Fri frakt över 400 kr
Snabba leveranser!
Fri Rådgivning
Behöver hästar tillskott av magnesium?

Behöver hästar tillskott av magnesium?

Varför behöver hästar magnesium?

Magnesium är en livsviktig mineral som spelar en viktig roll i hästens övergripande hälsa. Det är nödvändigt för flera biologiska processer, inklusive muskelfunktion, nervernas funktion, och är avgörande för energiproduktionen. En brist på magnesium kan leda till en rad hälsoproblem, som muskelsvaghet, nervositet och intolerans mot fysisk ansträngning.

Symptom på magnesiumbrist hos hästar
Symptomen på magnesiumbrist kan variera beroende på graden av brist. Vanliga tecken inkluderar irritabilitet, muskelryckningar, ökad känslighet för ljud och rörelser samt problem med att fokusera. Hästar som lider av magnesiumbrist kan också visa tecken på fysisk stress, som att vara överansträngda efter normala aktiviteter. Ett annat teckan kan vara skakiga muskler och kramp.

 

Fördelarna med magnesiumtillskott
Att ge hästar magnesiumtillskott kan bidra till att förbättra deras muskelfunktion och nervsystem. Det kan också hjälpa till att stabilisera hästens humör och minska stressreaktioner. Ett magnesiumtillskott av hög kvalité säkerställer att hästar får den nödvändiga mängden av detta viktiga mineral, vilket är avgörande för deras välbefinnande och prestation.

Fördelar med magnesium till sockerkänsliga hästar och hästar med fång
Att ge extra magnesium till sockerkänsliga hästar och de som lider av fång kan vara fördelaktigt av flera anledningar:

 • Insulinreglering: Magnesium spelar en roll i insulinmetabolismen. Det hjälper till att förbättra känsligheten för insulin, vilket är viktigt för sockerkänsliga hästar och de med metabola sjukdomar som ekvint metabolt syndrom (EMS). Bättre insulinreglering kan bidra till att minska risken för fång, en allvarlig tillstånd som ofta är associerad med insulinresistens.
 • Förebyggande av Fång: Fång är en smärtsam inflammation i hovarna som ofta är kopplad till näringsrelaterade problem som överkonsumtion av kolhydrater. Magnesium kan bidra till att stabilisera blodsockernivåerna och minska inflammatoriska reaktioner, vilket kan vara en fördel för hästar som är benägna att utveckla fång.
 • Minskad Stress och Inflammation: Magnesium har lugnande egenskaper och kan hjälpa till att reducera stress, vilket är särskilt viktigt för hästar med fång eftersom stress kan förvärra deras tillstånd. 
 • Förbättrad Cirkulation: Magnesium bidrar till att vidga blodkärlen, vilket kan förbättra blodcirkulationen. Detta är viktigt för hästar med fång eftersom en förbättrad cirkulation kan hjälpa till att minska smärta och inflammation i hovarna.

Hur kan magnesium hjälpa spända och nervösa hästar
Magnesium kan vara till stor hjälp för spända och nervösa hästar på flera sätt:

 • Nervsystemets Funktion: Magnesium spelar en kritisk roll i nervsystemets funktion. Det hjälper till att reglera nervimpulser och kan minska överaktivitet i nervsystemet. Detta kan vara särskilt användbart för hästar som är nervösa eller spända, eftersom det kan bidra till en mer avslappnad och lugn beteende.
 • Muskelavslappning: Magnesium är viktigt för muskelavslappning. Det hjälper till att reglera kalciumflödet in och ut ur muskelcellerna, vilket är nödvändigt för muskelkontraktion och avslappning. För spända hästar kan ett adekvat magnesiumintag bidra till att minska muskelspänningar och stelhet.
 • Stresshantering: Magnesium är känt för sina lugnande egenskaper. Det kan hjälpa till att minska stressresponsen hos hästar genom att stödja produktionen och funktionen av neurotransmittorer som är involverade i avkoppling och välbefinnande. Detta kan vara särskilt fördelaktigt för hästar som är känsliga för stressfaktorer i sin miljö.
 • Förbättrad vila och återhämtning: Magnesiumintag kan bidra till bättre sömnkvalitet. För spända och nervösa hästar kan detta innebära bättre vila och återhämtning, vilket är avgörande för deras övergripande välbefinnande.
 • Förbättrad Humör och Fokus: Genom att hjälpa till att stabilisera humöret och förbättra koncentrationsförmågan kan magnesium bidra till att göra hästar mindre reaktiva och mer fokuserade, vilket är särskilt användbart i träning och hantering.

Dosering av magnesium
Hästen får i sig magnesium från grovfodret men ibland behövs mer än vad de får i sig i grovfodret. SLU säger att underhållsbehov bygger på att kroppen innehåller ca 0,05% Mg. Förlust genom träck och urin är ca 0,6 g/100 kg kroppsvikt. Hästar som svettas mycket förlorar också Mg via svetten vilket kan öka behovet om din häst tränas mycket. Behovet av magnesium ligger på 1,5-3 gram per 100 kg kroppsvikt. Överdosering är ovanligt men kan leda till diarre och urinproblem. Veterinärer och hästnäringsexperter kan ge råd om rätt dosering baserat på hästens storlek, ålder och allmänna hälsotillstånd.

Att välja rätt magnesium
Det finns många olika typer av magnesiumtillskott på marknaden. Läs noggrant på burken vad den faktiskt innhåller och vilken typ av magnesiumkälla. Vi rekommenderar Mg Control som är 100% högkvalitativt magnesiumoxid.

