Fri frakt över 400 kr
Snabba leveranser!
Fri Rådgivning
Symptom och förebyggande av kolik hos häst

Symptom och förebyggande av kolik hos häst

Hur minskar man risken för kolik?

Hästar som upplever buksmärta, ofta kallat kolik, kan visa en rad symtom och beteenden. De kan verka oroliga eller nervösa, ha svårt att stå stilla och ofta försöka lägga sig ner eller rulla på marken. Många hästar med kolik tittar eller sparkar mot sin buk och kan svettas överdrivet även utan fysisk ansträngning. Deras intresse för mat och vatten minskar ofta, och det kan förekomma förändringar i tarmrörelserna, som blir mindre frekventa, torra eller hårda. Hästar med buksmärta kan även ha en förhöjd puls och andningsfrekvens. I vissa fall kan veterinären observera minskade tarmrörelseljud eller en synlig förändring i bukens utseende, som uppblåsthet eller spändhet. Det är viktigt att snabbt söka veterinärvård om kolik misstänks, då tidig behandling är avgörande för hästens återhämtning.

Varför drabbas hästar av kolik?

Hästar kan drabbas av kolik av flera olika anledningar. Kolik är ett symtom snarare än en sjukdom i sig och refererar till buksmärta hos hästen. Här är några vanliga orsaker till varför hästar kan drabbas av kolik:

Foderrelaterade orsaker:
Plötsliga förändringar i dieten eller dåligt kvalitativt foder kan orsaka matsmältningsstörningar. För stort intag av kraftfoder eller spannmål kan leda till överbelastning av matsmältningssystemet. Även otillräckligt fiberintag är dåligt för hästens matsmältningssystem, fibrer från grovfoder och gräs är nödvändigt för att främja en hälsosam tarmfunktion.

Dåligt vattenintag:
Otillräckligt vattenintag kan leda till uttorkning och förstoppning, vilket ökar risken för kolik.

Parasitinfektioner:
Maskinfektioner kan orsaka irritation eller blockeringar i tarmarna. Ta maskprov med jämna mellanrum för att hålla koll.

Tandproblem:
Dåliga tänder kan leda till att hästen inte tuggar sitt foder ordentligt, vilket kan orsaka matsmältningsproblem.

Stress:
Stress, orsakad av exempelvis transport, miljöförändringar, eller social oro, kan påverka matsmältningssystemet negativt.

Fysisk obstruktion eller tarmvridning:
Hästar har ett långt och komplicerat matsmältningssystem, och ibland kan en del av tarmen vrida sig eller blockeras av till exempel en hård boll av mat, kallad för en foderstoppning.

Sjukdomar:
Vissa sjukdomar, som magsår eller infektioner, kan också orsaka kolik. Eftersom hästar inte kan kräkas, är det särskilt viktigt att deras matsmältningssystem fungerar smidigt. Oavsett orsaken är kolik allvarligt och kräver ofta snabb veterinärvård. 


Hur kan man minska risken för kolik?

För att minska risken för kolik hos hästar under vintern är det viktigt att följa några grundläggande råd:

Vatten: Se till att hästen alltid har tillgång till färskt, icke fruset vatten. Vattenintag är avgörande för att upprätthålla en hälsosam matsmältning och förhindra kolik.

Foder: En balanserad foderstat är A och O. Undvik plötsliga förändringar i dieten. På vintern, när betet är knappt, är det extra viktigt med mycket grovfoder av god kvalitet spritt över dagen. De hjälper till att hålla matsmältningssystemet i rörelse. Undvik överutfodring av spannmål. Pur.Mash är topen för att förse hästen med prebiotika och extra vätska på ett smakligt sätt.

Regelbunden motion: Regelbunden motion är viktig för att främja tarmrörelser och förebygga kolik. Även om det är kallt ute, försök att hålla hästen aktiv.

Tandvård och hälsokontroller: Regelbunden tandvård och hälsokontroller är viktiga för att upprätthålla hästens övergripande hälsa och minska risken för matsmältningsproblem. Gör parasitprovtagning med jämna mellanrum.

Genom att följa dessa riktlinjer kan risken för kolik hos hästar minskas under de kalla månaderna. Det är dock alltid bäst att rådfråga en veterinär för specifika råd och rekommendationer relaterade till din häst.

 

Produkter för stöd till mage och tarm

Activ Mineral 1.5 kg
25
Minerals by Nordic
412 kr 549 kr
Köp
Inflaboost DHA 0.8 kg
15
Minerals by Nordic
535 kr 629 kr
Köp
Puritan Pur.Mash 15 kg
5
474 kr 499 kr
Köp 3 st för 423 kr/st
Köp
Puritan Pur.Gastro 20 kg
469 kr
Köp 36 st för 399 kr/st
Köp
FAQ Kolik hos hästar

Vilka är de olika typerna av kolik hos hästar?
Kolik hos hästar kan delas in i flera olika kategorier baserat på orsaken till smärtan. De vanligaste typerna inkluderar gas- eller uppblåsningskolik, som uppstår när det finns en ackumulation av gas i tarmarna; impaktionskolik, som är resultatet av en blockering i tarmarna; tarmvred, där en del av tarmen vrids; och sandkolik, som orsakas av ackumulation av sand eller smuts i tarmarna.

Hur skiljer sig symtomen på de olika typerna av kolik?
Symptomen på kolik kan variera något beroende på typen, men generellt inkluderar de beteenden som tyder på buksmärta: orolighet, upprepade försök att lägga sig ner, sparkar mot buken, minskat intresse för mat och vatten, förändringar i avföringen, och en uppblåst känsla i buken. Gas- eller uppblåsningskolik kan visa sig genom en uppenbart uppblåst buk, medan impaktionskolik kan leda till förminskad eller ingen avföring alls. Tarmvreds-kolik är ofta mer akut med intensiv smärta, och sandkolik kan resultera i sand i avföringen.

Vad är de första tecknen på kolik hos hästar?
De första tecknen på kolik kan inkludera uppenbar oro eller nervositet, hästen som lägger sig ner och reser sig upprepade gånger, tittar eller sparkar mot sin buk, minskad aptit, och förändringar i avföringsmönstret. En ökad puls och andningsfrekvens kan också vara tidiga indikatorer på kolik.

Kan kolik förebyggas hos hästar och i så fall hur?
Det går inte att helt eliminera risken för kolik, men finns flera åtgärder som kan minska risken. Se till att din häst har en välbalanserad diet rik på fibrer och tillgång till färskt vatten dygnet runt. Undvik överutfodring av spannmål. Undvik plötsliga förändringar i dieten och se till att hästen får regelbunden motion. Regelbunden avmaskning och tandvård är också viktiga för att upprätthålla en god matsmältning. Att förse hästen med naturlig prebiotika för att bygga upp kroppens egna bakterier gynnar mag och tarmfunktion, vi rekommenderar Hövelers Pur.Mash.

Logga in
Country
ENG SWE NO AX DE