Fri frakt över 400 kr
Snabba leveranser!
Fri Rådgivning
Hur bygger man muskler på hästen?

Hur bygger man muskler på hästen?

Hur bygger man muskler på hästen?

Hästar är magnifika djur kända för sin styrka, snabbhet och elegans. Deras muskelsystem spelar en avgörande roll för deras förmåga att prestera inom olika ridgrenar. Denna artikel utforskar hästens muskler och hur man kan förbättra deras muskeltillväxt och funktion för att maximera deras prestanda och välbefinnande.

Hästens muskelsystemet

En häst har ungefär 700 muskler. Hästens muskulatur utgör en stor del av dess kroppsvikt och är anpassad för att ge styrka, snabbhet och uthållighet, vilket är viktigt för dess förmåga att springa och bära vikt. Hästens muskelsystem består av flera större nyckelgrupper som är viktiga för rörelse och stabilitet. Dessa inkluderar ryggmuskler, bogmuskler, ländmuskler och bakbensmuskler. Varje muskelgrupp har specifika funktioner som bidrar till hästens rörelseförmåga.

Ryggmusklerna stöder hästens ryggrad och är viktiga för att bära och hålla ryttaren i balans. Starka ryggmuskler minskar risken för skador och förbättrar hästens hållning.

Bogmusklerna är avgörande för hästens förmåga att lyfta och röra sina framben.

Ländmusklerna, belägna i hästens nedre ryggparti, är nyckeln till kraftfulla rörelser. De är särskilt viktiga för hoppning och snabba accelerationer.

Bakbensmusklerna ger hästen styrka och kraft för att hoppa och springa och bära upp sin framdel. De är kritiska för samling och uthållighet i galopp.

Vad är viktigt för att möjliggöra muskeltillväxt?
Muskeltillväxt hos hästar uppnås genom rätt kombination av träning, näring och vila. Progressiv belastningsträning där hästen gradvis utsätts för ökad arbetsbelastning är effektiv för att stimulera muskeltillväxt.

Foder & näring för att bygga muskler hos hästen
En balanserad foderstat rik på proteiner, vitaminer och mineraler är avgörande för muskelreparation och tillväxt. Tillskott kan övervägas för att stödja hästens övergripande näringsbehov.

Protein: Protein är en grundläggande byggsten för muskeltillväxt. Det är viktigt att säkerställa att hästen får tillräckligt med högkvalitativt protein i sin foderstat. Protein ska i första hand komma från grovfodret och vid behov kan man komplettera med höpellets, lusern eller kraftfoder för att få rätt värden i foderstaten. Se alltid till att fodret är av hög kvalitet och fritt från mögel och föroreningar, vilket kan påverka hästens hälsa negativt.

Energi: Hästar behöver tillräckligt med energi för att stödja deras träning och muskeltillväxt. Denna energi kommer oftast från kolhydrater och fetter i grovfoder och kraftfoder.

Aminosyror: Alla 20 aminosyror är viktiga för att bygga muskler men de essentiella aminosyrorna är extra viktiga då de innebär att kroppen inte kan producera dem själv och de måste tillföras genom kost eller kosttillskott. Leucin, isoleucin och valin – är essentiella och anses bidra till muskeluppbyggnad och återhämtning, samt minska muskelnedbrytning och träningsvärk. De kan också spela en roll i att reglera blodsockernivåer och förbättra träningens effektivitet. Lysin är också en viktig byggsten för proteiner och är avgörande för produktionen av karnitin, ett ämne som är nödvändigt för omvandlingen av fettsyror till energi, samt för absorptionen av kalcium. Lysin bidrar också till produktionen av antikroppar, hormoner och enzymer, och spelar en roll i kollagensyntesen, vilket är viktigt för hud, ben och bindvävshälsa som håller musklerna. I Activ Mineral hittar du alla 20 aminosyror vilket är viktiga för muskler och prestationsförmågan.

Fetter: Hälsosamma fetter som Omega 3 är en viktig energikälla och spelar en roll i cellstrukturen. Omega-3 som finns i Inflaboost DHA, är särskilt fördelaktiga.

Vitaminer och mineraler: Vitaminer som E och B-komplex, samt mineraler som selen, zink och koppar, är viktiga för muskelfunktion och -tillväxt. Dessa näringsämnen bidrar till hästens övergripande hälsa och välbefinnande.

Träningsprogram för Optimal Muskeltillväxt
Ett individanpassat träningsprogram som fokuserar på gradvis ökning av intensitet och varierande övningar är en viktig nyckel till framgång. Inkludera både konditions- och styrketräning för att uppnå bästa resultat. Tips på stärkande träning att lägga in i träningsschemat:

Samlande arbete
I det korrekta samlande arbetet aktiverar hästen sin core-muskulatur så de kan höja ryggen och bygga muskler på alla de stora muskelgrupperna på ett hållbart sätt. Övergångar och tempoväxlingar är bra exempel på samlande arbete. Känslan av ett samlande arbete ska vara att hästen lägger mer vikt på sina bakben. Bra moment att lägga in både på ridbanan och i skogen.

Intervallträning
Intervallträning i backe ett bra alternativ för att bygga muskler. Hästen behöver automatiskt aktivera sina bakben och sin rumpa mer än vid intervallträning på platt underlag. Man behöver heller inte rida eller köra i så höga hastigheter för att få upp både flås och muskelaktivitet.

Gymnastikhoppning
Gymnastikhoppning med studsserier kan anpassas efter varje hästs förutsättningar och är nyttigt för muskler, huvud och kvickhet. Längre serier med lägre hinder är fördelaktiga för muskelbyggnad.

Vila och Återhämtning
Väl avvägd vila är nödvändig för att förhindra överansträngning och skador. Återhämtning spelar en stor roll i muskeltillväxtprocessen.

Att förstå och förbättra hästens muskler är avgörande för framgång inom ridning och träning. Genom en kombination av välplanerad träning, korrekt näring och tillräcklig vila, kan man uppnå optimal muskeltillväxt och funktion hos hästen.

FAQ
Hur många muskler har en häst?
En häst har ungefär 700 muskler. Hästens muskulatur utgör en stor del av dess kroppsvikt och är anpassad för att ge styrka, snabbhet och uthållighet, vilket är viktigt för dess förmåga att springa och bära vikt.

Vad behöver en häst för att bygga muskler?
Korrekt upplägg av rätt näring, träning och återhämtning.

Vilka fodertillskott kan stötta hästen i muskeluppbyggnaden?
Prioritera Activ Mineral för mineraler, vitaminer och alla 20 aminosyror. Mg Control som är magnesium för att undvika stela och strama muskler. Inflaboost DHA för Omega 3, bra för cirkulation, energi och återhämtningen.

Activ Mineral 1.5 kg
Minerals by Nordic
549 kr
Köp
Inflaboost DHA 0.8 kg
Minerals by Nordic
629 kr
MG Control 1 kg
Minerals by Nordic
549 kr
Köp

Logga in
Country
SWE ENG NO AX DE