Fri frakt över 400 kr
Snabba leveranser!
Fri Rådgivning
Grovfoder för hästar

Grovfoder för hästar

Olika grovfoder och deras specifika fördelar
Grovfoder utgör grunden i hästens foderstat och är avgörande för dess hälsa och välbefinnande. En välbalanserad grovfodergiva stödjer hästens matsmältningssystem och bidrar till att upprätthålla en optimal vikt. I den här artikeln utforskar vi olika typer av grovfoder och deras specifika fördelar för hästar.

Olika typer av grovfoder:

  1. Hö: Hö är den vanligaste formen av grovfoder för hästar och finns i flera varianter, som timotej, ängsgräs och alfalfa. Höets näringsvärde varierar beroende på när det skördas och hur det förvaras. Timotejhö är rikt på fiber men lågt i protein, vilket gör det idealiskt för lågpresterande och/eller lättfödda hästar. Alfalfahö, å andra sidan, har högre protein- och kalciuminnehåll, vilket är fördelaktigt för dräktiga ston, växande unghästar och högpresterande sporthästar.

  2. Halm: Halm, såsom havrehalm, används oftast som bäddmaterial men kan i nödfall fungera som foder. Det är dock lågt i näringsvärde och bör endast användas när bättre alternativ inte finns tillgängliga. Halm kan vara ett utmärkt komplement till hö för att öka hästens tuggtid och ge den något att sysselsätta sig med om högivan behöver minskas på grund av exempelvis övervikt.

  3. Ensilage och hösilage: Ensilage och hösilage är fuktigt grovfoder som är fermenterat under kontrollerade förhållanden. Dessa foderformer är särskilt populära i områden där fuktiga klimat försvårar traditionell hötorkning. De har ett högre näringsinnehåll än traditionellt hö och kan vara ett utmärkt alternativ för hästar som behöver extra energi eller för hästar med andningsproblem, eftersom damm från torrt hö kan förvärra sådana tillstånd.

Fördelar med olika grovfoder:

  • Hö: Bidrar till långsam matsmältning och främjar tarmhälsa genom sitt höga fiberinnehåll.
  • Alfalfahö: Stödjer tillväxt och reproduktion tack vare sitt högre innehåll av protein och kalcium.
  • Ensilage och hösilage: Kan förebygga viktminskning under vintermånaderna och är lättare att smälta, vilket gör det till ett bra val för äldre hästar.

Sammanfattning: Att förstå vilken typ av grovfoder som är bäst för din häst är avgörande för att säkerställa dess hälsa och prestanda. Varje typ av grovfoder har sina unika fördelar, och valet bör baseras på hästens individuella näringsbehov, dess hälsostatus och arbetsbelastning.

Puritan Pur.Lusern 25 KG
439 kr
Köp 30 st för 399 kr/st
Köp
Original Höpellets - Cobs 25 kg
489 kr
Köp 30 st för 409 kr/st
Original Senior Höpellets - Cobs 20 kg
399 kr
Köp 36 st för 359 kr/st
Köp

Logga in
Country
ENG SWE NO AX DE