För unga hästar
Unghästar har högre behov av proteiner och aminosyror för tillväxt, samt kalcium och fosfor för benutveckling.

För tävlingshästar
Högre energibehov och snabb återhämtning är avgörande, vilket innebär ett behov av högre nivåer av energi, aminosyror och elektrolyter.

För äldre hästar
Behöver ofta tillskott som stödjer ledhälsa och matsmältning, samt anpassade nivåer av energi och protein.

De bästa fodertillskotten för hästar
Balanserade mineraltillskott: För att säkerställa en korrekt balans av viktiga mineraler. Vi rekommenderar dem i en organiskt bunden form ihop med alla 20 aminosyror som du hittar i Activ Mineral.
Omega-Fettsyretillskott: Stödjer flertalet av kroppensfunktioner och verkar antiinflammatoriskt i rätt mängd. Vi rekommenderar den veganska microalgs källan som du hittar i Inflaboost DHA.
Ledtillskott: MSM och Omega 3 är bra för att stödja ledhälsan. MSM Hittar du i Activ Mineral och Omega 3 i Inflaboost DHA.
Muskler och nerver: Stöd till muskler, kramper och hästens nerver får du från ett högkvalitativt magnesium. Vi rekommenderar Mg Control.
Viktigaste vitaminerna: A, D, E vitamin är viktiga för avelsdjur och hästar som inte har tillgång till bete eller hö utan äter plastat grovfoder. Vi rekommenderar det i form av Vetegroddolja.

Implementering av fodertillskott i din hästs diet

Det är viktigt att introducera nya tillskott gradvis och övervaka din hästs reaktion. Starta med en låg dos och öka långsamt till rekommenderad nivå.
Activ Mineral 1.5 kg
Minerals by Nordic
549 kr
Köp
Inflaboost DHA 0.8 kg
Minerals by Nordic
629 kr
Köp
MG Control 1 kg
Minerals by Nordic
549 kr
Köp
Vetegroddolja A-D-E Vitamin 1 L
Minerals by Nordic
319 kr
Köp
...
Pälsbyte häst - allt du behöver vetaHur kan man stötta hästen vid pälsfällning?

Pälsbyte häst - allt du behöver veta

Pälsfällning är en naturlig process för hästar, som oftast sker två gånger om året: under våren och hösten. Denna process kan vara krävande för hästen och kräver extra uppmärksamhet och vård från hästägarens sida. Genom att förstå hur man bäst stöttar sin häst under dessa perioder, kan man inte bara främja hästens välbefinnande utan också förbättra pälsens kvalitet och hälsan i stort.

Hästar arbetar året runt med sin päls. Pälsens tillväxt och utbyte är en kontinuerlig process som anpassar sig efter årstiderna och de förändrade klimatförhållandena för att skydda hästen. Under våren börjar hästen fälla sin tjocka vinterpäls för att göra plats för en tunnare sommarpäls, vilket hjälper dem att hålla sig svala under varmare månader. När dagarna blir kortare och temperaturen sjunker under hösten och vintern, börjar hästen gradvis utveckla en tjockare päls igen för att isolera kroppen och behålla värmen under de kallare månaderna. Denna naturliga cykel innebär att hästens kropp kontinuerligt arbetar med att anpassa pälsen efter de rådande omständigheterna för att upprätthålla en optimal temperaturreglering och komfort.


Hur kan man stötta hästens pälsbytes process?

Effektiv pälsvård och borstning
Regelbunden borstning är avgörande under pälsfällningsperioden. Det hjälper inte bara till att ta bort lös päls, utan stimulerar också blodcirkulationen och främjar en ny, frisk päls. Använd en rad olika borstar och kammar för att effektivt avlägsna den döda pälsen och fördela hudens naturliga oljor genom pälsen.

Tillämpa lämpliga täcken
Beroende på väderförhållanden och hästens individuella behov kan användning av hästtäcken vara fördelaktigt under pälsfällningsperioden. Ett lämpligt täcke kan hjälpa till att reglera hästens kroppstemperatur och skydda mot väder och vind, vilket i sin tur kan underlätta en jämn och hälsosam pälsfällning.

Övervaka hälsan noggrant
Under pälsfällningsperioden är det viktigt att noggrant övervaka hästens hälsa. Eventuella tecken på hudirritationer, ovanligt stora pälsförluster eller andra hälsoproblem bör omgående tas upp med en veterinär. Hästen kan bli öm i huden och humöret kan påverkas.

