Fri frakt över 400 kr
Snabba leveranser!
Fri Rådgivning
B-vitamin eller inte vid pälsfällning?

B-vitamin eller inte vid pälsfällning?

Behövs extra B-vitamin?

En fråga som vi får ofta nu är om extra B-vitamin behövs vid pällsfällning eller inte

Det korta svaret är: Nej inte om hästen har en fungerande stortarmI hästens stortarm  som består av blindtarm och grovtarm,  producerar microorganismerna vattenlösliga vitaminer som B-vitamin. Om microorganismerna trivs är hästen alltså självförsörjande med vitaminer. Om stortarmen är i obalans på grund av sjukdom, stress eller felaktig utfodring fungerar dock inte vitaminproduktionen som den ska. Tips vid misstanke om obalans i stortarmen: 

  • Se över foderstaten, kvalité på grovfoder samt vad för kraftfoder som används. Bra protein året runt är A och O.
  • Fodra alltid Activ Mineral för att hästen ska få tillgång till alla mineraler i organisk form samt alla 20 aminosyror som är viktiga för tarmens funktion. 
  • Stötta tarmen med nya microorganismer genom att fodra Hövelers Pur.mash
  • Extra stöd till B-vitamin produktion med extra utfodring av Ekologiskt Algmjöl under pälsfällning som har god inverkan på hela hästens mag & tarmsystem. Vid behov kan även en DHA fettsyra som Inflaboost DHA även stötta. 

 Är din häst, pigg, glad, har god energi samt bra pälskvalité trotts fällning är den mest troligen i en bra balans i näring samt god tarmhälsa. 

Mer om stortarmen 

  • Stortarmen består av blindtarm och grovtarm och jobbar som en stor jäskammare där miljoner bakterier och andra microorganismer bryter ner växtfibrer. Växtfibrerna omvandlas till energi och nedbrytbara proteiner. 
  • Vattenlösliga vitaminer bildas av hästen i stortarmen och mineralerna blir tillgängliga samt absorberas. 
  • Stortarmens funktion är jätte viktig för att kunna nyttja energin och näringen vi ger dem för att de ska kunna hålla sig friska och motståndskraftiga i sitt immunförsvar. 
  • Vid problem med stortarmensfunktion kan hälsoproblem som kolik, diarré, förstoppning, feljäsningar samt infektioner uppstå. 
  • Stortarmens viktigaste tillförsel är av lösliga växtfibrer i form av cellulosa – grovfoder och gräs. Om hästen får för lite av detta får microorganismerna i tarmen dålig funktion. 
  • Tarmen mår bästa av så små förändringar som möjligt av utfodringen så tarmbakterierna inte behöver anpassa om sig för mycket.  

Måste man ge hästen B-vitamintillskott?

Under normala förhållanden producerar mikroberna i hästens tarmkanal tillräckligt med B-vitamin för att täcka hästens behov. Däremot kan hästen drabbas av B-vitaminbrist om det sker en rubbning i hästens mag- och tarmkanal.

Vilka vitaminer finns i algmjöl?

Algmjöl innehåller B1, B2, B3,B7, B9, B12, c vitamin och e vitamin.

Behöver hästen B-vitamin tillskott vid pälsbyte?

Det finns ingen vetenskaplig dokumentation på att B-vitamintillskott behövs under pälssättningen. B-vitamin är viktig för ämnesomsättningen, men om hästen har en fungerande foderstat med tillräckligt med hö eller hösilage så tillgodoses behovet genom grovtarmsmekanismen.

Vad hjälper B vitaminer hästen med?

B vitaminerna jobbar för olika saker i kroppen. Både B1 (tiamin), B2 (riboflavin) och B3 (niacin) deltar till exempel i kroppens nedbrytning av kolhydrater och fett till energi. Specifikt för vitamin B1 är att det behövs för att bilda en av byggstenarna i cellernas DNA. B6 behövs för att nervsystemet ska fungera normalt och för att kroppen ska kunna bilda och bryta ner aminosyror. Vitamin B6 behövs också när en del aminosyror omvandlas till aminer, bland annat serotonin och dopamin som fungerar som signalämnen i hjärnan. B9 (folsyra) är liksom B12 nödvändigt för att cellerna, nervsystemet och tillverkningen av DNA ska fungera normalt. B12 behövs för att kroppen ska kunna tillverka röda blodkroppar, för cellernas ämnesomsättning och för att musklerna ska kunna få snabb energi. Algmjöl innehåller B1, B2, B3,B7, B9, B12, c vitamin och e vitamin.

Stöd vid pälsfällning

Activ Mineral 1.5 kg
25
Minerals by Nordic
412 kr 549 kr
Köp
Inflaboost DHA 0.8 kg
15
Minerals by Nordic
535 kr 629 kr
Köp
Vetegroddolja A-D-E Vitamin 1 L
5
Minerals by Nordic
303 kr 319 kr
Köp
MG Control 1 kg
15
Minerals by Nordic
467 kr 549 kr
Köp
Puritan Pur.Mash 15 kg
5
474 kr 499 kr
Köp 3 st för 423 kr/st
Köp

Logga in
Country
ENG SWE NO AX DE