Fri frakt över 400 kr
Snabba leveranser!
Fri Rådgivning
5 sommartips för din häst

5 sommartips för din häst

Stötta hästen under de varma dagarna!

Det pratas om att vi kommer att få en rekordvarm sommar och det kommer även påverka våra hästar. Hur får man då ut de mesta av sommarens härliga månader? För att en häst ska må så bra som möjligt under sommaren finns det några viktiga faktorer att tänka på. Här har vi samlat våra bästa tips.

Vatten och vätskeintag för hästen

Var uppmärksam på eventuella tecken på överhettning och uttorkning. Det är viktigt att hästen har tillgång till tillräckligt med rent vatten hela tiden. Under sommaren kan hästar bli törstiga och det är viktigt att se till att de inte blir uttorkade. Kontrollera vattenkällan regelbundet och se till att den är ren och fräsch. Hästens dagliga behov av vatten är 5 liter per 100 kg kroppsvikt i vila. Det blir 25 liter för en 500 kg häst i underhållsbehov men de kan dricka upp till 60 liter vid ökat behov. När en häst till exempel arbetar kan den förlora 10-15 liter kroppsvätska per timme och det betyder att den måste få dricka mer. 

Motion och träning

Undvik att träna hästen hårt under de varmaste dagarna och se till att hästen får tillräckligt med vila och återhämtning. Planera ridturer eller träning under de svalare tidpunkterna på dagen, som tidigt på morgonen eller sent på kvällen.

Skugga och skydd för att undvika överhettning

Hästar kan ha svårt att reglera sin kroppstemperatur under varma sommardagar. Hästar behöver tillgång till skuggiga områden för att skydda sig mot solen och undvika överhettning. Se till att det finns tillräckligt med skugga på betesmarken eller i hagen där hästen vistas. Om det inte finns tillräckligt med naturlig skugga kan du överväga att sätta upp skuggsegel eller bygga en skuggstruktur. Under sommaren kan insekter som flugor och myggor vara besvärliga för hästar. Använd insektsmedel eller flytta hästen till områden med färre insekter om det är möjligt. Det kan också vara bra att ha flugtäcken och flughuvor för att skydda hästen från irriterande insekter.

Betesmark och fodertips

Släpper du din häst på bete är det bra och tänka på att gräset på betesmarken kan bli torrt och näringsfattigt under sommaren. Kontrollera att hästen har tillräckligt med betesmark och komplettera gärna med hö eller annat foder för att säkerställa att hästen får tillräckligt med näring. Överväg att utfodra på morgonen eller kvällen när det är svalare för att undvika värmebelastning.

Glöm inte mineraler på sommarbetet!

Hästen behöver mineraler året om. Ett mineraltillskott kan hjälpa till att säkerställa att hästen får tillräckligt med dessa viktiga mineraler. Reformin Pur.Stixx är en smidig belöningsbit berikad med mineraler och vitaminer. Även Activ Mineral är lämplig om du har möjlighet att utfodra i krubba på betet, du kan du även få i hästarna elektrolyter och prebiotika som vi skriver mer om nedan.

Svett = förlorade salter

När hästar svettas förlorar de inte bara vatten utan även viktiga elektrolyter som natrium, kalium och klorid. Elektrolyter hjälper till att återställa balansen och upprätthålla korrekt vätskebalans i kroppen. Bra att tänka på att elektrolyter inte lagras i kroppen, du kan därför inte ”ladda” en häst med elektrolyter i förväg inför en hård prestation utan behöver fyllas på efter hästen har svettats extra mycket. Tänk också på att alltid erbjuda din häst rent vatten, inte minst i samband med ett tillskott av elektrolyter eftersom det gör hästen mer törstig. Vi rekommenderar att ge elektrolyter i fodret framför i vatten då de kan ändra smaken så att hästen väljer att dricka mindre. Ge elektrolyttillskott efter träning eller vid svettiga förhållanden för att hjälpa hästen att återhämta sig och undvika uttorkning.

Mash & prebiotika

Prebiotika kan vara användbara för att stödja en hälsosam tarmflora hos hästen. De kan hjälpa till att förbättra matsmältningen och näringsupptaget, vilket kan vara särskilt viktigt om betesgräset är magert eller om hästen har känslig mage. Pur.Mash innehåller prebiotika och är också ett bra sätta för att få i hästen extra vätska då den kan blandas med lite mindre eller mycket vatten och är smaklig och välgörande på många sätt.

Activ Mineral 1.5 kg
Minerals by Nordic
549 kr
Köp
Puritan Pur.Mash 15 kg
499 kr
Köp 3 st för 445 kr/st
Köp
Elektrolyter häst - Electrolyte Booster 1.5 kg
329 kr
Köp
Elektrolyter häst - Electrolyte Booster 6 kg
899 kr
Köp
MG Control 1 kg
Minerals by Nordic
549 kr
Köp

Logga in
Country
SWE ENG NO AX DE