Fri frakt över 400 kr
Snabba leveranser!
Fri Rådgivning
Expertens bästa tips för att komma igång med positiv förstärkning

Expertens bästa tips för att komma igång med positiv förstärkning

Expertens bästa tips för att komma igång med positiv förstärkning

Varför positiv förstärkning? Hur får man hästen att inte bli naffsig? 

Finns de några viktiga tips att tänka på? Vi bad positivförstärknings experten Paulina Tufvesson som driver det stora instagramkontot Playlovelearn.se hjälpa oss och svara på våra frågor om du man på bästa sätt boostar sin hästs träningslust med positiv förstärkning.

Att träna med klicker är inte bara snällt och skonsamt mot hästen, det är också otroligt roligt! Jag har klickertränat i över 10 år nu och tränat allt ifrån hästar och fåglar till får och katter. Till en början använde jag klickerträningen mer som ett komplement till övrig träning men allt eftersom åren har gått har klickerträningen tagit större och större plats hos mig - och idag baserar jag så gott som allt jag gör med mina hästar på positiv förstärkning och klickerträningens principer.

Vad innebär positiv förstärkning?

Positiv förstärkning är ett träningssätt som bygger på att man uppmuntrar bra beteenden genom att belöna dem istället för att bestraffa eller korrigera dåliga beteenden. Det är ett otroligt mjukt träningssätt som bygger självförtroende i hästen och ökar träningsglädjen. När man arbetar med positiv förstärkning är hästen aldrig tvingad att lyda utan han väljer frivilligt att följa våra kommandon därför att det är roligt och givande för honom. Är man van vid att arbeta med tryck och eftergift förstår jag att det kan kännas ovant att släppa på kontrollen, men det fungerar alldeles utmärkt bara man vet vad man håller på med och bygger en bra grund.

Hur jobbar man med en klicker?

När man tränar med en klicker så används den ungefär som en låtsaskamera. När du ser något hos hästen som du tycker om och vill se mer av så tar du ett ”foto” på det beteendet genom att trycka på klickern. Hästen hör klickljudet och förstår att ”just det jag gjorde när jag hörde klicket var rätt beteende”. Precis som med en riktig kamera vill man varken klicka för tidigt eller för sent, för då missar man ögonblicket. Timing är superviktigt! Klickern används alltså som en markör som både berättar för hästen att han gjorde rätt samt att en belöning är på väg. 

I vilka sammanhang kan man använda sig av klickerträning?

Klickerträning kan såklart användas för att träna in roliga trick men det är också ett otroligt effektivt sätt att lösa mer komplicerade problem som rör exempelvis lastning, vardagshantering och även ridning. Man kan bestämma helt och hållet när och hur mycket klickern ska användas i umgänget med hästen, men för mig blir hästarna bara gladare, mer självsäkra och mer motiverade att träna ju mer jag använder den.

Hur börjar man klickerträna?

Om man vill börja klickerträna så rekommenderar jag att man läser på ordentligt först. Precis som med all annan träning så går det givetvis att göra fel och då kan man stå där med en häst som trängs, nafsar och är frustrerad. Jag har själv gjort många misstag genom åren och såklart hör det till att göra fel ibland, men läser man på och förbereder sig först (eller helst - tar hjälp av en tränare) så besparar man både sig själv och hästen mycket frustration.

Hur kan man belöna hästen?

När man tränar med positiv förstärkning och klickerträning så belönar man hästen när den gör rätt. Belöningen är vanligtvis ätlig (hö, gräs, kraftfoder, godis, morötter) därför att det är den belöning som flest hästar uppskattar. Men har du en häst som uppskattar och värdesätter att exempelvis bli kliad kan du givetvis använda det istället. Allt som hästen värdesätter kan användas som en belöning! En av mina tre hästar tycker att beröring och kli är motiverande men de andra två uppskattar det inte lika mycket.

Hur, var och när ska man klickerträna?

När man pratar om belöningar så pratar vi klickertränare ofta om ”hur”, ”var” och ”när”. Hur ges belöningen? Var ges belöningen? När ges belöningen? När man lyckas svara (och göra) rätt på alla tre punkter får man en lugn och tillfreds häst som inte tigger, nafsar eller blir frustrerad runt matbelöningar. Svarar (gör) man fel på en eller fler punkter finns det risk att hästen blir bufflig, nafsar, tigger och blir frustrerad istället för glad när träningen sätter igång. När det händer är det absolut inte godisets eller klickerträningens fel utan det är tränaren som omedvetet har skapat problemet genom hur, var eller när belöningarna har getts till hästen.

Tips på typ av belöning?

Valet av belöning har stor påverkan på hästen och det är viktigt att hitta ett godis som är lagom gott. Är godiset extremt gott kan hästen bli frustrerad och hela tiden vilja ha mer men är godiset inte tillräckligt gott tycker inte hästen att det är värt att arbeta för alls. Det är en fin balansgång!

Jag använder mig personligen av Minerals By Nordics godis till alla mina hästar (och får!) och väljer sort utefter vilken individ jag arbetar med och vad vi ska göra. Min ardennerhäst blir lätt frustrerad kring mat och med honom är det väldigt viktigt att godiset inte är allt för gott, så jag blev väldigt positivt överraskad av hur bra han svarade på smaken 100% Apple. Bitarna är lite större så han får mer tuggtid och han tycker att godiset är gott nog att jobba för utan att göra honom frustrerad. För mina shettisar passar mindre bitar bättre så som i Beetroot Hearts eller Mini Apple Carrot.

