Fri frakt över 400 kr
Snabba leveranser!
Fri Rådgivning
Hur Omega 3 kan stötta leder, immunförsvar & sockerkänsliga hästar

Hur Omega 3 kan stötta leder, immunförsvar & sockerkänsliga hästar

Varför behöver hästar Omega-3?

Omega-3-fettsyror är essentiella komponenter för hästens hälsa och välbefinnande. Dessa fettsyror har en mängd olika fördelar och är avgörande för att säkerställa att din häst är frisk och i god form. I den här artikeln kommer vi att utforska vad Omega-3-fettsyror är och varför de är så viktiga för hästar.

Omega-3-fettsyror är en typ av fleromättad fettsyra som har visat sig ha många hälsofördelar för hästar. Dessa fettsyror hjälper till att stödja hjärt-kärlsystemet, minska inflammation och förbättra ledhälsan. De är även bra för att främja en frisk hud och päls. Genom att inkludera Omega-3 i din hästs diet, utöver kraftfoder m.m, kan du se till att den får de nödvändiga näringsämnena för att hålla sig frisk och aktiv.

Symtom på omega-3-brist hos hästar
Det är viktigt att vara medveten om symtomen på brist på Omega-3 hos hästar. Om din häst inte får tillräckligt med dessa fettsyror, kan den uppleva följande symtom:

◼︎ Försämrat immunförsvar
◼︎ Hudproblem - torr hud, klåda och förlust av pälskvalitet.
◼︎ Försämrad hovkvalitet - sköra och spröda.
◼︎ Inflammation och stelhet

Omega-3 och ledhälsa hos hästar
Ledhälsa är avgörande för en hästs rörlighet och prestation. Omega-3-fettsyror har visat sig vara särskilt fördelaktiga för ledhälsan hos hästar. Omega-3 hjälper till att minska inflammation i lederna och kan bidra till att förhindra ledproblem och stelhet. Genom att inkludera Omega-3 i din hästs kost kan du hjälpa till att förebygga ledproblem och se till att din häst håller sig rörlig och frisk.

På vilket sätt är Omega 3 viktig för uppbyggnaden och underhållet av broskvävnad i lederna?

Antiinflammatoriska Egenskaper: Omega-3 fettsyror, särskilt eikosapentaensyra (EPA) och dokosahexaensyra (DHA), har kraftiga antiinflammatoriska egenskaper. Inflammation kan bidra till nedbrytningen av brosk och leda till ledsjukdomar som artrit. Genom att minska inflammationen kan omega-3 fettsyror bidra till att skydda brosket.

Cellmembranens Hälsa: Omega-3 fettsyror är en viktig komponent i cellmembranen i hela kroppen, inklusive i broskcellerna (kondrocyter). En hälsosam cellmembranstruktur är avgörande för cellernas funktion och överlevnad.

Smörjning av Lederna: Omega-3 kan även bidra till att öka mängden av den smörjande vätskan (ledvätska) i lederna, vilket underlättar rörlighet och minskar friktionen, vilket skyddar brosket.

Förebyggande av Brosknedbrytning: Forskning tyder på att omega-3 fettsyror kan hjälpa till att förebygga nedbrytningen av brosk. Detta kan vara särskilt viktigt för individer som lider av degenerativa ledsjukdomar.

Omega-3 vid fång, EMS, PPID - Cushing
Omega-3-fettsyror kan vara fördelaktiga för sockerkänsliga hästar, såsom de som lider av fång (hovbensinflammation) eller Equine Metabolic Syndrome (EMS). PPID, eller Pituitary Pars Intermedia Dysfunction, är en endokrin sjukdom som vanligtvis drabbar äldre hästar. Det kallas ibland också för Cushing's sjukdom. PPID påverkar hästens hypofyskörtel och leder till en ökad produktion av adrenokortikotropt hormon (ACTH). Denna ökning kan orsaka olika hälsoproblem hos hästar, inklusive ökad aptit, ökad törst, ökad urinering, muskelsvaghet, och ökad känslighet för infektioner. Diagnos ska alltid ställas av veterinär. Här är hur Omega-3 kan stödja dessa typer av hästar:

Stöd för immunsystemet: Hästar med PPID är mer mottagliga för infektioner på grund av deras nedsatta immunförsvar. Omega-3 kan hjälpa till att stärka immunförsvaret och minska risken för infektioner.

Hud- och pälsförbättring: Omega-3 kan hjälpa till att förbättra hud- och pälskvaliteten hos hästar med PPID, vilket ofta påverkas negativt av sjukdomen.

Antiinflammatoriska egenskaper: Omega-3-fettsyror har starka antiinflammatoriska egenskaper. Vid fång och EMS kan det finnas en underliggande inflammatorisk process. Omega-3 kan bidra till att minska den inflammatoriska responsen och därmed minska smärta och obehag.

