Fri frakt över 400 kr
Snabba leveranser!
Fri Rådgivning
En unik mineralblandning

En unik mineralblandning

"Lär mer om Activ Minerals sammansättnig"

Activ Mineral är en blandning som innehåller organsikt bundna mineraler, spårämnen samt alla aminosyror, en unik mångfunktionell produkt. Vi på Minerals by Nordic har sedan 2004 fodrat Activ Mineral konceptet och är övertygade om att organiska mineraler har fantastiska fördelar för hästarna. Konceptet för vår mineral blandning kommer från början från den australienska foderexperten Pat Coleby som ägnade hela sitt liv till att forska kring konceptet. Våra produkter är GMO-fria och registrerade hos Jordbruksverket i Sverige. 

Varför ser näringsanalysen annorlunda ut mot traditonella mineraltillskott?
Om man tittar på Activ Minerals näringsanalys ser den annorlunda ut mot andra traditionella mineraltillskott då de i majoritet oftast är syntetiskt framställda. Activ Minerals innehåll är baserat på ingredienser med naturliga och organiska källor. Nedan går vi igenom vad den innehåller och varför.

Källa till mineraler & spårämnen
Dolomitkalk
– innehåller bland annat Kalcium i korrekt relation till magnesium. Magnesium behövs bland annat för att enzymer i både mage och muskler ska kunna fungera optimalt. Kalcium går åt för bland annat en korrekt skelettillväxt. 

Källa till mineraler & spårämnen
Algmjöl
 av högsta kvalitet - Ekologiskt certiferat Ascophyllum nodosum, alltid med analyserat resultat. Algmjölet innehåller otroliga mängder av mineraler och spårämnen. Algmjöl är viktigt för immunförsvaret och för att kunna stå emot invärtes parasiter. Biotinet i algmjölet är mycket bra för att hålla hovar och päls i gott skick. Algmjöl är organiskt bundna mineraler och spårämnen. 

Källa till aminosyror
Svavel
- Rikt på aminosyror och är inblandad i en mängd processer i kroppen och viktig för många funktioner i kroppen. Svavel gör bl.a. cellväggarna elastiska och mer genomträngliga, vilket förenklar cellens näringsupptag och syresättning, samtidigt som slaggprodukter lättare kan föras bort. Kreatin som är en viktig del för päls och hovar finns det stora mängder av i svavel. Det är även en viktig mineral för hovar, muskler, senor och ligament. Kelateringsprocessen sker i hästens tjocktarm i samarbete med svavlet vilket gör att mineralerna lättare tas upp och tillgodogörs.

Källa till Selen
Selenmetionin - Selenmetionin är en naturlig form av selen som absorberas effektivt av kroppen. Selen är viktigt för många kroppsfunktioner. Hjälper till att skydda kroppens celler mot fria radikaler som kan orsaka oxidativ skada. Selen har också en inverkan på fertiliteten hos ston och hingstar. 


Om organiska mineraler
När det kommer till foderstatsberäkning utgår man traditionellt i från att hästens behov ska tillgodoses av syntetiska (oorganiska) mineraler. Där finns mycket forskning om vilka nivåer som på pappret täcker hästens behov men ämnet är komplext. Organiskt bunda mineraler är dyrare att framställa och man kan kan behöva en större dos av dem för att nå upp till den nivå som den tradtionella beräkningen utgår ifrån. För att få en bättre ekonomi i tillskotts produkter har därför branchen gått mot syntetiska mineraler som är billigare att framställa, uppfyller behovet på pappret samt kan spädas ut med utfyllnadsämnen för att få en bättre ekonomi i produkten, dvs större doser och mer åtgång på produkt vilket leder till flera köp för kunden. Många kunder vill ogärna betala den extra kostnaden det innebär att använda en organiskt bunden mineral som källa trots det överlägsna upptaget men om man tar bort utfyllnadsämnena så blir inte dagsdos priset högre än traditionella syntetiska mineraler. Det är vad vi strävar mot, en organisk mineralblandning utan utfyllnadsämnen och en högre biotillgänglighet i innehållet.

Tyvärr är forskningen på organiskt bunda mineraler mycket begränsad inom häst och lantbruksdjur men inom forskningen för människa har det många gånger påvisats att organiskt bunda mineraler har högre biotillgänglighet och därför behövs inte lika stor dos som av syntetiska mineraler. Mineralkällorna i Activ Mineral  samverkar dessutom med svavel och aminosyrorna där i vilket stödjer upptaget ytterligare.

