Fri frakt över 400 kr
Snabba leveranser!
Fri Rådgivning
Varför behöver hästar elektrolyter?

Varför behöver hästar elektrolyter?

Varför behöver hästen Elektrolyter?

Att hålla hästar friska och välmående är av yttersta vikt för alla hästägare och uppfödare. För att se till att hästarna presterar optimalt och återhämtar sig på bästa sätt är det viktigt att ge dem rätt näring och kosttillskott. Ett av de viktiga tillskotten som hästar behöver, speciellt under sommartid är elektrolyter. Elektrolyter spelar en avgörande roll för att upprätthålla hästens vätskebalans och stödja deras kropps funktioner. I den här artikeln kommer vi att utforska varför hästar behöver tillskott av elektrolyter och hur det kan påverka deras hälsa och prestation.

Varför är elektrolyter viktiga för hästar?

Elektrolyternas roll i kroppen

Hästar är aktiva djur som ofta utsätts för fysisk ansträngning och svettas under träning eller tävling. Svett innehåller olika mineraler och salter som kallas elektrolyter. Dessa elektrolyter, inklusive natrium, kalium, kalcium och magnesium, är viktiga för att upprätthålla en balanserad vätskenivå och för att stödja nerv- och muskelfunktion.

Förlust av elektrolyter genom svettning

När hästar svettas förlorar de inte bara vatten utan även viktiga elektrolyter. Den här förlusten av elektrolyter kan leda till obalans i kroppen och påverka hästens prestation och hälsa negativt. En brist på elektrolyter kan leda till uttorkning, muskelkramper, trötthet och nedsatt prestation. Det är därför viktigt att ersätta de förlorade elektrolyterna för att hålla hästarna i optimalt skick.

Fördelar med elektrolyttillskott för hästar

Återställa vätskebalansen

Genom att ge hästar elektrolyttillskott kan man hjälpa till att återställa vätskebalansen i deras kroppar. Elektrolyter hjälper till att absorbera och behålla vätska, vilket är avgörande för att förhindra uttorkning och upprätthålla en frisk häst. Viktigt dock är att elektrolyterna inte ersätter vattenintag så hästen måste fortfarande få i sig friskt vatten.

Främja återhämtning

Efter intensiv träning eller tävling behöver hästar tid för återhämtning. Elektrolyttillskott kan hjälpa återhämtningsprocessen genom att ersätta de förlorade elektrolyterna och främja en snabbare återställning av vätskebalansen. Magnesium ger stöd till musklerna, vissa hästar behöver mer än vad elektrolytblandningen ger och då kan man lägga till mer av Mg Control som är högkoncentrerat magnesium.

Hur man ger elektrolyttillskott till hästar

Välj rätt elektrolyttillskott

Det finns olika elektrolyttillskott tillgängliga på marknaden. Se till att välja ett högkvalitativt tillskott som är utformat specifikt för hästar och som innehåller de nödvändiga elektrolyterna i rätt proportioner.

Följ doseringsanvisningarna

Det är viktigt att följa doseringsanvisningarna noggrant när du ger elektrolyttillskott till din häst. Överdosering eller underdosering kan påverka hästens hälsa negativt. Fodrar du fodersalt i hästens kraftfodergiva sedan tidigare är det bra att se över de totala innhållet av natrium så det inte blir för mycket för hästen.

Blanda i foder

Det bästa är att blanda elektrolyterna i kraftfoder istället för i vattnet som vissa rekommenderar för att undvika att hästen dricker sämre pågrund av den salta smaken. Om hästen är ovan vid den salta smaken kan man börja med mindre dos och se så hästen vänjer sig tills man nått önskad dosering. Man kan blanda med kraftfoder eller i Mash. Vi rekommenderar Hövelers Pur.mash som är spanmålfri och en bra källa till prebiotika. Där kan du också tillsätta extra vätska för att passa på att få i hästen mer vatten om den dricker dåligt i övrigt.

Vanliga frågor om elektrolyttillskott för hästar

Kan jag ge min häst för mycket elektrolyt? Ja, överdosering av elektrolyttillskott är inte bra för hästen. Följ doseringsanvisningarna noggrant och se över hela intaget av salt i foderstaten om du sedan innan fodrar med tillexempel fodersalt.

Vilka symtom kan tyda på att min häst behöver elektrolytillskott? Trötthet, nedsatt prestation, muskelkramper och minskad aptit kan vara tecken på att din häst behöver elektrolytillskott.

Kan jag ge min häst naturliga källor av elektrolyter istället för tillskott? Vissa naturliga livsmedel som morötter och äpplen innehåller små mängder elektrolyter, men det kan vara svårt att tillgodose hästens behov genom enbart naturliga källor.

Kan elektrolytillskott hjälpa till vid transportstress hos hästar? Ja, elektrolytillskott kan hjälpa till att balansera hästens vätskenivåer och stödja deras välbefinnande under transport. Vi rekommenderar även att lägga till Mg Control vid transporter för extra magnesium vid skakiga muskler.

Är elektrolytillskott bara för tävlingshästar? Nej, elektrolytillskott kan vara fördelaktigt för alla hästar som utsätts för fysisk ansträngning eller svettas regelbundet, till exempel på varma sommardagar.

Elektrolyter är avgörande för hästens vätskebalans, muskelfunktion och prestation. Genom att ge hästar rätt tillskott av elektrolyter kan man hjälpa dem att hålla sig friska, upprätthålla optimala nivåer av vätska och stödja deras fysiska och mentala välbefinnande.

Elektrolyter häst - Electrolyte Booster 1.5 kg
348 kr
Köp
Elektrolyter häst - Electrolyte Booster 6 kg
899 kr
Köp
Elektrolyter & Pur.Mash
15
719 kr 847 kr
Puritan Pur.Mash 15 kg
499 kr
Köp 3 st för 445 kr/st
Köp
MG Control 1 kg
Minerals by Nordic
549 kr
Köp
MG Control 4 kg
25
Minerals by Nordic
1647 kr 2196 kr
Köp

Logga in
Country
SWE ENG NO AX DE