Fri frakt över 400 kr
Snabba leveranser!
Fri Rådgivning
Rehabilitering efter fång - en guide

Rehabilitering efter fång - en guide

Hjälp din häst bli frisk från fång
Fång är en allvarlig sjukdom som påverkar hästens hovar genom en inflammation i lamellerna. Dessa lameller är tunna vävnadsskikt som binder samman hovens yttre del med den inre skelettdelen. Inflammationen kan orsaka intensiv smärta och i vissa fall skada hovens struktur så mycket att den inte kan bära hästens vikt korrekt. Har man en häst som ligger i riskzonen är förebyggande behandling A och O men om hästen trots allt har drabbats av fång, vad kan man som hästägare göra för att hjälpa hästen tillfriskna så fort som möjligt?

Diagnos och behandling
När det gäller diagnos och behandling av fång hos hästar är det viktigt med tidig upptäckt och snabb behandling för att minimera smärta och främja läkning. Veterinärer använder olika diagnostiska metoder för att fastställa fång, inklusive klinisk undersökning, röntgen och ibland ultraljud för att bedöma hovens tillstånd.

Symptom på fång
Symtom på fång kan vara ganska tydliga, inklusive halt, ökad puls i karlederna, varma hovar och en karakteristisk position där hästen lägger mer vikt på bakbenen för att lindra smärtan i framhovarna. Efter att fång har diagnostiserats är målet för behandlingen att minska inflammationen, lindra smärta och främja läkning.

Olika behandlingsmetoder
Behandlingsmetoder kan inkludera användning av antiinflammatoriska läkemedel för att minska svullnad och smärta. Ibland kan hästen behöva specialbeslag på hovarna eller boots och sulor för att avlasta de drabbade hovarna och främja läkning.

Kost och motion
Förutom medicinsk behandling kan veterinären också rekommendera förändringar i hästens kost och motion. En balanserad kost med tillräckligt med näring och foder av hög kvalitet kan stödja hästens immunförsvar och främja läkning. Regelbunden motion, i den mån det är möjligt utan att orsaka ytterligare smärta, kan också vara fördelaktig för att främja cirkulationen och minska risken för komplikationer.

Sammanfattningsvis är en kombination av medicinsk behandling, kostförändringar och lämplig motion vanliga komponenter i behandlingen av fång hos hästar. Det är viktigt att arbeta nära veterinären för att utforma en individuell behandlingsplan som passar hästens specifika behov och främjar en snabb och framgångsrik återhämtning.
Rehabilitering efter att en häst har drabbats av fång är avgörande för att främja läkning, återställa funktion och förbättra hästens livskvalitet. Det är en period som kräver noggrann uppmärksamhet och skräddarsydda åtgärder för att möta hästens specifika behov.

Genom rehabilitering kan man arbeta med att minska smärta, återställa normal funktion i hovarna och främja läkning av eventuella skador. Under rehabiliteringsperioden kan hästen ha olika specifika behov beroende på svårighetsgraden av fång och dess individuella förutsättningar. En häst som har drabbats av fång kan uppleva svår smärta och obehag, vilket kan påverka dess rörlighet och förmåga att utföra dagliga aktiviteter som att gå, stå eller äta. Därför är det viktigt att rehabiliteringsprogrammet fokuserar på att hantera smärta och förbättra hästens komfort i första hand.

Utöver smärtlindring är det i många fall även nödvändigt att göra justeringar i hästens diet och motion för att möta dess specifika behov under rehabiliteringsprocessen. En annan viktig aspekt av rehabilitering efter fång är att ge hästen tid att återhämta sig både fysiskt och mentalt. Det kan innebära att ge hästen tillräckligt med vila och lugn miljö för att minimera stress så att hästen kan läka i lugn och ro.

Sammanfattningsvis är rehabilitering en avgörande del av hästens återhämtningsprocess efter fång. Genom att ta hänsyn till hästens specifika behov och tillhandahålla skräddarsydda åtgärder kan man främja läkning, återställa funktion och förbättra hästens livskvalitet under denna utmanande period.


Praktiska tips och råd för rehabilitering av fång

Att vårda en häst som rehabiliteras efter att ha drabbats av fång kräver noggrannhet, tålamod och uppmärksamhet på detaljer. Det är en kritisk period för hästen där rätt miljö, stöd och vård är avgörande för hästens återhämtning och välbefinnande. Här är några praktiska råd och tips för hästägare under rehabiliteringsprocessen:


1. Skapa en lugn och stressfri miljö: Det är viktigt att hästen befinner sig i en miljö som främjar lugn och avkoppling. Undvik höga ljud, stressande situationer (som att låta hästen stå ensam inne) och andra faktorer som kan orsaka oro för hästen.