För att undvika frustration och problematiska beteenden kring mat ser jag alltid till att försöka ge rätt belöning på rätt sätt, på rätt plats, vid rätt tidpunkt. Lättare sagt än gjort vissa gånger! Det finns dock inget universellt rätt svar på frågorna som passar alla utan man får anpassa varje träningspass efter hästen man arbetar med.

Bra tips när du ska börja använda matbelöning

Även fast det inte finns några korrekta eller rätta svar som passar alla hästar så finns det ett par tips man kan tänka på:

• Ge alltid belöningar iväg ifrån din kropp på en armlängds avstånd. Detta för att undvika att hästen söker godis på dig eller i dina fickor.
• Om din häst är nafsig kan du släppa belöningaena i en hink på marken istället för att ge direkt ur handen.
• Belöna ofta för att behålla hästens fokus och minska frustration.
• Använd hö eller hackad lusern som belöning om din häst är överviktig eller inte får äta godis av annan anledning.

När man börjar med klickerträning kan det kännas svårt och ovant men tar man sig bara förbi det kommer en helt ny värld att öppna sig! Tveka inte att ta hjälp av en tränare för att se till att du och din häst får en bra start om ni funderar på att börja. Lycka till!

Paulina Tufvesson
Författare: Paulina Tufvesson
Instagramkonto: Playlovelearn.se

Studier kring positiv förstärkning och klickerträning

En grupp franska forskare testade att träna ponnyer att rygga på kommando genom att använda antingen negativ eller positiv förstärkning. 21 ponnyer delades in i två grupper och tränades sedan dagligen i 1-3 minuter under fem dagar. För de ponnyer som tränades med negativ förstärkning använde tränaren ett spö och viftade med det framför ponnyn samtidigt som hon sa ”backa”, utan att någon gång nudda ponnyn med spöt. Om ponnyn tog ett steg tillbaka upphörde viftandet direkt. De ponnyer som tränades med positiv förstärkning fick lite morotspellets om de tog ett steg bakåt på kommando. Tränaren tog inledningsvis ett steg mot hästen, vilket forskarna beskriver var ett sätt att föreslå vilken riktning ponnyn skulle gå, men var noga med att aldrig röra ponnyn eller sätta tryck genom utrustningen.

Till en början förstod ingen av ponnyerna vad som förväntades av dem första gången tränaren sa ”backa”. Sista dagen däremot lyckades i princip alla, men det fanns skillnader mellan de två grupperna. Ponnyerna som hade tränats med morotspellets svarade snabbare på kommandot. Alla ponnyer som tränades med ridspöt lade någon gång öronen bakåt under träningen, vilket ingen av ponnyerna som fick positiv förstärkning i form av morotspellets gjorde. Ponnyerna som fick morotspellets klev heller aldrig åt sidan istället för bakåt, vilket den andra gruppen gjorde. 

Negativ förstärkning verkade också resultera i en högre huvudposition, yvigare huvudrörelser och högre hjärtfrekvens under träningarna. Från dag tre hade ponnyerna som tränades med negativ förstärkning en högre hjärtfrekvens redan innan tränaren sa något till dem, medan ponnyerna som tränats med positiv förstärkning i högre grad sökte kontakt med tränaren spontant. Fem månader efter att träningen avslutades var det stor skillnad mellan hur de två grupperna av ponnyer närmade sig en för dem okänd person. Tio av elva ponnyer som tränats med positiv förstärkning sökte kontakt med personen, medan bara två ur gruppen som tränats med negativ förstärkning gjorde det.

”Den här studien visar att bara några få korta interaktioner (total tid: 5 till 15 minuter) mellan ett djur och en människa kan påverka djurets uppfattning om människor och långsiktigt influera 
en framtida relation”, skriver forskarna i sin slutsats."

Referenser:
Andrew N. McLean, Janne Winther Christensen,
The application of learning theory in horse training, Applied Animal Behaviour Science, Volume 190, 2017, Pages 18-27, ISSN 0168-1591, https://doi.org/10.1016/j.applanim.2017.02.020. 

Lesley Innes, Sebastian McBride, Negative versus positive reinforcement: An evaluation of training strategies for rehabilitated horses, Applied Animal Behaviour Science, Volume 112, Issues 3–4, 2008, Pages 357-368, ISSN 0168-1591, https://doi.org/10.1016/j.applanim.2007.08.011. 
Sankey, C., Richard-Yris, MA., Henry, S. et al. Reinforcement as a mediator of the perception of humans by horses (Equus caballus). Anim Cogn 13, 753–764 (2010). https://doi.org/10.1007/s10071-010-0326-9 
Valenchon M, Lévy F, Moussu C, Lansade L (2017) Stress affects instrumental learning based on positive or negative reinforcement in interaction with personality in domestic horses. PLoS ONE 12(5): e0170783. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0170783 


Mini Apple & Carrot - Hästgodis 2 kg Refill
179 kr
Köp
Beetroot Hearts - Hästgodis 2 kg Refill
179 kr
Köp
100% Apple - Hästgodis 2 kg Refill
179 kr
Tummy Treats - Hästgodis 2 kg Refill
179 kr
Köp
Pineapple Rings - Hästgodis 2 kg Refill
179 kr
Köp
Klicker expert: Paulina Tufvesson

Logga in
Country
ENG SWE NO AX DE