Brunstiga ston och hingstiga valacker
Vad innebär brunst hos ston?
Brunst, eller östrus, är den period då ett sto är mottagligt för befruktning. Det kan innebära utmaningar i hanteringen och träningen av hästen. Tecken på brunst inkluderar oroligt beteende, mer spända och stressade, ökad intresse för hingstar, svanslyftning och urinering. Att känna igen dessa tecken är första steget i att hantera situationen effektivt.
När och hur länge är hästen i brunst?
En häst är brunstig under sin reproduktiva cykel, vilken är när hon är mottaglig för befruktning. Detta sker vanligtvis under våren och sommaren då dagarna blir längre, vilket är naturens sätt att säkerställa att fölen föds under en tid på året då förhållandena är mest gynnsamma för överlevnad. Brunstcykeln för en häst varar i genomsnitt 21 dagar, med en brunstperiod som varar i genomsnitt 5-7 dagar. Det är under denna period, särskilt de 2-3 dagarna när stoet är som mest mottagligt (östrus), som hon kan bli befruktad av en hingst. Hästar är dräktiga i genomsnitt 340 dagar, eller ungefär 11 månader. Detta kan variera något beroende på individ, ras och andra faktorer, men 11 månader är en bra generell regel. Under denna tid är det viktigt att stoet får adekvat näring, motion och veterinärvård för att säkerställa en hälsosam dräktighet och fölning.
För ston som ska verka i sporten och inte i avel kan brunst perioderna ställa till med bekymmer. Genom att anpassa träningen och hanteringen kan man minska stressen för ston i brunst. Precis som hos männsikor kan ston uppleva smärta, obehag och spänningar under denna tid. Försök inkludera regelbunden motion efter hästens förmåga, ha stabila rutiner i all den dagliga skötslen och träna gärna med lugnande metoder.
Vad innebär hingstigt beteende hos valacker?
Även om valacker är kastrerade och inte kan reproducera sig, kan vissa uppvisa hingstlika beteenden. Detta kan inkludera aggressivitet och dominans. Tecken på hingstigt beteende kan inkludera att visa intresse för ston i brunst, markering av territorium och aggressivitet mot andra hästar.
Foderstöd för minska risken för hormonproblem
Näring kan spela en viktig roll i att minska obehag för hästen under brunst. Korrekt näring kan bidra till att balansera hormonerna och minska symtomen på brunst, som kan inkludera obehag eller irritabilitet. Här är några näringsämnen och foder som kan vara särskilt fördelaktiga:
Omega-3-fettsyror: Dessa hälsosamma fetter, som finns i tex Inflaboost DHA, kan hjälpa till att minska inflammation och främja en hälsosam hormonbalans.
Magnesium: Detta mineral kan ha en lugnande effekt på hästens nervsystem och kan hjälpa till att minska spänningar och obehag som är förknippade med brunst. Magnesium finns i fodertillskott som Mg Control.
Vitamin E och Selen: Dessa antioxidanter stöder muskelfunktionen och kan minska muskelspänningar. De kan vara särskilt fördelaktiga i kombination med omega-3-fettsyror. Grundbehovet för Selen fyller du med Activ Mineral. Vetegroddolja är en bra källa till naturlig E-vitamin.
Örter: Vissa örter, såsom munkpeppar och hallonblad, har ansetts hjälpa till att balansera hormonerna och lindra symtom på brunst.
Det är viktigt att notera att varje häst är unik, och vad som fungerar för en häst kanske inte fungerar för en annan. En individuellt anpassad kost, utformad i samråd med foderexpert för hästar, är det bästa sättet att säkerställa att din häst får den näring den behöver för att hantera brunst på ett hälsosamt sätt.