Varför är magnesiumoxid en bra källa till magnesium för hästar?
Magnesiumoxid är en populär och effektiv källa till magnesium för hästar av flera anledningar. Magnesiumoxid är den rikaste källan av magnesium med en halt av ca 60 % elementärt magnesium, medan andra källor såsom magnesiumcitrat endast innehåller 16 % elementärt magnesium. Det betyder att om man tillexempel som människa ska nå det dagligt rekommenderade intaget på 375 mg magnesium, behöver man ta 625 mg magnesiumoxid, medan man måste inta hela 2344 mg magnesiumcitrat för att uppnå samma dos. Detta innebär att man måste ta flera kapslar av citratformen, vilket också ofta innebär ett högre pris.

 • Hög Magnesiuminnehåll: Magnesiumoxid innehåller en hög andel magnesium i jämförelse med andra former, vilket gör det till en koncentrerad källa. Detta är särskilt fördelaktigt för hästar som behöver ett högre intag av magnesium för att möta deras näringsbehov.
 • Biologiskt Tillgängligt: Även om det finns vissa diskussioner om biotillgängligheten, anses magnesiumoxid generellt vara relativt biotillgängligt för hästar. Det betyder att magnesiumet kan absorberas och användas effektivt av hästens kropp.
 • Ekonomiskt: Magnesiumoxid är ofta mer ekonomiskt jämfört med andra magnesiumtillskott. Detta gör det till ett populärt val för hästägare som söker ett kostnadseffektivt sätt att tillföra magnesium i sina hästars diet.
 • Minskad Risk för Diarré: Till skillnad från vissa andra magnesiumkällor, som magnesiumsulfat (Epsomsalt), har magnesiumoxid en lägre risk att orsaka diarré när det ges i rekommenderade doser.

Hur effektivt är magnesiumoxid till hästar?
Magnesiumoxid är en av de bästa magnesiumkällorna när det gäller upptagningen i cellerna. Mycket av den information som finns tillgänglig på internet har okritiskt byggad sina slutsatser på kortsiktiga urinprov. Ett stort problem med detta är för det första att magnesiumoxid absorberas långsammare i kroppen, och därmed är korta studier inte är tillämpliga. Härnäst är att det mesta av magnesiumet i kroppen inte finns i blodet (som utsöndras i urinen), utan i vävnader och celler. Det korrekta sättet att undersöka hur effektivt en magnesiumkälla absorberas i kroppen är genom biopsier (vävnadsprov). I sådanna undersökningar har magnesiumoxid visat lika bra och till och med bättre resultat än t ex magnesiumcitrat.
MG Control 1 kg
Minerals by Nordic
549 kr
Köp
MG Control 4 kg
25
Minerals by Nordic
1647 kr 2196 kr
Köp

FAQ: Magnesium Till Hästar

Vad är magnesium och varför är det viktigt för hästar?
Magnesium är ett essentiellt mineral som spelar en viktig roll i hästars hälsa. Det är avgörande för nerv- och muskelfunktion, hjärtats hälsa, och stödjer ett starkt skelett.

Hur effektivt är magnesiumoxid till hästar?
Magnesiumoxid är en av de bästa magnesiumkällorna när det gäller upptagningen i cellerna. Mycket av den information som finns tillgänglig på internet har okritiskt byggad sina slutsatser på kortsiktiga urinprov. Ett stort problem med detta är för det första att magnesiumoxid absorberas långsammare i kroppen, och därmed är korta studier inte är tillämpliga. Härnäst är att det mesta av magnesiumet i kroppen inte finns i blodet (som utsöndras i urinen), utan i vävnader och celler. Det korrekta sättet att undersöka hur effektivt en magnesiumkälla absorberas i kroppen är genom biopsier (vävnadsprov). I sådanna undersökningar har magnesiumoxid visat lika bra och till och med bättre resultat än t ex magnesiumcitrat.

Vilka är tecknen på magnesiumbrist hos hästar?
Tecken på magnesiumbrist kan inkludera nervositet, muskelspasmer, svårighet att koppla av, överkänslighet mot ljud eller rörelser och i värre fall, hjärtproblem.

Hur får hästar i sig magnesium?
Hästar får i sig magnesium genom sin diet, som vanligtvis inkluderar gräs, hö, och speciella fodertillskott som är rika på magnesium.

Hur mycket magnesium behöver en häst dagligen?
Det dagliga magnesiumbehovet varierar beroende på hästens storlek, ålder, aktivitetsnivå och allmänna hälsotillstånd. Behovet ligger på 1,5-3 gram per 100 kg kroppsvikt enligt SLU.

Kan hästar få i sig för mycket magnesium?
Ja, även om det är ovanligt, kan för mycket magnesium leda till lös avföring.

Hur väljer jag ett bra magnesiumtillskott?
Välj ett tillskott som är specifikt framtaget för hästar, med lämplig dosering och utan onödiga tillsatser. Vi rekommenderar magnesiumoxid som källa till magnesium.

Kan magnesium påverka hästars beteende?
Ja, magnesium spelar en roll i nervsystemets funktion och kan påverka hästars beteende. Hästar med tillräckligt magnesium i kroppen är ofta lugnare och mer fokuserade.

Behöver tävlingshästar mer magnesium?
Tävlingshästar, på grund av deras höga aktivitetsnivå och stress, kan behöva högre nivåer av magnesium. Deras diet bör övervakas noggrant för att säkerställa tillräckligt intag.

Logga in
Country
SWE ENG NO AX DE