Fri frakt över 400 kr
Snabba leveranser!
Fri Rådgivning
Hästens grundutfodring - kraftfoder, grovfoder, mineraler

Hästens grundutfodring - kraftfoder, grovfoder, mineraler

Vad behöver hästen för foder?
En guide för introduktion till hästfodring - allt du behöver veta. Hästens hälsa och välbefinnande är starkt beroende av korrekt näring. I denna artikel utforskar vi olika typer av foder som är avgörande för hästens diet: kraftfoder, grovfoder och mineraler. En välbalanserad kost är nyckeln till en hälsosam och lycklig häst.

Förståelse för hästens näringsbehov
Hästar har unika näringsbehov som måste tillgodoses för att de ska förbli friska och energiska. Detta innefattar en balans av proteiner, fetter, kolhydrater, vitaminer och mineraler.

Grovfoder - den viktiga grunden
Grovfoder är den viktigaste delen i en foderstat när hästen inte har fri tillgång till gräs. Grovfodret utgör grunden i hästens diet och bör alltid finnas tillgängligt då det är avgörande för hästens matsmältningssystem och övergripande hälsa.

Med grovfoder menas:
Hö - torkat gräs
Hösilage - plastat gräs
Ensilage - konserverat gräs som hårdpressas och packas in i plast
Halm - torkade stammen och bladen från örtartade växter efter skörd, det vill säga när fröna avlägsnats. Kan användas för mer fibrer i foderstaten.

Hur mycket grovfoder behöver hästen?
Att välja högkvalitativt hö och bete är avgörande. God kvalitet kännetecknas av friskhet, näringsvärde och fritt från mögel eller föroreningar. Använder du ett plastat grovfoder ska du alltid ta av all plast och kontrollera balen innan du fodrar den till hästen.
Det är viktigt att veta näringsvärdet via en grovfoderanlys för att kunna balansera grovfoder med andra foder för att säkerställa att hästen får i sig all näring den behöver. Det är viktigt att försöka täcka hästens energi och protein behov redan på grovfodernivå. Man behöver också se till säsongsmässiga påverkningar när man bygger hästens foderstat, till exempel såsom tillgängligheten av färskt bete bör också beaktas.
Är du osäker på hur man tolkar en grovfoderanalys eller räknar ut foderstat hjälper vi på Minerals by Nordic gärna med detta kostnadsfritt.



Vad är kraftfoder?

Om hästens näringsbehov inte kan täckas av grovfodrets näring kan man behöva lägga till ett kraftfoder. Ofta består kraftfoder av spannmål som havre, korn, majs och fullfoder i form av pellets eller som müsli som ger koncentrerad energi till hästen. Det finns även spannmålsfria alternativ som i forskning visats ha positiva egenskaper för hästarna då de är lätta att smälta och omsätta.

Att ge för mycket spannmål till hästar kan vara skadligt av flera anledningar:

Kolhydratsöverbelastning: Spannmål är höga i stärkelse och socker, vilket kan leda till kolhydratsöverbelastning. Detta kan i sin tur orsaka problem som laminit (inflammation i hovarna) och kolik, en allvarlig buksmärta.

Digestiva problem: Hästar har ett känsligt matsmältningssystem. En plötslig ökning av spannmål kan störa den mikrobiella balansen i tjocktarmen, vilket kan leda till matsmältningsstörningar och diarré.

Viktökning och fetma: Spannmål är kaloririka och kan orsaka viktökning eller fetma hos hästar som inte är tillräckligt aktiva. Fetma kan leda till en rad hälsoproblem, inklusive metaboliskt syndrom och ökad risk för laminit.

Näringsbalans: En kost som är för tung på spannmål kan vara fattig på andra viktiga näringsämnen som fibrer, vilket är avgörande för hästens matsmältningshälsa. Det kan också leda till obalans i mineraler och vitaminer.

Beteendeförändringar: Höga nivåer av spannmål kan orsaka beteendeförändringar hos vissa hästar, inklusive ökad rastlöshet och irritabilitet. Detta beror på de snabba förändringarna i blodsockernivåerna.

Vad behöver min häst för kraftfoder?
Valet av foder beror på hästens ålder, aktivitetsnivå och hälsotillstånd samt övriga foderstat. Vi på Minerals by Nordic rekommenderar spannmålsfria alternativ om du behöver komplettera grovfodret. Vi hjälper dig räkna på din hästs behov kostnadsfritt.
Puritan Pur.Mash 15 kg
499 kr
Köp 3 st för 445 kr/st
Köp
Puritan Pur.Itan Müsli 20 kg
449 kr
Köp 36 st för 389 kr/st
Köp
Puritan Pur.Lusern 25 KG
439 kr
Köp 30 st för 399 kr/st
Köp
Original Senior Höpellets - Cobs 20 kg
399 kr
Köp 36 st för 359 kr/st
Behöver man lägga till mineraler i hästens foderstat?
Jordarna som ger bete och grovfoder blir mer utarmade på mineraler för varje år som går om de inte berikas på rätt sätt genom gödsling. Därför behöver i princip alla hästar ett tillskott av mineraler i foderstaten för att säkerställa sitt näringsbehov. Mineraler såsom till exempel kalcium, fosfor och magnesium är avgörande för hästens skelett, muskler och allmänna hälsa. Vi rekommenderar Activ Mineral som är naturliga mineraler med högt upptag i kroppen, de innehåller dessutom alla 20 aminosyror som har viktiga funktioner i hästens alla kroppsfunktioner.
Activ Mineral 1.5 kg
Minerals by Nordic
549 kr
Köp
Activ Mineral 4 kg Refill bag
Minerals by Nordic
799 kr
Köp
Reformin Stixx 2,5 kg
359 kr
Köp
En balanserad kost är avgörande för hästens långsiktiga hälsa, prestation och välbefinnande. En korrekt diet har en stor inverkan på hästens livskvalitet. Över- och underutfodring är vanliga misstag. Dessutom finns det många missuppfattningar kring hästnäring som kan leda till felaktiga utfodringsrutiner. Kontakta oss gärna om du vill ha hjälp att se över din hästs foderstat.


FAQ Hästens foderstat
Vad är det viktigaste att tänka på när man väljer kraftfoder till hästar?
Svar: Det är viktigt att överväga hästens ålder, aktivitetsnivå och hälsotillstånd när man väljer kraftfoder.

Hur vet jag om mitt grovfoder är av god kvalitet?
Svar: God kvalitet kännetecknas av friskhet, näringsvärde och frånvaro av mögel eller föroreningar.

Hur ofta bör jag ge mineraler till min häst?
Svar: Det beror på hästens diet och behov. En balanserad kost bör naturligt innehålla nödvändiga mineraler, men ibland kan tillskott behövas.

Är det skadligt att överutfodra hästar med kraftfoder?
Svar: Ja, överutfodring med kraftfoder kan leda till hälsoproblem som fetma och näringsbrist.

Kan unga och gamla hästar ha samma diet?
Svar: Nej, unga och gamla hästar har olika näringsbehov och bör utfodras därefter.

Logga in
Country
ENG SWE NO AX DE