2. Ge tillräckligt med vila: Under rehabiliteringsprocessen behöver hästen tillräckligt med vila för att möjliggöra läkning och återhämtning. Se till att hästen har tillgång till en bekväm och mjuk viloplats där den kan ligga ner och vila ostört. Och tänk på att full återhämtning efter fång inte sker över en natt!

3. Anpassa kosten efter hästens behov: Hästens diet spelar en avgörande roll i rehabiliteringsprocessen. Det är viktigt att utforma en foderstat som är lämplig för hästens specifika behov både medan hästen tillfrisknar och i framtiden efter att hästen blivit frisk. Faktorer som är viktiga att titta på är exempelvis sockerinnehåll i hö och kraftfoder, som behöver vara så lågt som möjligt för att hästen ska kunna tillfriskna. Det kan också vara nödvändigt att justera mängden grovfoder, tillsätta extra näring eller använda kosttillskott för att främja läkningsprocessen.

4. Övervaka hästens hälsotillstånd noggrant: Under rehabiliteringsprocessen är det viktigt att regelbundet övervaka hästens hälsotillstånd för att upptäcka eventuella förändringar eller komplikationer i tid. Håll koll på hästens aptit, vikt, rörelsemönster och allmänna välbefinnande och rapportera eventuella avvikelser till veterinär omedelbart.

5. Regelbunden motion: Beroende på hästens tillstånd kan regelbunden motion vara en viktig del av rehabiliteringsprogrammet. Arbeta tillsammans med en veterinär eller fysioterapeut för att utforma en lämplig träningsplan som främjar läkning, stärker musklerna och förbättrar rörligheten så fort hästen klarar av att röra på sig utan smärta.

6. Använd hovboots vid behov: Om hästen är barfota och behöver extra skydd eller stötdämpning för sina hovar under rehabiliteringsprocessen, överväg att använda hovboots med fjädrande sula (och eventuellt en mjuk iläggssula inuti) så att hästen försiktigt kan komma igång att motionera utan smärta i hovarna.

Genom att ta hänsyn till dessa praktiska råd och tips kan du som hästägare skapa en optimal miljö och ge bästa möjliga vård och stöd till din häst som rehabiliteras efter fång. Det är viktigt att komma ihåg att varje häst är unik, så det är viktigt att anpassa vård och stöd efter hästens individuella behov och förutsättningar!
Fodertips för hästar som är i riskzonen för fång:

  • Activ Mineral - Alla hästar behöver tillskott av mineraler. Activ Mineral är fritt från socker och spannmål.

  • Inflaboost DHA - Omega-3-fettsyror erbjuder flera hälsofördelar för sockerkänsliga hästar, inklusive minskad inflammation och förbättrad insulinresistens, vilket är viktigt för att hantera tillstånd som fång och metabolt syndrom. De kan även hjälpa till att upprätthålla en sund vikt och främja hovhälsan, vilket bidrar till en övergripande bättre hälsa för hästen. 

  • Mg Control - Magnesiumtillskott kan hjälpa till att lindra muskelspänningar och obehag, samtidigt som de förbättrar insulinresistensen. Det spelar också en viktig roll i energimetabolismen, vilket stödjer en sund vikt och kan minska belastningen på hovarna. Dessutom är magnesium nödvändigt för en stark ben- och hovstruktur genom att stödja upptaget av kalcium. 

  • Pur.Mash - Spannmål och melassfri mash med prebiotika för stöd till mage och tarm. Om hästen inte behöver kraftfoder för energi är denna toppen att ge i en låg dos för stöd till mage och tarm samt smaklig att blanda fodertillskott i.
Activ Mineral 1.5 kg
25
Minerals by Nordic
412 kr 549 kr
Köp
Inflaboost DHA 0.8 kg
15
Minerals by Nordic
535 kr 629 kr
Köp
MG Control 1 kg
15
Minerals by Nordic
467 kr 549 kr
Köp
Puritan Pur.Mash 15 kg
5
474 kr 499 kr
Köp 3 st för 423 kr/st
Köp

Logga in
Country
ENG SWE NO AX DE