Fri frakt över 400 kr
Snabba leveranser!
Fri Rådgivning
Så förebygger du spatt

Så förebygger du spatt

Förebyggande åtgärder mot spatt

Spatt är en degenerativ ledsjukdom som drabbar hästar och huvudsakligen påverkar de nedre delarna av bakbenen, speciellt språngleden. Det är en form av osteoartrit där det sker en progressiv förlust av brosk och en påföljande omvandling av ledbrosket till ben, vilket kan leda till stelhet och smärta för hästen.

Hur spatt utvecklas
Sjukdomen börjar ofta med inflammation i leden som med tiden leder till att brosket bryts ned. När brosket försvinner, försöker kroppen kompensera genom att bilda nytt benmaterial, vilket resulterar i onormal benbildning kring lederna. Detta extra benmaterial kan begränsa rörligheten och orsaka smärta när hästen rör på sig.

Symptom på spatt
- Hälta eller ojämnhet i gången, speciellt efter vila.
- Svullnad runt den drabbade leden.
- Ökad stelhet som kan lätta något efter att hästen har rört på sig.
- Över tid kan hästen visa tecken på kronisk smärta och kan bli ovillig att utföra rörelser som innebär att belasta de drabbade lederna.

Riskfaktorer för spatt
- Genetik: Vissa raser och linjer är mer predisponerade för sjukdomen.
- Ålder: Äldre hästar är mer benägna att utveckla spatt.
- Övervikt: Extra belastning på lederna från övervikt kan också bidra till utvecklingen av spatt.
- Överansträngning: Frekvent hård träning eller arbete som involverar mycket hoppning eller snabba riktningsförändringar kan öka risken.

 Förebyggande behandling

Att förebygga spatt hos hästar kräver en omfattande strategi som involverar korrekt skötsel, kost, träning, och regelbunden övervakning av hästens hälsa.


Balanserad kost:
Se till att hästen får en välbalanserad diet rik på essentiella näringsämnen, speciellt kalcium och fosfor för starka ben och leder, samt vitaminer och mineraler som stödjer ledhälsan och förebygga inflammation. Undvik överutfodring eftersom att övervikt ökar belastningen på leder och kan bidra till utvecklingen av artritiska tillstånd. Anpassa hästens foderintag efter dess aktivitetsnivå och kroppskondition.

Rätt typ av motion: Motion är viktigt för att hålla hästen stark och smidig! Börja alltid med en ordentlig uppvärmning för att mjuka upp muskler och leder innan hårdare träning, och avsluta med en nedvarvningsperiod. Inkludera en variation av aktiviteter i träningsprogrammet för att undvika överansträngning av specifika leder. Kombinera till exempel lugna promenader med mer intensiv träning som dressyr eller hoppning.

Anpassning efter ålder och kondition: Var extra försiktig med unga hästar vars leder och ben fortfarande utvecklas. Undvik för intensiv träning som kan orsaka stressfrakturer eller andra skador på leder och ligament. För äldre hästar, anpassa träningen för att minska belastningen på slitna leder och ben.

Regelbundna veterinärkontroller:
Regelbundna veterinärundersökningar kan hjälpa till att upptäcka tidiga tecken på spatt eller andra ledproblem innan de blir allvarliga. 

Genom att följa dessa riktlinjer kan du minska risken för att din häst utvecklar spatt, samtidigt som hästens välbefinnande och prestation förbättras.

Produkter som stödjer leder och ligament

Activ Mineral 1.5 kg
25
Minerals by Nordic
412 kr 549 kr
Köp
Inflaboost DHA 0.8 kg
15
Minerals by Nordic
535 kr 629 kr
Köp
Activ Mineral 4 kg Refill bag
10
Minerals by Nordic
719 kr 799 kr
Köp
Inflaboost DHA 4 kg Refill Bag
10
Minerals by Nordic
1304 kr 1449 kr
Köp

Logga in
Country
SWE ENG NO AX DE