Insulinreglering: Hos hästar med EMS är det vanligt med insulinresistens, vilket innebär att kroppens celler inte svarar tillräckligt på insulin. Omega-3-fettsyror kan hjälpa till att förbättra insulinets funktion och minska insulinresistensen, vilket är viktigt för att hantera EMS.

Minska risken för inflammation i hovarna: Vid fång är det vanligt med inflammation i hovarna. Omega-3 kan hjälpa till att minska den inflammatoriska processen och därigenom minska risken för fång.

Inflaboost DHA Prov
Minerals by Nordic
39 kr
Köp
Inflaboost DHA 0.8 kg
15
Minerals by Nordic
535 kr 629 kr
Köp

Källor till Omega-3 för hästar
För att säkerställa att din häst får tillräckligt med Omega-3-fettsyror i sin diet, är det viktigt att känna till olika källor. En av de bästa naturliga källorna till Omega-3 för hästar är färskt gräs och bete. Det är rikt på dessa fettsyror och ger en utmärkt källa till näring. I tillskottsväg kommer man åt Omega 3 i ett antal olika källor men den bästa källan till hög Omega 3 halt hittar man i Inflaboost DHA som är en vegansk microalg.

Microalgen framställs genom kontrollerade kärl vilket är ett mycket klimat vänligare alternativ än tillexempel fiskolja. Vid tillverkning av omega 3 krävs de 40 ton marint fångad fisk för att framställa 1 ton Omega 3 tillskott. Därför är det veganska alternativet ett hållbarare val.

Vanliga frågor om Omega-3-fettsyror för hästar

Varför är Omega-3-fettsyror viktiga för hästar?
Omega-3-fettsyror är viktiga för hästar eftersom de stödjer hjärt-kärlsystemet, minskar inflammation, och förbättrar ledhälsan. De hjälper även till att främja en frisk hud och päls.

Vilka symtom kan tyda på brist på Omega-3 hos hästar?
Symtom på Omega-3-brist hos hästar kan inkludera minskat immunförsvar, hudproblem som torrhet och klåda, försämrad hovkvalitet och ökad inflammation och stelhet.

Hur kan jag säkerställa att min häst får tillräckligt med Omega-3?
Du kan säkerställa att din häst får tillräckligt med Omega-3 genom att inkludera naturliga källor som färskt gräs och bete i dess kost, använda Omega-3-tillskott såsom Inflaboost DHA

Kan Omega-3 hjälpa till att förebygga ledproblem hos hästar?
Ja, Omega-3-fettsyror har antiinflammatoriska egenskaper som kan hjälpa till att minska inflammation i lederna och förebygga ledproblem och stelhet hos hästar.

Hjälper omega 3 vid atros?
Ja, Omega-3-fettsyror kan hjälpa vid artros. Artros är en sjukdom som påverkar lederna och kan orsaka smärta och stelhet. Omega-3-fettsyror, som DHA (dokosahexaensyra), har antiinflammatoriska egenskaper som kan vara fördelaktiga vid artros. Dessa fettsyror kan hjälpa till att minska inflammationen i lederna och därigenom lindra smärta och förbättra rörligheten. De kan också stödja ledernas struktur och funktion. 

 

Referenser:
Elzinga, S.E., Betancourt, A., Stewart, J.C., Altman, M.H., et. al., 2019. Effects of docosahexaenoic acid-rich microalgae supplementation on metabolic and inflammatory parameters in horses with equine metabolic syndrome. Journal of Equine Veterinary Science, 83, 102811.

Jacobs, R.D. 2015. Dietary supplementation of omega-3 fatty acids influences the equine maternal uterine environment and embryonic development.

Buist, S.E., J.M. Kouba, J.D. Lillich, et al. 2015. Peripartum maternal DHA/EPA supplementation and the effect on mare reproductive parameters and foal bone metabolism. Journal of Equine Veterinary Science 35(5):441.

Adams, L.A., Grady, S.T., Seale, J. & Cavinder, C.A. 2008. Supplementing fatty acids to improve sperm characteristics.

Adkin, A.M., Muniz, A.V., Mortensen, C.J., & Warren, L.K. 2015. Maternal fatty acid supplementation influences memory and learning ability in yearling and 2-year-old horses. Journal of Equine Veterinary Science, 35(5), 419.

Howard H. Erickson, DVM, PhD; Tammi S. Epp, DVM, PhD*; and David C.Poole, PhD,DS. Review of Alternative Therapies for EIPH

Kearns, C. F., McKeever, K. H., Malinowski, K., & Struck, S. (2019). The effect of a Schizochytrium-based dietary supplement on the omega-3 fatty acid content of equine milk. Journal of equine veterinary science, 72, 46-50.

Tifft, K. E., & Kearns, C. F. (2017). The effect of a Schizochytrium-based dietary supplement on the omega-3 fatty acid content of horse plasma and red blood cells. Journal of Equine Veterinary Science, 52, 1-5.

Logga in
Country
SWE ENG NO AX DE