Fri frakt över 400 kr
Snabba leveranser!
Fri Rådgivning
Grovfodersubsitut till hästar

Grovfodersubsitut till hästar

När är det bra att ge grovfodersubstitut?
Grovfoder utgör basen i hästars diet och är avgörande för deras hälsa och välbefinnande. Men ibland kan tillgången på högkvalitativt grovfoder vara begränsad på grund av faktorer som dålig skörd, transportproblem eller ekonomiska restriktioner. I sådana fall kan det vara nödvändigt att hitta alternativa foderkällor som kan ersätta eller komplettera grovfoder.

Är grovfodersubstitut lika bra som grovfoder?
Grovfoder, såsom hö, hösilage och gräs, är den naturliga och huvudsakliga källan till fibrer i en hästs diet. Det är också viktigt för att upprätthålla en sund matsmältningsprocess, tandhälsa och generellt välbefinnande. Men i situationer där grovfoder inte är tillgängligt eller tillräckligt, kan substitut spela en viktig roll.

Fördelar med grovfodersubstitut:

 1. Tillgänglighet: Substitut kan vara mer lättillgängliga än traditionellt grovfoder, särskilt under perioder av foderbrist eller i regioner där det är svårare att producera grovfoder.

 2. Kvalitetskontrollerat: Kommersiella grovfodersubstitut är ofta producerade under strikta kvalitetskontroller, vilket kan säkerställa en jämn näringsprofil och inga skadliga ämnen såsom mögel eller damm.

 3. Näringsbalans: Många substitut är berikade med vitaminer och mineraler, vilket kan komplettera eller förbättra den övergripande näringsbalansen i hästens diet.

 4. Lätt att lagra och hantera: Pellets, kuber och andra former av grovfodersubstitut är ofta mer kompakta och lättare att lagra och hantera jämfört med löst hö eller hösilage.

Nackdelar med grovfodersubstitut:

 1. Kostnad: Substitut är ofta dyrare än traditionellt grovfoder.

 2. Kortare tuggtid: Hästar är naturligt designade för att tugga grovfoder under långa perioder. Substitut som pellets eller kuber kan konsumeras snabbare, vilket kan leda till minskad tuggtid och ökad risk för bland annat beteendestörningar.

 3. Matsmältningsproblem: Vissa hästar kan ha svårt att anpassa sig till substitut och kan uppleva matsmältningsproblem som kolik eller diarré om övergången inte hanteras korrekt.

 4. Brist på strukturfiber: Grovfoder ger nödvändiga strukturfibrer som hjälper till att stimulera matsmältningssystemet. Vissa substitut kanske inte ger samma nivå av fibrer, vilket kan påverka tarmens rörlighet och hälsa.

Vanliga grovfodersubstitut:

 1. Höpellets och Hay cobs (kuber): Dessa är komprimerade former av hö som kan vara ett bra substitut för löst hö. De är lättare att lagra och kan vara praktiska, men bör alltid blötläggas innan utfodring för att förhindra kvävning.

 2. Betfiber: Betfiber är en biprodukt från sockerbetor och är rik på fibrer. Det är lättsmält och kan blötläggas för att skapa en mjuk mash som är lätt för hästen att äta.

 3. Lucernpellets: Lucern är en högkvalitativ baljväxt som är rik på protein och kalcium. Den är ett utmärkt substitut för hö, särskilt för hästar med högre näringsbehov.

När är det fördelaktigt att ge grovfodersubstitut?

Vid perioder av foderbrist - Exempelvis vid misslyckade skördar eller långa transportresor.
För hästar med matsmältningsproblem - Vissa kolikkänsliga hästar kan dra nytta av en mer lättsmält kost i form av substitut.
Som komplement till grovfoder - Om grovfodret inte innehåller tillräcklig mängd näringsämnen (ex. protein) kan substitut användas.
För hästar med särskilda näringsbehov - Äldre hästar med tandproblem samt hästar som tränas hårt kan dra nytta av grovfodersubstitut.

Medan grovfodersubstitut kan vara nödvändiga i vissa situationer och erbjuder många fördelar, är de generellt sett inte en fullständig ersättning för traditionellt grovfoder. Det är viktigt att noggrant överväga hästens individuella behov och rådfråga en veterinär eller foderspecialist innan man gör stora förändringar i utfodringen. Genom att balansera användningen av substitut med tillgång till högkvalitativt grovfoder kan hästägare säkerställa att deras hästar förblir friska och välmående.
Puritan Pur.Senior 20 kg
479 kr
Köp 36 st för 409 kr/st
Köp
Puritan Pur.Lusern 25 KG
439 kr
Köp 30 st för 399 kr/st
Köp
Original Höpellets - Cobs 25 kg
489 kr
Köp 30 st för 409 kr/st

Logga in
Country
ENG SWE NO AX DE