Se till hela hästens foderstat & behov
Om du vill ha en översikt av vilka mineraler din häst får i sig måste man se till hela foderstaten inklusive bete.
Betar hästen? Hur mycket och på näringsrika marker eller ej?
Grovfoder - har du analys på grovfoder samt mineralanalys av grovfodret?
Grovfodrets näring kan variera stort mellan markerna så analysen som är taget på en liten tuss av hela partiet ger en fingervisning om näringen.
Kraftfoder - Vad får hästen i sig via kraftfoder och andra tilläggsfoder.
Det är också relevant att se till hästens, ras, ålder, kön, vikt, aktivitetsnivå och ev dräktighet, hingst, digivande.

Läs mer tips om foderstats beräkning här.

Blodanalys & mananalys
För att få en status på hästens mineralnivåer och behov kan man göra en boldanalys, det är inte så dyrt som det låter och ger en ögonblicksbild av nivårena. Vill man ha ett resultat för en längre tidsperiod kan man använda sig utav ett seriöst mananalys labratorium. 
Analys är ett spännande sätt att se status på hästen då även om det finns mallar på vilka behov hästen har så vet vi inget om hur hästen fungerar i att omsätta den näring vi ger dem. Det är precis som med oss människor, någon kan leva på skräpmat och må bra medans någon måste sköta sin kost till perfektion för att inte drabas av sjukdomar eller övervikt. Vi är alla olika precis som att hästarna är olika.

Fodra med ögat
Låt resultaten av det du fodrar tala. Se på din häst, har den starka hovar, bra avföring, fint hull, skinande päls, bra energi? Foderstaten kan behöva omvärderas varje vecka för att hästen presterar olika, äter olika grödor ute som påverkar eller drabbas av någon annan tillfällig oblans. För oss på Minerals by Nordic är det resultatet av produkten du fodrar det viktigaste. Vill du ha exakt korrekta värden i foderstaten är Activ Mineral kanske inte rätt produkt men den har många goda egenskaper som stöttar hästen och eftersom den är organiskt baserad är risken för överdosering mindre och du kan eventuellt med koll på övrig foderstat fodra den brevid annat mineraltillskott om du vill testa den och känna dig trygg.

Läs gärna om alla fina referenser på vår produkt,
flest hittar du på vår instagram men även här på vår referenssida som ständigt uppdateras.
Activ Mineral rekommenderas av veterinärer, osteopater, elitryttare och elitkuskar. 
Vi hoppas att du också vill testa.

Har du frågor om din hästs behov tveka inte på att kontakta oss.

Klifton 1329
Klifton 1329 - Activ Mineral användare genom hela sitt liv, i dag godkänd hingst och dressyr häst, genomfört unghäst-VM. Foto: Peter Lindh


Forskning inom ämnet organiska mineraler:

Linder, Sanna, 2012. Mineralers betydelse och skillnad i biotillgänglighet hos organiska jämfört med oorganiska källor till lantbruksdjur.

"Alla djur behöver mineraler, de kan inte bilda dem själva. Vanligtvis tillsätts mineraler till fodret i form av oorganiska salter. Mineraler som förekommer naturligt i växter och djur är bundna till antingen aminosyror eller polysackarider och tas upp av kroppen med hjälp av protein- och kolhydratmetabolismen. Vissa mineraler och spårämnen verkar vara lättare för kroppen att absorbera och tillgodogöra sig i naturlig, organisk form eftersom det är en liknande form som förekommer i kroppen. Det gäller framför allt spårämnena Cu, Zn och Se. De oorganiska salterna kan i större utsträckning komplexbinda med andra joner eller foderkomponenter i djurens mag- tarmkanal. Om de organiska mineralerna har högre biologisk tillgänglighet kan de fodras i mindre mängder och därmed lättare bidra till att öka djurens allmänna välbefinnande, motståndskraft mot sjukdomar, dräktighetsresultat och produktionsförmåga etc. Det finns än så länge väldigt lite forskning gjord på området så vidare studier behöver göras innan några säkra resultat kan fastställas."

American Society of Animal Science - Effect of selenium supplementation and source on the selenium status of horses

"Denna studie genomfördes för att undersöka effekten av Selen-tillskott och betydelsen av vilken källa Selenet kommer ifrån, organiskt eller syntetiskt framställt." 

Vi tipsar även våra användare om fördelarna med att fodra ett bra vallfoder och vår mineralblandning, framför stora kraftfoder givor.
Nedan finner du länkar till forskning inom dessa områden.

Fullständigt index över forskningsreferenser från Pat Coleby finns i böckerna Naturligt Lantbruk och Naturlig Hästhållning

Logga in
Country
SWE ENG NO AX DE