Fri frakt över 400 kr
Snabba leveranser!
Fri Rådgivning
Hästfoder och hälsoproblem

Hästfoder och hälsoproblem

Felbalanserad foderstat = hälsoproblem?
Rätt foder är avgörande för hästars hälsa på flera olika sätt. Det påverkar allt från deras fysiska tillstånd till deras beteende och totala välbefinnande.

Näringsbalans

Hästar behöver en balanserad foderstat rik på olika näringsämnen för att fungera optimalt. Foderstaten bör innehålla en lämplig balans av energi, protein, fetter, vitaminer och mineraler:

  • Energi: Energibehovet varierar beroende på hästens aktivitetsnivå, ålder och metabolism. Felaktig balans kan leda till viktproblem som övervikt eller undervikt.
  • Protein: Viktigt för muskelunderhåll, tillväxt och reparation. Proteinbrist kan leda till muskelförlust och andra hälsoproblem.
  • Fetter: Ger koncentrerad energi och är viktiga för hälsosam hud och päls.
  • Vitaminer och mineraler: Essentiella för många kroppsfunktioner, inklusive skelettets hälsa, blodets funktion och immunförsvaret. Exempelvis är kalcium och fosfor nödvändiga för starka ben och tänder.

Digestiv hälsa

Hästars matsmältningssystem är utformat för att smälta små mängder foder kontinuerligt under dagen. En diet som är hög i grovfoder som hö och gräs främjar en hälsosam tarmrörelse och förhindrar matsmältningsproblem som kolik och magsår, vilka är vanliga hos hästar som inte får tillräckligt med fibrer.

Förebyggande av sjukdomar

Korrekt utfodring är avgörande för att förebygga specifika näringsrelaterade sjukdomar:

  • Metabola sjukdomar: Till exempel, korrekt utfodring kan hjälpa till att kontrollera tillstånd som ekvint metabolt syndrom och fång, som båda kan förvärras av överutfodring och/eller felaktig diet.
  • Muskelsjukdomar: T.ex. korsförlamning som kan påverkas av obalanser i elektrolyter och andra näringsämnen.

Allmänt välbefinnande och prestation

En häst som utfodras korrekt kommer att ha tillräckligt med energi och uthållighet för att utföra de aktiviteter som krävs, vare sig det handlar om tävling, arbete eller fritidsridning. En välbalanserad foderstat stöder också mental hälsa och minskar stress och beteendeproblem som kan uppstå från näringsbrister.

Anpassning till individuella behov

Varje häst är unik med avseende på storlek, ålder, aktivitetsnivå, hälsostatus och specifika näringsbehov. Till exempel, växande föl, dräktiga ston, äldre hästar, och högpresterande sporthästar har alla olika näringskrav. Att anpassa foder efter varje hästs individuella behov är därför nödvändigt för deras optimala hälsa.

Att ge hästar rätt foder är inte bara en fråga om att hålla dem mätta; det är en viktig del av deras dagliga vård och har en direkt inverkan på deras hälsa och förmåga att prestera och trivas. Regelbunden konsultation med veterinär eller foderexperter kan hjälpa hästägare att säkerställa att deras hästar får den näring de behöver för att vara friska och aktiva.

Att utfodra hästar på rätt sätt är avgörande för deras hälsa, men det är lätt att göra misstag. Här kommer en liten översikt över vanliga utfodringsmisstag och hur de kan påverka hästens hälsa negativt:

1. Överutfodring

Problem: Att ge hästen för mycket foder, särskilt kraftfoder, kan leda till övervikt, vilket ökar risken för flera sjukdomar såsom ekvint metabolt syndrom (EMS), insulinresistens, och fång.
Lösning: Dosera och väg hästens mat noga och justera mängden baserat på dess arbetsnivå, kroppskondition och hälsostatus. Regelbundna vikt- och konditionskontroller är viktiga!

2. Underutfodring

Problem: Att inte ge tillräckligt med foder eller viktiga näringsämnen kan leda till viktnedgång, energibrist, nedsatt immunförsvar och i allvarliga fall, undernäring.
Lösning: Se till att hästens foderstat uppfyller dess grundläggande energi- och näringsbehov, särskilt under hård träning.

3. Obalanserad foderstat

Problem: Brist eller obalanser i viktiga näringsämnen som vitaminer och mineraler kan orsaka olika hälsoproblem, inklusive skelettsjukdomar hos unga hästar, muskelsjukdomar och reproduktiva störningar.
Lösning: Använd välbalanserat foder och tillskott som är anpassade till hästens ålder, storlek och aktivitetsnivå. Konsultera gärna en kunnig foderexpert för att säkerställa en fullständig näringsprofil.

4. Inte tillräckligt med grovfoder

Problem: Hästar behöver mycket grovfoder för att hålla sina mag- och tarmkanaler hälsosamma. För lite grovfoder kan leda till matsmältningsproblem såsom kolik och magsår.
Lösning: Grovfoder bör utgöra huvuddelen av hästens foderstat. Se till att hästen har tillgång till hö eller bete av god kvalitet!

5. Användning av olämpligt foder

Problem: Användning av foder som inte passar hästens individuella behov, som t.ex. foder med högt socker- och stärkelseinnehåll för en häst med insulinresistens, kan förvärra hälsoproblem.
Lösning: Välj foder noggrant baserat på hästens specifika hälsotillstånd och konsultera en veterinär eller foderexpert vid behov.

6. Försummelse av vatten och salt

Problem: Otillräckligt vattenintag kan snabbt leda till uttorkning, särskilt om hästen tränas hårt eller det är varmt ute. Saltbrist kan också påverka hästens hälsa negativt.
Lösning: Se till att friskt vatten alltid är tillgängligt och överväg att tillhandahålla saltsten eller elektrolyttillskott vid behov.

Dessa vanliga utfodringsmisstag kan ha betydande konsekvenser för hästens välbefinnande och prestation. Att vara uppmärksam och proaktiv i hanteringen av hästens diet är nyckeln till att hålla hästen frisk och välmående.

Activ Mineral 1.5 kg
25
Minerals by Nordic
412 kr 549 kr
Köp
Inflaboost DHA 0.8 kg
15
Minerals by Nordic
535 kr 629 kr
Köp
Elektrolyter häst - Electrolyte Booster 1.5 kg
15
296 kr 348 kr
Köp
MG Control 1 kg
15
Minerals by Nordic
467 kr 549 kr
Köp

Logga in
Country
SWE ENG NO AX DE