Fri frakt över 400 kr
Snabba leveranser!
Fri Rådgivning
Naturliga källor till vitaminer för hästar

Naturliga källor till vitaminer för hästar

Vilka naturliga källor till vitaminer finns?
Att säkerställa att din häst får i sig alla nödvändiga näringsämnen är avgörande för dess hälsa, välbefinnande och prestation. Kosttillskott har definitivt sin plats i hästens foderstat, men det är också viktigt att titta på naturliga källor till vitaminer och mineraler för att tillhandahålla en balanserad och näringsrik kost i så stor utsträckning som möjligt. Här ska vi utforska olika naturliga källor till dessa viktiga näringsämnen och hur du kan inkludera dem i din hästs dagliga kost.

1. Betesmarker
Betesmarker är en av de mest naturliga källorna till näring för hästar. Grönt gräs är rikt på en mängd olika vitaminer och mineraler, inklusive vitamin A, E och betakaroten. Dessa näringsämnen är viktiga för hästens syn, hud- och hovhälsa samt immunförsvar. Genom att låta din häst beta på en mångsidig betesmark får den inte bara tillgång till vitaminer och mineraler utan också motion och mental stimulans. Har du en häst som av olika anledningar (övervikt, insulinresistens, fånghistorik el. likn.) inte kan gå på gräs är det viktigt att erbjuda hästen de mineraler och vitaminer den annars skulle ha fått i sig genom gräset för att undvika näringsbrist.

2. Hö
Hö är en enormt viktig hörnsten i hästens diet och kan vara en utmärkt källa till många vitaminer och mineraler, inklusive vitamin A, D, E och K samt kalcium och magnesium. Beroende på var höet är odlat, vilka grässorter det innehåller och hur det skördas kan näringsvärdet variera, ett bra hö av god kvalité är A och O för en frisk och välmående häst. Det rekommenderas att ta analys på höet hästen äter för att veta vad det innehåller och sedan komplettera med tillskott utefter analysresultatet.

3. Frön och nötter
Linfrön och solrosfrön är rika på essentiella fettsyror, protein och olika vitaminer och mineraler. Dessa näringsämnen är viktiga för hästens hud- och pälskvalitet, energiomsättning och generella hälsa. Dessa hittar du i Hövelers Pur.Mash.

4. Naturliga oljor
Linfröolja och vetegroddolja är rika på omega-3 och omega-6-fettsyror samt vitamin E. Dessa fettsyror och vitaminer är viktiga för hästens hud- och pälskvalitet, ledhälsa och immunförsvar. Blanda små mängder naturlig olja i fodret för att boosta hästens hälsa.

Genom att variera hästens kost och inkludera olika naturliga källor till vitaminer och mineraler kan du bidra till att säkerställa dess näringsbehov. Det är också viktigt att hålla koll på hästens allmänna hälsa och eventuella brister genom regelbundna veterinärkontroller och analyser av grovfodret.

Kan min häst få i sig för mycket vitaminer genom naturliga källor?

Ja, det är möjligt för en häst att få i sig för mycket vitaminer genom naturliga källor, om den äter stora mängder av vissa fodermedel som är rika på specifika näringsämnen. Till exempel kan överdriven konsumtion av vitamin A-rika livsmedel som morötter eller betor leda till hypervitaminos A, vilket kan orsaka hälsoproblem såsom hudirritation, benproblem och leverproblem.


Därför är det viktigt att vara försiktig med att inte överfodra hästen med fodermedel som är extremt rika på vissa vitaminer och mineraler. Det är också klokt att hålla koll på mängden av olika näringsämnen som hästen får genom sin kost och att undvika överdriven användning av kosttillskott.


När bör jag stödutfodra min häst med vitaminer och mineraler?

Det är viktigt att stödutfodra din häst med vitaminer och mineraler när dess naturliga intag av dessa näringsämnen kan vara otillräckligt för dess behov. En balanserad foderstat är grunden till god hälsa. Här är några situationer då stödutfodring med vitaminer och mineraler kan vara fördelaktigt:

1. Under perioder med hård träning eller tävling: Hästar som är i hård träning eller tävlar regelbundet kan behöva extra vitaminer och mineraler för att stödja deras energiomsättning, muskelåterhämtning och immunförsvar.

2. Fodra efter säsong: Under perioder när gräset är mindre näringsrikt, såsom under vintermånaderna eller under torra perioder, kan det vara nödvändigt att stödutfodra hästen med extra vitaminer och mineraler för att kompensera för bristen på näringsämnen i gräset.

3. Vid rehabilitering eller återhämtning: Hästar som återhämtar sig från skador eller sjukdomar kan behöva extra stöd för att främja läkning och återhämtning. Tillskott av vitaminer och mineraler kan hjälpa till att stödja deras immunförsvar och återuppbyggnad av vävnader.

4. För äldre hästar: Äldre hästar kan ha svårare att absorbera och utnyttja näringsämnen från sin kost, vilket kan leda till näringsbrister. Stödutfodring med vitaminer och mineraler kan hjälpa till att kompensera för detta och främja deras allmänna hälsa och välbefinnande.

Vitamin- och mineraltillskott

Activ Mineral 1.5 kg
25
Minerals by Nordic
412 kr 549 kr
Köp
MG Control 1 kg
15
Minerals by Nordic
467 kr 549 kr
Köp
Vetegroddolja A-D-E Vitamin 1 L
5
Minerals by Nordic
303 kr 319 kr
Köp
C Boost 1 kg
10
Minerals by Nordic
449 kr 499 kr
Köp

Logga in
Country
SWE ENG NO AX DE