Fri frakt över 400 kr
Snabba leveranser!
Fri Rådgivning
Vanliga frågor om näring i grovfoder

Vanliga frågor om näring i grovfoder

Vanliga frågor om näring i grovfoder

Hur gör jag vid för lite respektive för högt protein i grovfodret?

Vi kan alla enas om att ge våra hästar det absolut bästa grovfodret är målet men ibland kanske man kommit över ett grovfoder med för lågt eller till och med för högt protein och hur gör man då?


Vi har svaren!

Vi får ofta olika frågeställningar gällande just hur man ska göra om man har ett grovfoder som antingen saknar protein eller har fått för mycket och vi tänkte bocka av dom vanligaste frågorna vi får.

Jag köpte grovfoder i år som är skördat samma tidpunkt som förra året. Då är väl värdena densamma? 

Detta är ett vanligt missförstånd att skörden innehåller samma värden för att den är skördad samma tidpunkt. I vårt avlånga land skiljer det sig mycket i temperaturer och väderförhållanden. Det finns många små och stora aspekter som avgör och därav kan man inte förlita sig på att nästa års skörd kommer att ha samma värden. Protein i grovfoder skapas på två olika sätt. Baljväxter är en källa till protein och finns ibland i vallen. Proteinvärdet som de ger kan variera från år till år beroende på när värmen kommer och växten börjar växa. Andra sättet som protein kommer ifrån är via grässorterna - det hänger ihop med kväve upptaget. Har man gödslat mindre eller om gödslingen blivit senare än vanligt och kväve inte hunnit tas upp blir det mindre protein. Det har också med vädret att göra, ett kallt år där värmen kommer sent går omsättningen av kväve långsammare och skördar man vid samma tid som året innan men det då var en varmare vår kan det bli lägre protein i grovfodret.

Hur kompenserar jag upp mitt grovfoder om det innehåller för lite protein? 

Höpellets är ett jättebra komplement för ett grovfoder som saknar protein. Något som också är ett bra komplement är lusern och det innehåller även mer protein per kilo än höpellets. Man kan addera 1-2 kg lusern per dag.
Det finns många olika typer av “proteinhöjare” på marknaden. Mycket av det som används är restprodukter från andra produktioner, försök att tänka på om det är grödor som besprutats hårt och undvik dessa. Här har vi har listat våra favoriter.

Vi rekommenderar:

Höpellets

Hästen är gjord för att göra muskler av gräs och därför är höpellets och grodfoder den mest skonsamma och lättupptagliga källan.
Höpellets har en bra balans på värden och innehåller många olika grässorter vilket gynnar hästen.

Original Höpellets - Cobs 25 kg
489 kr
Köp 30 st för 409 kr/st
Köp
Original Senior Höpellets - Cobs 20 kg
399 kr
Köp 36 st för 359 kr/st

Lusern

Lusern innehåller bra protein även mycket mineraler då rotnätet når djupare ner i jorden än gräs och spannmål. Kalcium innehållet i lusern är högt men när kalciumet kommer från en växt som lusern påverkas inte fosfor upptagen på samma sätt som när man fodrar det i syntetisk mineralform. Lusern är nämligen bundet till proteiner och tas därför upp som protein molekyler då blockeras inte kalcium/fosfor kanalerna i tarmväggen och hindrar således inte upptaget utav fosfor. Det fungerar även bra för unghästar och dräktiga ston.
Hövelers müsliblandningar - Hövelers PUS serie är spannmål och melass fria blandningar som finns för olika behov och är baserade på lusern eller hö, ärtprotein, johannesbröd, lupin och andra lättillgängliga växtproteiner.

Puritan Pur.Lusern 25 KG
439 kr
Köp 30 st för 399 kr/st
Köp

Hövelers müsliblandningar

Hövelers PUR serie är spannmål och melass fria blandningar som finns för olika behov och är baserade på lusern eller hö, ärtprotein, johannesbröd, lupin och andra lättillgängliga växtproteiner. 

Det som är viktigt är att alltid kolla på individnivå och hur mycket din häst rör sig för att avgöra vad du ska ge din häst. 

Puritan Pur.Itan Müsli 20 kg
449 kr
Köp 36 st för 389 kr/st
Köp
Puritan Pur.Gastro 20 kg
469 kr
Köp 36 st för 399 kr/st
Köp
Puritan Pur.Senior 20 kg
479 kr
Köp 36 st för 409 kr/st
Köp

Vad gör man om man kommit över grovfoder med för högt protein då?

Jo, man drygar ut det!
I första hand kan du dryga ut ditt nuvarande grovfoder med hö som har lägre proteinvärden. Även halm kan vara ett alternativ. Ur den ekonomiska synpunkten kan man se om någon i närområdet fått tag i en skörd med för lågt protein och ni kan byta med varandra. Kanske inte optimalt om man har en färre skara hästar men om ni är ett gäng. Ta hjälp av varandra helt enkelt! Annars går det att dryga ut med torrt hö eller halm.

Men mitt hö innehåller ju så mycket protein att jag inte behöver ge lika mycket grovfoder! 

Viktigt att tänka på är att hästarna ändå behöver sin tuggtid och en viss mängd för att hålla tarmen igång med fibrer. Tugget och fibrerna gör att hästarna fortsätter hålla en bra balans i sin blindtarm. Riskerna att ge för lite grovfoder är magsår, kolik och andra tarmbesvär.
Enkel utfodring regel för absolut minimum är 1kg grovfoder per 100kg kroppsvikt + 1-2kg extra. Man bör så klart även göra en ordentlig uträkning på näringen och se över om halm eller magert hö bör tillsättas.

Vad är effekten av för högt protein & energi intag?

Övervikt är en av det hälsoriskerna vid ett för högt proteinintag men även fångrisk när hästen får för mycket näring som den inte kan göra sig av med och man till exempel även fodrar med kraftfoder utöver grovfodret. Beroende på hur mycket ridning/arbete du gör med din häst kan även ett bra grovfoder utesluta extra kraftfoder.

Många vill öka energinivån i sina hästar inför arbete/ridning genom att fodra med stora mål kraftfoder. Det som kan hända när hästarna äter mycket kraftfoder/spannmål är att deras system blir upptaget med att smälta den stärkelsen och då går det åt energi och man får inte alltid ut den önskade effekten att de skulle få mer energi till arbetet. Risken med kraftfoder med melass och spannmål är också att energin bara sätter sig i huvudet som när man själv ätit mycket socker. Jobba för att hålla hästen i ett jämt blodsocker, det gynnar hästens hälsa.
Kontakta oss om du vill ha hjälp och se över din grovfoderanalys.


Logga in
Country
SWE ENG NO AX DE