Behövs B-vitamintillskott under pälsfällning?
Under normala förhållanden producerar mikroberna i hästens tarmkanal tillräckligt med B-vitamin för att täcka hästens behov. Däremot kan hästen drabbas av B-vitaminbrist om det sker en rubbning i hästens mag- och tarmkanal. Algmjöl som finns i Activ Mineral innehåller B1, B2, B3,B7, B9, B12, c vitamin och e vitamin. Det finns ingen vetenskaplig dokumentation på att B-vitamintillskott behövs under pälssättningen. Det är känt att hästar kan producera vissa B-vitaminer naturligt genom mikrofloran i tjocktarmen, men stress, hård träning, eller kostförändringar kan påverka denna produktion och skapa ett ökat behov av B-vitaminer från kosten. För en välfungerande tarm med välbalanserade mineralernivåer produccerar alltså hästen tillräckligt med B-vitaminer själv.


Optimal näring för hälsosam pälsfällning
En välbalanserad foderstat året om är grundläggande för att stötta hästen genom pälsmetabolismen som pågår året runt. Foder rikt på essentiella fettsyror, som omega-3, främjar en hälsosam päls och hud. Omega 3 hittar du i tex Inflaboost DHA eller Vetegroddolja. Tillskott som innehåller biotin, zink, och koppar kan också bidra till att stärka pälsens och hudens kondition.

Proteiner och aminosyror är byggstenarna i pälsen, och en tillräcklig tillgång till dessa näringsämnen är avgörande för att stödja en hälsosam tillväxt av ny päls och underhålla hudens kvalitet. Aminosyrorna metionin och lysin är särskilt viktiga eftersom de ofta är begränsande i hästens diet och spelar en kritisk roll i produktionen av keratin, det protein som päls, hud och hovar är uppbyggda av.

Mineraler, aminosyror och proteiner hittar du i Activ Mineral och rekommenderas att fodras året runt.

Märker du att din häst verkar öm i hud och muskler kan man testa att tillsätta Mg control för magnesium som kan hjälpa hårsäckarna och musklerna att slappna av.
Activ Mineral 1.5 kg
Minerals by Nordic
549 kr
Köp
Inflaboost DHA 0.8 kg
Minerals by Nordic
629 kr
Köp
MG Control 1 kg
Minerals by Nordic
549 kr
Köp
Vetegroddolja A-D-E Vitamin 1 L
Minerals by Nordic
319 kr
Köp
...
Symptom och förebyggande av kolik hos hästHur minskar man risken för kolik?

Symptom och förebyggande av kolik hos häst

Hästar som upplever buksmärta, ofta kallat kolik, kan visa en rad symtom och beteenden. De kan verka oroliga eller nervösa, ha svårt att stå stilla och ofta försöka lägga sig ner eller rulla på marken. Många hästar med kolik tittar eller sparkar mot sin buk och kan svettas överdrivet även utan fysisk ansträngning. Deras intresse för mat och vatten minskar ofta, och det kan förekomma förändringar i tarmrörelserna, som blir mindre frekventa, torra eller hårda. Hästar med buksmärta kan även ha en förhöjd puls och andningsfrekvens. I vissa fall kan veterinären observera minskade tarmrörelseljud eller en synlig förändring i bukens utseende, som uppblåsthet eller spändhet. Det är viktigt att snabbt söka veterinärvård om kolik misstänks, då tidig behandling är avgörande för hästens återhämtning.

Varför drabbas hästar av kolik?

Hästar kan drabbas av kolik av flera olika anledningar. Kolik är ett symtom snarare än en sjukdom i sig och refererar till buksmärta hos hästen. Här är några vanliga orsaker till varför hästar kan drabbas av kolik:

Foderrelaterade orsaker:
Plötsliga förändringar i dieten eller dåligt kvalitativt foder kan orsaka matsmältningsstörningar. För stort intag av kraftfoder eller spannmål kan leda till överbelastning av matsmältningssystemet. Även otillräckligt fiberintag är dåligt för hästens matsmältningssystem, fibrer från grovfoder och gräs är nödvändigt för att främja en hälsosam tarmfunktion.

Dåligt vattenintag:
Otillräckligt vattenintag kan leda till uttorkning och förstoppning, vilket ökar risken för kolik.

Parasitinfektioner:
Maskinfektioner kan orsaka irritation eller blockeringar i tarmarna. Ta maskprov med jämna mellanrum för att hålla koll.

Tandproblem:
Dåliga tänder kan leda till att hästen inte tuggar sitt foder ordentligt, vilket kan orsaka matsmältningsproblem.

Stress:
Stress, orsakad av exempelvis transport, miljöförändringar, eller social oro, kan påverka matsmältningssystemet negativt.

