Fri frakt över 400 kr
Snabba leveranser!
Fri Rådgivning
När hästen får kolik

När hästen får kolik

Vad ska man göra vid akut kolik?

Kolik hos hästar är en av de vanligaste och mest akuta hälsoproblem som hästägare kan stöta på. Det refererar till buksmärta, vilket ofta är ett resultat av problem med hästens mag- och tarmkanal. Att veta vad man ska göra när en häst drabbas av kolik kan vara avgörande för hästens överlevnad.

Vad är kolik?

Kolik är ett symtom på buksmärta som kan bero på flera orsaker, inklusive impaktion (blockeringar), gasansamling, tarmvred, magsår, eller infektioner. Det kan vara milt och övergående eller allvarligt och livshotande, beroende på orsaken.

Symptom på kolik

Att känna igen tecknen på kolik tidigt är viktigt för en effektiv behandling. Symptom på kolik inkluderar bland annat:

  • Hästen lägger sig ned upprepade gånger
  • Sparkar eller tittar mot sin mage
  • Överdriven svettning
  • Ökad puls och andningsfrekvens
  • Brist på avföring
  • Svullen buk
  • Nedsatt eller inget intresse för mat och vatten

Vad gör man vid akut kolik?

1 Ring din veterinär omedelbart
Det första steget vid tecken på kolik är att omedelbart ringa en kvalificerad veterinär. Beskriv hästens symptom och beteenden noggrant. Veterinären kan ge specifika råd om vad du ska göra medan du väntar på att de ska komma.

2. Håll hästen lugn
Försök att hålla hästen lugn. Undvik att hästen lägger sig ner och rullar, vilket kan förvärra vissa typer av kolik, som tarmvred. Om hästen är orolig, försök att leda runt den försiktigt om det är möjligt och säkert.

3. Ta bort mat men inte vatten
Om hästen har kolik, ta bort allt foder men lämna vatten framme så länge hästen inte är kraftigt upprörd. Vatten kan hjälpa till att mjuka upp eventuella blockeringar i tarmarna.

4. Förbered för veterinärens ankomst
Se till att det finns en säker och upplyst plats för veterinären att undersöka hästen.

5. Följ veterinärens råd
När veterinären anländer kommer de att genomföra en grundlig undersökning, inklusive lyssna på tarmrörelser med ett stetoskop, kontrollera hjärtfrekvens och kanske även göra en rektal undersökning. Beroende på diagnos kan behandlingen innefatta smärtstillande, krampstillande, vätsketerapi, eller i vissa fall kirurgi.

Eftervård

Efter att akutvården är genomförd är det viktigt att följa veterinärens rekommendationer för eftervård. Detta kan innefatta ändringar i foderstaten, medicinering, och evneutellt återbesök för uppföljning. Se till att hästen får en lugn miljö att återhämta sig i och kontrollera regelbundet för tecken på återfall eller komplikationer.

Förebyggande av kolik

Även om inte alla fall av kolik kan förebyggas, kan risken minskas genom god stallhantering och skötsel. Regelbundna rutiner för utfodring och motion samt tillgång till rent vatten och grovfoder kan hjälpa till att hålla hästens matsmältningssystem friskt och minska risken för kolik.

Genom att förstå tecken på kolik och agera snabbt vid de första symptomen kan du hjälpa till att säkerställa bästa möjliga utfall för din häst.

Logga in
Country
ENG SWE NO AX DE