Fri frakt över 400 kr
Snabba leveranser!
Fri Rådgivning
Utfodringen av trav & galopphästar

Utfodringen av trav & galopphästar

Utfodringstips för trav & galopphästar
Utfodringen av trav och galopp hästar är en viktig faktor för hästens prestation och hälsa. Hästarna behöver en välbalanserad och anpassad kost för att kunna prestera på toppnivå och för att undvika hälsoproblem. Hästarna behöver högkvalitativt foder som ger tillräckligt med näring och energi samt ha hög smältbarhet och innehålla tillräckligt med protein, energi, vitaminer och mineraler. Det är även viktigt att en travhäst alltid har tillgång till rent och friskt vatten. En travhäst som tränar och tävlar förlorar mycket vätska genom svettning och behöver därför dricka mycket vatten för att undvika hälsoproblem. Att ge mash med extra vatten kan vara ett sätt att få i dem mer vätska. Regelbunden utfodring med många mindre givor är viktigt för mag och tarmproblem samt att det ger hästen en stabil blodsockernivå.

4 viktiga produkter för prestationsförmågan

Activ Mineral - Alla hästar behöver mineraler, spårämnen och aminosyror i en hög biotillgänglig form för att kunna prestera. Det hittar du i Activ Mineral. Activ Mineral är även fri från onödiga utfyllnadsämnen vilket ger en dryg produkt med liten dagsdos. 

Inflaboost DHA - Inflaboost DHA innehåller högpotent DHA utvunnet ur microalgen Schizochy-trium som microkaplas för att behålla näringen på bästa sätt. DHA fettsyran verkar antiinflammatoriskt och har ett brett spektra av användningsområden. Den är dessutom jodfri och helt karensfri.

C Boost - Natriumaskorbaten i C Boost behövs för att stärka immunförsvaret vid påfrestningar. Förbättrar syresättningen och skyddar kroppens celler. C-vitamin ges bäst i fodret som pulver av natriumaskorbat, vilket är smaklöst och i saltform. Natriumaskorbat är mildare än askorbinsyra med tanke på magsäcken och syrabildningen. C- vitamin har använts med stor framgång för att öka cirkulationen. 

Vetegroddolja - Innehåller vitamin A, D, E samt Omgea 3, 6 ,9. Fodrar man ett plastat grovfoder tappar grovfodret näringsinnehåll på vitaminer och då är det bra att lägga till de i foderstaten. Vitaminerna stöttar även upptaget av mineraler samt stöttar cellutvecklingen.
Activ Mineral 1.5 kg
25
Minerals by Nordic
412 kr 549 kr
Köp
Inflaboost DHA 0.8 kg
15
Minerals by Nordic
535 kr 629 kr
Köp
C Boost 1 kg
10
Minerals by Nordic
449 kr 499 kr
Köp
Vetegroddolja A-D-E Vitamin 1 L
5
Minerals by Nordic
303 kr 319 kr
Köp
Erica sänkte inflammationsvärdet med Inflaboost DHA

”Min nya travhäst fick korsförlamning efter resan till oss. Hästen hade inflammationsvärde 4200 i CK/ASAT när han kom hem till mig. Jag började direkt fodrade honom med Inflaboost DHA och MG Control och efter 4 veckor när vi kom tillbaka till veterinären så var hans värden nere på noll. Veterinären sa att jag hade haft tur men jag är övertygad om att resultatet kommer i från Minerals by Nordics produkter”, berättar Erica Bergsten.

Läs mer här

Kraftfoder för travhäst

Vetenskaplig forskning har vid flera tillfällen visat att stärkelsebaserade fodermedel inte är anpassade för hästens fodersmältningssystem. För att våra hästar ska hålla sig friska och prestera väl bör vi ta hänsyn till att hästen utvecklades som en gräsätare gjord för att kontinuerligt smälta stora mängder fiberrika växter. Vi rekommenderar grovfoder och mineraltillskott och att komplettera med spannmålsfritt kraftfoder från Höveler som är melassfritt och GMO-fritt. ZF Plus är en havrefri müsli för de som har behov att toppa upp foderstaten. Hästar i hård träning och som reser mycket behöver extra stöd för magen. Där rekommenderar vi Pur.Mash och Pur.Gastro.

Några exempel på Pur.Gastro ingrediensernas fördelar:

Cikoria har en prebiotiskt effekt.
Druvkärnmjöl skyddar cellerna med sina antidoxidanter & stöttar immunförsvaret.
Beta-glukan skyddar också cellerna & boostar kroppens egna försvar.
Timotej gräs används istället för lusern, är fiberrikt & förlänger tuggtiden.

När ska man fodra Pur.Gastro?

√ För att förebygga magproblem.
√ Till hästar som har känsligt mage & tarmsystem.
√ Till hästar som lätt blir nervösa, reser mycket eller tränar hårt.
√ Till hästar som är känsliga för lusern.

Forskning om fördelar med att fodra vallfoder före kraftfoder: 

Vallfoder förebygger många sjukdomar anser EU-forskare

"Korrekt utfodring med vallfoder är bästa sättet att förebygga en rad problem och sjukdomar hos häst. Det anser en grupp forskare från flera länder i Europa som samlat och granskat både gammal och ny kunskap inom området hästens kost och hälsa."

Bra utveckling av unghästar i träning utfodrade med bara vallfoder

"Unga hästar som både växer och tränas ställer stora krav på utfodringen. Ofta används mycket kraftfoder, något som är förknippat med flera hälsoproblem. Det är därför intressant att studera hur en foderstat med enbart vallfoder fungerar."

Transport och diet påverkar hästens prestationsförmåga

"Sporthästar transporteras ofta långa sträckor före tävlingar. Lite är känt om vilken effekt detta har på hästarnas ämnesomsättning och prestationsförmåga. En tidigare studie har dock visat att utfodring med vallfoder kan underlätta för hästar att bibehålla sin vätskebalans vid längre ätuppehåll, som till exempel vid transport och tävling."

Frågor?

Vi har lång erfarenhet inom hästnutrition och har hjälpt många framgångsrika travstall.
Tveka inte på att kontakta oss om du har några frågor.
Puritan Pur.Itan Müsli 20 kg
449 kr
Köp 36 st för 389 kr/st
Köp
Puritan Pur.Gastro 20 kg
469 kr
Köp 36 st för 399 kr/st
Köp
Puritan Pur.Mash 15 kg
5
474 kr 499 kr
Köp 3 st för 423 kr/st
Köp

Logga in
Country
ENG SWE NO AX DE