Fysisk obstruktion eller tarmvridning:
Hästar har ett långt och komplicerat matsmältningssystem, och ibland kan en del av tarmen vrida sig eller blockeras av till exempel en hård boll av mat, kallad för en foderstoppning.

Sjukdomar:
Vissa sjukdomar, som magsår eller infektioner, kan också orsaka kolik. Eftersom hästar inte kan kräkas, är det särskilt viktigt att deras matsmältningssystem fungerar smidigt. Oavsett orsaken är kolik allvarligt och kräver ofta snabb veterinärvård. 


Hur kan man minska risken för kolik?

För att minska risken för kolik hos hästar under vintern är det viktigt att följa några grundläggande råd:

Vatten: Se till att hästen alltid har tillgång till färskt, icke fruset vatten. Vattenintag är avgörande för att upprätthålla en hälsosam matsmältning och förhindra kolik.

Foder: En balanserad foderstat är A och O. Undvik plötsliga förändringar i dieten. På vintern, när betet är knappt, är det extra viktigt med mycket grovfoder av god kvalitet spritt över dagen. De hjälper till att hålla matsmältningssystemet i rörelse. Undvik överutfodring av spannmål. Pur.Mash är topen för att förse hästen med prebiotika och extra vätska på ett smakligt sätt.

Regelbunden motion: Regelbunden motion är viktig för att främja tarmrörelser och förebygga kolik. Även om det är kallt ute, försök att hålla hästen aktiv.

Tandvård och hälsokontroller: Regelbunden tandvård och hälsokontroller är viktiga för att upprätthålla hästens övergripande hälsa och minska risken för matsmältningsproblem. Gör parasitprovtagning med jämna mellanrum.

Genom att följa dessa riktlinjer kan risken för kolik hos hästar minskas under de kalla månaderna. Det är dock alltid bäst att rådfråga en veterinär för specifika råd och rekommendationer relaterade till din häst.

 

Produkter för stöd till mage och tarm

Activ Mineral 1.5 kg
Minerals by Nordic
549 kr
Köp
Inflaboost DHA 0.8 kg
Minerals by Nordic
629 kr
Köp
Puritan Pur.Mash 15 kg
499 kr
Köp 3 st för 445 kr/st
Köp
Puritan Pur.Gastro 20 kg
469 kr
Köp 36 st för 399 kr/st
Köp
FAQ Kolik hos hästar

Vilka är de olika typerna av kolik hos hästar?
Kolik hos hästar kan delas in i flera olika kategorier baserat på orsaken till smärtan. De vanligaste typerna inkluderar gas- eller uppblåsningskolik, som uppstår när det finns en ackumulation av gas i tarmarna; impaktionskolik, som är resultatet av en blockering i tarmarna; tarmvred, där en del av tarmen vrids; och sandkolik, som orsakas av ackumulation av sand eller smuts i tarmarna.

Hur skiljer sig symtomen på de olika typerna av kolik?
Symptomen på kolik kan variera något beroende på typen, men generellt inkluderar de beteenden som tyder på buksmärta: orolighet, upprepade försök att lägga sig ner, sparkar mot buken, minskat intresse för mat och vatten, förändringar i avföringen, och en uppblåst känsla i buken. Gas- eller uppblåsningskolik kan visa sig genom en uppenbart uppblåst buk, medan impaktionskolik kan leda till förminskad eller ingen avföring alls. Tarmvreds-kolik är ofta mer akut med intensiv smärta, och sandkolik kan resultera i sand i avföringen.

Vad är de första tecknen på kolik hos hästar?
De första tecknen på kolik kan inkludera uppenbar oro eller nervositet, hästen som lägger sig ner och reser sig upprepade gånger, tittar eller sparkar mot sin buk, minskad aptit, och förändringar i avföringsmönstret. En ökad puls och andningsfrekvens kan också vara tidiga indikatorer på kolik.

Kan kolik förebyggas hos hästar och i så fall hur?
Det går inte att helt eliminera risken för kolik, men finns flera åtgärder som kan minska risken. Se till att din häst har en välbalanserad diet rik på fibrer och tillgång till färskt vatten dygnet runt. Undvik överutfodring av spannmål. Undvik plötsliga förändringar i dieten och se till att hästen får regelbunden motion. Regelbunden avmaskning och tandvård är också viktiga för att upprätthålla en god matsmältning. Att förse hästen med naturlig prebiotika för att bygga upp kroppens egna bakterier gynnar mag och tarmfunktion, vi rekommenderar Hövelers Pur.Mash.
...
ARTIKEL 1-10 38.1 2 3 4  Nästa »  | Visa alla 
Logga in
Country
SWE ENG NO AX DE