Fri frakt över 400 kr
Snabba leveranser!
Fri Rådgivning
Orsaker till svampinfektioner hos häst

Orsaker till svampinfektioner hos häst

Varför drabbas hästar av svamp?
Svampinfektioner hos hästar är ett vanligt problem som kan påverka hästens hud och allmänhälsa. Frågan är varför hästar får svampinfektioner, vilka faktorer som bidrar till att de uppstår, och hur du kan förebygga och behandla dem för att säkerställa en frisk och välmående häst.

Vad är en svampinfektion?
Svampinfektioner uppstår när olika typer av svampar, exempelvis dermatofyter (ringorm), börjar växa på huden. Dessa infektioner kan leda till irritation, klåda, håravfall och i allvarliga fall sekundära infektioner.

Orsaker till svampinfektioner hos hästar

1. Fukt och dålig ventilation
Hästar som står i fuktiga miljöer, särskilt under långa perioder, löper större risk att utveckla svampinfektioner. Fuktiga stallar eller beten med lerig mark skapar en idealisk miljö för svamp att trivas i.

2. Dålig hygien
Otillräcklig rengöring av utrustning, borstar eller täcken kan bidra till spridningen av svampsporer. Om flera hästar använder samma utrustning utan rengöring kan smittan spridas lättare.

3. Nedsatt immunförsvar
Hästar med ett nedsatt immunförsvar, antingen på grund av sjukdom eller stress, är mer mottagliga för svampinfektioner. Brist på rätt näring kan också påverka hudens hälsa och göra den mer sårbar.

4. Hudskador
Mindre sår eller hudskador kan öppna upp för svampinfektioner. Små skador orsakade av insektsbett, skav från utrustning eller andra skador kan snabbt bli infekterade om de inte hanteras korrekt.

Hur svampinfektioner påverkar hästens hälsa
En svampinfektion kan orsaka obehag och stress för hästen, vilket kan påverka deras prestation och välmående. Klåda och irritation kan leda till att hästen kliar sig, vilket i sin tur kan skapa fler sår och öppna upp för ytterligare infektioner. I allvarliga fall kan infektioner sprida sig och orsaka långvariga problem om de inte behandlas i tid.

Förebyggande åtgärder

  1. Håll stallet rent och välventilerat för att minska fukt.
  2. Rengör regelbundet all utrustning som används på hästarna.
  3. Se till att din häst får en balanserad kost för att stärka dess immunförsvar.
  4. Inspektera regelbundet hästens hud och päls för tecken på skador eller infektion.

Behandling av svampinfektioner
Om din häst får en svampinfektion är det viktigt att snabbt vidta åtgärder. Behandling kan innefatta antimykotiska krämer eller schampon som är speciellt utformade för att bekämpa svamp. I svårare fall kan en veterinär behöva ordinera medicinsk behandling.

Svampinfektioner hos hästar är något som många hästägare stöter på, men med rätt kunskap och förebyggande åtgärder kan man minska risken för att de uppstår. Genom att hålla en god hygien och vara uppmärksam på din hästs hudhälsa kan du bidra till att hålla din häst frisk och fri från svampinfektioner.

Stöd till immunförsvaret

C Boost 1 kg
Minerals by Nordic
499 kr
Köp 3 st för 443 kr/st
Köp
Activ Mineral 1.5 kg
Minerals by Nordic
549 kr
Köp
Inflaboost DHA 0.8 kg
Minerals by Nordic
629 kr
Köp

Stöd till huden

Vetegroddolja A-D-E Vitamin 1 L
Minerals by Nordic
319 kr
Köp
Aloe Vera Care Shampoo 500 ml
Minerals by Nordic Care
189 kr
Köp

Logga in
Country
SWE ENG NO AX DE